Dodaj do ulubionych

Victorian Romantic Tarot

06.04.07, 10:12
Linkuje zeszloroczny przeboj - Victorian Romantic Tarot. Bardzo ciekawa talia,
o innej od reszty stylistyce i estetyce - dla czescie ludzi bedzie sliczna,
dla czesci bedzie juz kiczem. Na forum Aeclecticu widac, ze zdobyla szturmem
tarotowy swiatek:
www.tarotforum.net/showthread.php?t=67686&highlight=victorian
smile)

Wielkie Arkana:
awika-tarot.bloog.pl/gal,183003,title,NAJPIEKNIEJSZY-TAROT-,.

Różne karty:
www.aeclectic.net/tarot/cards/victorian-romantic/

Recenzje na Aeclecticu:
www.aeclectic.net/tarot/cards/victorian-romantic/review.shtml
Obserwuj wątek
    • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 06.04.07, 10:14
      Mala poprawka: na blogu Awiki sa nie tylko Wielkie Arkana, Male tez, choc
      niestety nie ma talii w calosci.
    • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 11.04.07, 12:44
      Heh, naprawde nikt nie zywi zadnych uczuc do tej talii? smile)
      Ja zywie bardzo duzo bardzo roznych uczuc: sa dni, kiedy uwazam ja za skonczony
      kicz, a kiedy indziej maja dla mnie sporo uroku i taki staroswiecki glamour. W
      koncu przeciez sa to autentyczne XIX-wieczne obrazy. W te dni, kiedy karty mnie
      zachwycaja, serio mysle o ich kupnie - pewnie nie bylby to zly pomysl, w koncu w
      te dni, kiedy ich nie lubie, moglabym zwyczajne nie wyciagac ich z szuflady tongue_out A
      sama talia jest wychwalana we wszystkich recenzjach jako bardzo "wrozalna",
      starannie dopracowana, zgodna z tradycja Ridera-Waite'a, a jednak inna i
      wyjatkowa.

Podobno w zeszlym roku ukazala sie specjalna edycja ze zloceniami, ktora bosko
      prezentuje sie w swietle swiec - jestem sklonna w to uwierzyc, mam jedna
      leciutko zlocona talie (Golden Tarot) i rzeczywiscie przy swietle swiec zlocone
      karty nabieraja urody.

Dodam jeszcze, ze autorzy talii: Alex Ukolov i Karen Mahony sa rowniez autorami
      Wiktorianskiej Wyroczni Kwiatowej oraz wielkiego tarotowego bestsellera na
      Zachodzie: " Tarot of Prague".
    • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 04.05.07, 17:32
      Znalazlam strone autorow tej talii:
      www.victorianromantic.com/

Mozna na niej obejrzec talie w calosci:
      www.victorianromantic.com/Majors1.htm
    • anahella Re: Victorian Romantic Tarot 06.05.07, 00:48
      Jak dla mnie troche za bardzo romanticsmile
    • iza.podlaska Re: Victorian Romantic Tarot 06.05.07, 10:27
      Hej,
      bardzo mi sie podoba! Jestem fanka wiekszosci talii tego wydawnictwa, od dawna
      mam Bohemian Cats, a wczoraj w Krakowie kupilam The Fantastic Menagerie Tarot,
      ktory jest absolutnie zachwycajacy - ale o tym w osobnym watku, ktory zaraz zalozesmile

Bardzo podoba mi sie karta Kochankowie, bo jest absolutnie klasycznie
      romantyczna. Bardzo pomyslowa jest Wieza - dryfujacy maszt, do ktorego
      przywiazani sa marynarze. Karta Diabel tez jest urocza - w ich taliach
      przewaznie jest to ktos lub cos ze skrzydlami. Z Malych Arkanow najlepsze jako
      calosc sa moim zdaniem Kielichy - na pewno najlatwiej bylo znalezc obrazy do
      ilustracji, Dwor Bulaw przypomina mi co poniektore ilustracje do podrecznikow o
      Rewolucji Francuskiej, ale tez sa swietnie dobrane. Świetnie sa zinterpretowani
      Giermkowie - karty dodaja wiele do interpretacji.

W tym tygodniu zamawiam do naszego Sklepu Magicznego cala ich oferte wydawnicza,
      bo karty sa po prostu cudne.

Talia na pewno zyskuje przy kontakcie bezposrednim, bo przy skanach trudno
      dostrzec i docenic wiele szczegolow, ktore wiele wnosza do interpretacji karty
      • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 06.05.07, 13:53
        Iza, a zamawiacie tez te sliczna limitowana zlota edycje?
        • iza.podlaska Re: Victorian Romantic Tarot 06.05.07, 20:27
          Zamowie wszystkiego po trochu, chyba ze maja duze ilosci minimalne przy
          zamowieniach hurtowych smile Dam ci znac na prv, jak juz bede wiedziec

Pzdr
          • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 06.05.07, 22:16
            Super, bede bardzo wdzieczna - jako Lew dostaje pypcia na widok wszelkich zlocen
            i tu tez nie bylo wyjatku, a haslo "edycja limitwoana 500 sztuk" dziala na mnie
            bez pudla big_grin Zlocenia tak pieknie wygladaja w pelnym sloncu albo w blasku swiec
            - w Golden Tarocie sa zlocone tylko brzegi i to juz wystarcza dla oblednego
            efektu, a jak pomysle, ze w Romanticu sa zlocone obrazki... smile)
    • dori7 Jeszcze kilka linkow :) 07.05.07, 12:19
      Tak wygladaja rozlozone karty:
      baba-studio.livejournal.com/tag/design

A tu cos dla gadzeciarzy i wielbicieli tej talii - woreczki do kompletu:
      baba-store.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=MRPASS&Product_Code=DRAWSTRGVictR&Category_Code=TarotBags
      baba-store.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=MRPASS&Product_Code=AntiqueTarotbag&Category_Code=TarotBags
      • iza.podlaska Re: Jeszcze kilka linkow :) 07.05.07, 22:18
        Dodatki sa piekne, niestety sporo kosztuja, ale pewnie warto
        • dori7 Re: Jeszcze kilka linkow :) 07.05.07, 22:36
          Widac, ze talia ma wielu zagorzalych fanow - kto inny by kupil woreczek do kart
          za 40 dolarow tongue_out
    • iza.podlaska Re: Victorian Romantic Tarot 14.06.07, 00:34
      Witajcie,
      Dziś pierwszy raz wrozylam moim nowym Victorian Romantic Tarotem w wersji
      zlotej. Jest rewelacyjny!!! Mialam dzis dwie klientki i za kazdym razem uzywalam
      tej nowej talii. Mimo ze w odwodzie czekal klasyk Rider-Waite, to wcale po niego
      nie siegnelam. Karty Victoriana sa niesamowicie dobrane, kolory tak wyraziste i
      symboliczne, ze mowia o wiele wiecej niz zwykly Rider-Waite. Klientkom sie
      bardzo moje nowe karty podobaly. Widze, ze teraz bedzie to moj number one smile
      Wyszedl mi As Kielichow w srodku rozkladu na pare (tzw. Drabiny) i robil tam
      wrazenie. Bardzo wszystkim polecam, czy w zlotej wersji, czy w zwyklej. Moim
      zdaniem karty na zywo nie sa romantyczno kiczowate, ich piekno jest urokliwe,
      kolory sa tak zywe, ze czasami az oczy bola smile Na kartach jest jednocześnie duzo
      szczegolow i duzo przestrzeni. Wspaniale polaczenie!

Pozdrawiam
      • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 14.06.07, 01:47
        Dobrze, ze moja talia lezy odlozona - juz sie nie moge doczekac! smile)

Mam jedno pytanie odnosnie kolorow - jak sprawdzaja sie w dwoch dlugich sesjach
        jednego dnia? Zrobilam sie podejrzliwa po doswiadczeniach z Tarotem Art Nouveau,
        ktory jest piekny i slodki, ale ma bardzo prozaiczna wade - na dluzsza mete
        okropnie meczy oczy i jest autentycznie migrenogenny!
        • iza.podlaska Re: Victorian Romantic Tarot 14.06.07, 11:20
          Sprawdzaja sie, sa bardzo roznorodne i ladnie sie odrozniaja jedna od drugiej,
          szczegolnie poszczegolne dwory. Wczoraj mialam moja stala klientke pozno
          wieczorem, rozlozylam okolo 20 rozkladow i nie znudzilo mi sie ani nie mylilo
          nic. Nawet wiecej - potem jeszcze sobie rozkladalam karty w nocy, tak bardzo
          przemawia do mnie ta talia.

Pozdrawiam
          • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 14.06.07, 14:01
            iza.podlaska napisała:

> Sprawdzaja sie, sa bardzo roznorodne i ladnie sie odrozniaja jedna od drugiej,
            > szczegolnie poszczegolne dwory.

Ech, to pewnie dlatego nie ma potem migrenowych efektow - w Art Nouveau
            wszystkie karty sa bardzo kolorowe i w tej samej gamie barw, wiec po jakims
            czasie zaczynaja sie zlewac i nijak nie daje rady patrzec w nie dluzej, niz dwie
            godziny. Sa sliczne, ale meczace uncertain

Pypcia dostane przez tego Victoriana. Jak sie okaze, ze pracuje mi sie z nim tak
            samo dobrze, jak Tobie, to dokupie pozniej jeszcze tanszego - zwyklego, bez
            zlocen, zeby byl na codzienny uzytek. Zaluje, ze nie moge podobnie zrobic z
            Goldenem, bo wydawca wypuscil na rynek tylko droga zlocona wersje. Pracuje mi
            sie z nim swietnie, ale jako przewrazliwiony na punkcie czystosci stwor z mocno
            obsadzonym w horoskopie znakiem Panny nie zabieram ich na wrozenie w knajpach
            czy w plenerze, zeby sie nie poniszczyly i nie pobrudzily. Poza tym zlocenia mi
            sie przecieraja przy tasowaniu... tongue_out
            • iza.podlaska Re: Victorian Romantic Tarot 14.06.07, 17:47
              Victorian Romantic Tarot, jak i inne karty z wydawnictwa Magic Realist Press, sa
              rzeczywiscie bardzo delikatne i raczej nie na "tasmowe" wrozenie przez kilka
              godzin. Ja tez chyba sobie dokupie wersje zwykla dla oszczednosci tej
              limitowanej serii. Slicznie wygladaja karty z wersji zloconej jeszcze nie
              odkryte, ale juz rozlozone na stole - maja bardzo ozdobne i rowniez bogato
              pozlacane koszulki

Pozdrawiam
              • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 15.06.07, 11:47
                Tak sie konczy zachwalanie na forum! Po wczorajszej Twojej porannej recenzji po
                prostu nie moglam sie powstrzymac smile) Mialam tak obrzydliwie paskudny dzien i
                potworna migrene na dodatek, ze wieczorem postanowilam poprawic sobie humor
                tym, o czym marze. Akurat sie okazalo, ze powinnam trafic na sama koncowke
                wartsztatow (gwoli wyjasnienia - Iza i Mii prowadza Warszawska Szkole
                Astrologii), wiec wsiadlam w tramwaj i ziuuuu! po moj odlozony egzemplarz. Do
                domu wrocilam juz Zlotym Tarotem Wiktorianskim w namietniej przycisnietej do
                piersi torbie big_grinDD

Wczoraj przed zakupem obejrzalam sobie jeszcze raz karty w egzemplarzu
                pokazowym, ale moich nowych jeszcze nie widzialam - pudlo z kartami i
                specjalnym tarotowym notatnikiem jest wciaz zamkniete. Zamierzam je otworzyc
                dopiero dzis wieczorem, przy swiecach i z pelna celebracja. Na razie glaszcze z
                zachwytem opakowanie i powiekszam przyjemnosc dawkujac ja sobie powolutku smile)
                • szeltie Re: Victorian Romantic Tarot 15.06.07, 11:54
                  dori, jakis link do tych kart masz ?
                  • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 15.06.07, 12:06
                    Linki sa w pierwszym poscie tego watku smile
                    • szeltie Re: Victorian Romantic Tarot 15.06.07, 12:34
                      tia, gapa ze mnie smile
              • wrozby.milosne Re: Victorian Romantic Tarot 15.06.07, 12:58
                Na zdjęciach wygląda ślicznie smile
                • knura Re: Victorian Romantic Tarot 20.06.07, 14:40
                  Karty zakupione big_grin czekam tylko na przesyłkę big_grin i to dzięki temu topikowi
                  zdecydowałam się na zakup smile
                  • iza.podlaska Re: Victorian Romantic Tarot 20.06.07, 16:33
                    Witaj w klubie posiadaczy tej talii smile Jest boska

Pozdrawiam
                    • knura Re: Victorian Romantic Tarot 21.06.07, 09:10
                      Ja też witam w klubie big_grin

Mam nadzieję, że więcej osób będzie miało tę talię smile Pani przez telefon, u
                      której zamawiałam, powiedziała, że karty są cudowne big_grin Nie mogę się doczekac uncertain
                      Byłoby fajnie gdyby stworzyło się "kółko" tej talii big_grin
                      • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 21.06.07, 10:22
                        Jest szansa, ze bedzie nas wiecej - ta talia jest zarazliwa big_grin
                        • knura Re: Victorian Romantic Tarot 29.06.07, 12:19
                          Wczoraj dostałam mojego tarota Wiktoriańskiego big_grin jest cudny, a kolory tak
                          intensywne....mam wrażenie, że postaci, które są tam przedstawione chcą do mnie
                          wyjśc tongue_out

Szkoda, że nie ma dyskusji nt. tej talii sad
                          • mysza012 Re: Victorian Romantic Tarot 29.06.07, 15:56
                            Dzieki temu topikowi tez uwazniej przyjrzalam sie tym kartom. Nie jest to
                            jeszcze cos, co musze natychmiast miec, ale kto wie czy w przyszlosci ich sobie
                            tez nie kupie. Mam tylko cicha nadzieje, ze do tego czasu nie bedzie juz
                            zloconych kart i nie bede miala dylematu ktora ich wersje wybrac big_grin Fajny tutaj
                            jest wisielec zawieszony w bramie. Z daleka wyglada jakby ktos go tam powiesil,
                            ale w przyblizeniu widac jego znudzona mine smile
                          • dori7 Re: Victorian Romantic Tarot 02.07.07, 23:58
                            knura napisała:

> Wczoraj dostałam mojego tarota Wiktoriańskiego big_grin jest cudny, a kolory tak
                            > intensywne....mam wrażenie, że postaci, które są tam przedstawione chcą do
                            > mnie wyjśc tongue_out

Prawda? Te karty sa naprawde sugestywne!

> Szkoda, że nie ma dyskusji nt. tej talii sad

Nic nie stoi na przeszkodzie, zebys ja ozywila swoimi uwagami smile
                            • gosiadzika przeczytałam zobaczyłam i kupuje 16.08.07, 11:38

• gosiadzika ja tu widzę dwie karty kochankowie 16.08.07, 14:01

• iza.podlaska Re: ja tu widzę dwie karty kochankowie 16.08.07, 14:08
        Witam,
        dwie wersje karty VI Kochankowie sa w wydaniu zlotym - to dodatkowy bonus tego
        slicznego, zlotego wydania. Wersja podstawowa jest grzeczna - Dante i Petrarca,
        wersaj dodatkowa jest bardziej zmyslowa - syrena z kochankiem. Lubie bardziej te
        druga, ale i pierwsza ma swoje zalety. Przed wrozeniem trzeba jedna odlozyc smile

Pozdrawiam
        • gosiadzika Re: ja tu widzę dwie karty kochankowie 16.08.07, 14:22
          ach taak, mi sie podoba ta z Bachusem smile))
        • iza.podlaska Poprawka 16.08.07, 15:15
          Poprawiam sama sie - nie Dane i Petrarca, tylko Petrarca i Beatrycze smile
          • iza.podlaska Re: Poprawka - upaly :) 17.08.07, 02:06
            Ja juz tylko dla maniakow literatury - oczywiscie ze znow zle napisalam, bo
            Dante wzychal do Beatrycze, a Petrarka do Laury. Co z moim mozgiem robi upal!!!
        • dori7 Re: ja tu widzę dwie karty kochankowie 22.08.07, 18:45
          iza.podlaska napisała:

> Lubie bardziej tedruga, ale i pierwsza ma swoje zalety. Przed
          > wrozeniem trzeba jedna odlozyc smile

A niekoniecznie smile) Z upodobaniem uzywam obydwu, w mysl zasady, ze od przybytku
          glowa nie boli wink
    • gosiadzika maaaaam mammm maaaam 19.08.07, 16:46
      są piękne... przemyślane i wogóle
    • lenik74 czy to tylko u mnie? 15.09.07, 11:26
      Bardzo podobały mi się te karty, i kupiłam tę talię parę miesięcy
      temu. Jednak już po dwóch tygodniach zaczęły się rozdwajać końcówki
      kart. Przy tym, że nie jestem professjonalna wróżką i wróżyłam tylko
      sobie i kilku znajomych, i nie używałam je długo i mam 4 inne talie.
      Jest mi przykro, już kilka kart niestety wygląda kiepsko. Czy ja mam
      jakieś felerne? Dodam że raczej jestem bardzo ostrożna w uzytkowaniu.
      • gosiadzika Re: czy to tylko u mnie? 16.09.07, 11:28
        masz rację moja droga są delikatne bardzoo ciekawe czy ta złota wersja jest zrobiona z tej samej jakości paieru ?
        • mysza012 Re: czy to tylko u mnie? 16.09.07, 22:24
          niestety z tej samej
      • dori7 Re: czy to tylko u mnie? 20.09.07, 14:38
        Mnie na szczescie nic sie z kartami nie dzieje, mam je od czerwca, ale faktem
        jest, ze widzac jakosc papieru chucham na nie i dmucham, zwlaszcza ze zaszalalam
        i kupilam te sliczna i wsciekle droga zlocona edycje smile)

No nietety, nie kazde wydawnictwo drukuje karty na tak porzadnym papierze, jak
        US Games...
    • dori7 Recenzje po polsku 20.09.07, 14:36
      Linkuje dwie recenzje tej talii - jedna zamiescila Iza Podlaska na Magicznym
      Blogu, druga jest mojego autorstwa:

Recenzja Izy:
      www.czary.pl/blog/?p=48

Moja recenzja:
      kuferek.blox.pl/2007/09/Victorian-Romantic-Tarot.html
      • gosiadzika przeczytane od razu jak się pojawiły :) 20.09.07, 14:57

• domitrax Re: Victorian Romantic Tarot 27.09.17, 23:33
      Ten koncept podobieństw do rzeczywistych obrazów niestety kompletnie mnie nie jara uncertain.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka