Dodaj do ulubionych

Za wysoka rata

16.04.07, 21:17
Witam,
Mój problem dotyczy dwóch aspektów :
1.) Zdolności kredytowej :
Nasze dane : trzy osobowa rodzina, oboje poniżej 30 lat, siedmioletnie dziecko
Dochody faktycznie osiągane – 5900 netto, jednak ze względu na pracodawcę żony, wykazywane 4600 netto łącznie
Potrzebujemy około 450000 na zakup mieszkania na rynku wtórnym (blok z 2001 r. Mieszkanie 100 m)
2. ) Wysokości ewentualnej raty takiego kredytu, wg moich szacunków , rata wyniosła by około 2600 przy zadłużeniu na 30 lat. Czy jest możliwość aby tą kwotę obniżyć ? W nawiązaniu do pierwszego punktu , w przypadku następnego dziecka w rodzinie , faktyczne dochody będą obniżone o około 1300, dlatego tak wysoka rata wydaje się nam niebezpieczna.

Dodam, że mBank na podstawie mojej deklaracji, że miesięczne dochody są w tym przypadku 5500 netto , wyliczył że może udzielić takiego kredytu, ale problemem staje się właśnie rata...

Obserwuj wątek
    • wieslaw.tomczyk Re: Za wysoka rata 16.04.07, 22:03
      zdolność dla tej kwoty wychodzi przy dochodzie 5040 zł. Ratę da się obniżyć do
      ok. 2050 w CHF przy racie równej. Większa zdolność byłaby przy PLN, ale rata
      będzie wtedy ok 2495 zł.
      • wieslaw.tomczyk Re: Za wysoka rata 16.04.07, 23:38
        nie napisałem że kwota raty uwzględnia ubezpieczenie do czasu wpisu do KW .Po
        tym okresie rata wynosiłaby 1732 zł.
    • poscigg Re: Za wysoka rata 16.04.07, 22:17
      Witam,
      Jezeli wydluzycie Panstwo okres kredytowania wtedy rata moze wynosic np 1860zl
      przy kredycie na 35 lat. Jezeli sa Panstwo z Warszawy lub okolic to mogę
      Panstwu pomoc w uzyskaniu najkorzystniejszego kredytu.
      Pozdrawiam
      poscigg@gazeta.pl
      • miszaqs Re: Za wysoka rata 17.04.07, 08:22
        Czy w tym przypadku można liczyć na udzielenie kredytu, jeśli posiadam dwie karty kredytowe (jedna awaryjna nie używana) i kredyt odnawialny w koncie ?
        Przewiduję, że bedę musiał skredytować sie na 100-110 % wartości nieruchomości.
        Michał
        • arfer Re: Za wysoka rata 17.04.07, 22:05
          Istotne jest to, jaki jest przyznany limit, i z jakiego przeciętnie kredytu
          korzystasz (np. średnia z ostatnich 3 m-cy). Co do zasady, w ogromnej
          większości banków obniża to zdolność kredytową.

Jeśli zamierzasz kredytować także wszelkiego rodzaju opłaty, licz się z tym, że
          musisz szukać banków na 110 % LTV, a takich co do CHF jest niewiele.
    • petto Re: Za wysoka rata 17.04.07, 07:46
      miszaqs napisał:

> Witam,
      > Mój problem dotyczy dwóch aspektów :
      > 1.) Zdolności kredytowej :
      > Nasze dane : trzy osobowa rodzina, oboje poniżej 30 lat, siedmioletnie dziecko
      > Dochody faktycznie osiągane – 5900 netto, jednak ze względu na pracodawcę
      > żony, wykazywane 4600 netto łącznie
      > Potrzebujemy około 450000 na zakup mieszkania na rynku wtórnym (blok z 2001
      r.
      > Mieszkanie 100 m)
      > 2. ) Wysokości ewentualnej raty takiego kredytu, wg moich szacunków , rata
      wyn
      > iosła by około 2600 przy zadłużeniu na 30 lat. Czy jest możliwość aby tą
      kwotę
      > obniżyć ? W nawiązaniu do pierwszego punktu , w przypadku następnego dziecka
      w
      > rodzinie , faktyczne dochody będą obniżone o około 1300, dlatego tak wysoka
      rat
      > a wydaje się nam niebezpieczna.
      >
      > Dodam, że mBank na podstawie mojej deklaracji, że miesięczne dochody są w tym
      p
      > rzypadku 5500 netto , wyliczył że może udzielić takiego kredytu, ale
      problemem
      > staje się właśnie rata...
      >

boże ludzie chcecie popasc w taki dług....
    • dormich Re: Za wysoka rata 17.04.07, 11:09
      Bank Millennium. Kredyt w CHF na 45 lat. Rata 1788zł + 90 zł ubezpieczenie na
      zycie
      • sengas Re: Za wysoka rata 17.04.07, 15:54
        Ty żartujesz chyba? Czy to marna prowokacja?

Chyba upadłeś na głowę żeby przy tak niskich dochodach zaciągać taki kredyt
        • miszaqs Re: Za wysoka rata 17.04.07, 17:36
          Wszystko zależy od raty...
          Pozdrawiam
          Michał
          • sengas Re: Za wysoka rata 17.04.07, 19:13
            > Wszystko zależy od raty...

Moja rada - nie sugeruj się w pierwszej kolejności wysokością raty bo raty są
            ZMIENNE - wystarczy podwyżka stóp, zmiana kursu franka itp. i z 1900 zł zrobi
            się np. 2300 niby niewiele ale popytaj ludzi, rok temu zaciągali kredyty na
            3,5% dziś mają już 4,20% a to tylko rok i pozostaje jeszcze 29 lat do końca
            spłaty - a co jak stracisz pracę, rozchorujesz się? Pamiętaj że będziesz coraz
            starszy i mniej wydajny jako pracownik a na twoje miejsce przyjdą młodsi,
            lepiej wykształceni i tez z doświadczeniem, itd. i co wtedy?
            No i to co mnie zawsze zastanawia - naprawdę do końca życia (a przynajmniej
            jego lepszej części) chcesz sobie wszystkiego odmawiać, żyć w ciągłym stresie?
            • miszaqs Re: Za wysoka rata 17.04.07, 21:11
              W takim razie , na co mogę liczyć ?
              Po za sobą oczywiscie. Jeśli by myśleć w takich kategoriach, to kto dziś by miał cokolwiek... Jesli podajesz przyklad wysokości raty, to z drugiej strony czasem i 1000 może być zbyt wiele. Przy dzisiejszym tempie wzrostu cen mieszkan i nieruchomosci w ogole, to moze sie okazac, ze z czasem nawet na kawalerke nie bedzie czlowieka stać. Nie mowie, ze to normalna sytuacja, ale jesli nie zaryzykuje, to nic z tego nie bede mial. A oszczedzic tyle - nie ma mowy.
              Pozdrawiam
              Michał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka