Dodaj do ulubionych

Prezent na chrzciny

IP: *.chello.pl 08.11.02, 16:17
Będę chrzestną 4 miesięcznego chłopca.Co mogę kupić mu na prezent.Ubranko,
chusteczkę i łyżeczkę juz mam.Proszę o propozycję.
Obserwuj wątek
    • Gość: anpie Re: Prezent na chrzciny IP: proxy / 10.2.0.* 22.11.02, 23:05
      Ja dostałam (dokładnie moje dziecko) bardzo praktyczny i przydatny prezent:
      Krzesełko do karmienia - dwuczęściowe (początkowo krzeselko stoi na stoliku, a
      z wiekiem dziecka przystawia się do stolika).
      Może uważasz, że zbyt praktyczne, ale uważam, że na "pamiątki" itp. przyjdzie
      jeszcze pora.
      Dobrym pomysłem jest też rozkładana (stojąca) huśtawka.
      Jedno i drugie wydatek rzędu 70-100zł - zależy od sklepu
    • Gość: Romcio Re: Prezent na chrzciny IP: *.chomiczowka.net.pl 23.11.02, 00:02
      Na chrzciny lepiej dac pieniadze. Przydadza sie rodzicom, ktorzy najlepiej beda
      wiedzieli co dziecku jest potrzebne. Natomiast dziecko jest jeszcze za male by
      cieszyc sie z prezentow. Prezenty daje sie pozniej, a w szczegolnosci na
      komunie. Takie sa przynajmniej zwyczaje wsrod moich znajomych i rodziny. Jezeli
      chodzi o sume to oczywiscie zalezy od zamoznosci i grubosci portfela. Z reguly
      chrzestny daje 300-500 zl.
    • Gość: mama Re: Prezent na chrzciny IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 25.11.02, 13:33
      A mój synek od chrzestnego nic nie dostał sad((
      • Gość: Woda Re: Prezent na chrzciny IP: *.olawa.sdi.tpnet.pl 28.12.02, 12:20
        Mam już 2 chrześniaków a mój mąż 3, ostatnio byl chrzestnym u pewnej małej i
        ślicznej osóbki. Wcześniej zadzwoniłam do jej mamy i zapytałam czy nie
        potrzebują przypadkiem fotelika samochodowego albo własnie krzesełka do
        karmienia. Mama bardzo się ucieszyła na propozycję fotelika i znaleźliśmy taki
        odpowiedni do 18 kg. uważam że kupowanie mniejszego nie miało sensu bo mała
        już miała 3 miesiące i z fotelika do 10 kg szybko by wyrosła. Ponieważ
        foteliki w tym przedziale mają cenę od 150 - 600 PLN każdy może znaleść taki
        na jaki go stać, ważne żeby miał atest.
        Wracając do tych chrzcin - mała otrzymała jeszcze 3 ( słownie trzy) złote
        łańcuszki z medalikami oraz trzy ( akurat tak się złożyło) pierścienie z
        kamieniami....
        Myślę że jakąś pamiątkę z chrztu warto mieć ( np. łyżeczka jest fajnym
        pomysłem) ale można tez dziecku kupić np. jakieś klocki czy zabawkę, coś czym
        będzie mogło się bawić już niedługo, bo na biżuterię jest jeszcze czas no i I
        komunia smile)
        Pozdrawiam
        Wdoa
    • Gość: kasia ;))) do wszystkich lasek tutaj IP: *.chello.pl 28.12.02, 18:29
      Czuję się szalenie zbudowana, że tak wiele dziewczyn podkreśla tu kwestię
      zasobnosci portfela smile)) ! Ja jestem zdania, że z uroczystości religijnych nie
      należy robić "świeckich cyrków i pokazów kogo na co stać"; a niestety
      komercjalizacja wydarzeń o charakterze DUCHOWYM (komunia-obowiązkowo "góral"
      lub komputer; chrzest - nie wiem co ...; w obu przypadkach imprezy
      przypominające małe wesela) w Polsce sięga ostatno zenitu. Myślę - podobnie jak
      moje predmówczynie - że dobrym i wcale niedrogim prezentem będzie coś, co
      wskażą ci sami rodzice dziecka, po częstokroć totalnie "spompowani" po
      wyprawkowych wydatkach ... Ja zostałam poproszona na przykład o konkretną
      zabawkę TINY LOVE (do montowania podczas podróży na foteliku) - cieszyli się i
      rodzice (125 zł w kieszeni) i maluch ( nie nudzi się podczas podróży).
      Jeśli możesz sobie na to pozwolić (wiąże się to z pewną systematycznością),
      możesz założyć Dziecku książeczkę oszczędnosciową-polisę posagową (polecam w
      banku nie w towarzystwie ubezpieczeniowym), na którą będziesz wpłacać powiedzmy
      50 zł miesięcznie (możesz podzielic się obowiązkiem z chrzestnym dziecka) -
      kiele 18 będzie tego około 10 000 (liczę wg polisy Commercial Union, która jest
      równoczesnym ubezpieczeniem na życie) Serdecznie pozdrawiam smile Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka