Dodaj do ulubionych

angielski 2 klasa

15.12.15, 06:17
Czy warto zapisac dziecko na nauke j, angielskiego od 2-giego semestru?
Od wrzesnia dzieco mialo lekcje pryatne, niestrety nauczyciel nie mial odpowiedniego przygotoania i 8 latka probowal uczyc jak liceliste (suche przysajenie wiedzy, bez zabawy i obrazko) zrezygnowalam.
Czy warto zapisac go do "early stage" od 2 giego semestru po feriach, zajecia 2x90min.
Syn roku temu chodzil do innej szoly j, angielskiego, Pani nauczycielka nazekala, ze na lekcji buja w oblokach i nie kozysta jak nalezy, syn ma kloloty z koncentracja i trudno do niego dotrzec.
Z jednej strony chcialaby aby chodzi i bylo mu latwiej w trzeciej klasie z drugiej boje ze go zniechece i 2x 90 to za duzo..pieniadze tez nie male..

Zaznacze, ze przy przyjeciu do grupy beda testy kwalifikacyjne.
Obserwuj wątek
    • nevada_r Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 08:23
      Ok, po co mu REALNIE ma się przydawać ten język w tym momencie? Czy np. pojedzie gdzieś na wymianę na wakacje i będzie musiał gadać po angielsku cały czas? Czy dużo czyta/gra w konkretną grę i chciałby zacząć po angielsku? Bo jeżeli nie ma czegoś takiego, to i zmotywowany do nauki nie będzie. Poza tym jest za mały na zajęcia 2x90, zanudzi się na śmierć.

No i ja w ogóle uważam,że bez sensu uczyć języka takie małe dzieci; niewiele skorzystają, większość zapomną, a i tak będą się uczyły dokładnie tego samego w klasach starszych. Języka można się również samodzielnie nauczyć w wieku dorosłym, więc ja bym to w ogóle olała.

Co do koncentracji - jak jest na innych lekcjach? Bo jak buja w obłokach tylko na angielskim, to znaczy, że pani jest kiepska i przynudza.
      • nevada_r Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 08:26
        Aha, zapomniałam dopisać: w tym wieku powinnaś zadbać, żeby dzieciak miał jak najwięcej okazji do RUCHU, zabawy i spotkań ze znajomymi, a nie dorzucać mu kolejne zajęcia, które mu są do niczego niepotrzebne.
      • alania1 Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 15:52
        teraz mu sie nie przyda, ale za 5-6lat gdy bedzie konczyl podstawowke juz angielski na przyzwoitym poziomie (lapszym od rowniesnikow) mu sie przyda, mam na mysli egzaminy do liceum, gimnazjum, dostanie sie do klasy z rozszezonym programen angielskiego.
        • nevada_r Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 17:48
          >a czy nie uwazacie, ze dziecko uczeszczajace od klasy 1-2 na dodatkowe kursy bedzie milo wiekszy zasob >slow niz dziecko nie chodzac wcale, czy nie latwiej mu bedzie przeswajac wiedze w 4-5 klasie?

Nie, jak ktoś pisał - w IV klasie będzie powtarzał to, czego się uczył, i będzie się uczył tego o wiele szybciej niż teraz. Poza tym, nawet, jak wtedy będzie coś pamiętał, to się będzie nudził śmiertelnie na tych lekcjach; po co mu chcesz to fundować. Języka się ZDĄŻY nauczyć.

>mu sie przyda, mam na mysli egzaminy do liceum, gimnazjum, dostanie sie do klasy z rozszezonym >programen angielskiego.

Nie ma egzaminów do gimnazjum i liceum. I to jest TWÓJ plan na JEGO życie? Czy to nie on sobie powinien wybierać, na jakie zajęcia chciałby chodzić?

Jak dla mnie cierpisz na przerost ambicji, i to ostry. Przyhamuj. To jest dzieciak, nie warto tracić czasu i pieniędzy na zajęcia, z których niewiele korzysta. Skoro nie ma ambicji i motywacji, żeby się uczyć, to on tego nie wykorzysta.
    • slonko1335 Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 08:45
      razy po 90 minut to moim zdaniem nieporozumienie. Już lepiej byłoby krócej codziennie-dziecko zdecydowanie więcej by z tego wyniosło...
    • ewa_mama_jasia Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 09:30
      Poziom nauki w Early Stage jest taki, jak prowadzący nauczyciel. W jednej, znanej mi szkole, nie powalał. Plusem jest to, ze jest w wielu szkołach, dzieci mają po lekcjach, nie trzeba z nimi nigdzie jeździć. Ale moim zdaniem dziecku w II klasie te dodatkowe lekcje z angielskiego nie są niezbędne. W czwartej klasie i tak będą powtarzali to ,czego się uczyli w pierwszych 3 klasach. Zobaczysz, na jakim poziomie będzie syn. Jeśli będzie potrzebował, zapiszesz go w IV czy V klasie. Dwa - trzy lata dziecka starszego przyniesie większy efekt, niż 8 latka z kłopotami z koncentracja.
    • makurokurosek Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 11:04
      Zajęcia 2x90 są trudne do wysiedzenia dla nastolatka, a co tu mówić o dziecku z brakami koncentracji.
      Jeżeli twoje oczekiwania to nauka przez zabawę, to chyba najłatwiej i bardzo efektownie to codziennej bajka w języku angielskim, programie do nauki angielskiego dla dzieci, piosenki.
      Na twoim miejscu jednak bardziej bym się skupiła nad pracą nad deficytami w koncentracji, bo tak naprawdę to od niej zależą postępy i szybkość przyswajania wiedzy. Nie wyćwiczysz koncentracji, to każde zajęcia będą zwyczajnie mało efektywne.
    • rulsanka Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 11:30
      Szczerze? Lepiej zapisać na jakiś sport, na kłopoty z koncentracją bardzo się przydaje. A angielski właśnie realizować poprzez bajki (raz dziennie 5-10min). Efektywna nauka zaczyna się dopiero, gdy dziecko zaczyna ogarniać umysłowo gramatykę, czyli 4-5 klasa. Zaoszczędzone pieniądze wydasz na jakiś obóz za granicą.
    • adzik27 Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 13:17
      Decyzje musisz podjąć sama. Mój syn do Early Stage chodzi 2 rok (jest w 2 klasie). W tym roku zajęcia są 2x90 min (w tym ok 5 min. przerwy) Mój syn jest zadowolony, ale on bardzo lubi angielski. Kurs jest dosyć intensywny (prace domowe i to całkiem spore, sprawdziany, testy, egzaminy ale też różne ciekawe projekty. W zeszłym roku mieli przedstawienia świąteczne w tym nagrywali teledysk.) Kilka razy w roku (chyba 4) rodzice dostają raport z ocenami i postępami dziecka. Aha dzieci nie siedzą 90 min w ławce - skaczą, tańczą, śpiewają, grają w rożne gry. Bardzo dużo zależy od dziecka, mój lubi angielski (chociaż z koncentracja też tak do końca nie jest ok.) i w tym roku na wakacjach korzystał z tego czego się nauczył. Na pewno tak jak pisały poprzedniczki dużo zależy od lektora - akurat w naszym oddziale ES bardzo dbają o to żeby lektorzy byli bardzo dobrzy. Fakt tanio nie jest ale moim zdaniem warto.
      • nevada_r Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 13:30
        >i w tym roku na wakacjach korzystał z tego czego się nauczył.

W takim przypadku to może mieć sens, bo jest motywacja do nauki, dziecko widzi z tego korzyść. Ale jeżeli takiej korzyści nie ma, to nie ma sensu uczyć dziecka języka tak wcześnie; i tak połowę zapomni, i tak będzie się uczył tego samego później.

Naprawdę lepiej więcej ruchu.
        • adzik27 Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 13:45
          Masz rację smile Dlatego podejmując decyzję trzeba brać pod uwagę możliwości dziecka. Jak dziecko ma duże problemy z koncentracją to faktycznie może lepiej poczekać i zapisać dziecko później. A ruchu nigdy za wiele smile
          • alania1 Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 15:25
            a czy nie uwazacie, ze dziecko uczeszczajace od klasy 1-2 na dodatkowe kursy bedzie milo wiekszy zasob slow niz dziecko nie chodzac wcale, czy nie latwiej mu bedzie przeswajac wiedze w 4-5 klasie?
            • ewa_mama_jasia Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 15:33
              Nie uważam. W IV klasie jest powtórka tego, co było w klasach I - III i wtedy jest rozszerzanie słownictwa. Nawet jeśli Twoje dziecko w klasie II czy III będzie znało język na poziomie porządnego certyfikatu, nauczycielka będzie oceniała wiedze programową.
              Na pewno warto, żeby dziecko znało język obcy. I jeśli masz możliwości, finanse, możliwości organizacyjne, posyłaj. W sytuacji, gdy zastanawiasz się nad wydaniem pieniędzy a dziecko i tak nie wykorzystuje tych zasobów, moim zdaniem nie warto.
              • 18buzka Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 16:19
                Ja pusiciałam syna od 2 klasy na dodatwkoy jezyk 2X 90 min. obecnie nie w 4 klasie. postep u niego jest ogromny. W prywatnej szkole tak lecą w materiałem , ze obecnie spokonie rowiązuje test na konec 6 klasy na poziome 90%. moim zadaniem warto, ale to zalezy od dziecka, u mojego syna to konik, stad te efekty
                18buzka
                • toslawa Re: angielski 2 klasa 15.12.15, 18:55
                  Mój syn z problemem koncentracj ma lekcje raz w tygodniu 60 minut . Pani przychodzi do nas, do tego dwóch kolegów czyli razem trójka. Grają w gry angielskie, piszą, gadają smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka