08.06.07, 22:27
WItam,czy macie moze jakies info nt kredytu hipotecznego w PeKaO Sa, w PLN,na
30 lat, czy warto?
Obserwuj wątek
    • saturnianin Re: PeKaO SA 09.06.07, 00:08
      przeciez WZIELAS juz kredyt w Multibanku
      • fortis_hipoteka Re: PeKaO SA 09.06.07, 09:59
        Może koleżanka zainteresowana nowym mieszkankiem...? smile
        Akurat w tym banku nie pracowałem, nie współpracuję i nie mam pojęcia dlatego
        niestety nie pomogę, ale Ziut z pewnością zaraz odpowie na wszelkie pytania...
        CZEKAMY! smile
        • monkamaj Re: PeKaO SA 09.06.07, 11:27
          podłączam się pod wątek z pytaniem - dlaczego tak niewielu doradców poleca
          pekao s.a.? czy to taki zły bank?
        • ziut19 Re: PeKaO SA 09.06.07, 11:55
          Piotrek, specjalnie na Twoja prosbesmile)
          PeKaO SA to bardzo sympatyczny bank. Szybka decyzja kredytowa, niskie marze.
          Mozna osiagnac nawet 0,7% bez wzgledu na kwote i LTV.
          Minusem jest to, ze daje kredyt praktycznie tylko w PLN, poza tym sa niemile
          niespodzianki przy wczesniejszej splacie i bardzo wysoki koszt ubezpieczenia
          niskiego wkladu. Jesli ktos bierze kredyt na 100%, to musi sie liczyc ze
          sporymi kosztami wstepnymi.
          A dlaczego tak malo opinii o tym banku? Powod jest zawsze ten samsmile
          • wybredny_klient Re: PeKaO SA 09.06.07, 23:51
            Na poczatek napisze ze jestem trudnym i wymagajacym klientem. Z PeKaO SA
            wyprowanilem sie w okolicach 2001 roku po okolo 8 latach wspolpracy. Wkurzali
            mnie wtedy najbardziej budowa scentralizowanego systemu, dzieki ktoremu mozna
            bylo za pomoca karty identyfikacyjnej zrobic kazda, dowolna operacje w kazdym
            oddziale na terenie Polski. Ale zanim to osiagneli to przez dlugi czas nie mozna
            bylo zrobic podstawowej operacji we wlasnym oddziale.
            Tyle historii.
            Ale do rzeczy: biorac kredyt na poczatku 2005, doktoryzowalem sie z oferty
            wiekszosci polskich bankow. I PeKaO SA o dziwo znalazlo sie na krotkiej liscie.
            Mieli sprawna procedure, oferta 0,75+WiBOR3M tez byla atrakcyjna. Ale przewazylo
            ze dawali tylko w PLN, bez mozliwosci przewalutowan. Co uznalem za zalete, bo i
            tak przecietny smiertelnik przewalutowywuje najczesciej po czasie a brak
            mozliwosci mial mnie uspokoic przed nadmiernym kombinowaniem. Kiedy jako jedyni
            zgodzili sie wpisac w umowe zapis o bezplatnej przedtwerminowej splacie czesci i
            calosci wybor stal sie oczywisty.
            Teraz po ponad 2 latach wspolpracy moge ich polecic. Dobra organizacja, zyczliwa
            obsluga (jesli potrzebuje papier to przygotuja na czas, elastyczni z terminami,
            50PLN za aneks do umowy, przejrzysty sposob wyliczania WIBORu i zmiany
            oprocentowania). Oczywiscie jakies minusy sa: wyslali jeden kwit na nieaktualny
            adres korespondencyjny z zamknietego w 2001 roku eurokonta (taki sam numer
            zrobili mojemu koledze); koniecznosc placenia 11.50 pln za konto, co dla
            rozbestwionego i wybrednego klienta bankow internetowych jest plama na honorze.

Ale w porownaniu z takimi dziwolagami jak Satander, Nordea, GE, Polbank, Lukas,
            Eurobank, Stefczyk czy absolutnie nieradzacymi sobie z obsluga niestandardowych
            zapytan Multi czy mbank jest to premiership i SUPER bank !!!!
          • zbooycerz Re: PeKaO SA 12.06.07, 16:35
            wady
            daja tylko na 30lat (podwyzsza niepotrzebnie rate o splacany szybciej kapital)
            platna przedterminowa splata chyba ze ze srodkow wlasnych (nie mozesz
            refinansowac na CHF w innym banku wink
            tak sobie licza zdolnosc
            nie robia nowych wycen (ale to na dzis traci znaczenie)
            mimo wielu oddzialow sprawy zalatwiasz tam gdzie brales kredyt
            platne konto z platnymi przelewami

zalety
            niska marza jak na PLN, niezaleznie od LTV
            szybka decyzja
            cywilizuja sie w dobra strone

ogolnie w normie bez udziwnien
    • arfer Re: PeKaO SA 09.06.07, 19:32
      Marża od 0,7 %, ale zero elastyczności, brak możliwości zaciągania pożyczki
      hipotecznej czy konsolidowania. No i dość spore koszty początkowe, zwłaszcza,
      jeśli bank wymaga ubezpieczenia utraty pracy.

Ale - oferta (nominalnie), zwłaszcza na dłuższy okres spłaty dość dobra.
    • skolgirl Re: PeKaO SA 19.06.07, 17:39
      Wzięłam z mężem tam kredyt 24 maja na budowę domu. Mamy 0,5% + wibor 3m przez
      pierwsze 2 lata, a potem 0,75% + wibor 3m. Kredyt na 200. 000. Wkład własny w
      postaci działki z rozpoczetą budową 21%, żadnych wcześniej kredytów. Jesteśmy w
      uprzywilejowanej sytuacji, bo pracownica banku jest moja rodziną, więc mieliśmy
      lepsze warunki takie jak : prowizja 0,5 %, brak ubezpieczenia na życie, od
      utraty pracy i innych opłat. Zapłaciliśmy tylko za ubezpieczenie budowy od ognia
      200 zł. rocznie. Decyzje dostaliśmy w ciągu tygodnia od zlożenia wniosku.
      Wszystko przebiegło sprawnie. Na razie jesteśmy zadowoleni. Zobaczymy jak dalej.
      • igor0101 Re: PeKaO SA 26.06.07, 12:43
        0,75% marży po dwóch latach i to ma być w uprzywilejowanej sytuacji?!?!? a
        gdyby tak ktoś zaproponował 0,5% dla kredytu w PLN? szczegóły na maila
        igor0101@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka