Dodaj do ulubionych

mBank czy Nordea?

27.09.06, 09:20
Mam do wyboru dwa kredyty w CHF(kwota 180 000 PLN):

Nordea
Libor 6m + 1% marży
1,5 % prowizja
Rata - ok. 780 PLN
Konto 3 PLN
Weksel 180 PLN

mBank
Libor 3m + 1,4% marży
1,5 % prowizja=ubezpieczenie
Rata - ok. 800 PLN

Który wybrać?
Obserwuj wątek
    • arfer Re: mBank czy Nordea? 27.09.06, 12:27
      Nordea.
    • malajaponka Re: mBank czy Nordea? 27.09.06, 13:07
      Poproszę o rzetelne argumenty smile.
      • arfer Re: mBank czy Nordea? 27.09.06, 15:36
        Niejako sama sobie odpowiedziałaś. Różnica 0,4 w marży, która w całym okresie
        kredytowania jest stała. Zakładam (skoro CHF), że kredyt jest zaciągany na
        dłuższy okres czasu. Pozostałe istotne parametry są porównywalne, oba banki są
        dość elastyczne.
    • emma71 Re: mBank czy Nordea? 27.09.06, 15:44
      Nie znam pozostałych szczegółów ale u mnie nieruchomość się buduje i będę
      płacić w transzach developerowi.Nordea przed wypłatą każdej transzy wysyła
      fachowca,żeby zobaczył budowę.Ta przyjemność to dodatkowe 160 zł za transzę (a
      mam ich w sumie 9).Podraża to oczywiście kredyt ale długofalowo i tak najniższa
      marża jest najważniejsza.
      • malajaponka Re: mBank czy Nordea? 27.09.06, 17:05
        Mi powiedziano, że nie ma opłat za inspekcję na budowie. Heee, muszę to
        sprawdzić smile
        • emma71 Re: mBank czy Nordea? 28.09.06, 13:56
          Jak sprawdzisz to daj proszę znać.Może mnie wciskają jakiś kit.Złożyłam tam
          wniosek ale z założeniem,że jeśli na nich się zdecyduję to zmienię aneksem ze
          SM ilość transz.Wystarczy,że ja sama robię inspekcje na budowie i pilnuję tego.
          • malajaponka Re: mBank czy Nordea? 28.09.06, 20:18
            Generalnie w regulaminie Nordea, jest napisane że pobierają 160 PLN za inspekcję
            na budowie. Dzisiaj podpisałam umowę kredytową. Mój doradca zapewniał mnie
            kolejny raz, że te inspekcje są bezpłatne. Też mam kredyt w transzach i też
            zmniejszałam sobie ilość transz. Kredyt wziełam w Gdańsku. Pozdrawiam i polecam
            bank Nordea smile
    • nerudo Re: mBank czy Nordea? 17.10.06, 23:13
      oprócz tego najwazniejszym czynnikiem jest sposób ksiegowania wluty, kiedy po
      jakim kursie.. itd.. spradź to.. wpływa dużo na koszty..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka