06.02.10, 23:48
Dodaję cynamon bardzo często do pomidorowych sosów, do makaronu na przykład,
także do czerwonych ryżowych miksów z dodatkiem pomidorów i generalnie do
potraw z pomidorami. Nie wyczytałem tego nigdzie ani nie zobaczyłem,
instynktownie mi spasowało.
Czy to tylko takie moje osobiste zboczenie, czy gdzieś tak się gotuje - wie kto?
Obserwuj wątek
    • koniczynka777 Re: Cynamon 07.02.10, 00:12
      Ja dodaje do kawysmileale sprobuje z tym sosem pomidorowym skoro to dobre.
      • jacek1f Rafale, to juz prawie gotujesz jak Grek:-) 07.02.10, 07:26
        Do mies i ryb, do mieszanek ziolowych do keftedes, do kazdego kielonego miesa - ale caly basen srodziemny uzywa cynamonu - po Arabach i Turkach - zawziecie, i stad te ich niepowtarzlane smaki prostych potraw, miedzy innymi oczywiscie.

O kawie nie wspomne.

Od alt dodaje tez do barszczu czerwonego, pomidorowej wlasnie, i do nalewek po filtrowaniu po drugim zlewie.

Uwaga - nieuzywaj nigdy cynamonu mielonego do sosow i zapraw, gotowania, bo mozesz zuyskac gorzkośćsmile.
        Zawsze dodaje sie kawalki odpowiedniej dlugosci - one oddajac aromat i smak inaczej dzialaja niz zmielony na proszek cynamon, ten jest dobry li jedynie do posypywania ryzu ze smietanasmile))

W zasadzie nalezaloby pozbyc sie mielonych kupowanych proszkow cynamonowych i zawsze miec kore (sa tak rozne smaki cynamonu - jak z wanilia, zalezne od krajow pochodzenia i czasu transportu i sprzedazy!!!), najlepiej z Grecji wg mniesmile)) w worku. Jak trzeba, to uzywa sie mozdzieza.

pozdrawiam cynamonowo!
        • czarna9610 Re: Rafale, to juz prawie gotujesz jak Grek:-) 07.02.10, 16:06
          Do kawy i do ciasta często dodaję cynamon. Od koleżanki, która przez jakiś czas
          mieszkała w Grecji dostałam przepis na zapiekankę z mielonego mięsa z cynamonem.
          Raz na jakiś czas ją podaję. Ale bardziej lubię w wersji słodkiej
        • krysia2000 Re: Rafale, to juz prawie gotujesz jak Grek:-) 07.02.10, 18:02
          > W zasadzie nalezaloby pozbyc sie mielonych kupowanych proszkow cynamonowych i z
          > awsze miec kore (sa tak rozne smaki cynamonu - jak z wanilia, zalezne od krajow
          > pochodzenia i czasu transportu i sprzedazy!!!), najlepiej z Grecji wg mniesmile)

Tylko prawdziwy cynamon cynamon to ponoć cynamon cejloński i 90% jego światowej
          produkcji przypada na Śri Lankę. Pozostałe cynamony w obrocie to najczęściej
          pokrewna cassia, cynamon birmański, albo sajgoński. Mirek mi tak mówił, bo
          kiedyś pracował na zmywaku z jednym takim tambylcem.

Tak czy owak kora ma więcej zastosowań od proszku. Nie wiem tylko jak z jej
          dostępnością w polskich miastach, bo ja na wsi mieszkam.
          • 51pdeta Re: Rafale, to juz prawie gotujesz jak Grek:-) 07.02.10, 18:14
            Moi domownicy na czele ze mną bardzo lubimy cynamon.Jajbardziej do
            kaszy mannej na słodko,do ryżu na słodko,do makaronu na słodko,ale
            lubimy też pieczeń szynkową z cynamonem-pycha,a sos jaki dobry!
            Polecam !
    • czekolada72 Re: Cynamon 08.09.10, 11:20
      Dodaje cynamon i do słodkich potraw i eksperymentalnie do nie-słodkich, bardzo czesto do mięs, wystrzegam sie tylko bezposredniego smazenia - "usmażony" cynamon to jednak "nie to".
      Uzywam proszku, bo szybciej i wygodniej, acz posiadam tez kore i jak mi sie chce - to tłuke w możdzierzu, podobnie jak inne "całe" przyprawy - nie oszukujmy sie proszki pochodza z resztek i piatego gatunku sad
    • pamtaa Re: Cynamon 08.09.10, 15:27
      Chyba jestem jedyną osobą co cynamonu nie lubi. .
      • momas Re: Cynamon 08.09.10, 21:30
        nie jestes sama...mam w domu osobnika, ktory nie trawi cynamonu. I galki muszk. tez.
    • roseanne Re: Cynamon 08.09.10, 22:57
      nie lubie tylko w jednym zestawie - z ryzem i jablkami, zapieczone
      potworny uraz z dziecinstwa mi zostal
      • pamtaa Re: Cynamon 10.09.10, 15:52
        No to nie jestem sama i za raz mi lepiej. Kminku też nie lubię ale na szczęście moi znajomi go tak często nie używają jak cynamonu.
        • qubraq Re: Cynamon 11.09.10, 13:58
          Nie wpadłem na to ale spróbuje nastepnym razem; mam troche kory cynamonowej przywiezionej z Indochin 43 lata temu, grubosci ponad centymetr - kiedys rzeźbiłem z niej pachnace figurki i paciorki do moich naszyjników kunti-mala smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka