kasia_niebieska 20.10.08, 01:10 Witam, zamierzam w Nadmie kupić dom i się zastanawiam, jak wygląda bezpieczeństwo w tej okolicy? Czy jest dużo włamań do domów, napadów? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marice78 Re: Bezpieczenstwo 20.10.08, 20:48 Mieszkam w Nadmie od 30 lat i tak na prawdę to nie słyszałam o spektakularnych napadach, czy włamaniach. Owszem, zdarzają się kradzieże samochodów, kradzieże materiałów budowlanych itp., ale tego typu przestępstwa odnotowuje się chyba wszędzie. W skali całej gminy, czy nawet całego powiatu wołomińskiego, przestępczość w Nadmie jest chyba sporadyczna. Wydaje mi się, że wiele zależy od nas samych, od tego jak dużo sami pokazujemy innym, zwłaszcza nowemu otoczeniu. Kasiu_niebieska! czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal!proponuję także lekturę kroniki kryminalnej w Wieściach Podwarszawskich :-) Odpowiedz Link
embeo Re: Bezpieczenstwo 21.10.08, 13:04 Ja mieszkam w Nadmie 2 lata dłużej od marice, ale chyba mogę potwierdzić to, co napisała. :) Kiedyś Nadma miała raczej ponurą sławę - takiej raczej przestępczej wioski, gdzie policja bała się zajeżdżać. Zdarzało się wówczas sporo kradzieży i prób włamań - ale to już dawno się zmieniło. Obecnie ta okolica nie odstaje od innych z otoczenia. Można wręcz powiedzieć, że Nadma się cywilizuje w gwałtownym tempie - światłowody, telefony, internety, wodociągi, gaz, warszawskie autobusy, budowa kościoła. Szkoda tylko, że mentalność sporej części mieszkańców nadal taka zaściankowo-wiejsko-plotkarska. Odpowiedz Link
marice78 Re: Bezpieczenstwo 21.10.08, 21:58 embeo! a na to, to tylko jedna rada :-) jednym uchem wpuszczać, a drugim wypuszczać, robić swoje i mieć głęboko w ... to co "ludzie powiedzą". Dzięki takiemu podejściu do życia, mieszkając tu już ładnych parę lat, mam zdrową "psychę":-)a co tym desperatkom tak na prawdę pozostało w życiu? ... pozazdrościć innym i poplotkować na ich temat! zwłaszcza, gdy samemu nic się nie osiągnęło i do niczego nie doszło:-) Ot! i urok prowincji... Odpowiedz Link
projekt74 Re: Bezpieczenstwo 22.10.08, 07:11 W pełni zgadzam się z moimi przedmówcami, którzy w gruncie rzeczy chwalą sobie swoje miejsce zamieszkania. Ja mam troszkę mniejsze doświadczenia z Nadmą, ponieważ swoją przygodę z tą miejscowością zacząłem dopiero w 2000 r., kiedy zacząłem budować dom. Oczywiście początki zawsze są trudnie i w moim przypadku też tak było, ponieważ w pierwszym roku budowy odwiedzili mnie amatorzy cudzej własności, którzy przywłaszczyli sobie kilka rzeczy z budowy. Po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego, zaledwie w kilka godzin, znalazłem sprawcę i odzyskałem cześć rzeczy, których nie udało się mu jeszcze zamienić na alkohol. Od tamtej pory nie zdarzały mi się żadne nieprzyjemności ze strony miejscowych stojaków, których chyba z roku na rok jest coraz mniej. Również uważam, że Nadma zmienia się na lepsze z dnia na dzień. Fakt, są jeszcze ludzie z innej epoki, którym niepotrzebny jest telefon, internet, wodociąg, czy chociażby chodnik wzdłuż ulicy (bo kto go będzie odśnieżał), ale jest ich coraz mniej. Odpowiedz Link
kasia_niebieska Re: Bezpieczenstwo 22.10.08, 19:02 Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedź. Cieszy mnie to, że Nadma zmienia się na lepsze. Zatem niedługo pewnie będę waszą sąsiadką. Odpowiedz Link
km130707 Re: Bezpieczenstwo 28.10.08, 15:49 Ja mieszkam w Nadmie od sierpnia. Też kupiłam dom. Pod koniec sierpnia, przed nowym osiedlem zostawiliśmy jeden z naszych samochodów, a drugim pojechaliśmy na niedzielny obiad. Po powrocie , a była jeszcze dość widno, ok. 18, w tym zostawionym samochodzie były wybite wszystkie szyby. Nic nie zginęło, ale wstawienie wszystkich szyb kosztowało nas 1600 zł + holownik. To było bardzo nie miłe doświadczenie od tamtej poty nic się nie zdarzyło. Generalnie czujemy się tu bezpieczenie, chociaż uciążliwe są dojazdy, bo na 8 do Warszawy nie sposób dojechać. Ostatnio moje dzieci jechały 2,5 godziny. Ale ogólnie jestem zadowolona z zakupu. Może będziesz moja sąsiadką? Odpowiedz Link
kasia_niebieska Re: Bezpieczenstwo 29.10.08, 21:07 No to przykre zdarzenie. A jaka firma Wam ochrania dom? Odpowiedz Link
marice78 Re: Bezpieczenstwo 29.10.08, 21:24 Droga km130707! może to taki rytuał miejscowych "Dzieci z Leningradzkiego", których rodzice nie nauczyli poszanowania cudzej własności, nie wspomnę o zachowaniu?Zamiast miłego powitania, pokazali Twojej rodzinie "kto tu rządzi"? Na pewno masz samochód naszpikowany elektroniką i tzw. "mafia" na rowerkach, nie mogła sobie z nim poradzić, więc zniszczyli to co mogli, czyli szyby. Początki w nowym środowisku zawsze bywają trudne, nie mniej jednak nie pomyśl sobie, że tu wszyscy tacy ... Powodzenia :-) Odpowiedz Link
km130707 Re: Bezpieczenstwo 30.10.08, 09:19 dzięki za dobre słowo, mam nadzieję, że masz rację i poza tym jednym wydarzeniem, nie będzie już takich "miłych" powitań. Odpowiedz Link
embeo Re: Bezpieczenstwo 30.10.08, 09:35 @km - takie przypadki są raczej sporadyczne. Ponadto - jak się domyślam - mieszkasz na Pólku, bo w starej Nadmie nowych osiedli chyba nie ma. A Pólko ma niewiele wspólnego z Nadmą, poza pozostawaniem we wspólnych granicach administracyjnych. To co się wam przytrafiło to pewnie jakaś forma "odreagowywania" tubylczej "mafii na rowerkach" (świetne okreslenie!) na nowoosiedlających się mieszkańców. P.S. 10 lat temu to się działo - sam pamiętam, że jako 20-letni chłopak ganiałem z ojcem złodziejów, okradających sąsiada. Dziki Zachód - ale to już przeminęło. Tylko policja nadal z pewnym takim niepokojem skręca do Nadmy, a potem się stara jak najszybciej ją opuścić (miałem trochę obserwacji, kiedy często wzywałem policję do nagminnie kradzionych kabli telefonicznych - a to przecież rzecz świeża, jeszcze z ubiegłego roku). Odpowiedz Link
km130707 Re: Bezpieczenstwo 31.10.08, 16:03 jak bym wcześniej wiedziała, że to taka okolica, to może bym się zastanowiła nad kupnem domu w tej okolicy, ale teraz to już przepadło. Mam nadzieję, że jednak starzy "tubylcy" docenią nowe inwestycje i zmienią swój stosunek do "nowych". Ale są też pozytywne sygnały. Bo np. Pani w sklepie przyjęła mnie bardzo miło (rzeczywiście mieszkam na Pólko). Byłam też zaskoczona uprzejmością i brakiem kolejek jak się meldowałam. Trzeba szukać pozytywnych stron. Odpowiedz Link
kasia_niebieska Re: Bezpieczenstwo 01.11.08, 20:46 km to aż tak źle? Czyu coś jeszcze poza szybami w samochodzie Ci się przydarzyło? Odpowiedz Link
kasia_niebieska Re: Bezpieczenstwo 01.11.08, 20:49 Czy wynajmujecie firmy do ochrony domów? Odpowiedz Link
marcin2304 Re: Bezpieczenstwo 02.11.08, 12:56 Droga kasiu bez obaw ja mieszkam tu od dziecka i faktycznie kiedys to tu sie duzo dzialo ale w tej chwili niema sie juz czego obawiac.Wiadomo ze zdarzaja sie rozne niemile przypadki ale napewno nie czesciej niz w innych okolicznych miejscowosciach.Jesli bedziesz miala mozliwosc kup sobie Wiesci Podwarszawskie i przeczytaj kronike kryminalną napeno albo Nadmy tam nie znajdziesz a co najwyzej bedzie to jedna wzmianka co jest malym procentem w stosunku do innych pobliskich miejscowosci.Pozdrawiam i mam nadzieje ze nie zrazisz si do naszej Nadmy tylko zasilisz grono jej mieszkancow. Odpowiedz Link
km130707 Re: Bezpieczenstwo 03.11.08, 12:53 tak, mamy wykupiony alarm z monitoringiem, ale wtedy samochód stał przed osiedlem. Było, minęło, trudno. Mam nadzieję, że to ostatni taki incydent. A gdzie można kupić te Wieści Podwarszawskie? Kasiu, a gdzie chcecie kupić ten dom, może na moim nowym osiedlu? Odpowiedz Link
marcin2304 Re: Bezpieczenstwo 03.11.08, 19:11 Wieści Podwarszawskie mozna kupić przewaznie w wiekszych sklepach spozywczych jak i w kioskach w naszym powiecie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kasia_niebieska Re: Bezpieczenstwo 12.11.08, 23:01 Chcemy kupić dom w Nadmie, a o ile dobrze kojarzę Ty mieszkasz w Pólko. Ale to w końcu niedaleko :-). Mam nadzieję, że już więcej nie będziesz miała przykrych zdarzeń. Odpowiedz Link
kasia_niebieska Re: Bezpieczenstwo 12.11.08, 23:05 Marcinie, to mnie uspokoiłeś. W ogóle bardzo się cieszę, że mieszkają tu w Nadmie mili ludzie. Odpowiedz Link