Dodaj do ulubionych

gulaszowo....

28.11.09, 13:53
mam miecho
i ochote na gulasz
ale jakos inspiracji brakwink
Obserwuj wątek
    • czarna9610 Re: gulaszowo.... 28.11.09, 15:25
      Zupa gulaszowa może z papryką cebula kiszoną kapustą i grzankami
      • jan.kran Re: gulaszowo.... 28.11.09, 16:21
        Jakie mięso ?
        • nikanik Re: gulaszowo.... 28.11.09, 16:39
          woła mamwink
          bo ochota na prawdziwy gulasz przyszła

tylko jeszcze nic z tym wołem nie zaczęłamwink
          • 363636r Re: gulaszowo.... 28.11.09, 17:31
            Spójrz tutaj
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103601351,103601351.html
            Co prawda ten akurat świński, ale z wołowiny można zrobić podobny. Albo z
            ciemnym piwem, jak radzi w tym wątku Serwusowa, albo z winkiem czerwonym.
            • achulaw Re: gulaszowo.... 28.11.09, 20:04
              Z grzybami
    • kreola Re: gulaszowo.... 29.11.09, 18:32
      U mnie gulasz wystepuje w dwich wersjach. Jedna, bardziej popularna w Polsce
      czyli sos. Wowczas z dodatkow tylko cebulka, czosnek i ziola. Czsem odrobina
      marchewki albo papryki, ale nie ma koniecznosci.
      Druga wersja to zupa, czyli taka prawdziwa wersja wegierska, ktorej zreszta
      nauczyl mnie kolega ze Slowacji. Czyli obsmazam miesko (wszystko jedno czy
      wolowe czy wieprzowe) krotka na duzym ogniu. przekladam do garnka, zalewam
      ciepla woda i zaczynam gotowac na malym ogniu. W miedzyczasie samze duzo cebulki
      i dorzucam do gotujacego sie miesa. Z cebula (razem, na jedenj patelni) mozna
      podsmazyc tez dorbno pokrojona marchew. Jak sie juz troszke pogotuje mieso z
      cebula to dorzucam pokrojone w kostke ziemniaki. Potem mozna dorzucic uluione
      dodatki - grzyby, pieczarki, papryke, cukinie, co kto lubi. No i oczywiscie
      przyprawy, zeby bylo aromatycznie i pikantnie. Jak masz wegierski Ajwar to
      oczywiscie dorzucic. Jak nie to przyprawic wedlu wlasnych upodoban. Ja np.
      zawsze dodaje mielony kminek.
      • nikanik Re: gulaszowo.... 30.11.09, 17:52
        był normalny gulasz bez dodatkow; podriony sosem knorra;P
        do tego była rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem i duuzooo czosnkuwink

zupe gulaszową stosuję w patencie do słoika i zawekować i na wyjazdy różnego
        rodzaju jak znalazłwink
        • kreola Re: gulaszowo.... 04.12.09, 20:20
          Nikaniku, mow szybko jak robisz te rolade ze szpinakiem!
          Az mi slinka polecialasmile Uwielbiam i ciasto francuskie i szpinak.
          A do gulaszu to juz w ogole moze byc niebo w gebiesmile
      • szczypiorek00 Re: gulaszowo.... 04.12.09, 17:39
        Bardzo kuszacy twoj przepis, kreolu.
        Chyba sprobuje.
      • czekolada72 Re: gulaszowo.... 15.10.14, 13:34
        moja wegierska wariacja jest taka:
        wieprzowine (plus minus 1 kg), np. łopatke, pokrojoną w kostkę podsmazam na oleju. Dorzucam kilka posiekanych cebul i czosnek oraz kilka pokrojona papryke. Smaze kilka minut, zalewam litrem wrzatkui w zamknietej rynience dusze ok godziny. Dodaje kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę, doprawiam słodka papryką, ostrą ograniczam niestety, solą, pieprzem, siekanabazylia, natka i tymiankiem i gotuje ok kwadransu. Dodaje maly koncentrat pomidorowy. Z 2 jajek, ok 15 dag maki, odrobiny soli i wody ucieram ciasto i lyzka wrzucam do wrzącego gulaszu, zostawiam na jakies 10 min. Jak nie mam czasu albo mi sie nie chce - razem z ziemniakami wrzucam garsc-dwie grubego makaronu.
        • qubraq Re: gulaszowo.... 16.10.14, 09:46
          czekolada72 napisała:

> moja wegierska wariacja jest taka....

Spróbuj gulasz z jednej z rumuńskich krain - z Mołdawii:
          mountaintravelbike.com/2013/03/tochitura-moldoveneasca-gulasz-moldawski/
          Jest jeszcze gulasz olteński, bukowiński, transylwański itp;
          Czy próbowałaś zrobic kiedyś gulasz segedyński , taki z kapustą kiszoną?
          • czekolada72 Re: gulaszowo.... 16.10.14, 09:53
            Brzmi bardzo zachecajaco, i JA bym od razu dzialala, ale moja domowa dwojka.... lubi tradycje, wiec moje tzw eksperymenty musza miec jakies 75% tradycji wink
            Ale przepis poprosze, a noz widelec.... smile
            • qubraq Re: gulaszowo.... 17.10.14, 09:57
              Przepis na tochiture powyżej w moim wpisie wink a na segedyński musisz sama znaleźć bo ja jeszcze nie probowalem go robić;
              • czekolada72 Re: gulaszowo.... 18.10.14, 15:50
                to chyba o ten
                forum.gazeta.pl/forum/w,77,149416091,149588446,Gulasz_rumunski_tochitura_.html
                watek chodzi? smile
          • czekolada72 Re: gulaszowo.... 18.10.14, 15:55
            qubraq napisał:

> Spróbuj gulasz z jednej z rumuńskich krain - z Mołdawii:
            > mountaintravelbike.com/2013/03/tochitura-moldoveneasca-gulasz-moldawski/

mamałyga dla moich jest niejadalna, no moze 1-2 razy na rok na słodko, jako deser.

> Jest jeszcze gulasz olteński, bukowiński,
            nie do znalezienia w necie

transylwański itp;
            > Czy próbowałaś zrobic kiedyś gulasz segedyński , taki z kapustą kiszoną?
            oba sa z kapusta - jezeli zrobie i powiem ze to uboga wersja bigosu, lub urozmaicony kapusniak - moze przejdzie wink
            • qubraq Re: gulaszowo.... 19.10.14, 09:50
              www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/mancaruri_cu_carne/tochitura-olteneasca-cu-mamaliguta-1291/
              www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/mancaruri_cu_carne/tochitura-bucovineana-6021/
              Wybacz że po rumuńsku ale może sobie coś dośpiewasz a co do mamałygi to przecież możesz sobie ją darować wink Mamałyga nie jest mi obca; przez wiele lat robiłem sobie rano na śniadanie, przed wyjsciem do pracy (na siódmą!), kaszkę na gęsto: 2 łyżki kaszki manny + łyżka kaszki krakowskiej i + łyżka kaszki kukurydzianej czyli po lwowsku mamałygi i to sie razem gotowalo na gęsto i słono okolo 10 minut plus łyżeczka masla + przyprawy - kminek tymianek czubryca i już... smile

• czekolada72 Re: gulaszowo.... 19.10.14, 15:56
                Piekne dzieki smile
                Zawsze da sie potlumaczyc smile

Mamalyga na pozadku dziennym byla w mojej rodzinie od zawsze, ale M - nie ta krew przecie wink
                a dzieciatko jak doroslo wreszcie dostalo wink)) mozliwosc wypowiedzenia sie co mysli na temat... mamalygi smile))))
                • qubraq Re: gulaszowo.... 20.10.14, 16:06
                  Cieszę się że sie przydałem... smile
    • czekolada72 Re: gulaszowo.... 22.10.14, 19:41
      Jeszcze taki wariant :
      Z wiórkami kokosowymi
      2 łyżki miodu rozgrzać, dosypać 5 dag wiórków kokosowych, chwilę podrumienić. 60 dag wieprzowiny opłukać pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podsmażyć, wlać ½ l gorącej wody, gotować na małym ogniu. Brokuły podzielić na małe różyczki, małe papryczki oczyścić, wrzucić do gotującego się sosu, przyprawić solą, pieprzem i imbirem i gotować do miękkości. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
    • czekolada72 Re: gulaszowo.... po "chińsku" 08.08.15, 15:36
      Wieprzowina po chińsku
      30 dag wieprzowiny b. kości, 1 strąk czerwonej papryki, 3 grzybki mun, 1 cebula, 2 marchewki, 3 łodygi selera naciowego, kawałek kapusty pekińskiej pokrajać w cienkie paseczki. Smażyć na oliwie. Dodać szczypiorek, sezam i sos sojowy.
      • daxter Re: gulaszowo.... po "chińsku" 21.09.15, 18:16
        No to ja podam przepis na gulasz z kartofla smile
        Ok 1 kg małych ziemniaków nie rozpadajacych sie pokroic w duża kostke podsmazyc na oleju na rumiano wraz z dwoma cebulami i 4 zabkami czosnku , dodac 100g chudego boczku pokrojonego w kostkę, podsmazonego zalac to wszystko wrzatkiem i dusic krótko do miękkosci ziemniaków ok 15min dodac ajwar 2 łyzki 2 łyzki kocentraru pomidorowego,kminek mielony , pieprz, papryke wędzona w proszku ,maggi z MAGII smile zrobic lekka zaklepkę 1łyzka maki ziemniaczanej i 1 łyzka mąki pszennej wymieszac z wodą 1/2 szklanki wlac do gotujacego sie gulaszu. Ja zaklepki nie robie bo dodaje na koniec takie małe kluseczki kładzione z mleka i maki i soli (w mące zrobic dołek wlac mleko i zagarniac widelcem ciasto dosyc geste łyzecza maczana w gorącej wodzie formowac kluseczki i wrzucac do gulaszu.smile
        • super.halusia Re: gulaszowo.... po "chińsku" 21.09.15, 19:08
          O,coś innego,dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka