Dodaj do ulubionych

Warsztat 98

09.08.09, 19:29
Właśnie czytam książkę, która mnie bardzo wciągnęła i nie mogę się od niej
oderwać.
1) Z jakiej dziedziny jest ta książka (romans, kryminał, popularno-naukowy....)
2) W 3 zdaniach jaka jest główna fabuła
3) Kto jest głównym bohaterem (co można o nim/ o niej powiedzieć - jakieś
cechy charakterystyczne, czym się zajmuje)
4) Akcja rozgrywa się w kilku krajach na pewnym kontynencie - którym?

Życzę wszystkim klarownych kartsmile
Obserwuj wątek
    • maly-elf Re: Warsztat 98 09.08.09, 19:38
      Super temat.smileChyba zaraz rozłożę kartywink
      • maly-elf interpretacja 09.08.09, 21:31
        Ponieważ nie będę miała przez kilka dni dostępu do internetu, napiszę swoją
        interpretację już teraz.

Dziedzina książki - 5 kielichów
        Wydaje mi się, że to jakiś dramat obyczajowy , psychologiczna lub jakaś książka
        bardziej naukowa np. o psychice, uduchowieniu itp.
        Fabuła - 8 Mieczy+ 10Mieczy +Królowa Monet
        Bohater wybiera się w jakąś daleką podróż, pewnie jest to wyprawa w dalekie
        kraje. Doświadcza mnóstwo trudnych przygód, Przeżywa to głęboko. Może wyprawa
        związana jest z czyjąś śmiercią i bohater jedzie by odzyskać spadek, a może
        chodzi o wyjaśnienie jakiejś zagadki bądź poszukiwanie skarbu. Konie końców
        wyprawa ma same plusy. Na koniec bohater otrzymuje to po co się wyprawił. Jest
        bogaty i szczęśliwy z udanej wyprawy. Bogactwo jest może nie tyle materialne co
        duchowe.

Bohater, osobowość - Pustelnik
        Osoba wykształcona, mądra, doświadczona przez życie. Jest nauczycielem,
        detektywem lub naukowcem
        wygląd - Cesarz
        Groźna mina, sprawia wrażenie surowego ,rzadko się uśmiecha
        Czym się zajmuje - Król Buław
        Jest kimś ważnym, ma władzę. Otoczenie się z nim liczy. Piastuje jakieś wysokie
        stanowisko.

Kontynent - Sprawiedliwość + As pentakli
        No i przyznam się że nie mam pojęcia. Skoro Dana o to pyta to muszą to być
        jakieś egzotyczne kraje. Z kart natomiast wychodzi, że to Europa, może Australia.

Tytuł - 5 Pentakli
        Związany z brakiem czegoś, biedą, niedostatkiem. Ewentualnie może być coś
        związanego z kościołem, katedrą czy klasztorem.
        Mam dwa tytuły , które mi tu pasują: "Imię Róży" i "Boso przez Swiat"

Autor -6 Mieczy
        Osoba, która często podrózuje, zmienia miejsce pobytu.
        To chyba wskazuje na W. Cejrowskiego?
        Niech się dzieje co chce uważam, że to "Boso przez świat" W. Cejrowskiego.
        • dana-25 Re: interpretacja 09.08.09, 22:02
          Mały-elfie, cieszę się,że już napisałaśsmile
          Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy. Zachęcam do wzięcia udziału w
          zabawie jak najwięcej osób.
          Pozdrawiam, Dana
          • kita32 interpretacja 11.08.09, 19:40
            Rozkład:
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/TE1d2nNy20zyfhSjiB.jpg
            dziedzina – 3 Pucharów;
            fabuła – XIX Słońce, Rycerz Kijów, XVIII Księżyc;
            bohater w akcji – 2 Kijów, 0 Głupiec, 4 Monety;
            bohater (ogólnie) – 5 Monet, czym się zajmuje – 6 Monet;
            kontynent (miejsce akcji) – 5 Mieczy.

Książka jest przygodowa, pogodna, przeznaczona dla młodzieży, prawdopodobnie z miłością lub przyjaźnią w tle (3 Pucharów). Jest typem komedii – taką, w której jest i akcja (Rycerz Kijów) i humor, można się pośmiać (3 Pucharów i ogólnie pogodne karty).
            Główny bohater jest biedny lub jest nieporadnym nieudacznikiem (5 Monet), ale ma szczęście (Głupiec). Myślę, że szuka skarbu (6 Monet) lub szuka zajęcia/pracy. Raczej stawiam na skarb. Ewentualnie sam rozdaje bogactwa/pieniądze.
            Akcja zaczyna się od jakiegoś odkrycia i śmiałych planów (Słońce), główny bohater szuka kompanów do wspólnej akcji (2 Kijów). Potem wiele się dzieje, akcja jest wartka, mnóstwo przygód (Rycerz Kijów). Główny bohater spotyka się z całkiem nowymi dla siebie sytuacjami, jest zaskakiwany, wpakowuje się w coraz to nowe kłopoty, decyduje się lekko na kroki, które nie wyglądają na rozsądne, ale on z przygód wychodzi obronną ręką (Głupiec), chociaż jego przygody są coraz bardziej niebezpieczne i mroczniejsze (Księżyc). Słońce i Księżyc, światło i ciemność, raz na wozie a raz pod wozem – w książce jest wszystko, odmienne skrajności, a przejście od jednej skrajności do drugiej łączy wartka akcja (Rycerz Kijów).
            Na koniec główny bohater zdobywa to co chciał (4 Monet). Happy End.

Nie jestem pewna kontynentu (5 Mieczy). Z jednej strony 5 Mieczy kojarzy mi się z Ameryką, bo tam tubylcy zostali wyparci i pokonani przez napływową ludność, ale coś mi nie gra w tym skojarzeniu... Ta karta bardziej kojarzy mi się z Azją i surowymi stepami, z ludnością w trudnych warunkach życiowych, gdzie rządzi rygor i surowe prawo.

Ciekawa bardzo jestem odpowiedzi Dany, ale przeczytam ją z opóźnieniem – w połowie przyszłego tygodnia...
            • kita32 Mały Elfie 11.08.09, 19:44
              Mały Elfie, nasze interpretacje różnią się w szczegółach, ale łączy nas pomysł z poszukiwaniem skarbu smile
    • mikkayo Moja próba 12.08.09, 19:58
      Jaki jest gatunek tej książki? As monet
      Dla kogo ta książka jest przeznaczona? VII pucharów
      Tytuł Król Pałeczek
      Fabuła – ogólnie Rydwan
      Początek książki Wisielec
      Rozwinięcie IX pałeczek
      Zakończenie Cesarz
      Karta opisująca całokształt bohatera V kielichów
      Jego wygląd Śmierć
      Jego osobowość IV monet
      Czym się zajmuje? VII kijów
      Karty opisujące kontynent, na którym rozgrywa się akcja ksiązki IX mieczy, Wieża

As monet przedstawia dłoń wynurzająca się z chmur, która nad bramą do pięknego ogrodu trzyma wielki pentakl, więc może książka jest o poszukiwaniu jakiegoś skarbu, choć niekoniecznie materialnego. Może w tej książce jest dużo pięknych opisów odwiedzanych przez bohatera miejsc? W połączeniu z Rydwanem może mówić o tym, że bohater aby to szczęście odnaleźć, wybiera się w podróż. Dużo się w tej książce dzieje, może poza początkiem książki (Wisielec). Bohatera poznajemy kiedy jest w jakimś zastoju, może ma dosyć bierności, a może coś z zewnątrz powoduje, że jego życie odwraca się do góry nogami i pojawia się u niego pomysł wybrania się w świat. Dalej jest 9 buław, więc akcja się rozwija, ale nie jakoś bardzo szybko, bohater zdaje się panować nad sytuacją, wytrwale i mądrze dąży do celu. Książka kończy się szczęśliwie, cel zostaje osiągnięty, a bohater staje dzięki temu bardziej pewny siebie, mądrzejszy.

Bohater jest typem samotnika, być może w podróż wybiera się sam (V kielichów). Może mieć pesymistyczne nastawienie do życia, czegoś może bardzo mu brakuje, coś utracił, więc czuje, że musi porzucić to, co było dawniej, że jego życie wymaga dużych zmian. Może tym bogactwem, którego poszukuje jest właśnie odkrycie sensu życia, więc może ta książka jest nie tylko o podróży przez świat, ale o takiej w głąb siebie. Bohater jest już prawdopodobnie człowiekiem dojrzałym, jego wygląd budzi respekt przed otoczeniem, a może jest nawet chory lub w podeszłym wieku i wyczuwa zbliżającą się śmierć? Cztery monety mogą mówić o jego przywiązaniu do dóbr materialnych co przeczyć by mogło temu, że książka ma charakter filozoficzny i że jednak tym, czego szuka są jednak ukryte gdzieś skarby, choć niekoniecznie. Jeśli karta pojawiła się w pytaniu o osobowość, to może po prostu chodzi o to, że bohater twardo stąpa po ziemi i jest bardzo rzeczowy, konkretny, nie owija w bawełnę, mówi krótko, tyle ile potrzeba. VII kijów – bohater walczy sam przeciwko wszystkim/wszystkiemu. Być może jest jakimś wojownikiem, poszukiwaczem przygód w stylu Indiana Jonesa.

Książka jest przeznaczona dla ludzi z wyobraźnią, marzycieli, którzy chcą się przy lekturze zrelaksować, ale też poczuć dreszczyk emocji. Raczej jest przygodowa, lecz ma też charakter podróżniczy i może nawet do tego lekko filozoficzny. Akcja rozgrywa się na wielkim, bardzo zaludnionym, rozległym kontynencie (IX mieczy), gdzie mnóstwo się dzieje (może wojny? – Wieża). Wieża kojarzy mi się też z wieżą Babel, a ta była w Azji, do której dobrze pasuje też IX mieczy, choć na myśl przyszła mi też Afryka, lecz Azja pasuje mi bardziej. w tytule książki może być podane imię albo imię i nazwisko bohatera i wskazanie na jakąś czynność. Np. coś w stylu "Jan Kowalski w poszukiwaniu X" albo po prostu "podróże Jana Kowalskiego". Jakoś tak mi się skojarzyło... smile
      • kita32 Re: Moja próba 13.08.09, 00:00
        Przekonywające smile. I znowu poszukiwanie skarbu smile.

Czytając Twój rozkład i interpretacje pomyślałam, że mogło to być poszukiwanie Św. Grala - takie skojarzenie nie wiem skąd mi przyszło.
        • kita32 Re: Moja próba 13.08.09, 00:03
          Może "Dwa Pierścienie"? (Pamiętam treść mniej więcej, ale nie tytuł sad .)
          • kita32 Re: Moja próba 13.08.09, 00:26
            Myślałam o "Kodzie Leonarda de Vinci", a napisałam "Dwa Pierścienie". W Dwóch Pierścieniach też jest poszukiwanie skarbu - Templariuszy. Ale prędzej spodziewam się, że Dana czyta Kod Leonarda smile.
            Zobaczymy smile, ja z opóźnieniem sad.
            • mikkayo Re: Moja próba 13.08.09, 09:34
              Tak, "Kod Leonarda da Vinci" by tu całkiem pasował. Może też jakaś inna, podobna
              książka, bo po "Kodzie" zaczęły powstawać dziesiątki podobnych książek. Jeśli to
              "Kod", to wtedy tym kontynentem byłaby Europa, która też pasuje do kart.
    • dobema moja interpretacja 13.08.09, 09:51
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/fb/fd/tvfh/opoEHbEwaVUqCZl7KB.jpg

1) Z jakiej dziedziny jest książka - Król Kielichów

Romans lub przygodowy z wątkiem miłosnym.

2) Fabuła – Słońce, 6 buław, 2 kielichy, paź denarów

Książkę czyta się miło i sympatycznie (Słońce). Słońce kojarzy mi
      się z dokształcaniem, więc być może akcja zaczyna się na jakiejś
      uczelni wyższej, szkole. Główny bohater wędruje samotnie po krajach
      i odnosi sukcesy – odkrywa tajemnice (6 buław). Na jego drodze
      spotyka kobietę, która pomaga mu w wykonaniu powierzonej misji (2
      kielichów). I tutaj pojawia się ten wątek miłosny. smile Ostatecznie
      już we dwójkę osiągają upragniony cel. Być może celem jest odkrycie
      jakiejś tajemnicy, skarbu, odsłonięcie jakiś informacji i ujawnienie
      ich opinii publicznej.

3) Kto jest głównym bohaterem / co można o nim/ o niej powiedzieć
      ogólnie – 8 buław
      cechy charakterystyczne – paź kielichów
      czym się zajmuje – 6 mieczy

Główny bohater to osoba dość młoda, niezwykle uczuciowa i otwarta
      (paź kielichów). Choć paź to dziecko co wskazywało by że bohater też
      jest dzieckiem, ale w tym przypadku wydaje mi się że tak nie jest.
      Tutaj paź kielichów wskazuje, że bohater jest pomocny,
      przyjacielski, wrażliwy, wykorzystuje bądź wykorzystał okazję jaka
      została mu dana. Paź kielichów wskazuje że osobę tą cechuje duża
      intuicja. Być może dzięki niej został dostrzeżony i wybrany spośród
      wielu.
      Nie potrafi usiedzieć w jednym miejscu, wokół niego ciągle coś się
      dzieje (8 buław). Jego głównym zajęciem jest poszukiwanie i wędrówka
      (6 mieczy). Nasz bohater przeprowadza się bez większego zahamowania.
      Być może dzięki tym podróżom zdobywa nowe doświadczenia.

4) Akcja rozgrywa się w kilku krajach na pewnym kontynencie -
      którym? – 6 kielichów

Eurazja

Podczas tasowania wypadły : Papieżyca, 9 buław

Karty te mają podpowiedzieć co Dana czyta. Papieżyca kojarzy mi się
      z kościołem, kościołami jako że bohater podróżuje oraz z wielką
      tajemnicą wokół. 9 buław pokazuje jak bardzo mu zależy na odkryciu
      tej monety którą trzyma mój paź monet; jest to właśnie ta skrywana
      tajemnica przez Papieżycę. Moneta jest tylko symbolem, więc
      niekoniecznie są to pieniądze. Bohater podczas tych wypraw odnosi
      rany na co wskazuje zakrwawiona opaska na jego czole (9 buław), ale
      pozostaje on niezmienny swoim przekonaniom.
      Ogólnie książkę czyta się szybko, ze względu na wiele wydarzeń
      dziejących się w krótkim czasie (8 buław). Na pewno powieść
      wciągnęła Danę.
      Ze względu na obecność Papieżycy moją interpretację kieruję na
      powieści Dana Browna „Anioły i Demony” lub „Kod Leonarda da Vinci”
      bądź Jeana-Christophera Grange „Purpurowe rzeki” lub Imperium
      Wilków”. Choć moim zdaniem świat książki jest dziś tak szeroki, że
      ciężko będzie trafić w coś co aktualnie zainteresowało Danę.

smile
      • mikkayo Re: moja interpretacja 13.08.09, 10:03
        dobema napisała:

> Ze względu na obecność Papieżycy moją interpretację kieruję na
        > powieści Dana Browna „Anioły i Demony” lub „Kod Leonarda da V
        > inci”
        > bądź Jeana-Christophera Grange „Purpurowe rzeki” lub Imperium
        > Wilków”. Choć moim zdaniem świat książki jest dziś tak szeroki, że
        > ciężko będzie trafić w coś co aktualnie zainteresowało Danę.
        >
        > smile

big_grin Czyli może rzeczywiście to właśnie ta książka. Ciekawe, już nie mogę doczekać
        się rozwiązania.
        • kita32 Re: moja interpretacja 13.08.09, 11:13
          No, no, atmosfera jest coraz bardziej gorąca smile. Strasznie jestem ciekawa rozwiązania smile.
          • dobema Re: moja interpretacja 13.08.09, 11:18
            no właśnie widzę, że nie tylko ja obstawiam tą książkę wink

Kito! nie wiem czy zauważyłaś obydwu nam fabuła powieści zaczyna się
            od karty Słońca!

czekam z niecierpliwością na niedzielę smile
    • canada53 Moja interpretacja 13.08.09, 22:32
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/alFIOazV5EgxYcxoaB.jpg

Rzędami licząc od góry:
      1 karta w pierwszym rzędzie (4 Miecze) = rodzaj książki
      3 karty w drugim rzędzie (Paź Kielichów, 9 Buław, XII Powieszony) = główny bohater
      5 kart w trzecim rzędzie (8 Buław, 3 Kielichy, Rycerz Mieczy, 9 Denarów, VI Kochankowie) = fabuła
      1 karta w ostatnim rzędzie (3 Miecze) = kontynent, miejsce akcji ksiązki

Wydaje mi się, że jest to książka oparta na faktach (4 Miecze) lub też dobrze osadzona w realiach, nie ma w niej miejsca na wiele literackiej fikcji. Może to rodzaj pamiętnika, wspomnień, reportażu z elementami biograficznymi itp.
      Główny bohater książki (Paź Kielichów, 9 Buław, XII Powieszony) jest obserwatorem, czeka, przygląda się, nie atakuje i nie rzuca się w wir wydarzeń, tylko raczej stara się trzymać z boku. Ale jest on dosyć ciekawy i czujny. Jest to osoba raczej cicha i wrażliwa, ma w sobie wiele cierpliwości. Jako zawód pasowałby mi fotograf.
      Fabuła książki: (8 Buław, 3 Kielichy, Rycerz Mieczy, 9 Denarów, VI Kochankowie) wygląda to tak, jakby bohater mimo woli został wplątany w poszukiwania kogoś lub czegoś. Najpierw drobne, niezależne od niego wydarzenie spowodowało, że przez przypadek zaangażował się on w jakąś większą historię a jego los splótł się z losami innych ludzi. Musiał on przystąpić do jakiejś większej grupy, znaleźć sojuszników i skupić wokół siebie osoby, które będą mu towarzyszyć. Z tymi osobami wyruszył do walki naprzeciw niebezpieczeństwu lub też przeciwstawiał się jakiemuś atakowi. Następnie odizolował się, zrobił sobie małą przerwę, może w celu zebrania sił czy też środków finansowych. W końcu jednak zdecydował się powrócić i dokończyć to, co wcześniej zaczął. Bohater odnajduje to, czego szukał, wyjaśnia poprzednią sprawę, ale pojawiają się u niego dalsze pytania i wątpliwości.
      Miejsce akcji (3 Miecze) – jest mało przyjazne człowiekowi. Tam nie liczą się sentymenty, występuje silna konkurencja i panuje ostre prawa przyrody. Klimat też jest trudny do zniesienia. Kojarzy mi się z Ameryką Południową.
    • dana-25 Rozwiązanie 16.08.09, 18:01
      Na początek powiem, ze jestem pod wrażeniem Waszych interpretacji, wszyscy trafili!!! No ale do rzeczy.
      Książką która mnie tak wciągnęła to książka podróżnicza Wojciecha Cejrowskiego „Gringo wśród dzikich plemion” i jego druga książka „Rio Anaconda” , którą można potraktować jako druga część, ponieważ jest kontynuacją pierwszej, (obie książki traktuję jako jedną, ale głównie chodziło mi o tę pierwszą). Książki opisują jego podróże do Ameryki Południowej w celu odnalezienia dzikich plemion (to ten skarb, którzy tak często sie pojawiał w Waszych interpretacjach)smile. Głównym bohaterem jest autor, czyli Cejrowski, który swoje podróże zaczął w połowie lat 80-tych, gdy był jeszcze dwudziestoparoletnim chłopakiem, a w Polsce panował jeszcze komunizm, co miało wpływ na wiele jego przygód. Książka napisana jest wartkim, dowcipnym językiem (autor podchodzi do siebie z dużym dystansem), nie ma żadnych dłużyzn, podobnie jak w jego filmach. W końcu osiąga swój cel, znajduje plemiona, gdzie biały człowiek jest nieznany. Podczas podróży spotyka szamanów , a właściwie jednego szamana i jednego czarownika (dla Indian jest to duża różnica) i właśnie w drugiej książce opowiada o nich i jego długich rozmowach z nimi.
      Cejrowski znany jest z kontrowersyjnych wypowiedzi,często też złośliwego języka przez co dużo ludzi go nie lubi, w książce tego nie ma. Jest podróżnikiem, pisarzem, fotografem. Jego wyprawy świadczą, że jest odważny, kilka razy otarł się o śmierć (też to wyszło w kartach), dzięki swojemu sprytowi i inteligencji oraz niesamowitemu szczęściu wyszedł cało z niejednej opresji.
      A teraz przystępuję do analizy Waszych interpretacjismile(no dobra, mam już je przygotowanewink
      • mikkayo Re: Rozwiązanie 16.08.09, 18:31
        Przyznam się, że nie przepadam za Cejrowskim, ale jak widać pisze ciekawie i
        może dlatego jego książki tak świetnie się sprzedają. Myślę, że to była kolejna
        bardzo udana zagadka. Dzięki za fajny temat!
        • dana-25 Re: Rozwiązanie 16.08.09, 18:42
          smile
    • dana-25 Odp. Mały elf 16.08.09, 18:06
      Mały-elf

Dziedzina książki - 5 kielichów
      Wydaje mi się, że to jakiś dramat obyczajowy , psychologiczna lub jakaś książka
      bardziej naukowa np. o psychice, uduchowieniu itp.
      Fabuła - 8 Mieczy+ 10Mieczy +Królowa Monet

Bohater wybiera się w jakąś daleką podróż, pewnie jest to wyprawa w dalekie
      kraje. Doświadcza mnóstwo trudnych przygód, Przeżywa to głęboko. Może wyprawa
      związana jest z czyjąś śmiercią i bohater jedzie by odzyskać spadek, a może
      chodzi o wyjaśnienie jakiejś zagadki bądź poszukiwanie skarbu. Konie końców
      wyprawa ma same plusy. Na koniec bohater otrzymuje to po co się wyprawił. Jest
      bogaty i szczęśliwy z udanej wyprawy. Bogactwo jest może nie tyle materialne co
      duchowe.
      --bingo!!! (skarb to oczywiście dzikie plemiona)

Bohater, osobowość - Pustelnik
      Osoba wykształcona, mądra, doświadczona przez życie. Jest nauczycielem, detektywem lub naukowcem
      --jest po części każdym z nich

wygląd - Cesarz
      Groźna mina, sprawia wrażenie surowego , rzadko się uśmiecha
      --jest pewny siebie i to odbija się na jego wyglądzie, chociaż nie jest taki groźny, ale umie udawać groźnegowink

Czym się zajmuje - Król Buław
      Jest kimś ważnym, ma władzę. Otoczenie się z nim liczy. Piastuje jakieś wysokie
      stanowisko.
      --w Ameryce Południowej osoba mająca białą skórę i pieniądze wzbudza respekt i cieszy się autorytetem. A wśród plemion zyskiwał sobie sympatię szamanów, co dawało mu pozycję.

Kontynent - Sprawiedliwość + As pentakli
      No i przyznam się że nie mam pojęcia. Skoro Dana o to pyta to muszą to być
      jakieś egzotyczne kraje. Z kart natomiast wychodzi, że to Europa, może Australia.
      ---A. Południowa, a dlaczego Sprawiedliwość, bo tam brak sprawiedliwości, w większości krajów panuje system totalitarny.

Tytuł - 5 Pentakli
      Związany z brakiem czegoś, biedą, niedostatkiem. Ewentualnie może być coś
      związanego z kościołem, katedrą czy klasztorem.
      Mam dwa tytuły , które mi tu pasują: "Imię Róży" i "Boso przez Swiat"
      -
      • mikkayo Re: Odp. Mały elf 16.08.09, 18:20
        Wow, Mały Elfie, trafiłaś Cejrowskiego! wink Super!
    • dana-25 Odp. Kita 16.08.09, 18:10
      Kita

dziedzina – 3 Pucharów;
      fabuła – XIX Słońce, Rycerz Kijów, XVIII Księżyc;
      bohater w akcji – 2 Kijów, 0 Głupiec, 4 Monety;
      bohater (ogólnie) – 5 Monet, czym się zajmuje – 6 Monet;
      kontynent (miejsce akcji) – 5 Mieczy.

Książka jest przygodowa, pogodna, przeznaczona dla młodzieży, prawdopodobnie z
      miłością lub przyjaźnią w tle (3 Pucharów). Jest typem komedii – taką, w której
      jest i akcja (Rycerz Kijów) i humor, można się pośmiać (3 Pucharów i ogólnie
      pogodne karty).
      --przygodowa i dowcipnie napisana, można sie pośmiać i o przyjaźni z Dzikimi.

Główny bohater jest biedny lub jest nieporadnym nieudacznikiem (5 Monet), ale ma
      szczęście (Głupiec).
      ---jest bardzo zaradny i ma szczęście, ze tak powiem cholerne szczęście!!

Myślę, że szuka skarbu (6 Monet) lub szuka zajęcia/pracy. Raczej stawiam na
      skarb. Ewentualnie sam rozdaje bogactwa/pieniądze.
      ---skarb to dzikie plemiona, to był główny cel jego podróży

Akcja zaczyna się od jakiegoś odkrycia i śmiałych planów (Słońce), główny
      bohater szuka kompanów do wspólnej akcji (2 Kijów).
      ---plany miał śmiałe, czy szukał kompanów tego nie wiem

Potem wiele się dzieje, akcja jest wartka, mnóstwo przygód (Rycerz Kijów).
      ---tak

Główny bohater spotyka się z całkiem nowymi dla siebie sytuacjami, jest
      zaskakiwany, wpakowuje się w coraz to nowe kłopoty, decyduje się lekko na kroki,
      które nie wyglądają na rozsądne, ale on z przygód wychodzi obronną ręką
      (Głupiec), chociaż jego przygody są coraz bardziej niebezpieczne i mroczniejsze
      (Księżyc). Słońce i Księżyc, światło i ciemność, raz na wozie a raz pod wozem –
      w książce jest wszystko, odmienne skrajności, a przejście od jednej skrajności
      do drugiej łączy wartka akcja (Rycerz Kijów).
      Na koniec główny bohater zdobywa to co chciał (4 Monet). Happy End.
      ---wszystko się zgadza
      smile
      Nie jestem pewna kontynentu (5 Mieczy). Z jednej strony 5 Mieczy kojarzy mi się
      z Ameryką, bo tam tubylcy zostali wyparci i pokonani przez napływową ludność,
      ale coś mi nie gra w tym skojarzeniu... Ta karta bardziej kojarzy mi się z Azją
      i surowymi stepami, z ludnością w trudnych warunkach życiowych, gdzie rządzi
      rygor i surowe prawo.
      ---w A. Południowej są ciągle jakieś domowe wojny, w dzień panuje władza
      totalitarna za pomocą wojska a nocą grasują uzbrojone bandy tzw. wyzwoleńcze a
      nastawione na okradanie zwykłych ludzi i handel narkotykami (tak było 15-20 lat
      temu, teraz nie wiem, myślę, że niewiele się zmieniło).
      smile
    • dana-25 Odp.Mikkayo 16.08.09, 18:14
      Mikkayo

Jaki jest gatunek tej książki? As monet
      Dla kogo ta książka jest przeznaczona? VII pucharów
      Tytuł Król Pałeczek
      Fabuła – ogólnie Rydwan
      Początek książki Wisielec
      Rozwinięcie IX pałeczek
      Zakończenie Cesarz
      Karta opisująca całokształt bohatera V kielichów
      Jego wygląd Śmierć
      Jego osobowość IV monet
      Czym się zajmuje? VII kijów
      Karty opisujące kontynent, na którym rozgrywa się akcja ksiązki IX mieczy, Wieża

As monet przedstawia dłoń wynurzająca się z chmur, która nad bramą do pięknego ogrodu trzyma wielki pentakl, więc może książka jest o poszukiwaniu jakiegoś skarbu, choć niekoniecznie materialnego.
      ---tak, jak juz pisałam to dzikie plemiona

Może w tej książce jest dużo pięknych opisów odwiedzanych przez bohatera miejsc? W połączeniu z Rydwanem może mówić o tym, że bohater aby to szczęście odnaleźć, wybiera się w podróż.
    • dana-25 Odp. Dobema 16.08.09, 18:19
      Dobema

1) Z jakiej dziedziny jest książka - Król Kielichów

Romans lub przygodowy z wątkiem miłosnym.
      ---przygodowa, a wątek miłosny można odnieść do jego stosunku do dzikich
      plemion

2) Fabuła – Słońce, 6 buław, 2 kielichy, paź denarów

Książkę czyta się miło i sympatycznie (Słońce).
      --tak
      Słońce kojarzy mi się z dokształcaniem, więc być może akcja zaczyna się na jakiejś
      uczelni wyższej, szkole.
      --może chodzi o ciepłe krajewink

Główny bohater wędruje samotnie po krajach i odnosi sukcesy – odkrywa tajemnice
      (6 buław).
      --tak

Na jego drodze spotyka kobietę, która pomaga mu w wykonaniu powierzonej misji (2
      kielichów). I tutaj pojawia się ten wątek miłosny. Ostatecznie
      już we dwójkę osiągają upragniony cel. Być może celem jest odkrycie
      jakiejś tajemnicy, skarbu, odsłonięcie jakiś informacji i ujawnienie
      ich opinii publicznej.
      ---większość podróży Cejrowski odbywa sam, ale część z Beatą Pawlikowską, jak
      pisze żoną (ona też jest podróżniczka, więc może się poznali podczas któreś z
      podróży , ale tego nie wiem), zresztą tę książkę jej dedykuje. Razem docierają
      do zakątków, gdzie nie był jeszcze biały człowiek i do dzikich plemion.

3) Kto jest głównym bohaterem / co można o nim/ o niej powiedzieć
      ogólnie – 8 buław
      cechy charakterystyczne – paź kielichów
      czym się zajmuje – 6 mieczy

Główny bohater to osoba dość młoda, niezwykle uczuciowa i otwarta
      (paź kielichów). Choć paź to dziecko co wskazywało by że bohater też
      jest dzieckiem, ale w tym przypadku wydaje mi się że tak nie jest.
      Tutaj paź kielichów wskazuje, że bohater jest pomocny,
      przyjacielski, wrażliwy, wykorzystuje bądź wykorzystał okazję jaka
      została mu dana. Paź kielichów wskazuje że osobę tą cechuje duża
      intuicja. Być może dzięki niej został dostrzeżony i wybrany spośród
      wielu.
      ---tak , bohater był młody, gdy zaczął swoje podróże,no a teraz trochę mniej
      młodywink

Nie potrafi usiedzieć w jednym miejscu, wokół niego ciągle coś się
      dzieje (8 buław).
      ---zgadza się

Jego głównym zajęciem jest poszukiwanie i wędrówka
      (6 mieczy). Nasz bohater przeprowadza się bez większego zahamowania.
      Być może dzięki tym podróżom zdobywa nowe doświadczenia.
      ---zgadza się

4) Akcja rozgrywa się w kilku krajach na pewnym kontynencie -
      którym? – 6 kielichów

Eurazja
      ---A.P.

Podczas tasowania wypadły : Papieżyca, 9 buław

Karty te mają podpowiedzieć co Dana czyta. Papieżyca kojarzy mi się
      z kościołem, kościołami jako że bohater podróżuje oraz z wielką
      tajemnicą wokół.
      ---dzikie plemiona , dzika puszcza, to wielka tajemnica.

9 buław pokazuje jak bardzo mu zależy na odkryciu
      tej monety którą trzyma mój paź monet; jest to właśnie ta skrywana
      tajemnica przez Papieżycę. Moneta jest tylko symbolem, więc
      niekoniecznie są to pieniądze.
      ---Cejrowski nic nie pisze dlaczego tak bardzo chciał odnaleźć te plemiona,
      ale bardzo mu zależało, pisze o wewnętrznym przymusie, potrzebie.

Bohater podczas tych wypraw odnosi
      rany na co wskazuje zakrwawiona opaska na jego czole (9 buław), ale
      pozostaje on niezmienny swoim przekonaniom.
      ---dokładnie tak

Ogólnie książkę czyta się szybko, ze względu na wiele wydarzeń
      dziejących się w krótkim czasie (8 buław). Na pewno powieść
      wciągnęła Danę.
      --o tak

Ze względu na obecność Papieżycy moją interpretację kieruję na
      powieści Dana Browna „Anioły i Demony” lub „Kod Leonarda da Vinci”
      bądź Jeana-Christophera Grange „Purpurowe rzeki” lub Imperium
      Wilków”. Choć moim zdaniem świat książki jest dziś tak szeroki, że
      ciężko będzie trafić w coś co aktualnie zainteresowało Danę.
      ----Cejrowski przytacza rozmowy z szamanami, stara sie zgłębić ich tajemnice.
      Czytając rozmowy z Czarownikiem to tak jakby czytało sie książkę z cyklu
      fantasty, a on to wszystko widział na własne oczy i odczuł na własnej skórze i
      ja mu wierzę , ze nic nie wymyślił, że to wszystko prawda. Dlatego myślę, że tu
      sie pojawiła Kapłanka i odnosi sie ona raczej do drugiej książki. Klimaty Dana
      Browna można tu tez odczuć.

• dana-25 Odp. Canada 16.08.09, 18:22
      Canada

Rzędami licząc od góry:
      1 karta w pierwszym rzędzie (4 Miecze) = rodzaj książki
      3 karty w drugim rzędzie (Paź Kielichów, 9 Buław, XII Powieszony) = główny bohater
      5 kart w trzecim rzędzie (8 Buław, 3 Kielichy, Rycerz Mieczy, 9 Denarów, VI Kochankowie) = fabuła
      1 karta w ostatnim rzędzie (3 Miecze) = kontynent, miejsce akcji książki

Wydaje mi się, że jest to książka oparta na faktach (4 Miecze) lub też dobrze osadzona w realiach, nie ma w niej miejsca na wiele literackiej fikcji. Może to rodzaj pamiętnika, wspomnień, reportażu z elementami biograficznymi itp.
      ---zgadza się, są to relacje z własnych przeżyć, często niesamowitych, ale prawdziwych smile.

Główny bohater książki (Paź Kielichów, 9 Buław, XII Powieszony) jest obserwatorem, czeka, przygląda się, nie atakuje i nie rzuca się w wir wydarzeń, tylko raczej stara się trzymać z boku. Ale jest on dosyć ciekawy i czujny. Jest to osoba raczej cicha i wrażliwa, ma w sobie wiele cierpliwości. Jako zawód pasowałby mi fotograf.
      ---fotograf- brawo! Robił setki rolek zdjęć z jednej wyprawy. Zgadza się też, ze w życie tubylców nie wtrąca się , nie poucza, raczej się przygląda

Fabuła książki: (8 Buław, 3 Kielichy, Rycerz Mieczy, 9 Denarów, VI Kochankowie) wygląda to tak, jakby bohater mimo woli został wplątany w poszukiwania kogoś lub czegoś. Najpierw drobne, niezależne od niego wydarzenie spowodowało, że przez przypadek zaangażował się on w jakąś większą historię a jego los splótł się z losami innych ludzi. Musiał on przystąpić do jakiejś większej grupy, znaleźć sojuszników i skupić wokół siebie osoby, które będą mu towarzyszyć. Z tymi osobami wyruszył do walki naprzeciw niebezpieczeństwu lub też przeciwstawiał się jakiemuś atakowi. Następnie odizolował się, zrobił sobie małą przerwę, może w celu zebrania sił czy też środków finansowych. W końcu jednak zdecydował się powrócić i dokończyć to, co wcześniej zaczął. Bohater odnajduje to, czego szukał, wyjaśnia poprzednią sprawę, ale pojawiają się u niego dalsze pytania i wątpliwości.
      ---w podróż wyruszył z własnej woli, spotykał ludzi którzy mu pomagali z własnej woli lub za drobna opłatę czytaj łapówkę, cel nie osiągnął od razu, wracał tam wielokrotnie, ale znalazł to czego szukał

Miejsce akcji (3 Miecze) – jest mało przyjazne człowiekowi. Tam nie liczą się sentymenty, występuje silna konkurencja i panuje ostre prawa przyrody. Klimat też jest trudny do zniesienia. Kojarzy mi się z Ameryką Południową.
      ---tak i dodałabym bieda i związana z tym ostra walka o byt
      • canada53 Re: Odp. Canada 16.08.09, 18:32
        > Miejsce akcji (3 Miecze) – jest mało przyjazne człowiekowi. Tam nie liczą
        > się sentymenty, występuje silna konkurencja i panuje ostre prawa przyrody. Kli
        > mat też jest trudny do zniesienia. Kojarzy mi się z Ameryką Południową.
        > ---tak i dodałabym bieda i związana z tym ostra walka o byt
        >

Tego wprawdzie nie napisałam, ale jeszcze ta karta 3 Mieczy skojarzyła mi się ze
        składaniem ofiar z ludzi, o których wiadomo, że w Ameryce Południowej były
        praktykowane.
        • dana-25 Re: Odp. Canada 16.08.09, 18:40
          Tego Cejrowski nie opisywał, choć się dopytywał czy jedzą ludzi i jak wynika z
          tego co napisał nie otrzymał jednoznacznej odpowiedzi, mówiono coś o dawnych
          czasach itd. Jak on tam byl to nikogo nie jedli ale napisał, że jadł zupę w
          której był popiół spalonego szamana (spalonego pośmiertnie).
    • dana-25 Zwycięzca 16.08.09, 18:29
      Zwycięzcą ogłaszam Małego elfa, ponieważ trafił w autora i prawie w książkę ( i to od razu), ale wszyscy mieli dużo trafień i miałam trudny wybór!! Właściwie wszyscy napisali prawidłowo, że była to książka podróżniczo-przygodowa, gdzie głównym celem było poszukiwanie skarbu, a to było główne pytanie.
      Gratuluję przede wszystkim Zwyciężczyni oraz pozostałym uczestnikom konkursu, jesteście świetni!!!
      • mikkayo Re: Zwycięzca 16.08.09, 18:32
        Gratuluję zwyciężczyni i już z niecierpliwością czekam na kolejną zagadkę. smile
      • canada53 Re: Zwycięzca 16.08.09, 18:34
        Brawo Mały Elfie, wielkie gratulacje! Prawidłowe podanie nazwiska autora książki
        (pośród milionów możliwych) to nie byle co!
        • maly-elf Re: Zwycięzca 16.08.09, 21:05
          Niesamowite! Bardzo się cieszę z wygranej. Dziękuję za Wasze gratulacje i
          również Wam wszystkim gratuluję mnóstwa trafień.smilesmile
          PS. Już wymyślam zagadkę dla Wassmile
          • kita32 Re: Zwycięzca 20.08.09, 13:41
            Mały Elfie, gratulacje!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane