channtall 24.02.09, 22:29 jak mysliscie ktory ma lepsza oferte, lepsze warunki?? czy ktos w kredyt w jednym lub w drugim?? jakie sa wasze "wrazenia"?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wieslaw.tomczyk Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 24.02.09, 23:53 Warunki bardzo podobne. W Eurobanku możesz uzyskać większą kwotę w walucie. Santander z kolei to chyba ostatni bank w którym można uzyskać kredyt w procedurze uproszczonej. Ponadto Santander ma w ofercie EUR, a Eurobank nie. w.tomczyk@tomnetfin.com -------------------------- Nowe forum kredytowe - forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=79901 Odpowiedz Link
withmoney.pl Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 25.02.09, 00:25 Obecnie ani jeden ani drugi nie ma dobrych warunków Proszę o parametry kredytu to wybiorę Pani 2-3 najlepsze banki Karol Feruś Doradca Finansowy karol.ferus@withmoney.pl tel. 793-447-793 Odpowiedz Link
wojgas odradzam Santander opinia klienta 10.03.09, 21:56 Ja jestem kredytobiorcą Santander i szczerze odradzam ten bank. - prawie brak obsługi klienta jak weźmiesz kredyt to już cię zlewają - no i bank postępuje nieetycznie, przykładowo znacząco zwiększa oprocentowanie kredytu pomimo spadającego libor'u Klientów banku znajdziesz na nabiciwsantander.unl.pl Tam się dowiesz więcej. Problemy nie są tylko z hipotecznym ale i samochodowym. Szkoda czasu i zdrowia na ten bank. No i za duze ryzyko. Odpowiedz Link
arfer Re: odradzam Santander opinia klienta 11.03.09, 00:45 Nie przesadzałbym, sporo zależy od tego, który oddział i doradcy Cię obsługują. Jeśli zaciągałeś kredyt w czasach PTF, to faktycznie masz problem z oprocentowaniem (ale - Twoja decyzja). Dziś - zwłaszcza po ostatniej podwyżce dość sporawe marże, ale jak już wspomniano - jedyna sensowna procedura uproszczona na rynku, nadal łatwe i elastyczne rozliczanie wszelkiego rodzaju budów i remontów, możliwość odstępstw, zwłaszcza, gdy chodzi o BIK. No i czasy operacyjne. Odpowiedz Link
wojgas Re: odradzam Santander opinia klienta 12.03.09, 18:21 Czasy operacyjne w Santander to tragedia. Prosty aneks do umowy: miało być dwa tygodnie i 150PLN a od 5 miesięcy jeszcze się nie skończyło i ma być 300PLN. Totalny brak poszanowania dla pozyskanego klienta. Długie czasy oczekiwania na połączenie z konsultantem. Często po pół godziny wiszenia na słuchawce musiałem rezygnować. Średni czas oczekiwania na kogoś wynosił 7 minut, teraz jakby trochę coś się polepszyło, może to nasze forum gdzie mamy gości z Santander. Ostatnio ktoś odbiera nawet po 3-4 minutach. No i jeszcze jedna rzecz konsultanci na infolinii obiecują, że oddzwonią a tego nie robią. Dzisiaj był wyjątek od reguły i Pani oddzwoniła do mnie. Wygląda na to, że mają totalny brak ludzi w obsłudze klienta. Nie mówię tu o linii sprzedażowej. Kolejna sprawa to zapowiadane w prasie obniżki zawyżonego oprocentowania które miały być w lutym. Nic takiego nie nastąpiło, Santander po prostu kłamie. Osobiście jestem rozczarowany bankiem Santander bo zszedł na psy i szczerze odradzam jako kilkuletni klient. Więcej jak zawsze na nabiciwsantander.unl.pl. Warto przeczytać przed wzięciem kredytu. Odpowiedz Link
arfer Re: odradzam Santander opinia klienta 12.03.09, 20:54 Widzisz, niestety, po zaciągnięciu kredytu w praktycznie każdym polskim banku jesteś traktowany jak koło u nogi, jeśli chcesz coś z zmienić. Powód ? Nie przynosić bankowi nowego kredytu. Głupie, bo trudniej pozyskać nowego Klienta, niż utrzymać starego, zadowolonego, ale - taka jest polska bankowa rzeczywistość. Odpowiedz Link
henryk_o Re: odradzam Santander opinia klienta 19.03.09, 10:22 Dziś dowiedziałem sie że na wniosek tego "BANKU" usługodawca unl.pl wyłączył stronę nabiciwsantander . nabiciwsantander pl Odpowiedz Link
doctor.no.1 Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 14.03.09, 09:46 Szczerze odradzam Santander. To bank, z którym mozna się związac, ale tylko krótkoterminowo. Zarząd ustala wysokość oprocentowania, a nie opiera się na stopach NBP i innych Baków Centralnych(libor, wibor i euribor). Jak to wygląda w praktyce? Np. Zaciągasz kredyt w Euro, który opiera się na stopach zblizonych do Eriboru, czyli ok. 2% +marża. Mija rok i okazuje się, że Euribor wzrósł do 3%, czyli w innych bankach oprocentowanie już zaciągniętych kredytów wzrosło. Otrzymujesz więc pismo z SantanderConsumerBank, że w związku z sytuacją rynkowa Zarząd uchwalił podniesienie stóp procentowych o 1 punkt. Więc masz oprocentowanie 3%plus marża. Mija kolejny rok, znowu eribor rosnie i wynosi 4%. Znowu dostajesz analogiczne pismo i Oprocentowanie Twojego kredytu wynosi też 4%plus marża. W 3 roku spłaania przez ciebie kredytu Bank Centralny obniża stopy procentowe i euribor wynosi 1,5%. Co robi SantanderConsumerBank? NIC. Inne banki mają oprocentowanie 1% plus marża, a ty nadal bulisz 4%plus marża... Odpowiedz Link
balbec Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 20.03.09, 11:34 Ludzie, no i po co marnujecie czas swój i czytelników tego forum i wypisujecie takie bzdury? (chodzi mi zarówno o "nabitych" przez mBank, jak i Santander). Rozumiem wasze frustracje, ale trochę zdrowego rozsądku też by się przydało. Opisywane przez was sytuacje z oprocentowaniem ustalanym przez zarząd dotyczą tylko STARYCH umów. Obecnie i mbank i santander zawierają umowy z marżą. Ciągle piszecie, że "odradzacie" te banki. Niby dlaczego? Dlatego że WY podpisaliście niekorzystne dla siebie umowy? A co to obchodzi obecnie poszukujących kredytu? Obecni nowi klienci dostaną w tych bankach umowy z marżą i - choć to zabrzmi brutalnie - wasze problemy ich w ogóle nie obchodzą. Odpowiedz Link
arfer Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 20.03.09, 11:39 Tym bardziej, że jeśli ktoś buduje metodą gospodarczą i znaczną część prac wykona we własnym zakresie - i potrzebuje BARDZO elastycznego sposobu rozliczenia budowy, to Santander - mimo drogiego de facto kredytu - nadal jest bezkonkurencyjny. Odpowiedz Link
wojgas Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 21.03.09, 10:25 Masz racje arfer jest elastyczny, ale też w pierwszej fazie kredytowanie, czyli przy sprzedaży, przynajmniej w stosunku do mnie w 2005. Ale też nie do końca przykładowo moja koleżanka miała mieć kredyt z 10% wkładem własnym, tuż przed samym kredytowaniem okazało się że będzie to 20%. Na szczęście ma kredyt w innym banku. Odpowiedz Link
wojgas Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 21.03.09, 01:18 Abstrahując od kredytów ze starego portfela. kilka faktów o Santander - cholernie długi czas oczekiwania na połączenie z konsultantem, nie chodzi tu o sprzedaż (czasami przez pół godziny nikt nie odbiera 8) ) - po wysłaniu maila z prośbą o kontakt, oddzwaniają przykładowo po tygodniu - obiecują, że oddzwonią i nie robią tego w ogóle lub nie w podanym terminie. Tylko dwa razy zdarzyło się, że ktoś oddzwonił tak jak obiecał. - nie przestrzeganie dobrych praktyk bankowych (przykład brak odpowiedzi na reklamacje) - długi czas załatwiania prostych aneksów, nawet kilkukrotnie dłuższy niż zapowiadano i to nie z winy klienta. trzeba ciągle dzwonić i ponaglać. - wszystko trzeba notować i brać zaświadczenia, nie można zaufać To są fakty, nie związane z tym co piszesz. Dla mnie bank ten ma bardzo duże problemy organizacyjne i to go dyskwalifikuje. Wiem nie da się tego przedstawić w liczbach zachęcając osobę w 5 minut do kredytu i przedstawiając tylko kilka czynników i wykresów tak jak robią to sprzedawcy kredytowi. pozdrawiam Odpowiedz Link
doctor.no.1 Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 21.03.09, 10:48 Rzeczywiście, muszę przyznać rację, że w ofercie SCB ma Wibor/libor/euribor+marżę. Jeśli tak jest, to ja nie mam zarzutów do tego banku. Nie miałam problemów z obsługa ani z infolinia. Odpowiedz Link
wojgas Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 21.03.09, 18:44 Zapewne mówisz o obsłudze przed wzięciem kredytu? Odpowiedz Link
doctor.no.1 Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 22.03.09, 11:02 Pisałam o obsłudze po wzięciu kredytu To mój drugi kredyt, a pierwszy spłaciłam przed terminem. Pieniądze zaginęły gdzies na dziwnym koncie, ale współpraca pracowników banku była ok. Natomiast ja jestem wyrozumiałym klientem Wkurzyły mnie tylko stopy procentowe podnoszone przez Zarząd. Jeśli tego już nie ma to SCB jest jak inne banki. A na plus przemawia duża elastyczność banku jesli chodzi o udzielanie kredytów. Pare lat temu musiałam skorzystać z ich usług. Dzisiaj nie muszę i wybrałam inny bank. Odpowiedz Link
channtall Re: Santander Consumer Bank czy Eurobank - kredyt 22.03.09, 20:38 skladalam wniosku do obu bankow na chf - eurobank w trakcie rozpatrywania wniosku podniosl marze do niebotycznych rozmiarow (jak na franki) a santander mimo zlozenia wniosku na chf - stwierdzil ze moze dac kredyt, ale w pln. Odpowiedz Link