Dodaj do ulubionych

szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewne?

19.07.16, 09:25
Uświadomcie mi proszę, czy zmiana na szkołę podstawową, gdzie będzie 8 klas to już pewnik czy jeszcze może się okazać pod koniec wakacji, że jednak nie, bo prezydent jeszcze czegoś nie podpisał itp? Od kiedy ma to wejść? Który rocznik obejmie? Moje dziecko skończyło 5-tą klasę, dlatego żywo mnie ten temat interesuje.
Wiem, że rozporządzenie jest, ale u nas to nigdy nic nie wiadomo...
Obserwuj wątek
    • matizka Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 19.07.16, 09:37
      Raczej niczego tutaj prezydent nie podpisuje; skoro pani minister ogłosiła, to znaczy, że tak będzie - z jednej strony nie widzę ruchu na miarę ratujmy maluchy, który by chciał i umiał się temu przeciwstawić, z drugiej stroni ta władza i ta by się tym nie przejęła
      • franula Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 19.07.16, 09:54
        Ale to wymaga zmiany ustawy a nie rozporządzenia ani słowa pani minister. oczywiscie ma to zapewniona większość w sejmie ale sciezki legisalcyjnej nie przeszło
        men.gov.pl/ministerstwo/informacje/podsumowanie-ogolnopolskiej-debaty-o-edukacji.html
      • sion2 Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 19.07.16, 11:34
        Bo poprzednia władza to się dopiero przejmowała zebranymi milionami podpisów czy protestami....
        • andaba Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 19.07.16, 12:32
          Przejmowała, przejmowała i o to mam do niej największe pretensje.
          Miały iść 6-latki do szkoły, ja o tym wiedziałam już jak się moje dziecko urodziło, przygotowywałam je i się na posłanie w wieku 6 lat, zresztą i tak zerówka była obowiązkowa od 5-ciu. I co? Wystraszyli się utratą wyborców? No to mają...
          Tylko się bajzel przez to zrobił. Gdyby się nie ugięli, to do zeszłego roku już by ludzie zapomnieli, że biedne maluszki.
      • anoraak Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 20.07.16, 21:11
        >jednej strony nie widzę ruchu na miarę ratujmy maluchy, który by chciał i umiał się temu >przeciwstawić, z drugiej stroni ta władza i ta by się tym nie przejęła

coś się zaczyna dziać, znp uruchomiło 14.07 petycje, od 14 do dziś jest już ponad 6 tys osób które ją poparło. Link tutaj: www.petycjeonline.com/signatures/petycja_w_obronie_polskiej_szkoly/
    • camel_3d ale jazda... 19.07.16, 13:32
      smile serio chca znow 8 letnie szkoly przywrocic?

Tym to sie chyba nudzi..se narod rzad wybral, niech mnie scisnie..

• ewa_mama_jasia Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 19.07.16, 15:10
      Pewnik to będzie, jak zmienią ustawę o systemie oświaty. Chyba, że może wejść nie ustawą a rozporzadzeniem. Ale chyba za duży kaliber. Tak czy inaczej, musi wejść w życie akt prawny. A na razie nie wszedł.
    • tol8 Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 19.07.16, 20:32
      Dziś byłam w szkole i pani dyrektor powiedziała, że nie mają jeszcze oficjalnych informacji.
      • anula.a Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 20.07.16, 11:02
        To mnie właśnie wnerwia najbardziej, że na razie nic nie wiadomo. Planuję przenieść dziecko do 6-ej klasy do innej szkoły (bliżej domu), ale gdyby się okazało, że jednak na razie reforma jest odroczona w czasie i na razie gimnazja pozostaną, to na 1 rok się nie opłaca i jakoś się jeszcze przemęczymy. Tylko, że jak decyzja będzie we wrześniu lub później to dla nas już będzie po ptokach....
        • solaris31 Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 21.07.16, 08:04
          16 września ma być projekt ustawy. Sądzę,ze zmiany wejdą bo ta władza nie analizuje nie myśli,tylko prze jak taran,niewazne czy mądrze czy nie.
          • betty842 Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 21.07.16, 11:49
            taaa,a poprzednia władza to była taka super...
            • matizka Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 21.07.16, 13:19
              może głupsza - sześć lat się woziła z sześciolatkami a mogła dawno już wprowadzić i tyle
    • afro.ninja Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 21.07.16, 08:33
      Mam dylemat. Myslalam, ze wysle dziecko do malej, kameralnej podstawowki blisko domu. Ale skoro ma zostac tam osiem lat, to moze lepiej postawic na szkole wieksza z lepszym wynikiem w testach i troche dalej od domu?
      Mogli tych gimnazjow nie ruszac, a jedynie wprowadzic poprawki.
      • solaris31 Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 21.07.16, 08:44
        Mogli.ale po co myśleć rozsądnie i logicznie?
      • ewa_mama_jasia Re: szkoły podstawowe 8 klasowe - czy to już pewn 21.07.16, 10:16
        Na razie wyślij do malej blisko domu. Potem zobaczysz co będzie. Zawsze zdążysz przenieść dziecko od IV czy V klasy jesli mala szkola nie spelni Waszych oczekiwań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka