Dodaj do ulubionych

Horarna a zdrowie

09.07.09, 10:05
Witam,

Dzisiaj o 9.44 zadałem pytanie: "czy stosując obecne metody leczenia uda mi
się wyzdrowieć?"

Nie jestem dobry w horarnej. Mógłby mi ktoś pomóc w interpretacji?

Szósty dom jest w Wodniku, a metody leczenia alternatywne. W tym domu są
Jowisz z Neptunem i Chironem, Asc w zajmującej się zdrowiem Pannie, jednak
jest przy nim Saturn, a wspomniane wcześniej planety z szóstego w kwadraturze
do Marsa. Czyli że może się udać, ale pod warunkiem włożonego wysiłku i
wytrwałości? A może źle to interpretuję?
Obserwuj wątek
    • mikkayo horoskop 09.07.09, 10:05
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qi/hh/mdov/hbgSJqkrA2UZiWLL4X.jpg
      • romy_sznajder Re: horoskop 09.07.09, 13:35
        Powiedzialabym, ze tak. Pytajacy (asc, Saturn) wlada 6 domem (patrzymy na
        tradycyjnych wladcow, wiec ani Uran, ani Neptun sie nie licza), a w 6 domu jest
        Jowisz, wielki benefik.
        To w skrocie, nie mam czasu na wiecej (ale pytanie jest zamkniete: Tak lub Nie,
        wiec wiecej nie trzeba).

Pamietam, ze czytalam o podobnym pytaniu, PP pisal o Lillym, dawnym astrologu
        horarnym. Pytanie bylo o chorobe, asc w Pannie, ale w gre wchodzil 8 d. i odp
        byla inna.
        Tu:
        astroportal.pl/index.php?page=103
        Od slow:
        Przykładowy horoskop horalny
        Drugi tom Christian Astrology w całości poświęcony jest astrologii horalnej. W
        swoim dziele Lilly omawia mnóstwo horoskopów pytaniowych, które stawiał swoim
        klientom. Poniżej jeden z przykładów.
        Pewien chory mężczyzna zapytał Lilly'ego, czy ma szansę wyzdrowieć. Pytanie
        zostało postawione 16 lipca 1645 roku (jul.) o godz. 7:28 GMT w Londynie (domy
        Regiomontanusa).
        Lilly zauważa, że w tym przypadku ascendent w znaku Panny i do tego w koniunkcji
        z Marsem świetnie określa zarówno chorobę, jak i samego chorego. Pierwszy dom w
        astrologii klasycznej często jest bowiem nazywany domem życia

W Twoim przyapdku Saturn okresla CHOREGO Ciebie, wiec juz widac, ze horoskop
        dziala.
        Nie wiem, co znaczy Chiron, musi cos znaczyc, bo wskazuje na zdrowie, ale nie
        bede strzelac, czy tu jest to dobry czy zly znak. Moze wskazywac na jakas
        korzystna, choc bolesna przemiane? Nie wiem..
        • mikkayo Re: horoskop 10.07.09, 21:40
          Dzięki za interpretację i za link, Romy. Mam nadzieję, że ten Jowisz
          rzeczywiście symbolizuje w tym przypadku korzystne zakończenie mojego problemu.

Trochę to dziwne, że planety transsaturniczne nie są brane w horarnej pod uwagę,
          ale skoro bez nich ta metoda się sprawdza, to może rzeczywiście nie ma co mnożyć
          bytów ponad potrzebę, choć może z drugiej strony taki Uran, Neptun i Pluton
          trochę poszerzyłby możliwości interpretacyjne, zwłaszcza, że w innym horoskopie
          pytani, które sobie zadałem Pluton jest na Asc i zdawało mi się, że coś może
          oznaczać.
          • kita32 Re: horoskop 11.07.09, 11:16
            > Trochę to dziwne, że planety transsaturniczne nie są brane w horarnej pod uwagę

..... to dlatego, że metoda jest bez zmian wzięta z czasów, gdy te planety nie były znane. No i wydaje mi się (tak na zdrowy rozum, bo nie na podstawie doświadczenia), że w astrologii horarnej najważniejszą rolę odgrywa to, co najszybciej się zmienia, bo istotny jest moment zadania pytania - więc położenie ascendentu i Księżyca.
            Myślę więc, że aspektów Plutona nie brałabym pod uwagę, ale położenie Plutona na asc chyba może mieć znaczenie. (Ale wypowiadam się nie jako fachowiec od astrologii horarnej, tylko piszę co myślę.)
    • kita32 Re: Horarna a zdrowie 09.07.09, 15:29
      Mikkayo, człowiek albo zdrowieje, albo umiera - nie ma innej alternatywy. No może jeszcze być nieuleczalnie chory i chorować pół życia. Jakoś nie czuję, żeby Ci groziło większe niebezpieczeństwo zdrowotne smile. No ale wyciągnęłam dwie karty tarota.
      Twój obecny stan zdrowia - Wisielec, czyli jakiś zastój, nic się nie zmienia, ani nie poprawia, ani nie pogarsza.
      Stan po obecnym leczeniu - Mag, czyli powrót do całkowitego zdrowia i energii. Będzie dobrze smile.
      • mikkayo Re: Horarna a zdrowie 10.07.09, 21:41
        Dzięki za rozkład, Kito! Poczytałem trochę o karcie Wisielca i bardzo dobrze
        opisuje ona stan, w którym się obecnie znajduję, a karta Maga rzeczywiście może
        nastrajać optymistycznie.
    • iza.podlaska Re: Horarna a zdrowie 09.07.09, 21:02
      Moim zdaniem nie zaszkodzi ci ta metoda, ale nie wyleczy cię - musisz wesprzec sie innymi metodami.

Władca horoskopu Merkury (czyli ty) jest spalony, a do tego najbliższy aspekt, jaki utworzy, to sekstyl z Saturnem, który w pytaniach o zdrowie zawsze jest sygnałem ostrzegawczym - w twoim przypadku powiedzialabym, ze metoda okaze sie nieskuteczna i bedzie konieczne pojsc do jakiegos autorytetu (Saturn) - może do osoby, która się specjalizuje w tej technice leczenia lub do zwykłego lekarza medycyny.

Księżyc, twój drugi sygnifikator, zmierza z V domu do koniunkcji z Jowiszem i Neptunem w VI - ale ma do pokonania jeszcze 20 stopni, czyli trochę musisz poczekać na wyleczenie (i po drodze zwrócić się o poradę i skonsultować tę metodę leczenia ze specjalistą), ale jest szansa na wyzdrowienie (władca IC - Jowisz w VI domu, a Księżyc do niego się zbliża).

Pozdrawiam
      • mikkayo Re: Horarna a zdrowie 10.07.09, 21:41
        Hmmm… No nie wiem. Zwykły lekarz raczej mi nie pomoże a jedyne co, to może
        zaszkodzić, zwłaszcza że stan, w którym jestem obecnie jest efektem m.in.
        leczenia innych moich problemów zdrowotnych metodami farmakologicznymi, ale jak
        najbardziej może coś być w tym zwróceniu się do autorytetu. Nie za bardzo wiem
        jeszcze kto to taki mógłby być, ale może z czasem na kogoś takiego natrafię.
        Dziękuję za pomoc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka