Dodaj do ulubionych

PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDER..??

06.10.04, 13:08
jestem zainteresowany kredytem mieszkaniowym, szukam czegoś dla siebie i
zuważyłem że nie bph - w Exp. 2 % w banku bezpośrednio prawie na dzien dobry
1,5%...Myslalem ze Exp. pomaga w jakis negocjacjach, ale mam wrażenie że tak
nie jest, że tylko Exp. zbiera dokumenty siedząc w swojej siedzibie i
przekazuje do banku....
dobrze ze mam jeszcze troche czasu więc jeszcze ponegocjuje bezpośrednio....
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 06.10.04, 16:23
      Expander żyje z części bankowej prowizji więc jeśli chodzi o ten koszt pole do
      negocjacji jest ograniczone - to fakt. W BPH mamy natomiast wynegocjowane dla
      naszych klientów oprocentowanie o 0,1 pkt proc. niższe niż w oddziale. Może się
      to wydawać niewiele ale przy kredycie na 150 tys. zł w okresie 20 lat przekłada
      się to na ok. 3000 zł oszczędności na odsetkach. Płacą 1,5 zamiast 2 proc.
      prowizji oszczędzasz 750 zł. W innych bankach mamy jeszcze większe redukcje
      oprocentowania.

W Wielkiej Brytanii broker, który wyszukuje dla klienta najlepszą ofertę
      potrafi zainkasować na wejściu nawet 1000 funtów. Klient wie że i tak oszczędzi
      znacznie więcej bo zaciągnie kredyt lepszy niż byłby w stanie sam znaleźć. I
      oszczędzi czas. U nas niestety jeszcze nie ma takiej świadomości.

Być może oferta BPH wcale nie jest dla Ciebie najlepsza?
      • troll Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 06.10.04, 22:06
        doradcy.expandera napisał:

> Expander żyje z części bankowej prowizji więc jeśli chodzi o ten koszt pole do
        > negocjacji jest ograniczone - to fakt. W BPH mamy natomiast wynegocjowane dla
        > naszych klientów oprocentowanie o 0,1 pkt proc. niższe niż w oddziale. Może się
        >
        > to wydawać niewiele ale przy kredycie na 150 tys. zł w okresie 20 lat przekłada
        >
        > się to na ok. 3000 zł oszczędności na odsetkach. Płacą 1,5 zamiast 2 proc.
        > prowizji oszczędzasz 750 zł. W innych bankach mamy jeszcze większe redukcje
        > oprocentowania.
        >

Jak czytam taką ordynarną demagogię to resztki nadziei na uczciwość
        pośredników kredytowych tracę.
        Klient każdego banku wskazujuąc podczas negocjacji na ofertę
        Expandera /taką niby specjalną dla klientów tego pośrednika/ uzyska
        prawie napewno niższe oprocentowanie.
        Klienci powinni starać się rozmawiać z jak najwyżej postawionymi
        osobami w banku /conajmniej szefami działu kredytów/ gdyż im wyżej
        jest postawiona jest osoba tym większy ma margines na decyzję.
        • bazak2020 Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 13.10.04, 12:04
          troll napisał:

> Jak czytam taką ordynarną demagogię to resztki nadziei na uczciwość
          > pośredników kredytowych tracę.
          > Klient każdego banku wskazujuąc podczas negocjacji na ofertę
          > Expandera /taką niby specjalną dla klientów tego pośrednika/ uzyska
          > prawie napewno niższe oprocentowanie.
          > Klienci powinni starać się rozmawiać z jak najwyżej postawionymi
          > osobami w banku /conajmniej szefami działu kredytów/ gdyż im wyżej
          > jest postawiona jest osoba tym większy ma margines na decyzję.

Tak, tak szczególnie jak się bierze 150 tyś kredytu, każdy bank będzie z Tobą
          negocjował. Zapomniałeś jeszcze o zapisach w umowie, które też można dowolnie
          kształtować.
          Z Ciebie to w ogóle jest niezły teoretyk, napisz co dokładnie wynegocjowałeś i
          gdzie. Szczerze mówiąc to wątpię, że w ogóle dostałeś jakiś kredyt.
          • nadzieja_zalogowana Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 13.10.04, 16:20
            Ja wprawdzie bralam kredyt na kwote 110tys. i faktycznie - negocjowalam premie.
            Konto mam w PKO BP i od razu mi zaproponowano 1,2%.
            Jesli zas chodzi o zapisy w umowie - tutaj nawet Expander nie pomoze. Umowa to
            dokument wzorcowy. Centrala i regiony narzucaja z gory.
            Biore bezposrednio z banku i nie bawie sie z Expanderem. Dlaczego? Opisalam
            ponizej.
          • troll Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 13.10.04, 20:21
            Branie kredytu nie jest powodem do dumy. Przynajmniej dla mnie
            otrzymanie kredytu nie jest sukcesem życiowym, raczej przykrą koniecznością.
            U ciebie pewnie jest inaczej. Kwestia priorytetów.
            A jeśli chodzi o kredyt to wziąłem w jednym z detalicznych banków BRE.
            Prowizja 0%, oprocentowanie 2,78 % /kredyt w CHF na 25 lat, udział własny
            5%/. Kredyt załatwiony w ciągu 5 dni, wniosek złożony w czwartek po południu
            a umowa podpisana we wtorek rano, decyzja była tego samego dnia a jedynie
            telefonicznie na drugi dzień podano wiążącą wysokość oprocentowania.
            • bazak2020 Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 13.10.04, 20:39
              Branie kredytu nie jest powodem do dumy. Przynajmniej dla mnie
              > otrzymanie kredytu nie jest sukcesem życiowym, raczej przykrą koniecznością.
              > U ciebie pewnie jest inaczej. Kwestia priorytetów.
              > A jeśli chodzi o kredyt to wziąłem w jednym z detalicznych banków BRE.
              > Prowizja 0%, oprocentowanie 2,78 % /kredyt w CHF na 25 lat, udział własny
              > 5%/. Kredyt załatwiony w ciągu 5 dni, wniosek złożony w czwartek po południu
              > a umowa podpisana we wtorek rano, decyzja była tego samego dnia a jedynie
              > telefonicznie na drugi dzień podano wiążącą wysokość oprocentowania.

Ani w mBanku, ani Multibanku nie ma oprocentowania 2,78%, jeśli już to 2,75%
              lub 2.95% dla kredytu w CHF. 2,75% można dostać przy kredycie ok. 400 000,
              ponieżej raczej nie. 0% prowizji też nie wchodzi w rachubę, chyba że chodzi o
              refinansowanie kredytu mieszkaniowego i może mieć to w takiej sytuacji każdy,
              bez negocjacji, ponieważ mają promocję. A przy 5% masz wysokie koszty
              ubezpieczenia wkładu (8,4%, w innych bankach 3,5%, ale o czymś tak błahym
              oczywiście nie wspominasz). Krótki czas rozpatywania wniosku też wskazuje
              raczej na refinasowanie wcześniej zaciągniętego kredytu.
              • troll Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 14.10.04, 16:53
                I tu się zaczyna u ciebie nierozumienie istoty negocjacji.
                To czy kredyt zostanie objęty tym ubezpieczeniem zależy
                od banku. Owe ubezpieczenie niskiego wkładu to umowa między
                bankiem i TU Europa. To kwestia decyzji banku czy kredyt zostanie
                objęty tym ubezpieczeniem i w konsekwencji kredytobiorca będzie płacił
                składkę. Widać są argumenty które wskazują na brak ryzyka dla banku
                w związku z tzw. niskim wkładem.
                Aha kredytu brałem na zakup a nie spłatę innego kredytu, i nie w takiej kwocie.

I jeszcze jedna rzecz może tylko szczegół ale chyba najistotniejszy
                zawód i zatrudnienie.
                • bazak2020 Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 14.10.04, 21:25
                  troll napisał:

> I tu się zaczyna u ciebie nierozumienie istoty negocjacji.
                  > To czy kredyt zostanie objęty tym ubezpieczeniem zależy
                  > od banku. Owe ubezpieczenie niskiego wkładu to umowa między
                  > bankiem i TU Europa. To kwestia decyzji banku czy kredyt zostanie
                  > objęty tym ubezpieczeniem i w konsekwencji kredytobiorca będzie płacił
                  > składkę. Widać są argumenty które wskazują na brak ryzyka dla banku
                  > w związku z tzw. niskim wkładem.
                  > Aha kredytu brałem na zakup a nie spłatę innego kredytu, i nie w takiej
                  kwocie.
                  >
                  > I jeszcze jedna rzecz może tylko szczegół ale chyba najistotniejszy
                  > zawód i zatrudnienie.

Powiem szczerze swoimi postami robisz ludziom czytającym to forum wodę z mózgu.
                  Osoby nawet bardzo dobrze zarabiające (powiedzmy 12 tyś. brutto miesięcznie)
                  nie są w stanie dostać takich warunków w mBanku, czy Multibanku, nie mówiąc już
                  o osobie o przeciętnych dochodach. Nie wiem kim jesteś i nic mnie to nie
                  obchodzi, ale idź się chwalić swoim "rozumieniem istoty negocjacji" gdzie
                  indziej, jak się jest tzw. vipem, do czego się w końcu przyznałeś, to
                  rzeczywiście bank może ci pójść na rękę w wielu kwestiach, ale to o niczym nie
                  świadczy w kontekście kredytu dla przeciętnego Kowalskiego.
                  Nara
                  • troll Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 18.10.04, 18:17
                    No jeśli stomatolog w mieście powyżej 100.ooo to vip to tylko mi miło.
                    A kredytu brałem tylko /dla mnie "aż"/ 170000.
                    W dalszym ciągu zachęcam "Kowalskich" do negocjacji.
      • nadzieja_zalogowana Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 07.10.04, 00:05

Gdy ja bylam w Expanderze:
        1. nie wspominano o korzystniejszym oprocentowaniu;
        2. oferte BPH przedstawiono jaka jedyna;
        3. polska to nie GB, a Expander to niestety typowo polski doradca, czyli
        nierzetelny i wyludzajacy tylko pieniadze;
        4. jestem w stanie zaplacic z wlasnej kieszeni (nie w ramach prowizji) za dobra
        i fachowa obsluge oraz rzetelna pomoc w udzieleniu kredytu, wiec nie dziwie
        sie, ze ludzie w Wielkiej Brytanii tak robia... W Expanderze jednak nie ma:
        a. dobrej i nastawionej na klienta obslugi;
        b. nie udziela sie rzetelnych informacji;
        c. nie pomaga sie w zalatwieniu wszelkich formalnosci osobom zapracowanym...
        5. Radze uwazac z porownaniem realiow w Polsce i Wielkiej Brytanii... Tam moze
        i sie sporo placi, ale i doradca profesjonalny... Wiem za co place - takiej
        zasady u Was brakuje...
    • karina.sleziak Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 14.10.04, 10:35
      Nie myslales o jakims innym banku?? Poza tym co oprocz prowizji jest dla Ciebie
      ważne?? Decydując sie na kredyt hipoteczny, który bedziesz spłacac 20 lat warto
      wziąść pod uwagę wszystkie możliwe parametry. Chetnie służe pomocą.
    • ibelni Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 15.10.04, 20:08
      ja bralam za posrednictwem Oppenheima i mimo roznych wstepnych deklaracji (tzn.
      ze nie biora zadnych dodatkowych opat) dalam sie naciac (niestety) i bardzo
      zaluje, ze skorzystalam z ich uslug. 1. Osoba ktora prowadzila moj wniosek
      podala inna marze niz ta ktora potem znalazlam w umowe z bankiem.Okazalo sie ze
      Oppenheim do mojego wniosku dolaczyl informacje o sugerowanej marzy dla mnie (o
      0,1 punktu procentowego wyzsza niz ta ktora mi podano w trakcie rozmowy).
      Nadmieniam , ze rozmawiajac z bankiem mialam podana taka sama marze wiec nie
      widzialam powodow, zeby nie skorzystac z pomocy Oppenheima, skoro i prowizja i
      marza ta sama. Oczywiscie moglabym nie podpisywac umowy i zlozyc wniosek
      jeszcze raz - juz samodzielnie. Tylko ze moj wniosek juz dwa razy odpadl i po
      dolaczeniu poreczycieli po raz trzeci przeszedl, a promocja na prowizje (tj.
      0,5%) konczyla sie dzien po podpisaniu umowy sad - duze koszty i ryzyko. A jak
      sie okazuje mogl nie zostac odrzucony tylko Pani z Oppenheima zapomniala
      dolaczyc moja opinie z banku w ktorym mam rachunek i kredyt studencki a przy
      braku informacji o mojej historii kredytowej system w PKO BP mnie odrzucil
      (podwyzszone ryzyko) mimo zdolnosci kredytowej! sad Pani z Oppenheima jako powod
      odrzucenia wniosku podala mi mlody wiek i krotkie zatrudnienie. itd. az nie
      chce sie opowiadac, ale pomyslam ze warto przestrzec innych , o niekompetencji,
      nierzetelnosci i nieuczciwosci pracownikow Oppenheima (zapewnie ku radosci
      Panstwa z Expandera czy OppenFincesmile. Pozdrawiam i zycze powodzenia
      • jendrek121 Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 25.10.04, 11:01
        A co to za dziwo ten Oppenheim? Mnie kusi Open Finance. Podobno zapewniają 1/2
        prowizji notariusza (kilkaset zeta)
      • oppen Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 30.10.04, 12:15
        Szanowna Pani,
        z duzym niesmakiem przeczytalem Pani korespondencje o usludze mojej firmy :
        poniewaz "akcja" miala miejsce niedawno, bardzo latwo jest mi rozpoznac kto
        jest autorem tej korepondencji - Pani Iwona B.(tak - fakty opisane w mailu
        wskazuja, ze tym razem historyjka nie jest wymyslona).
        Przyjrzyjmy sie faktom:
        - nie poniosla Pani z tytulu naszej uslugi ZADNYCH (!!!) oplat - byl kto kredyt
        udzielony na zakup mieszkania w spółdzielni AUGUSTOWKA, klienci od tego
        inwestora maja u nas preferencyjne warunki (czyli nie ponosza zadnych oplat
        zwiazanych z kosztami obslugi)
        - prowizja banku PKO BP (II Oddzial) zostala pobrana w wysokosci 0,5% : bylo to
        co prawda zwiazane z promocja banku, ale przeciez z tego walsnie zyjemy (czyli
        prowizja ta musielismy podzielisc sie z Bankiem PKO BP)
        - kredyt nie bylby mozliwy do uzyskania bez naszego udzialu : tylko dzieki
        bardzo dobrej wspolpracy z bankiem i "lagodnemu" spojrzeniu na negatywne dane
        ze scoringu (tj. niezalezny system informatyczny, ktory ocenia wniosek
        kredytowy, udalo sie wniosek zamknac pozytywna decyzja - krotko mowiac, bez
        naszego udzialu nie maiala by Pani najmniejszych szans na zalatwienie kredytu w
        tym banku (co do innych bankow - oczywiscie prowizja bylaby znacznie wieksza).
        - sam Pani napisala, ze wniosek przeszedl w Banku dopiero za trzecim razem :
        prosze zastanowic sie, jaki byl w tym Pani udzial - po negatywnej decyzji
        bank przeciez juz nie wraca do sprawy... Musialaby Pani poddac sie i rozwiazac
        umowe ze Spoldzielnia. Ponoszac z tym zwiazane koszty.

A wiec podsumowujac : kredyt i zakup mieszkania zawdziecza Pani wlasnie mojej
        firmie, tym bardziej jestem zaskoczony Pani korespondencja.
        Nie oczekuje w tym przypadku wdziecznosci, ale przynjamniej sprawiedliwej
        oceny - wystawila Pani bezpodstawnie opinie o mojej Firmie na szwank, czego nie
        moge zaakceptowac. SZCZEGOLNIE W SYTUACJI, KIEDY URATOWALISMY PANI PIENIADZE I
        MIESZKANIE.

Z powazaniem
        Krzysztof OPPENHEIM

PS. Jesli opisane przeze mnie fakty nie odpowiadaja prawdzie, prosze
        powolac sie na dokumenty.
        • mojave Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 24.05.05, 18:48
          wtrące się, ale uważam, że nie powinien pan podawać inicjałów tej pani ani
          pisac w ktorej spódzielni kupowala mieszkanie. To co najmniej nieprofesjonalne,
          zeby nie uzyc innego słowa.
    • doradca.ing Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 28.04.05, 11:38
      Witam serdecznie.Jeśli szuka Pan kredytu w pln,to zapraszam do rozmowy ze
      mną.Będzie jeszcze taniej. Pozdrawiam,Stefan Aleksiejuk.0-600-671-430.
    • dariusz.bilski Re: PROWIZJA BANKOWA BEZPOSREDNIO I PRZEZ EXPANDE 24.05.05, 15:04
      Jeżeli jest Pan nadal zainteresowany kredytem mieszkaniowym to proszę o kontakt
      mailowy: dariusz.bilski@akcja.pl jestem pracownikiem banku i jestem byćmoże
      zapewnić Panu bardzo dobre warunki kredytowania. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka