Moj syn ma problemy z matematyką ale nie tylko, robiłam mu badania w poradni psych-pedag. wyszła dysgrafia.
W opini napisane jest stwierdza się ponadprzeciętny poziom inteligencji ogolnej.Istotnie niecharmonijny rozwój badanych funkcji poznawczych.Uzdolnienia słowne,słowno pojeciowe osiagaja poziom wysoki (górna granica) natomiast uzdolnienia praktyczne angazujace funkcje percepcji wzrokowej,sa na poziomie przeciętnym.
W ogolnym obrazie inteligencji istotnie obnizona jaest funkcja syntezy wzrokowej i wyobraznia przestrzenna, w tym rotacja obiektów w przestrzeni. Lateralizacja skrzyzowana -leworęczność prawooczność.
Diagnoza przyczyn trudnosci z matematyki wykazała przecietny poziom zdolnosci matematycznych (dobry poziom rozumowania i wnioskowania na liczbach)Wystepują zaburzenia pamnieciowym liczeniu szczególnie w zadaniach w zakresie odejmowania z przekroczeniem progu dziesietnego i zapamietywaniu wyników. Zadania matematyczne rozwiązuje w sposób całościowy, gorzej radzi sobie z zadaniami w ktorych należy postępować etapami zgodnie z algorytmami.
Zrobilismy badania w kierunku dyskalkulii nie wyszła.
Syn dostał na półrocze jedynke pierwszy egzamin poprawkowy oblał, niedługo bedzie nastepny (szkoła ma prowadzony system ISO). Chodzi systematycznie na korepetycje z matematyki.
Pani psycholog z poradni stwierdziła ze dziecko nie powinno mieć żadnych problemów w szkole z nauką i ze z jej punktu widzenia nie potrzebuje nawet korepetycji a wina leży po stronie nauczyciela ktory zle ocenia.
Obawiam się ze syn moze nie dostać promocji do następnej klasy ponieważ nektórzy nauczyciele sa do niego uprzedzeni, nie jesteśmy katolikami.
Jest mi bardzo przykro z tego powodu ze jest niesprawiedliwie traktowany, nauczycielka od polskiego stwierdziła nawet ze dziecku "czasami uda sie coś mądrego powiedziec ale to nie znaczy ze jest inteligientny"
Chciałabym sie dowiedziec jak konkretnie powinno wyglądac ocenianie dziecka z dysgrafia z matematyki ? Wiem ze ma miec wydłużony czas na sprawdzianach ale jezeli myli cyfry ,plusy z minusem, zle podstawia w liczeniu pisemnym zawsze wynik zly mu wychodzi wiec jak to ocenic ?Czy z polskiego oceniajac prace dziecka nauczyciel może postawic jedynke za pismo nie do odczytania?
Dodam że syn obecnie jest w V klasie.