Dodaj do ulubionych

Jakie Astroforum?

14.04.07, 00:02
To forum założyłam, aby się uczyć razem z innymi. Ale nie mam kompleksów.
Wiem, że wielu technik astrologicznych nie znam, ale nie uważam się za
początkującą, bo potrafię posługiwać się tą wiedzą, którą mam. Mam świadomość
swoich braków, ale również i swoich umiejętności.

Jestem "rasowym" matematykiem. Niczego nie potrafię przyjąć na wiarę.
Wszystko muszę mieć udowodnione. Odpowiednikiem dowodów w astrologii jest
obserwacja i doświadczenie połączone ze sprawdzaniem. I to robię -
szczególnie wtedy, gdy nie widzę logicznego powodu, żeby coś działało (na
przykład, żeby działały aspekty do osi). Sprawdzanie i uczenie się na
konkretnych przykładach sprawia mi przyjemność - tak jak komuś innemu może
sprawiać przyjemność czytanie książek detektywistycznych.

Chciałabym, aby na Astroforum było miejsce dla różnych osób zainteresowanych
astrologią, a nie tylko dla takich co mają podobne do moich cele. Ale też nie
chcę, aby utworzyła się tu wieża Babel, ani tym bardziej arena do walki.
Dlatego postanowiłam szybko reagować i usuwać od razu posty obraźliwe lub
za bardzo odbiegające od tematyki Astroforum. (Joolu, też możesz to robić,
jeżeli uznasz za stosowne.) Na razie nie zablokowałam żadnego nicka (poza
jednym ewidentnym trollem). Zapowiedź ewentualnego zablokowania nicków nie
jest żadnym ograniczeniem, bo każdy może założyć swoje forum.

Czy zamknąć tzn. ukryć Astroforum? To temat pod dyskusję. Zawsze to można
zrobić jednym kliknięciem, ale nie można potem takiego forum przekształcić na
otwarte.

Czekam na ewentualne propozycje skonkretyzowania winiety oraz zamknąć/ukryć,
czy nie ukrywać?

Pozdrawiam, Kita

Obserwuj wątek
    • rencle Re: Jakie Astroforum? 14.04.07, 00:22
      Hej Kita ja bym nie zamykała, bynajmniej na razie.Więcej ludzi będzie.Mi się
      tam podoba tak jak jest.To ludzie niech wyluzują po co taki stres, to ma być
      przyjemność.Najwyżej ,może byś mogła napisac w nagłówku, że apelujesz o
      tolerancję i poczucie humoru.
      • kita32 też 14.04.07, 00:49
        Rencle, też nie mam ochoty ukrywać forum, a zamknięcie (wszyscy czytają, ale
        tylko zapisani mogą pisać) to juz zupełnie nie ma sensu.

Ale staram się patrzeć rozsądnie. Żeby się czegoś nauczyć, to
        trzeba "przerobić" temat na sobie. Na przykład jak chcę dobrze zrozumieć
        znaczenie jakiegoś domu, to nie wystarczy abym poczytała o znaczeniu domu w
        książkach, tylko muszę dokładnie zrozumieć jakie informacje są zawarte we
        własnym horoskopie, a potem jeszcze "przerobić" horoskopy bliskich osób, które
        dobrze się zna. A tam, gdzie nie ma poczucia bezpieczeństwa psychicznego, to
        nie mozna się zbytnio otworzyć. Na kursie Wojtka opowiadamy o sobie i o swoich
        bliskich i znajomych prawie bez ograniczeń i podając horoskopy (tzn. dane) -
        bo kurs jest na zasadzie forum ukrytego. Ale tam zaczynaliśmy w setkę osób, a
        tu na forum ukrytym byłaby tylko garstka...
    • 5ciastek Re: Jakie Astroforum? 14.04.07, 00:43
      Otwarte, astrologiczne, przejrzyste, czytelne, dające wiedzę, bez zbędnych
      dyskusji na temat nijaki itp.
      No chyba, że mam dalej sobie dworować? Ale pewnie mnie zablokująsmile
      A fraszka (facecja, dworzanka) jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
      Wyjątki:
      sztywne Panny
      niezrównoważone Wagi
      Skorpiony bez jadu
      odstrzelone i leżące pokotem Strzelce
      Koziorożce zatrzymane po godzinach w szkole za karę
      Wodniki pałające miłością do tradycji
      Ryby bez intuicji
      Barany bez ognia
      rozrzutne Byki
      nierodzinne Raki
      Lwy bez dumy
      5ciastek
      • kita32 bez zbędnych dyskusji... 14.04.07, 00:55
        5ciastek, ale to może być tak, że to co dla Ciebie jest zbedną dyskusją - kogoś
        może właśnie interesować. Tu byłabym bardziej tolerancyjna.
        Można opuścić nieciekawy dla siebie wątek...
        • 5ciastek Re: bez zbędnych dyskusji... 14.04.07, 00:58
          Opuszczam to forumsmile
          Chyba Alina ma rację...
          5ciastek
          • kita32 O.K. 14.04.07, 01:01
            O.K.
            Dzięki, że się dałeś trochę poznać ilustrując horoskopem smile
        • i.wet Re: bez zbędnych dyskusji... 14.04.07, 01:00
          Ja też nie lubię podziałów na pytania mądre i głupie, ważne i nieważne itd. no
          bo musiałby być jakiś odnośnik, a tak się nie da. Ale wiadomo nie robimy tu
          wszystkim horoskopów, chyba, że ktos chce z forum i nie jesteśmy forum uczącym
          wszyskiego od podstaw, bo od tego są książki, kursy itd.
          Tyle ode mnie smile
    • dagmara888 Re: Jakie Astroforum? 14.04.07, 13:01
      Ja też jestem osobą, która podchodzi do wszystkiego na zasadzie - jak sama się nie przekonam, że działa to mam do tego stosunek obojętny. Bliźniacza ciekawość każe mi poszukiwać (czasami nawet przeskakiwać z tematu na temat). Nie mam specjalnych zdolności pisarskich (forum to dla mnie przełamywanie się do tego aby pisać), ale chętnie czytam wszystko co związane z astrologią.

Co do zamykania forum - to uważam, że każdy zainteresowany (także początkujący) powinien mieć dostęp do tego aby móc gdzieś zapytać o swoje wątpliwości. Nie każdy może korzystać z kursów, które odbywają się w Warszawie czy innych większych miastach, ze względów finasowych czy też ze zwykłego braku czasu.
      Z drugiej strony nie ukrywajmy, że część ludzi nie chce upowszechniać swoich danych urodzeniowych i opowiadać co jest, co było (czasami to intymne sprawy). Dlatego łatwiej byłoby mi pisać upowszechnić swoje dane na forum zamkniętnym o ograniczonej liczbie osób. Więc jeżeli mówimy o próbie zamknięcia forum to moja propozycja jest taka aby utworzyć ukryte forum nie zapominając o otwartym forum. Do ukrytego forum miałyby dostęp osoby udzielające się na forum otwartym.
      Również chciałabym aby został utrzymany wątek z mozliwością zadawania pytań dla osób nie znających astrologii (to powinno być zaznaczone w nagłówku forum i może jeden watek dotyczący pytań - tak aby nie zaśmiecać forum) aby osoby nie znające astrologii mogły jednak zadać pytania odnośnie swojego życia najlepiej tutaj ograniczyć się do krótkoterminowych prognoz - z jednej strony byłyby to dobre lekcje dla nas a z drugiej możemy spróbować oczekiwać informacji zwrotnej od takich osób.
      To takie szybkie propozycje - oczywiście wszystkie do przedyskutowaniasmile)
      Pozdrawiam
      • kita32 to byłoby możliwe 14.04.07, 15:01
        Możnaby zrobić drugie forum np Astroforum_U jako forum ukryte, ale lepiej
        byłoby, gdyby założyła to któraś z nas, bo ja musiałabym zrobić sobie w tym
        celu drugi nick, a używanie dwóch byłoby niewygodne.

No i na Astroforum otwartym, które na pewno byłoby częściej używane - powinien
        być wątek do zgłaszania, że coś się wpisało w forum ukrytm - o ile wpisałoby
        się coś pod jakiejś przerwie, żeby nie zaglądać niepotrzebnie.
        • kita32 Re: to byłoby możliwe 15.04.07, 00:29
          Utworzenie drugiego forum ukrytego mogło by być jednak rozpraszające
          energetycznie...
          • dagmara888 Re: to byłoby możliwe 15.04.07, 10:34
            Właśnie to może być przeszkodą ale poczekajmy - może inne propozycje pojawią się jak to wszystko zorganizować.
            Inna sprawa, która mi przyszła na myśl to jeżeli rozszerzamy możliwość nauki na inne techniki jak progresje czy dyrekcje to jak to na forum zorganizować aby nie wygadało książkowo tzn, aby nie było postów - w stylu: co znaczy przejście Urana przez urodzeniową Wenus albo co może się zdarzyć kiedy progresywne Słońce zmienia znak (czyli ogólnych pytań bez podawania dat urodzenia).
            Przyznam się, że po ostatniej dyskusji w wątku "Szkoły astrologiczne" skłaniam się coraz bardziej do koncepcji forum ukrytego - ten kto będzie zainteresowany zawsze będzie mógł dołączyć - kwestia chyba odpowiedniego nagłówka forum ukrytego i zaproszenia naprawdę zainteresowaych. Ja uważam że kto szuka informacji ten zawsze ją znajdzie i dołączy do forum ukrytego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka