Dodaj do ulubionych

tabelka pod wykresem na astro.com

17.06.08, 01:06
witajcie

mam pytanie w zwiazku z tabelka ktora ukazuje sie pod wykresem natalnym na astro.com. i bede wdzieczna za wasza pomoc.

co oznaczaja male literki A lub S? i czy te male cyferki z nimi oznaczaja stopniowy zasieg pomiedzy dwoma aspektami? jesli tak to dlaczego niektore z nich sa ujemne?
a tak poza tematem, to jaki maksymalny stopniowy zasieg stosujecie? 7 stopni?
dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: tabelka pod wykresem na astro.com 17.06.08, 01:22
      Lentylko, odpowiem nie zaglądając do astro.com, bo już zrobiłam się spiąca. Domyślam się, że a oznacza aspekt aplikacyjny, czyli uściślający się, a s aspekt seperacyjny, czyli rozluźniający się.
      Silniej działa aplikacyjny.

Może ujemna liczba określa stopniowy zasięg w przypadku aspektu seperacyjnego?

Orby (zasięg) ustala się zwykle dostosowując do aspektu np dla koniunkcji 10^, opozycji 8^, kwadratury 7^, .., sekstylu 2^, ..
      Niektórzy dla kwadratur przyjmują 10^, inni tylko 6^ - to zależy.

Och, dopiero teraz zauważyłam, że pytasz o maksymalny zasięg. Dla tranzytów biorę 3^, dla natalnych i porównawczych dla koniunkcji biorę 10^.

Ja w programie mam zaznaczone 3 opcje - od tylko ścisłych aspektów, po uwzględniające małe aspekty.
      • lentylka Re: tabelka pod wykresem na astro.com 18.06.08, 23:33
        Dzieki Kito.

A co do maksymalnego aspektu, to mam jeszcze jedno pytanie ( bardzo chce naciagnac moj niezbyt łatwo aspektowany Ksiezyc na trygodn do zerowej Koniunkcji Jowisz/Saturn). Gdy w natalnym w gre wchodza swiatelka, to jak bardzo mozna zwiekszyc orby? jaki byl maksymalny zasieg jaki kiedykolwiek zastosowalas?
        I czy mozna to tym bardziej zrobic gdy np znaki sa dosyc "podobne", tzn Byk - Waga? a konkretnie to moj Ksiezyc w 25 stopniu Byka a Jowisz/Saturn w 7 stopniu Wagi. dałoby sie naciagnac na trygonik????
        • kita32 Re: tabelka pod wykresem na astro.com 18.06.08, 23:42
          12^ - raczej za dużo jak na trygon. A Księżyc z Saturnem to nawet w trygonie
          sprowadza problemy natury emocjonalnej...
          • iokepine Re: tabelka pod wykresem na astro.com 09.07.08, 20:17
            Maksymalny zasięg orby w przypadku świateł to 10 stopni. Powyżej tego mówimy o
            bliskich parach (np. Księżyc-Wenus + Saturn-Mars), ale to nie to samo, co
            stellum, po prostu pokrewieństwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka