Dodaj do ulubionych

Warszta 217 - cotygodniowe spotkania/zajęcia

20.11.11, 20:47
Od października tego roku zaczęłam uczęszczać (w poniedziałki) na pewne spotkania/zajęcia.
Co tam robię/robimy?
Jakie było moje odczucie po pierwszym spotkaniu? Podpowiem, że to odczucie przekonało mnie do tych zajęć.
Z kim przy okazji się tam spotykam?
Obserwuj wątek
    • andgie Re: Warszta 217 - cotygodniowe spotkania/zajęcia 20.11.11, 21:20
      Czesc.
      Ciagle mam karty "na wierzchu" po poprzednim warsztacie, zatem napisze interpretacje szybciutko teraz, moze pozniej nie bede miala czasu.

Co to za zajecia?
      Od 4 monet, rycerz monet, 6 pucharow.
      Hmm... Wyglada mi to na jakis kurs finansowy, negocjatorski, byc moze w specjalnosci prawo rodzinne. Moze tez chodzic o warsztaty wzmacniajaco- relaksujace.

Co sie na nich robi?
      Od. krol kijow, Kolo Fortuny, as monet.
      Kreci, toczy... Negocuje, rozmawia . Trudne. Wyciagnelam dodatkowa karte: od 6 kijow. Znowu: rozmowa, komunikacja, pisanie.

Odczucie Kity
      5 kijow, as mieczy, 9 mieczy
      "To nie bedzie superprzyjemny kurs, ale tego potrzebuje, wiec to zrobie.To mi da wolnosc".

Kogo tam spotkala?
      Od Cesarzowa, rycerz pucharow, od Moc.
      Kolezanke, z ktora Kicie sie urwal kontakt i z ktora nie zawsze sie Kicie ukladalo jak po masle wink

Tyle ode mnie. Teraz spokojnie moge byc zajeta caly tydzien ,warsztat napisany smile
      • kita32 Re: Warszta 217 - cotygodniowe spotkania/zajęcia 20.11.11, 21:38
        Dzięki Andgie za rozpoczęcie smile
        Wracasz do wcześniejszego tempa pisania - zaraz na początku warsztatów. Super!!!
    • ivana Re: Warszta 217 - cotygodniowe spotkania/zajęcia 20.11.11, 21:34
      1. Na jakie zajęcia chodzi Kita?
      2 Buławy(-) Paź Mieczy(-) 4 Puchary

Są to zajęcia mojące na celu zgłebienie tajnikow swoich emocji lub duszy. Polegaja na wyciszeniu, pewnego rodzaju izolacji od otoczenia. Byc moze jest to jakis kurs jogi albo medytacji, hipnozy a moze po prostu kurs asertywnosci lub pozytywnego myslenia

2. Co Kita robi na tych zajęciach?
      7 Denarow Paź Monet 5 Monet(-)

Kita jest na nich pojetna i cierpliwą uczennicą. Probuje odzyskac cos z przeszlosci, czego nie pamięta. Chce znac pewne fakty aby moc na nowo zaczac ksztaltowac życie. Chce nadac jemu inna nowa jakosc bazujac na wiedzy uzyskanej z warsztatow

3.Odczucia po pierwszym spotkaniu
      Koło Fortuny Cesarz(-)

Odczucia byly mega wazne. Kita nie panowala nad tym co sie z nia dzialo. To spotkanie bylo bardzo zaskakujace i nieprzewidywalne dla Kity w skutkach.

4 Z kim przy okazji spotyka sie tam Kita?
      Królowa Mieczy 3 Denary(-) Królowa Buław(-)

Kita spotyka sie tam z kims znanym w tej branzy, moze jakims guru, nauczycielka , ktora pokazuje sile podswiadomosci , sugestii ...
      • kita32 Re: Warszta 217 - cotygodniowe spotkania/zajęcia 20.11.11, 21:42
        Wow!!! Jest i druga interpretacja big_grin. Jestem mile zaskoczona!
        Dzięki, Ivano smile
        • ivana Re: Warszta 217 - cotygodniowe spotkania/zajęcia 20.11.11, 21:55
          Kito bedziesz miala teraz o czym myslec przez kolejny tydzienwink Ciekawe czy mam jakies trafieniawink
          Sciskam Cie cieplutko
          t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTd6EHcL7oFiLTNi1RqTg0Ib8Ny3btPtYQ4U_V0jOrCyXF-IlzIZQ" border="0" alt="https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTd6EHcL7oFiLTNi1RqTg0Ib8Ny3btPtYQ4U_V0jOrCyXF-IlzIZQ">
        • ivana Re: Warszta 217 - cotygodniowe spotkania/zajęcia 20.11.11, 21:58
          Kito bedziesz miala teraz o czym myslec przez kolejny tydzienwink Ciekawe czy mam jakies trafieniawink
          Sciskam Cie cieplutko

• kita32 Re: Warszta 217 - cotygodniowe spotkania/zajęcia 20.11.11, 22:15
            Kito bedziesz miala teraz o czym myslec przez kolejny tydzienwink

.... O, tak smile

Ciekawe czy mam jakies trafieniawink

..... Jeszcze nie zdradzę smile

Sciskam Cie cieplutko

...... kiss
          • olkacool i ja :) 20.11.11, 23:11
            ale nas dużo już big_grin

przełożenie
            cesarz (są tam ustalone zasady w grupie)
            10 kielichów (grupa zrzesza podobnych do siebie - emocjonalnie ludzi, niekoniecznie w tym samym wieku..)
            5 Monet (może trochę kosztują te spotkania, lub są całkowicie za free)
            suma Gwiazda

ma to związek z nauką lub ze sztuką, nadzieją na lepsze, szeroko pojętym oczyszczeniem, uzdrowieniem albo "wypięknieniem" (zewnętrznym lub wewnętrznym)i chyba trochę pieniążków wydałaś.. czasem 5 Monet mi kościół pokazuje, albo pomoc innym (np. uchodźcom)

to Kita królowa Monet
            smile jaka ładna karta, dojrzała, mądra, cierpliwa, praktyczna, rozsądna, konsekwentna, zwracająca uwagę na wszystko i wszystkich, na szczegóły, otoczenie.. może masz pod opieką kogoś, albo robisz coś dla ciała i ducha? Ta królowa to nauka czegoś, co przyczyni się do zwiększenia gotówki, rozwoju siebie lub zwyczajnie - wydawanie pieniędzy na naukę czegoś.

ludzie tam As Monet Śmierć
            optymistycznie nastawieni, dają sobie szansę, po bolesnych przejściach suma Kapłanka uduchowieni? może milczą nie pytani.. albo nie znasz ich do końca

atmosfera 8 Buław podekscytowanie, ożywione rozmowy, lekkie napięcie, coś się "dzieje"

co robicie Rycerz Buław Królowa Mieczy robicie coś "dobrego" dla innych i dla siebie.. rozmawiacie,może jakieś instrukcje są.. rycerz mówi, że wymaga to pewnej energii i waszej aktywności, przy królowej może bardziej aktywności umysłu suma Umiarkowanie

czego to dotyczy, jakiej dziedziny 8 Kielichów odejścia od starych schematów, przełamywania czegoś.. wejścia na nową ścieżkę, może zadanie nie jest łatwe lub ma jakiś dalekosiężny cel

Jakie było moje odczucie po pierwszym spotkaniu? 5 Buław Pustelnik
            zaangażowanie ciała i umysłu, to było coś "wciągającego", natłok wrażeń, może chwilowa samotność w tłumie.. i nacisk jakiś czułaś.. suma Umiarkowanie, ale emocje opadły i zdałaś sobie sprawę, że jest właśnie tak, jak powinno być.. kojarzy mi się, że to co robicie wycisza, relaksuje .. może joga? albo inne zajęcia aktywne, ale nie nazbyt. tai-chi, pilates.. sport dla ciała i ducha..

Z kim przy okazji się tam spotykam? Sąd Rycerz Mieczy z kimś z przeszłości, mężczyzna z kim kontakt się urwał kiedyś.. ewentualnie ktoś z rodziny, znajomy,suma Kaplan dojrzały

kim jest dla Ciebie 3 Buław przyjaciel chyba, ktoś kogo już znałaś wcześniej.. równie dobrze może być sąsiad, pracownik, znajomy..

Czekam na dalsze rozkłady smile
            i miłego tygodnia dla Wszystkich
            • kita32 Re: i ja :) 21.11.11, 12:35
              > ale nas dużo już big_grin

..... Też bardzo się cieszę big_grin

Dzięki, Olkacool smile
            • kita32 Re: i ja :) 26.11.11, 17:29
              > przełożenie

...... A co to znaczy "karty z przełożenia"? Już nie raz się zetknęłam z takim określeniem, ale właściwie to nie wiem na czym to polega....
              • olkacool Re: i ja :) 26.11.11, 18:26
                smile

Zanim wyciągnę karty, rozkładam na 3 "kupki" i zaglądam co tam jest pod spodem wink
                • kita32 Re: i ja :) 26.11.11, 18:42
                  I tam jest ogólna, całościowa informacja?
                  Ja tak interpretuję karty, gdy mi przypadkowo wypadną podczas tasowania - że opisują tło odpowiedzi do pytania, dają jakąś ogólną informację.

Dzięki, Olkocool za szybką odpowiedź smile
    • helgeyaska kicha z makiem u Helge 27.11.11, 15:03
      3 razy się w tym tygodniu przybierałam się do tej sprawki i jakoś karty były dla mnie w ogóle bez wyrazu. za trzecim razem wręcz wydały mi się brzydkie i bezsensowne zupełnie.
      nie wiem, czy to ten nów czy inna zaraza, ale w tym tygodniu muszę odpuścić z warsztatem.
      mam nadzieję, że w nowym tygodniu moc do mnie wróci wink

przepraszam i ściskam mocno Panią Warsztatową i Warsztatanki smile mam nadzieję do zobaczenia w przyszłym odcinku!
      • kita32 Re: kicha z makiem u Helge 27.11.11, 17:13
        Och, szkoda, ale miło, że próbowałaś smile
    • kita32 Awaria internetu 27.11.11, 18:19
      Przekazuje informacje od Kity, że w Toruniu jest awaria internetu z multimedii i nie może ona teraz przekazać odpowiedzi ani komentarzy. Zrobi to jak tylko wróci jej internet.
      • ivana Re: Awaria internetu 27.11.11, 18:26
        Będziemy czekac..Zlosliwosc rzeczy martwych
        • andgie Re: Awaria internetu 27.11.11, 18:29
          Czekamy z niecierpliwoscia .
          • kita32 rozwiązanie 27.11.11, 21:29
            Awaria trwa nadal. Podobno ktoś chciał ukraść (lub ukradł) światłowód Multimedii i uszkodził linię. Ale właśnie wróciła koleżanka syna, która ma internet w innej sieci niż pozostali sąsiedzi - korzystam z jej uprzejmości i wysyłam rozwiązanie.

Odpowiedź: zaczęłam uczęszczać na tai-chi. Bardzo silnie oddziałuje na mnie energetycznie. Zauważyłam to najwyraźniej po pierwszych zajęciach. W jakąś godzinę – dwie po pierwszych zajęciach z Tai-chi zaczęłam mieć zawroty głowy. Nie zaniepokoiło mnie to – wiedziałam, że to silny przepływ energii przez ciało. Później już nigdy nie poczułam tych (delikatnych, ale wielokrotnych) zawrotów głowy, ale raz zdarzyło mi się obudzić w nocy po zajęciach Tai-chi i w całym ciele czułam wibracje, drżenie, które nie było widoczne na zewnątrz jako drżenie ciała, tylko odczuwalne jako wibracje wewnętrzne. Znowu miałam skojarzenie z silnym przepływem energii.

Nasze zajęcia z Tai-chi zaczynamy od rozgrzewki w ciszy i skupieniu. Naśladujemy ruchy prowadzącego. Rozgrzewka trwa dosyć długo i zawsze wygląda tak samo – uaktywniamy wszystkie stawy – zaczynając od stóp, kończąc na głowie, a właściwie na szyi. Potem nadal w ciszy naśladując nauczyciela ćwiczymy ten kawałek układu Tai-chi, który już znamy. Dopiero w drugiej części zajęć nauczyciel się odzywa i objaśnia ruchy oraz działanie pewnego fragmentu z naszej rozgrzewki. Powtarzamy ten fragment znowu – już z lepszym zrozumieniem. To samo z układem Tai-chi – nauczyciel jeszcze raz wyjaśnia ostatnio poznany fragment układu i pokazuje i objaśnia następny kawałek. Ćwiczymy. Ćwiczymy również w parach. Zadanie partnera polega najczęściej na tym, żeby dotykiem dłoni przypominać na jakim miejscu w ciele mamy się skupić.

Lubię te zajęcia bardzo, chociaż gdyby trwały dłużej, to byłabym zmęczona. Lubię patrzeć na niezwykle płynne ruchy Mariusza – naszego nauczyciela. Jego ruchy są po prostu magiczne.

I lubię spotykać się na tych zajęciach z moją najstarszą córką. (To ona „odkryła” te zajęcia.) Córka z dziećmi mieszka w innej części miasta, nie mamy zbyt wiele okazji na spotykanie się, więc obie cieszymy się z dodatkowej możliwości zobaczenia się.
            • kita32 komentarz do interpretacji Andgie 27.11.11, 21:31
              Co to za zajecia?
              Od 4 monet, rycerz monet, 6 pucharow.
              Hmm... Wyglada mi to na jakis kurs finansowy, negocjatorski, byc moze w specjalnosci prawo rodzinne. Moze tez chodzic o warsztaty wzmacniajaco- relaksujace.

.......To ostatnie zdecydowanie tak!

Co sie na nich robi?
              Od. krol kijow, Kolo Fortuny, as monet.
              Kreci, toczy...

.......to ta płynność ruchów – tak charakterystyczna dla Tai-chi!

Negocuje, rozmawia . Trudne. Wyciagnelam dodatkowa karte: od 6 kijow. Znowu: rozmowa, komunikacja, pisanie.

....pierwsze skojarzenie było najlepsze wink

Odczucie Kity
              5 kijow, as mieczy, 9 mieczy
              "To nie bedzie superprzyjemny kurs, ale tego potrzebuje, wiec to zrobie. To mi da wolnosc".

..... Bardzo blisko. Zawroty głowy nie zapowiadają wygody, ale jak się zdaje sprawę, że przynoszą energię, to już inna sprawa.

Kogo tam spotkala?
              Od Cesarzowa, rycerz pucharow, od Moc.
              Kolezanke, z ktora Kicie sie urwal kontakt i z ktora nie zawsze sie Kicie ukladalo jak po masle

....... Córkę, która kiedyś się wyprowadziła i było to bolesne dla nas wszystkich – dla niej, dla mnie i dla pozostałych domowników - ale było nieuniknione, bo „u nas” było za ciasno, a babcia w dużym mieszkaniu po śmierci męża nie chciała mieszkać sama.

....... Andgie, napisałaś bardzo dobrą interpretacje – w każdej odpowiedzi do pytania masz albo dokładne trafienia, albo bliskie. Gratuluję wink
              • kita32 komentarz do interpretacji Iwany 27.11.11, 21:32
                1.Na jakie zajęcia chodzi Kita?
                2 Buławy(-) Paź Mieczy(-) 4 Puchary

Są to zajęcia mojące na celu zgłebienie tajnikow swoich emocji lub duszy. Polegaja na wyciszeniu, pewnego rodzaju izolacji od otoczenia. Byc moze jest to jakis kurs jogi albo medytacji, hipnozy a moze po prostu kurs asertywnosci lub pozytywnego myslenia

................Wyciszenie, izolacja, medytacja w ruchu – dokładnie tak!

2. Co Kita robi na tych zajęciach?
                7 Denarow Paź Monet 5 Monet(-)

Kita jest na nich pojetna i cierpliwą uczennicą.

..............Cierpliwą na pewno, czy pojętną to nie wiem, ale może tak.

Probuje odzyskac cos z przeszlosci, czego nie pamięta. Chce znac pewne fakty aby moc na nowo zaczac ksztaltowac życie. Chce nadac jemu inna nowa jakosc bazujac na wiedzy uzyskanej z warsztatow

..........Bardzo blisko wink. Czuję, że te zajęcia wprowadzają nową jakość w moim życiu.

3.Odczucia po pierwszym spotkaniu
                Koło Fortuny Cesarz(-)

Odczucia byly mega wazne.

........zdecydowanie! Od razu dotarło do mnie, że Tai-chi to nie są zwykłe ćwiczenia gimnastyczne dostępne dla emerytów, tylko dzieje się coś na poziomach niewidocznych dla świadomości .

Kita nie panowala nad tym co sie z nia dzialo. To spotkanie bylo bardzo zaskakujace i nieprzewidywalne dla Kity w skutkach.

....... Nad zawrotami głowy nie można zapanować, to fakt. Byłam bardzo zaskoczona – też prawda. Całe szczęście nie musiałam niczego konkretnego robić w tamten wieczór, więc zawroty głowy w niczym mi nie przeszkadzały.

4 Z kim przy okazji spotyka sie tam Kita?
                Królowa Mieczy 3 Denary(-) Królowa Buław(-)

Kita spotyka sie tam z kims znanym w tej branzy, moze jakims guru, nauczycielka , ktora pokazuje sile podswiadomosci , sugestii ...

.......Spotykam się z najstarszą córką, która jest w jakimś stopniu rodzinnym guru, nauczycielką. Ona umie przekazać swoje zainteresowanie innym domownikom. W tym przypadku w Tai-chi też mnie wciągnęła swoim „odkryciem” tych zajęć.

........Ivano, napisałaś świetną interpretację, gratuluję!!!
                • kita32 komentarz do interpretacji Olkicool 27.11.11, 21:34
                  przełożenie
                  cesarz (są tam ustalone zasady w grupie)

.............zgadza się, i naśladujemy nauczyciela, „naszego” Cesarza wink

10 kielichów (grupa zrzesza podobnych do siebie - emocjonalnie ludzi, niekoniecznie w tym samym wieku..)

..............tak też myślę - że jesteśmy podobni. Rozpiętość wieku jest faktycznie duża.

5 Monet (może trochę kosztują te spotkania, lub są całkowicie za free)

..........miesięcznie 60 zł za jeden raz w tygodniu, 100 zł za dwa razy (ja mogę tylko raz)

suma Gwiazda

ma to związek z nauką lub ze sztuką, nadzieją na lepsze, szeroko pojętym oczyszczeniem, uzdrowieniem albo "wypięknieniem" (zewnętrznym lub wewnętrznym)i chyba trochę pieniążków wydałaś.. czasem 5 Monet mi kościół pokazuje, albo pomoc innym (np. uchodźcom)

.............Wszystko „tak” lub bardzo blisko.

to Kita królowa Monet jaka ładna karta, dojrzała, mądra, cierpliwa, praktyczna, rozsądna, konsekwentna,

............tu się zarumieniłam od komplementów, dziękuję wink

zwracająca uwagę na wszystko i wszystkich, na szczegóły, otoczenie..

.......... tak, bo naśladujemy ruchy prowadzącego nauczyciela, często podpatruję jeszcze jak to robią sąsiedzi, gdy nie widzę wszystkich ruchów nauczyciela.

może masz pod opieką kogoś, albo robisz coś dla ciała i ducha? Ta królowa to nauka czegoś, co przyczyni się do zwiększenia gotówki, rozwoju siebie lub zwyczajnie - wydawanie pieniędzy na naukę czegoś.

......... robię coś dla ciała i ducha jednocześnie – tak to właśnie widzę.

ludzie tam As Monet Śmierć optymistycznie nastawieni, dają sobie szansę, po bolesnych przejściach suma Kapłanka uduchowieni? może milczą nie pytani.. albo nie znasz ich do końca

........spodziewam się, ze są uduchowieni, ale tak naprawdę to nie znam ich. Podobają mi się ich twarze.

atmosfera 8 Buław podekscytowanie, ożywione rozmowy, lekkie napięcie, coś się "dzieje"
                  ......... napięcie pewne jest, bo tym zajęciom towarzyszy duża koncentracja uwagi. Karta 8 Buław bardzo dobrze oddaje tę koncentrację.

co robicie Rycerz Buław Królowa Mieczy
                  - robicie coś "dobrego" dla innych i dla siebie..

........przede wszystkim dla siebie, ale są również ćwiczenia w parach, więc i dla innych.

rozmawiacie, może jakieś instrukcje są.. rycerz mówi, że wymaga to pewnej energii i waszej aktywności, przy królowej może bardziej aktywności umysłu suma Umiarkowanie

......Świetnie - wszystko się zgadza z wyjątkiem rozmów. Tych praktycznie nie ma. Mówi tylko nauczyciel. Czasami jest jakieś pytanie. Aktywność jak najbardziej – przede wszystkim fizyczna, ale koncentracja, uwaga i słuchanie wyjaśnień prowadzącego – to już aktywność umysłowa.

czego to dotyczy, jakiej dziedziny 8 Kielichów odejścia od starych schematów, przełamywania czegoś.. wejścia na nową ścieżkę, może zadanie nie jest łatwe lub ma jakiś dalekosiężny cel

.......... Właściwie trudno jest mi do tego się odnieść, bo trudno mi sprecyzować czego dotyczy Tai-chi. Ale odczuwam jego energetyzujące działanie.

Jakie było moje odczucie po pierwszym spotkaniu? 5 Buław Pustelnik
                  zaangażowanie ciała i umysłu, to było coś "wciągającego", natłok wrażeń, może chwilowa samotność w tłumie.. i nacisk jakiś czułaś.. suma Umiarkowanie, ale emocje opadły i zdałaś sobie sprawę, że jest właśnie tak, jak powinno być.. kojarzy mi się, że to co robicie wycisza, relaksuje .. może joga? albo inne zajęcia aktywne, ale nie nazbyt. tai-chi, pilates.. sport dla ciała i ducha..

........ Świetna odpowiedź!!! I trafione dokładnie TAI-CHI. I ten „nacisk” jako energia przepływająca tak intensywnie przez ciało, że aż miałam zawroty głowy. Super!!!

Z kim przy okazji się tam spotykam? Sąd Rycerz Mieczy z kimś z przeszłości, mężczyzna z kim kontakt się urwał kiedyś.. ewentualnie ktoś z rodziny, znajomy, suma Kaplan dojrzały

......... Z córką, która już ze mną nie mieszka. Już dorosła, z własnymi dziećmi – jej synowie to nasz częsty temat rozmów.

kim jest dla Ciebie 3 Buław przyjaciel chyba, ktoś kogo już znałaś wcześniej.. równie dobrze może być sąsiad, pracownik, znajomy..

......... Świetna interpretacja, Olkacool!!! Jak dobrze, że znowu pojawiłaś się na warsztatach wink
                  • kita32 zwycięzca 27.11.11, 21:42
                    Wszystkie trzy napisałyście świetne interpretacje, byłam pod wrażeniem! Każdą następną interpretację odbierałam jako jeszcze lepszą od poprzednich.

Zwyciężyła Olkacool, która nie tylko miała wiele trafień, ale trafiła w samo sedno pisząc: TAI-CHI.

Gratulacje dla Olki!!!,
                    gratulacje dla wszystkich!!!

Dziękuję Wam wszystkim za udział i przepraszam, że tak późno piszę odpowiedź, ale tu wszyscy naokoło mają nieczynną aktualnie sieć Multimedia, a jedyna dziewczyna z sąsiedztwa z Neostradą, wróciła dopiero teraz. Cieszę się, ze mogłam skorzystać z jej sieci, bo awaria Multimedii zapowiada się na dłuższą w naprawie....

• andgie Re: zwycięzca 27.11.11, 21:47
                      Gratulacje dla Olkicool, jak zobaczylam rozwiazanie juz myslalam, ze ona zwyciezy. Podziekowania dla wszystkich dziewczyn, poszlo nam calkiem dobrze smile
                      • ivana Re: zwycięzca 27.11.11, 23:58
                        Olko moje najszczersze gratulacje. Jestes super! Rewelacyjna interpretacja i bardzo dluga. Zasluzone 1 miejsce i wygrana.
                        Przychylam sie rowniez do zdania Andgie ze nam poszlo calkiem calkiemwink
                        Kito dzieki za fajny warsztat
                        Buziaki dla wszystkich
                        • kita32 Re: zwycięzca 28.11.11, 11:26
                          Cieszę się, że temat warsztatu Wam się podobał i że tak świetnie wszystkim poszło smile

Dzięki za cierpliwość... Dopiero dziś o 5-ej nad ranem mąż zauważył, że awaria została usunięta, bo pojawił się sygnał w telefonie.
            • andgie Re: rozwiązanie 27.11.11, 21:44
              Bardzo sie ciesze, ze juz jest rozwiazanie i przykro, ze Kita miala problemy sad
              • olkacool Re: rozwiązanie 27.11.11, 22:17
                Ojej, cieszę się niezmiernie smile

Gratulacje i brawa dla wszystkich, bo każda z Was w coś trafiła... a ja zaraz pomyślę nad pytaniem....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka