11.10.05, 13:19
jak dlugo po szczepieniu dziecko nie moze moczyc tego mijsca gdzie podawano
szczepionke?
Obserwuj wątek
    • babe007 Re: gruźlica 11.10.05, 15:11
      Wydaje mi sie, ze nie może moczyć jak się "babrze", a to następuje jakiś czas
      po szczepieniu. Ale mogę sie mylić. Czy jest na sali lekarz? wink
      • irma1 Re: gruźlica 11.10.05, 16:53
        Nam lekarz powiedział zeby nie moczyć przez tydzień dwa,i nie kapac dziecka w
        ten dzień kiedy się szczepiło.Potem omijałysmy to miejsce przy kapieli. Córka
        prawie nie odczuła ze dostała szczepinke, innym dziecim sie paskudzi boli
        reka , a jej nic nie było. Pozdrawiam.
    • ka_thy Re: gruźlica 12.10.05, 12:25
      Mnie lekarka prawie wyśmiała jak się zapytałam o moczenie ręki i możliwośc
      chodzenia na basen, bo słyszałam o zakazie od mam starszych dzieci.
      Powiedziała, ze "ulegam przesądom ludowym", że nie wolno moczyć miejsca po
      szczepieniu. I tak, po szczepieniu nie traktowac miejsca jakoś szczególnie, po
      około 2-3 tygodniach zacznie się robić ropna zmiana, choć niekoniecznie tak
      musi być, zalezy to indywidualnie od organizmu i dopiero tej ropnej zmiany nie
      wolno moczyć. U nas dośc szybko od pojawienia ta ropa zaczęła wyciekać i rana
      ciągle była mokra, tak przez kilka dni, przykładałam wtedy jałowe gaziki. Potem
      przyschło ale każde zmoczenie - przy myciu, tzn. ręki w tym miejscu nie myłam
      ale całe ciało polewałam prysznicem nie omijając miejsca po szczepieniu, więc
      każde zmoczenie powodowało, ze rana znów stawala się mokra i zaczynała się
      sączyć. Ale w czasie nocy przysychała. Już nie pamiętam jak długo to trwało,
      chyba około miesiąca, dopóki dało się wyczuć wokół zaczerwienienia taką gulę
      pod skórą. Kiedy ropa zupełnie zeszła ranka przyschła. I to już można było
      normalnie moczyć, kąpać się itp. Chciałam dodać że w minęło już 4 miesiące od
      podania szczepionki a rana się nie zabliźniła, jest ciągle żywoczerwona i myslę
      że to jeszcze troche potrwa zanim się zagoi zupełnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka