Dodaj do ulubionych

Warsztat 299 -Obraz

29.07.13, 10:37
Mam w domu pewien obraz/plakat, ktory wisi w salonie nad telewizorem...o ten obraz chodzi
Na tym obrazie/plakacie jest powtarzajacy sie element o zmodyfikowanym ksztalcie - co to za element? Prosze podajcie kolor tla obrazu jak i obramowania - ...sa jednokolorowe.
Zapraszam.
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Warsztat 299 -Obraz 29.07.13, 12:02
      Ciekawe pytanie smile.
    • 966ania Re: Warsztat 299 -Obraz 29.07.13, 14:20
      witajcie kobietki smile
      odpowiem na pytania nie wcześniej niż w piątek

zaciekawił mnie temat...a tak uściślając to odnośnie frazy element to może być przedmiot , tak?
      np. kilka cukiernic o różnym kształcie ?
      czy to o jakiś wzorek chodzi...bo nie bardzo zrozumiałam, a mnie to jak krowie na granicy trzeba wytłumaczyć...
      • 9marlena Re: Warsztat 299 -Obraz 29.07.13, 17:35
        smile o przedmiot
        • kita32 Re: Warsztat 299 -Obraz 31.07.13, 00:18
          Ten temat jest dla mnie bardzo trudny. Zwykle słabo wychodzą mi interpretacje na przedmioty, a jeszcze gorzej na kolory. No ale to dobrze, że można popróbować.

Powtarzający się element – co to za przedmiot?
          1. Ogólnie – Diabeł (-);
          2. Do czego służy? – As Kijów (-);
          3. Co jest w nim charakterystycznego? – Pustelnik (-);
          4. Z czym się kojarzy? – Królowa Pucharów (-);
          Kolor tła i obramowania:
          1. Czy ciepły/zimny? – Mag;
          2. Jaskrawy, czy przygaszony? – 7 Monet;
          3. Co to za kolor? – 10 Monet (-);

No więc przypuszczam, ze ten przedmiot , powtarzający się element obrazu, ma coś wspólnego z ogniem. Służy do jakiegoś działania lub trzymania lub palenia ognia. Jest wykorzystywany w medytacji. Kojarzy się z miłością lub z piciem.
          Podejrzenia:
          - gorejące serce;
          - świecznik lub lampka;
          - złączone obrączki lub pierścień;
          - szklana kula w której widać odbite światło lub ogień.

Kolor tła i obramowania jest ciepły, lekko przygaszony, ale intensywny. Samo 10 Monet jako kolor skojarzyło mi się z fioletem – kolorem zakończenia tęczy. Ale fiolet jest kolorem zimnym. Może więc złoty lub żółty jak kolor złotych monet? Ramy często są złote.
          Stawiam na kolor złoty.

Ha, ha! Jestem pierwsza smile. No w każdym razie co do szybkości odpowiedzi (tym razem), bo co do trafności, to nie mam zbyt dużych nadziei…
    • 966ania Re: Warsztat 299 -Obraz 02.08.13, 10:11
      To jest przedmiot: 9mieczy + 2 kiel
      Tło obrazu: Odrodzenie
      Tło obramowania: Pustelnik

9 mieczy – słuch, ręce, miecze skojarzyły mi się ze strunami i przyszła mi do głowy myśl, że to jest gitara, ale przy 2 kiel może to też być grecka lira albo harfa, może skrzypce? W każdym bądź razie jest to instrument muzyczny ze strunami, którego da się trzymać w ręce i który to służy do tworzenia i wyrażania (2 kiel) czegoś pięknego: radosnego, smutnego, bolesnego itp...no a muzyka wiadomo

Odrodzenie: istotą tej karty jest zmartwychwstanie, a to zdecydowana biel. Biały Anioł, biali ludzie, prześcieradła białe...no na biel wskazuje.

Pustelnik: czyli nadzieja na odnalezienie roziązania na dręczący nas problem podczas kontemplacji ; także stawiam na zieleń, ALE Pustelnik to Mądrość =Miłość, więc i kolor złoty, choć jeszcze nieznane Eremicie i zamknięte w lampie, oczy zamknięte, więc chyba jednak zieleń...zdecydowanie trudno mi odpowiedzieć
      Dociągnęłam rozstrzygającą kartę i pojawiła się 4 buław!!! - no ta to cała żółta, ale na zawieszonym łańcuchu są zielone listki, które bardzo silnie zwróciły moją uwagę, także wychodzi na zieleń...

No nie wiem...ale tu dwa kolory silnie się zaznaczają, no chyba że ten obraz ma zielone ramy i jest oświetlony...praktycznie by mi pasowało do Pustelnika bo w karcie jest światło i nie ma światła tj. coś jest włączane i wyłączane, taki flash...
      • kita32 Re: Warsztat 299 -Obraz 02.08.13, 14:07
        O, to ja teraz zauważyłam, że źle zrozumiałam pytanie - myślałam, że kolor tła i obramowania jest taki sam...
        • ivana Re: Warsztat 299 -Obraz 02.08.13, 20:10
          Bardzo trudny warsztat ale sprobuje
          Co to za element, ktory powtarza sie na obrazie?- 7 Mieczy Rycerz Monet(-)
          Ten element jest albo jakis niewyrazny albo rozczlonkowany na obrazie w roznych miejscach..jest umiejscowiony jakby w powietrzu..moze to ptaki? Cos co jest eteryczne, fruwa, przemieszcza sie.. Hmmm skrzydla, anioly, symbol czegos...moze serce?
          Obramowania w kolorze?-Sprawiedliwosc
          Metaliczne, srebrne lub zlote?

Uff no coz ..pojecia nie mam co to moze byc?wink
    • 9marlena Re: Warsztat 299 -Obraz 05.08.13, 09:52
      Witamsmile
      Jestem w podrozy w wolnej chwili napisze komentarze
      Poszlo wam swietnie.
      • kita32 Re: Warsztat 299 -Obraz 05.08.13, 10:43
        Fajnie, że się odezwałaś, bo już niepokoiłam się, że zapomniałaś.
        Miłej podróży smile
        • ivana Re: Warsztat 299 -Obraz 05.08.13, 10:51
          Czekamy niecierpliwiewink
          • 966ania Re: Warsztat 299 -Obraz 05.08.13, 12:32
            Czekamy, czekamy... też mi przeszło przez myśl, że zapomniałaś i wątek nam padnie...
    • 9marlena Re: Rozwiazanie 05.08.13, 14:05
      Kita, Ivana
      Dziewczyny opisalyscie obraz, ktory wisi obok obrazu, o ktory zapytalam, a ktory jeszcze rok temu wisial nad telewizoremsmile

Jest to obraz/ obramowany plakat Pink Floyd, ktory poczakowo chcialam dac jako zagadke, ale wydal mi sie trudny do sprecyzowania , wiec zapytalam o den drugi...

Spisalyscie sie doskonale!

Wklejam fotowink Bedzie wam teraz latwiej, odniesc sie do waszych trafych interpretacji.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lg/qf/tvvh/saFFbLtmDfdccEKsLB.jpg

966ania !

Strzal w 10!
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lg/qf/tvvh/iFMYsZQlT1uzVRoSiX.jpg

Odnosnie zlotego koloru...Obrazy wisza w miejscu, ktore sa oswietlane przez promyki slonca wpadajace tak pod skos przez okno. Plakaty sa pod szklem, wiec jest to zlote odbicie, ktore wam wychodzilo w kartach...

Ania poprowadzi kolejny warsztat.

Dziekuje za udzial w warsztatach GRATULACJE!!!
      • ivana Re: Rozwiazanie 05.08.13, 15:04
        Ale nie wkleilas tego obrazu...Cos poszlo nie tak.. i w zasadzie co bylo na tym obrazie?
      • 9marlena Re: Rozwiazanie 05.08.13, 15:31
        Sprobuje wstawic fotki jeszcze raz
        • 9marlena Re: Rozwiazanie 05.08.13, 15:37
          9marlena napisał(a):

> Sprobuje wstawic fotki jeszcze raz

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lg/qf/tvvh/9ZEx9vnA9yR5NTal8B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lg/qf/tvvh/pyeEl9B3ZiC1EbSRZX.jpg
          • ivana Re: Rozwiazanie 05.08.13, 15:43
            Marlenko jednak karty nie chca ze mna wspolpracowac jesli chodzi o opisywanie obrazow. Warsztat byl trudny
            • kita32 Re: Rozwiazanie 05.08.13, 16:42
              Ani odpowiedź była genialna!!! Brawo, Aniu!!!
              • ivana Re: Rozwiazanie 05.08.13, 16:44
                Rowniez serdecznie gratuluje Ani
              • 966ania Re: Rozwiazanie 05.08.13, 17:58
                kita32 napisała:

> Ani odpowiedź była genialna!!! Brawo, Aniu!!!

dzięki, ale to łut szczęścia, rzadko się tak trafia...niestety.
                • ivana Re: Rozwiazanie 05.08.13, 18:47
                  No wlasnie nie wiadomo jak to wytlumaczyc ze obie z Kita zlapalysmy energie obrazu obok
            • 966ania Re: Rozwiazanie 05.08.13, 17:46
              ivana napisała:

> Marlenko jednak karty nie chca ze mna wspolpracowac jesli chodzi o opisywanie o
              > brazow. Warsztat byl trudny

Ivano no jak to nie chcą? Przeczytalam Twoją interpretację i Marlena ma rację, opisałaś obraz Pink Floyd trafnie, przecież ten obraz jest cały eteryczny.
              • ivana Re: Rozwiazanie 05.08.13, 17:47
                No ale to nie ten obraz opisalam;-(
                • 966ania Re: Rozwiazanie 05.08.13, 17:55
                  no nie ten, ale opisany przecz Ciebie i Kite obraz jest i co najważniejsze Marlena początkowo chciała zadać nam go jako zagadkę, także to się liczy
                  ...hmmm, ale zastanawiające jest to , że zarówno Ty jak i Kita złapałyście energię obrazu obok, ciekawe jak to można wytłumaczyć ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka