Dodaj do ulubionych

dziecko kuleje po złamaniu

28.06.15, 21:17
może ktoś miał taki przypadek...syn miał złamaną nogę w udzie. widać, że ta noga jest krótsza do kolana. kolana nie są na tej samej wysokości. lekko kuleje. lekarz twierdzi, że ta noga bedzie jeszcze dłuzsza niz ta druga. co mogę zrobić? czy coś zostało zrobione nie tak? dziecko jest na razie małe.
Obserwuj wątek
    • zjawa1 Re: dziecko kuleje po złamaniu 28.06.15, 22:04
      Witaj, ciężko jest Wam cokolwiek radzić! Nawet wybitny ortopeda nic sensownego nie jest w stanie opisać! Nie wiem jakie to było złamanie, ile lat ma twoje dziecko, co mu robiono... Jedno jednak mogę Ci poradzić. Jeśli masz na to fundusze, idż prywatnie na rezonans magnetyczny z dzieckiem. Opiszą Wam dokładnie problematykę, wiem, że RM to głównie tkanki miękkie, ale wież mi, mnie opisano w trakcie takiego badania powtórne złamanie kości! Byłam w szoku, nie mogłam w to uwierzyć. A jednak, dzięki bogu wszystko sakończyło się ok.
      • zjawa1 Re: dziecko kuleje po złamaniu 28.06.15, 22:07
        I tak na pocieszenie, ja męczyłam się ze złamaniem 7 miesięcy... Kiedy noga mi całkowicie wyzdrowiała, jeszcze bity rok kulałam, bo tak nauczyłam się chodzić. Jednak nie miałam nic krótszego, to mogą być pozory przy nieodpowiednim chodzie.
        • kamire12 Re: dziecko kuleje po złamaniu 28.06.15, 22:13
          to że ma krótszą nogę, to ja widzę. jak siedzi czy leży, widzę, że kolano jest wyżej. stopy kończą się na innej długości. to jest ok. 1cm, może 1,5. na razie chodzi inaczej, kuleje i w ogóle. ale martwi mnie to, że ta noga jest krótsza. syn ma 5 lat. złamał udo na pół. włożony miał pręt w środek. bez gipsu. lekarz twierdzi, że ta noga choć teraz jest krótsza, to z czasem pewnie będzie dłuższa. czytam w intenecie i często są opisnie, że właśnie podczas wzrostu organizm w miejsce złamania dostarcza więcej i przez to szybiej rośnie.
          szukam osób, które miały podobny przypadek....
          • zjawa1 Re: dziecko kuleje po złamaniu 29.06.15, 00:38
            Powiedziałam Ci, zrób rezonans. Ja miałam dziecko po bardzo skomplikowanym złamaniu-dwie operacje i też druty, wydaje mi się, że w naszym przypadku sprawa poważniejsza, bo w łokciu, uszkodzenie nerwów i mięśni. Na chwilę obecną, prawie rok po składaniu i po długotrwałej rehabilitacji dziecko na razie jest w 99% sprawne.
            • gajmal Re: dziecko kuleje po złamaniu 29.06.15, 09:04
              Ale rezonansu z metalowym prętem w nodze to mu raczej nie zrobią
              • kamire12 Re: dziecko kuleje po złamaniu 29.06.15, 20:36
                no właśnie. z metalem w środku nie zrobią.
          • olga727 Re: dziecko kuleje po złamaniu 29.06.15, 20:47
            Znajomych córka (wtedy miała mniej więcej tyle,co twój syn) ,miała nogę sporo krótszą od urodzenia i utykała. W celu wydłużenia tej nogi,miała założony aparat Ilizarowa. : www.aparatilizarowa.pl/zdj6.html Ale to nie jest powiedziane,że w waszym przypadku,też będzie taka konieczność.
            • bergamotka77 Re: dziecko kuleje po złamaniu 30.06.15, 11:52
              Moje dziecko ma jedna noge krotsza o prawie 2 cm - prawdopodobnie wada wrodzona. Ma prawie 13 lat radzi sobie dobrze jak na razie po prostu chodzac we wkladce ortopedycznej, ktora niweluje roznice.
              • zjawa1 Re: dziecko kuleje po złamaniu 30.06.15, 22:16
                Czyli Twoje dziecko ma wsadzony metalowy pręt? Na stałe, czy mają go po jakimś czasie wyciągnąć? Znam jedną osobę, tyle że dorosłą z metalowym prętem na stałe i nogi ma identycznej długości.
                Jeśli cię coś niepokoi-a ma prawo niepokoić- to w internecie nie wyczytasz konstruktywnych rzeczy w tej kwestii, bowiem każda tego typu sprawa jest, sprawą indywidualną. Powinnaś poszukać jakiś renomowanych ortopedów i skonsultować to z nimi! Jedyne co z mojego doświadczenia mogę dodać, mnie też mówili coś, że kości u dziecka rosną, dlatego przy zespoleniu zostawili większy odstęp, ale na pewno był ato kwestia paru milimetrów. Tak, na chłopski rozum, jakoś dziwne wydaje mi się, żeby różnica paru centymetrów wyrównała się. wiem też, że kość zalewa się w pełni po około 5 miesiącach, dlatego trzeba po każdym taki złamaniu bardzo uważać.
                • kamire12 Re: dziecko kuleje po złamaniu 30.06.15, 22:37
                  tak, syn ma prety 2. ma miec je wyjete. jak sie przebuduje kosc. sa pod skora, ale na zew. kosci.
                  w internecie za duzo nie ma na ten temat. prawie nic. same ogolniki. konnsultowalam u drugiego ortopedy. mowi, ze sie wyrownaja nogi. nie wiele da sie wyczytac.... kazdy mowi co innego.
                  • zjawa1 Re: dziecko kuleje po złamaniu 01.07.15, 00:03
                    Słuchaj, srodowisko lekarskie jest środowiskiem bardzo hermeneutycznym, dlatego sprawdzaj do jakiego lekarza idziesz na konsultację, Najlepiej iść do niezależnego, bo nie będzie wtedy obawy, że ,,podważa opinię kolegi". Tak, kości u dziecka się przebudowują, ale tak, jak Ci pisałam trwa to do 5 miesiąca włącznie. Potem rosną, po tych 5 miesiącach masz praktycznie 100% pewność, że już nigdy w tym samym miejscu się nie złamiąsmile To, tak w ramach pocieszenia. Kość jest wtedy na tyle silnie ,,zalana" lepiej niż przed. Może Twoje dziecko zaczęło koślawo chodzić? Wiesz to jest 5 latek, wzmożyło się napięcie mięśniowe itp.( u mojego syna też tak było, zaczął się krzywić i garbić) i miednica jest jakoś teraz niesymetrycznie ułożona, co w efekcje daje wizualnie efekt ,,krótszej" nogi? Spróbuj leżąc lekko np. prawe biodro unieść ku górze, nie masz tedy równo kolan...
                    Mam nadzieje, że tak jest w Waszym przypadku, bo jakoś szczerze powiem Ci, że trudno mi uwieżyc aby po jakimś czasie kość się wydłużyła o parę centymetrów, o parę mimlimetrów tak ale pozostałe są nie logiczne, kości rosą symetrycznie.
                  • zjawa1 Re: Kamire 01.07.15, 00:25
                    Doskonale Cię rozumiem, jak tak czytam Twoje wpisy to przed oczami mam naszą sytuację z przed prawie równo roku... Aż dreszcz mnie przechodzi! Wiem co czujesz, wiem jak się martwisz, ale posłuchaj mnie i przestań grzebać w internecie. Ja, też tak robiłam i od zmysłów po tym odchodziłam! Każdy przypadek jest indywidualny, ja czytając internet powinnam mieć teraz niepełnosprawne częściowo dziecko, a puki co jest wybitnie sprawnysmile
                    Posłuchaj, może zaufaj lekarzą, jeśli masz wątpliwości -RM- odpada z racji prętów, to idz na tomografie w konsultacji z pediatrą, bo i tak dziecko ostro prześwietlane ostatnio było. Albo zostaw to, teraz i tak nic nie zrobisz. Najpewniej jest tak, jak Ci pisze, miednice patologicznie układa co w konsekwencji daje złudzenie dużo krótszej nogi. Ja kiedyś tak miałam osobiści, po złamaniu kości w odrębie śródstopia, chodziłam koślawo, po jakimś czasie leżąc wyglądało to tak jakby jedna noga była dłuższa (ta ze złamaną stopą), prawie 1,5 roku wyrównywało mi się ułożenie i chód, tak,że nie wyglądam teraz na kulejącą. Czuję, że będzie dobrze zobaczysz! I trzymam za Was kciuki, jedno jest pewne, bez rehabilitacji nie objedzie się.
    • hermiona_27 Re: dziecko kuleje po złamaniu 02.07.15, 11:41
      Mój synek w wieku 4 lat złamał sobie kość udową. Miał przez 6 tygodni gips wydłuż całej nogi. Po zdjęciu gipsu chodziliśmy na rehabilitacje. Mamy tez wspaniałą panią doktor ortopedę, która bardzo przejęła się, że jedna noga jest krótsza od drugiej. Po pierwsze kazała nam podawać synowi wit. D. a o drugie wkładać zwykła wkładkę filcowa do każdego z butów. Po roku zmniejszyła się różnica między nóżkami, a teraz
      ( po dwóch latach od złamania) idziemy znów na kontrolę.Pani doktor polecała nam aby syn chodził na basen i jeździł na rowerze. Trzymam kciuki za synka.
    • jakw Re: dziecko kuleje po złamaniu 03.07.15, 23:10
      Po prostu jedna noga "zajmowała się" zrastaniem , a druga rośnięciem. Przy złamaniu u córki lekarz też twierdził, że nogi się wyrównają. Nie wiem jak dawno twój syn złamał nogę. Moja córka złamała nogę w lutym, rehabilitację skończyła w lipcu, kuleć przestała w sierpniu. Przy czym było to złamanie piszczeli bez przemieszczenia.
      • kamire12 Re: dziecko kuleje po złamaniu 04.07.15, 20:44
        a na czym polegała rehabilitacja? u nas lekarz mowi, ze noga rozruszana i nie trzeba. faktycznie noga jest ruchoma na maksa. moze przez to, ze gipsu nie mial.....
        • olga727 Re: dziecko kuleje po złamaniu 05.07.15, 05:30
          Prawdopodobnie na rozluźnieniu mięśni w obrębie stopy i kostki.
          • morekac Re: dziecko kuleje po złamaniu 05.07.15, 05:46
            Przy dłuższym zagipsowaniu czy leżeniu są zaniki mięśni (ba ,nawet tylko przy stabilizatorze) ,cała noga jest do usprawnienia i wzmocnienia. Nawet obie nogi.
        • jakw Re: dziecko kuleje po złamaniu 05.07.15, 19:56
          Przez 1,5 m-ca lataliśmy na zabiegi typu masaże czy jakieś magnesy + ćwiczenia. Młodej trzeba było rozruszać staw skokowy , chodzić o kulach , a potem stopniowo chodzić bez kul. Z chodzeniem to chodziło też o prawidłowe obciążanie nogi. Ja bym jednak na twoim miejscu powalczyła o rehabilitację - przecież mimo braku gipsu twój syn nie mógł tej nogi normalnie obciążać? A to jak najbardziej może wpływać na sposób poruszania się.
          • jakw Re: dziecko kuleje po złamaniu 05.07.15, 20:00
            jakw napisała:

> , chodzić o kulach , a potem stopniowo chodzić bez kul.
            miało być nauczyć chodzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka