Dodaj do ulubionych

Deutsche bank

04.09.06, 21:16
Witam Was.
Co sądzicie o tym banku. Kupilem mieszkanie za 175 000. Do konca września mają
promocję - przez I rok marża 0,25% !!! Wynegocjowałem 2,93% (libor + marża).
Prowizja 1,4%. Przewalutowanie 2 pierwsze gratis następne 300 zł. Czy to są
dobre warunki? A może jest jeszcze inny bank z lepszą ofertą?????
Do konca września mają promocję - przez I rok marża 0,25% !!!
Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie. GG : 3777219
Obserwuj wątek
    • arfer Re: Deutsche bank 04.09.06, 21:30
      W DB przy odrobinie szczęścia mogłeś wynegocjować niższą marżę niż 1,25 %.
      Nordea zaoferuje Ci 1 % przez cały okres kredytowania i niższy spread.
      Oferta, którą masz w DB nie jest zła - ale i nie powala na kolana.
      • jano.77 Re: Deutsche bank 04.09.06, 21:37
        W Nordea jeszcze nie byłem, ale słyszałem że wymagane jest ubezpieczenie NW...
        Zastanawiam się nad Polbankiem - tyle że to jest nowy bank.
        Rozumiem, że Nordea jest lepsza niż DB.
        A jak wyglada z czasem o wniosek w tych dwóch bankach ???
        • efx7 Re: Deutsche bank-Nordea? Raczej nie 04.09.06, 22:42
          Nordea banku bym sie wystrzegal. Kilka dni temu przeszedlem sei po wiekszosci bankow zeby zobaczyc co mi zaoferuja. Szukalem kredytu w CHF. W Nordea nie spodobalo mi sie, ze z klienta probuja zrobic glupka. Ja mowie babce ze chce we frankach, a ona ze dlaczego, i ze zaraz zrobi mi symulacje ze wcale mi sie to tak bardzo nie oplaca. No tak i miala racje....kiedy za franka zaproponowala mi oprocentowaie powyzej 4%, to rzeczywiscie bardzo bliskie PLN...no i miala racje...ale tylko dlatego ze maja kiepsak oferte. Ale na wszelki wypadek moglem ja zapytac czy nie chce ze mna na pol splacac jak maja taka fajna oferte.

Dla porownania podaje jakie oprocentowania mi zaproponowali w innych bankach, moze to cos komus pomoze w wyborze banku.

Multi - 2,84...ale to BRE i nie za bardzo jestem przekonany....
          Millenium - 3,03 jedna z lepszych ofert, ale czekasz okolo 2 miesiecy
          DomBank - kolo 3% tez niezla oferta
          PKO BP - 3,70...ale obsluga jak w latach prl...maja chyba pracownikow poznajomosci zatrodnianych, ktorych wizytowka jest chamskie olewanie klienta...nie polecam
          santander-3,62 - czekasz okolo 3-4 tygodni
          lukas - 5 %, ale tylko pln i jakies dziwne promocje obnizajace marze, w stylu zaloz u nas konto, wez karte kredyytowa i wtedy jest obnizka marzy...ludzie sie na to rzucili i przez to czekasz 4 tygodnie
          Ge Money - 3,1 % (po 7 latach 2,8%) wg mnie najlepsza oferta, profesjonalne podejscie do klienta, mila obsluga i dobrze przeszkolenii pracownicy (np. w Nordea, to pani wogle nie znala przepisow, co chwile gdzies dzwonila i pytala (z 8 razy) potem nie miala nawet swojej wizytowki no i probowala wciskac pln, a nawet nie potrafila powiedziec dlaczego...

pozdrawiam
          • jano.77 Re: Deutsche bank 04.09.06, 22:58
            - W DomBanku można zejść nieco poniżej 3%, ale dla mnie to zbyt komercyjny bank.
            Szczerze mówiąc to obsługa niezbyt kompetentna. Siedzą blondyneczki i same nie
            wiedzą co mają mówić...
            - W Polbanku dość ciekawa 3,03 % (libor 3M + marża), prowizja 1,5% +
            przewalutowanie 300 zł 2 razy w roku.
            - Deutsche Bank - tak jak w pierwszym poście. Wydaje mi się, że bank jest godny
            zaufania tym bardziej, że z prestiżem.
            Może ktoś z Was zna lepszą ofertę.
            Nie wiem jak jest w Fortis Bank...
            Czekam na odpowiedzi...
            • mariuszbednarek Re: Deutsche bank 05.09.06, 10:09
              Witam Serdecznie

W Fortis Banku jest 3,03% (6 m libor plus marża banku)bez prowizji za
              przyznanie kredytu. Przewalutowanie z franka na złotówki bezpłatnie.
              Brak ubezpieczenia na życie i od utraty pracy.
              Jesli chodzi o czas to około 2 tygodni do podpisania umowy.
              W razie jakichkolwiek dodatkowych pytań prosze o maila
              mariusz.bednarek@fortisbank.com.pl

Z wyrazami szacunku

Mariusz Bednarek
              • arfer Re: Deutsche bank 05.09.06, 15:47
                Marża 1,3 % + LIBOR 6M. Przeciętny spread, ani niski, ani wysoki, brak
                prowizji. 2 tygodnie do umowy zgoda, do wypłaty licz się z 3-4.
          • arfer Re: Deutsche bank-Nordea? Raczej nie 05.09.06, 15:46
            Tak to jest, jak się uparcie walczy samodzielnie w bankach zamiast w firmie
            doradczej.. Wasz wybór.

Druga kwestia - miło, że piszesz, na jakie nominalne oprocentowanie można
            liczyć, tyle, że jedną kwestią jest oprocentowanie (ważną), drugą - całkowite
            koszty kredytu, które w przypadku niektórych wymienionych ofert sprawiają, że
            niezłe na pierwszy rzut oka warunki są guzik warte.

W Nordei ponad 4 % smile w CHF. Tak, jeśli weźmiesz pod uwagę, że 1 % to
            podwyższenie marży w okresie ubezpieczenia KW (jest wszędzie, różny jest sposób
            naliczania) i 0,25 % ubezpieczenia LTV (jest w większości banków, także - różny
            sposób naliczania, w Nordei akurat poprzez podwyższenie marży).

Jeśli gdziekolwiek możesz liczyć na marżę w okolicach 1 % (dla przykładu -
            Mille 1,5 %, Dombank 1,65 % z tych nominalnie "niezłych" ofert) ?

smile A później jest płacz i zgrzytanie zębów, bo w banku nikt nie wspomniał o
            tym, że np. 3,04 % w Dombanku oznacza 1,39 + 1,65 i 2 % de facto prowizji, de
            facto najwyższy spread na rynku, kredyt tak elastyczny jak Ojciec Dyrektor.
            • jano.77 Re: Deutsche bank 05.09.06, 15:56
              Do końca września Deutsche Bank ma promocję dla rynku pierwotnego...
              Libor 3M (aktualny to 1,68) + marża 0,25% + ubezpieczenie do momentu wpisu KW
              (1,2%) - łącznie daje 3,13 !!!
              Promocja trwa rok, zatem po roku do momentu wpisu do KW wynegocjowałem marżę 1,2
              czyli
              1,68 + 1,2 +1,2 = 4,08. Po wpisie będzie to 2,88 oczywiście zakładając, że libor
              się nie zmieni, ale banki na to nie mają raczej wpływu. Oczywiście + prowizja 1,4 %
              Niestety trzeba mieć 20 % wkładu, jeśli nie to jest naliczane ubezpieczenie ok 2 %
              Wydaje mi się, że jest to dość dobra oferta. Aczkolwiek zastanawiam się jeszcze
              nad Polbankiem i Fortisem...
              Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie...
              • arfer Re: Deutsche bank 05.09.06, 16:02
                Ani Polbank, ani Fortis nie da Ci ciekawszych warunków. Pamiętaj o tym, że np.
                z Deutsche możesz refinansować kredyt bez 2x przewalutowania (powalcz, aby taki
                zapis znalazł się w umowie kredytowej,warto).
                • jano.77 Re: Deutsche bank 05.09.06, 16:06
                  arfer napisał:

> Ani Polbank, ani Fortis nie da Ci ciekawszych warunków. Pamiętaj o tym, że np.
                  > z Deutsche możesz refinansować kredyt bez 2x przewalutowania (powalcz, aby taki
                  >
                  > zapis znalazł się w umowie kredytowej,warto).

Jestem raczej laikiem i nie zabardzo wiem o co chodzi. Możesz to rozwinąć?
                  • arfer Re: Deutsche bank 05.09.06, 16:16
                    Mając kredyt w CHF, jeśli będziesz chciał w przyszłości przenieść swój kredyt
                    do innego banku (by dostać lepsze warunki albo móc dobrać wolne środki
                    w "cenie" kredytu mieszkaniowego np. na samochód czy do zainwestowania) - w
                    standardowej sytuacji w "starym" banku - zamieniasz CHF na PLN i w "nowym" tę
                    operację wykonujesz ponownie. Łącznie "kosztuje" to ok. 6 %.

Deutsche Bank umożliwia spłatę kredytu bezpośrednio w CHF. Aby tak się stało,
                    taką samą możliwość musi oferować "nowy" bank (a niektóre z założenia nie mają
                    takiej możliwości np. m i Multi, Santander).

Najkrócej mówiąc - w ten sposób owe 6 % oszczędzasz. Przy kredycie na np. 200
                    tys. to bagatelka 12 tysięcy - mimo np. niższej w wyniku zmiany banku marży
                    taki koszt równoważyłby Ci się w innej sytuacji bardzo długo.
                    • jano.77 Re: Deutsche bank 05.09.06, 16:26
                      Dość ciekawe. After możesz podać gg, miałbym pare pytań...
                      • arfer Re: Deutsche bank 05.09.06, 16:27
                        Wysłałem maila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka