Dodaj do ulubionych

BOŚ - Kredyt hipoteczny - pytanie do ekspertów

05.08.05, 16:13
Witam

Zastanawiam sie nad kredytem hipotecznym w BOŚu. Ze względu na obecna promocję
byłby to kredyt w CHF. Mieszkanie jeszcze się buduje i kredyt bedzie wypłacany
w transzach.
Z tego co wiem cała kwota kredytu jest denominowana w momencie podpisania
umowy lub nawet juz w momencie rozpatrywania wniosku.
Moje pytanie jest następujace.
Zakładamy, ze w momencie wypłaty transz frank spada. Wtedy oczywiscie tracę na
tym i mogę tylko płakać.
Co dzieje się jednak gdy w momencie wypłaty którejs z transz kurs franka
rosnie? Czy w momencie gdy mniejsza ilosc franków wystarczyła do pokrycia sumy
transzy w złotówkach, nadwyżka jaka zostaje jest do wykorzystania przy
następnej transzy (gdy ewentualnie kurs pójdzie w dół), czy moze na każdą
transzę jest przewidziana odpowiednia ilosc franków okreslona w umowie i jesli
kurs franka przy pierwszej transzy okaże sie wyższy niż w momencie
podpisywania umowy to transza jest w całosci pokrywana z kredytu natomiast
nadwyżkę zabiera sobie bank??
Uff.. strasznie się rozpisałem, mam jednak nadzieję, ze to co napisałem ma
jakis sens i jest w miarę zrozumiałe. smile)
Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrawiam
Thar
Obserwuj wątek
    • kasiiq Re: BOŚ - Kredyt hipoteczny - pytanie do ekspertó 05.08.05, 16:26
      WItaj,
      nie jestem ekspertem, ale mam kredyt hipoteczny w I oddziale w W-wie w BOŚ i
      moge Ci powiedziec jak to jest w moim przypadku. Oczywiscie jak kurs franka
      jest nizszy w dniu wyplaty transzy, niz jak podpisywalam umowe, to doplacam z
      wlasnej kieszeni (tu zwroc uwage, jezeli wziales kredyt na 100% by wzieli pod
      uwage jako Twoj wklad wlasny i ewentualnie skroci sie okres ubezpieczenia
      wkladu wlasnego), mozna poprosic bank o podwyzszenie kwoty kredytu - aneks do
      umowy;
      natomiast jezeli kurs franka jest wyzszy niz podczas podpisywania umowy, to
      wtedy nadwyzka idzie na konto dewelopera, jednakze w umowie jest napisane, ze
      cala kwota kredytu nie bedzie wyzsza niz... oczywiscie wyplaconego kredytu,
      jezeli natomiast okazaloby sie, ze kurs franka jest stale i wciaz dla Ciebie
      korzystny, ze np. wyszloby Ci dodatkowo z 5000 zl niz wnioskowales o kredyt to
      przy koncowym bilansie, jak juz wyplaca wszystkie transze i beda Ci
      opracowywali harmonogram splat, to zmniejsza kwote kredytu o ta nadwyzke smile
      to tyle, mam nadzieje, ze zrozumiale sie wyslowilam smile
      pozdrawiam
      kacha
      • marcin.tyczynski Re: BOŚ - Kredyt hipoteczny - pytanie do ekspertó 05.08.05, 20:02
        Witam
        Dla mnie jesteś ekspertem bo przez to wszystko juz przeszłaś i wiesz dokładnie jak to wygląda. smile
        Dziękuję za odpowiedź, sporo mi pomogłas.
        Ale jak to mowią "kto pyta nie błądzi" więc jeszcze troszke sie popytam. Ja jestem prosty facet i mnie trzeba wszystko powoli i duzymi literami smile)
        Piszesz: "nadwyzka idzie na konto dewelopera, jednakze w umowie jest napisane, ze
        cala kwota kredytu nie bedzie wyzsza niz... oczywiscie wyplaconego kredytu"
        Jak mam to rozumieć?
        Załózmy, ze transza to 25000 PLN, dla ułatwienia przeliczmy to po kursie 2,5 co daje nam 10000 CHF.
        Czy te 10000 CHF na tą konkretną transze jest okreslone juz w umowie i czy następne transze tez są jasno okreslone (tzn. transza druga 10000CHF itd)? Bo jesli tak, a CHF skoczy do np 2,6 PLN to deweloper dostanie 26000 PLN. No i teraz coś mi nie gra bo niby z jakiej racji? W umowie przedwstepnej mam napisane, ze w tym i w tym dniu mam wpłacić 25000 PLN. Jesli kurs CHF byłby coraz wyzszy az do momentu wypłacenia developerowi całosci to w takim razie deweloper dostanie wiecej PLN niz to było napisane w umowie.
        Teraz cos mi przyszło jeszcze do głowy.
        Jeśli nadwyzka zostaje u dewelopera to następna transza moze być nizsza, czy tak? Załózmy, ze przy wypłacie kolejnej transzy CHF spada do 2,4 PLN. Wtedy za 10000CHF nalezy sie 24000, które dostaje developer. W sumie daje to 50000 i tyle mam w umowie zapłacic do danego dnia. Czy idę w dobrą stone, czy wyglada to zupełnie inaczej? Bo juz cały głupi chodze smile)
        Przepraszam za chaos w moim poscie ale ostatnio mam taki sam chaos w głowie, coraz wiecej się dowiaduje, coraz więcej mam pytań i coraz bardziej jestem skołowany smile)

Pozdrawiam
        Thar

PS. I coraz bardziej mnie to wszystko przeraża smile
        • kasiiq Re: BOŚ - Kredyt hipoteczny - pytanie do ekspertó 05.08.05, 20:31
          hej,
          na prostym przykladzie wyjasnie Ci jak to wyglada w przypadku mojego kredytu,
          niestety nie potrafie Ci zagwarantowac, ze tak bedzie we wszystkich oddzialach
          BOŚ, bo ja sie spotkalam z kilkoma dosc znacznymi rozbieznosciami smile
          Przyklad:
          Zalozmy, ze wnioskowalam o kredyt na 100% inwestycji na 150000 zl (max kwota
          kredytu 150000 PLN), w umowie mam, ze deweloper chce co miesiac transze w
          wysokosci 15 tys., czyli bank placi 10 transz; i powiedzmy, ze pierwsza transza
          po przeliczeniu jakiejs tam ilosci frankow wyniesie w zlotych 15172 zl, druga
          15035 zl, itd. jezeli wszytkie transze beda ponad 15. tys. w ostatniej transzy
          bank wszystko zbilansuje, nie wyplaci wiecej lacznie jak 150000 zl, a o
          nadwyzke wynikajaca z korzystnego dla Ciebie kursu franka obnizy Ci kredyt;
          natomiast, jezeli kurs franka bedzie w trzeciej transzy niekorzystny dla
          Ciebie, to bank przesle deweleperowi 14830 zl na przyklad i teraz juz w Twojej
          gesti jest dogadac sie z deweloperem, ale skoro dostal w poprzednich transzach
          nadwyzki, to nie sadze by teraz chcial bys mu doplacal, tak przynajmniej jest u
          mnie, koncowy bilans ma sie zgadzac smile
          w praktyce bedzie to pewnie troche inaczej wygladalo, bo zwykle ostatnia
          transza w umowie jest wysokosci tzw. okolo, gdyz np. metraz sie zwiekszy o 1m2
          w koncowym bilansie i tak pewnie bedziesz musial doplacic z wlasnej kieszeni,
          badz wnioskowac o podwyzszenie kredytu;
          jeszcze raz Cie uczulam, ze jezeli cokolwiek doplacasz z wlasnej kieszeni,
          zawsze informuj o tym bank by zaliczano Ci to na poczet wkladu wlasnego, jezeli
          oczywiscie bierzesz kredyt na 100% smile
          Pozdrawiam, mam nadzieje, ze troche rozjasnilam smile
          kacha
          • marcin.tyczynski Re: BOŚ - Kredyt hipoteczny - pytanie do ekspertó 05.08.05, 21:09
            Hej

Dzięki wielkie!!
            Teraz juz rozumiem smile)
            Czyli w moim przypadku pozostaje miec nadzieje, ze od dnia podpisania umowy do dnia wypłaty ostatniej transzy, kurs CHF będzie rósł, a potem spadnie sobie na łeb i będzie wlókł się po ziemi przez najblizsze 20 lat smile)
            Dzięki Tobie będę miał spokojniejszą głowę w piatkowy wieczór.
            A to najważniejsze, zeby przez weekend odpocząć smile

Pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu życzę
            Marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka