Dodaj do ulubionych

kredyt hipoteczny kontra kredyt studencki

12.06.07, 21:23
Moi rodzice budują dom , wzięli na niego kredyt hipoteczny , my mamy mieszkac
na górze więc postanowiliśmy dobrać do tego kredytu pewną sume na wykończenie
naszej góry, niestety mój mąż ma wzięty kredyt studencki i odrzucili nam
wniosek sad
Do tego wszystkiego mój mąż w marc u tego roku dostał w pracy umowę na czas
nieokreślony a podobno przy kredycie musi być minimum 6 miesięcy umowy na
czas nieokreślony
I tak się zastanawiem czy dostaniemy kredyt we wrześniu , kiedy to minie te
pół roku??? czy kredyt studenckie nie będzie wtedy przeszkodą???
Jak wtedy nie dostaniemy to trzeba będzie spłacić kredyt studencki i znowu
próbować.....
Poradzcie coś...
Obserwuj wątek
    • doradca-finansowy Re: kredyt hipoteczny kontra kredyt studencki 12.06.07, 22:25
      sam kredyt studencki nie jest powodem do odrzucenia wniosku - problemem jest
      prawdopodobnie brak zdolnosci kredytowej, ktora jest mniejsza przez obciążenie
      kred.studenckim. jesli mąż wczesniej mial 3 miesiące okresu próbnego to w tej
      chewili ma juz wymagane 6mies stazu, choc są banki którym wystarczą tylko 3
      miesiące.
      inna sprawa, ze jesli chcecie wziąć osobny kreydt i drugi bank miałby sie
      zabezpieczyc na tej samej nieruchomosci co zabezpieczony jest kredyt rodzicow
      to moze byc nieco wątpliwa sprawa.
      najlepiej jakby rodzice wzieli wiekszy kredyt jesli ogą - a wy sie lojalnie
      dorzuccie z kasą do interesu i bedzie najmniej kombinowania - w koncu bedziecie
      solidarnie na jednym wózku jechacsmile
      • alexel1 Re: kredyt hipoteczny kontra kredyt studencki 12.06.07, 23:20
        Ale nie można brać krdedytu hipotecznego w innym banku jeśli się wzięło w
        innym,więc w gre wchodzi tylko i wyłącznie dobranie do tego kredytu co mamy.
        Mój mąż pracował rok bo na tyle miał umowe podpisaną i jak mówiłam dopiero
        teraz w marcu mu przedłużyli na czas nieokreślony. Jesli chodzi o zdolność
        kredytowa męża to spokojnie dalibyśmy rade z dwoma.Mąż jeszcze nie spałaca go
        go mus minąć bodajże dwa lata....
        Czyli możemy się starać we wrześniu (po upływie pół roku) jeszcze raz o ten
        kredyt (dodam jeszcze że te "dobranie" jest na mnie na męża , i na moich
        rodziców, więc do tego kredytu jest nas czworo!!!!, także ze zdolnością nie
        byłoby problemu)
        • noddy Re: kredyt hipoteczny kontra kredyt studencki 13.06.07, 05:33
          Jeśli nie dostaliście kredytu to znaczy, ze jest problem
          ze zdolnością.
        • ziut19 Re: kredyt hipoteczny kontra kredyt studencki 13.06.07, 08:48
          Bedziecie musieli albo podwyzszyc kredyt juz uzyskany na rodzicow, albo wziac
          nowy w innym banku, ktory splaci poprzedni i doda Wam pieniedzy na wykonczenie
          Waszej czesci. Wcale nie musicie czekac 6 miesiecy. W tej chwili maz ma juz rok
          stazu pracy i umowe na czas nieokreslony, wiec jest dobrym klientem dla banku.
          Tak jak pisali poprzednicy: rata kredytu studenckiego jest Wam juz wliczana do
          zdolnosci kredytowej i moze byc to jedyny problem przy uzyskaniu kredytu.
    • alexel1 Re: kredyt hipoteczny kontra kredyt studencki 13.06.07, 18:45
      Kredytu hipotecznego w innym banku raczej już nie dostane, więc w gre wchodzi
      tylko pozyczka która jest oprocentowana na......szkoda mówic, A rodzice nie
      dobiorą do swojego już bo nie mają zdolności.
      Boje sie że przyjdzie nam czekać na splacenie kredytu studenckiego a to troche
      potrwa.
      Powiem wam jak planowałam zrobić:
      Moi rodzice sprzedają mieszkanie i tak pomyśleliśmy ze jeśli pozyczyli by nam
      na spłatę kredytu studenckiego to wtedy my (planowaliśmy wziąść 70 tysicy)
      wzielibyśmy 86 tysiaków , oddalibyśmy 16 rodzicom na poczet studenckiego a
      reszta na remont, ale rodzice sie troche wahają, bo "jak mimo to nie
      dostaniecie kredytu..."
      • tania-hipoteka.pl Re: kredyt hipoteczny kontra kredyt studencki 13.06.07, 19:03
        Strasznie zagmatwana ta Twoja sytuacja. Moze opisz ja dokladnie na maila, to
        postaramy sie to jakos wyprostowac i doradzic. Wydaje mi sie, ze mozna
        rozwiazac to duzo prosciej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka