03.10.10, 01:26
mam pytanie. zawsze mi sie wyadawało ze to kwadratowy makaron z kapustą. tymczasem mój Mis mówi o wersji z miesem. czy ktoś mógłby mnie naprowadzic. Mis pochodzi ze Ślaska ale nie ma pojęcia o kuchni, więc mi nie pomoże. hmmm. na zwykle jak ktos ma jakies ciekawe spostrzeżenia też chętnie poczytam.
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: łazanki 03.10.10, 09:49
      Lazanki zdecydowanie z kapustasmileAle dodaje sie czasem i boczek i kielbasesmile
      ps-tez jestem ze Slaska,ale o lazankach tylko z miesem nie slyszalamsmile
      • ewa9717 Re: łazanki 03.10.10, 14:59
        Może makaron połazanczony bigosem? wink
      • achulaw Re: łazanki 03.10.10, 19:23
        Ja też ze Śląska i łazanki tylko z kiszoną kapustą i grzybami. W wersji " wypasionej"ze skwarkami.
        Ideałem są łazanki zrobione w domusmile
    • krysia2000 Re: łazanki 03.10.10, 15:40
      A może miał na myśli lazanię, taką z ragù i pod beszamelem?
      • daxter Re: łazanki 03.10.10, 16:37
        Może spytaj tesciowej ,czasem matki naszych M maja swoje tajne przepisysmile
        Mój M, równiez lubi takie makaronowe miszmaszy z miesem mielonym jak najbardziej a makaron niekoniecznie musi byc łazanki .
        • kasia_bzdeta_wons Re: łazanki 04.10.10, 10:52
          daxter napisała:

> Może spytaj tesciowej ,czasem matki naszych M maja swoje tajne przepisysmile
          > Mój M, równiez lubi takie makaronowe miszmaszy z miesem mielonym jak najbardzie
          > j a makaron niekoniecznie musi byc łazanki .

z chęcią bym to zrobił, ale obawiam sie , że "teściowa" mnie nie zaakceptuje. "teściowa" Misia, co innego, hehehehe

pewnie chodziło mu o jakies skwarki smile nic powinienem dac radę smile
          ide nizej (w wątku)
          • fettinia Re: łazanki 04.10.10, 11:06
            smile
            Jest jeszcze taka niemiecka potrawa-nazywa sie Krautnudeln-moze to o to chodzi?Tam i makaron i kapusta i miesosmile
            www.chefkoch.de/rezepte/43631014905742/Krautnudeln.html
            tu nawet ponoc polska wersjasmile
            www.chefkoch.de/rezepte/151871066732228/Polnische-Krautnudeln.html
            • kasia_bzdeta_wons Re: łazanki 04.10.10, 11:58
              niezłe, tz wyglada nieźle. myślę że właśnie coś takiego Miś miał na myśli. więc ok, niczego nie wymyślił (mam ograniczone zaufanie do tego co mówi o jedzeniu) chyba wiem jak to zrobic, korci mnie jedynie by dodać troche kiszonej, tak odrobinę wink
              • fettinia Re: łazanki 04.10.10, 12:03
                Jak najbardziejsmileJak dodasz kiszonej bedzie bardziej "charakterne"big_grin
    • bene_gesserit Re: łazanki 03.10.10, 16:43
      W mojej czesci kraju to kazdy przyznalby ci racje. Ale niedzwiedzie nie jadaja kapusty przeciez.
      • wadera3 Re: łazanki 03.10.10, 21:36
        Mój Mis jada kapuchę, więc i Kasiowy możewink
    • roseanne Re: łazanki 03.10.10, 18:14
      koniecznie z kapusta, ale moze byc tez dodatkowo z miesem, kapusta tylko slodka
    • jan.kran Re: łazanki 04.10.10, 04:47
      Uwielbiam łazanki ale nie umiem robić .. ślinka mi cieknie...
      Kasiek a może byś Miśkowi na najbliższe święto , imieniny, urodziny , rocznica pierwszej randki podarował jakis kurs kucharskismile
      Kransmile)))
      • kasia_bzdeta_wons Re: łazanki 04.10.10, 11:11
        jan.kran napisała:

> Uwielbiam łazanki ale nie umiem robić .. ślinka mi cieknie...
        > Kasiek a może byś Miśkowi na najbliższe święto , imieniny, urodziny , rocznic
        > a pierwszej randki podarował jakis kurs kucharskismile
        > Kransmile)))

wole jednak podział obowiązków. każdy robi to w czym się czuje, kuchnia to mój rewir i nie lubię się nim dzielić, a na okazje jakieś da radę, jajecznicę umie robić big_grin
      • qubraq Re: łazanki 04.10.10, 18:11
        jan.kran napisała:

> Uwielbiam łazanki ale nie umiem robić .. ślinka mi cieknie...

mam tak samo i dlatego kupuje gotowce; całkiem smaczne robią:

- DELIKATES - Agnieszka Dawidziak S.j. ( Ostróda ) - łazanki z kapustą i łazanki z grzybami,
        - KUCHNIA BRAWATY z Sanoka - łazanki z kapusta i grzybami
    • amelkalexi Re: łazanki 04.10.10, 08:59
      ja robię różne wersjebig_grin...
      Z mięsem mielonym też (tak zrobione jak do spaghetti bolonese), albo z kiełbaskami pokrojonymi w plasterki i usmażonymi...
      Makaron też w zależności od tego, jaki akurat posiadam w domu...
      No, ale ja nie ślązaczkawink...więc i moje łazanki to mój "twór"...bo pewnie koło łazanek to nie leżałybig_grin...ale smakują wyborniebig_grin
      • kasia_bzdeta_wons Re: łazanki 04.10.10, 10:55
        oooo, opowiedz więcej o tym, proszę. robisz coś w rodzaju "kapustki" (takie danie wiosenne, z ta róznica ze ten "bigos" bedzie sie dłuzej gotował) dodajesz miesa mielonego i w to makaron?
        • daxter Re: łazanki 04.10.10, 14:45
          Ja slązaczka ale nie znam typowo miesnych łazanek smile może on sam by cóś naprodukował miesno łazankowego smilea najlepiej to mu zrób ślonski panszkraut wel ciapkapusta i do tego karminadle smile))))
        • amelkalexi Re: łazanki 04.10.10, 20:10
          Najpierw kroję kapustę i gotuję w wielkim garze prawie do miękkości.
          W osobnym garze gotuję mkaron ale nie na całkiem miękko...
          Na patelni obsmażam mielone z cebulą...
          Jak woda z kapusty się prawie wygotuje, to wrzucam makaron i mięso z cebulą...doprawiam vegettą i pieprzem...
          Dodaję łyżkę smalcu (roślinnegowink...takiego z cebulką i jabłkiem, bo on ma charakterystyczny posmak i uzupełnia całość)
          Chwilę wszystko duszę razem (5minut) żeby się smaki przegryzły...
          U mnie schodzi to w ciągu godziny...bo wszyscy biorą dokładki...ale do prawdziwych łazanek...to temu pewnie...baaardzo dalekobig_grin
          • kasia_bzdeta_wons Re: łazanki 05.10.10, 23:25
            nie bądźmy purystami
            brzmi smakowicie
            jutro sie zabieram smilesmile)
            dzieki
    • egipcjanka15 Re: łazanki 05.10.10, 20:49
      kasia_bzdeta_wons napisał:

> mam pytanie. zawsze mi sie wyadawało ze to kwadratowy makaron... <ciach>

I do tego miejsca masz niepodważalna rację. Zasadniczo łazanki to kwadratowy (no, dokładniej rzecz biorąc romboidalny) makaron. Dotatki do niego mogą być pewnie różne, różniste.

Oczywiście wersja najbardziej rozpowszechniona to z kapustą, ale wymyślać można do woli.
      • kasia_bzdeta_wons Re: łazanki 05.10.10, 23:27
        ok
        Włosi mówią ze pizza to margherita a reszta to wariacje na temat smile ale dobrze wiedzieć smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka