cynnamon 15.10.10, 14:23 Chcę dziś zrobić pasztet z wątróbek według przepisu Ewy Wachowicz. I wedle niego jest tam tak:"i przelać do keksówki wyłożonej folia spożywczą" O jaką folię chodzi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olusinska Re: Folia spożywcza 15.10.10, 14:31 Zasadniczo folia spożywcza to ta przezroczysta, ale w tym przypadku (tj. piecznie czegokolwiek) chyba bardziej chodzi o aluminiową (tą srebrną) . Moim zdaniem oczywiście. Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Folia spożywcza 15.10.10, 14:40 Ojjj ale tego pasztetu chyba już się nie piecze ? Bo coś mi się kołacze że widziałam w TV że ona taką strechową folię spożywczą uzywała o taką o no chyba ze się piecze to albuminowa Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Folia spożywcza 15.10.10, 19:08 A ja też dziś upiekłam pasztet, ale w foremce do keksu i już. Odpowiedz Link
wadera3 Re: Folia spożywcza 15.10.10, 14:57 Najlepszy jest papier do pieczenia, bo do niczego nie przywiera. Odpowiedz Link
cynnamon Re: Folia spożywcza 15.10.10, 15:20 I teraz mam dylemat Pasztet piecze się, robi się go z surowych wątróbek. Tu dokładny przepis : Składni potrzebne do pasztetu: 450 g wątróbki kurzej lub innej; 200 g masła (roztopionego i letniego); 4 jajka; 50 ml wiśniówki ( ja nie miałam i dałam półwytrawne wino); Sól; Pieprz; Gałka muszkatołowa (najlepsza starta świeża). Wykonanie: Wątróbki umyć i zmiksować na jednolitą gładką masę. Dodać jajka,wiśniówkę i roztopione masełko. Dodać przyprawy i przelać do keksówki wyłożonej folia spożywczą. Wstawić do piekarnika i piec w temp:150 stopni ( ja piekłam w 175 z termoobiegiem) przez 45 minut w kąpieli wodnej. Wystudzić. Smacznego!!! Widziałam w telewizji ten odcinek, ale nie pamiętam jakiej ona folii używała. Mam w domu wszystko: aluminiową, spożywczą i papier do pieczenia Odpowiedz Link
olusinska Re: Folia spożywcza 15.10.10, 16:35 Ja też myślę, że jeśli do pieczenia to folia aluminiowa Odpowiedz Link
daxter Re: Folia spożywcza 15.10.10, 16:54 Ja kiedys robiłam taki pasztet i zamiast wisniówki dałam kieliszek koniaku wyłozyłam forme papierem do pieczenia, masz pewnośc,że nie przypali się alu nie polecam do tego typu wypieków , w moim przepisie trzeba było jeszcze wyłozyc formę paskami surowej słoniny lub boczku , która po stezeniu pasztetu zdejmowało się. Podawało sie z przetartymi malinami pycha Odpowiedz Link
edyta95 Re: Folia spożywcza 15.10.10, 18:25 a może upiec w keksówkach jednorazowych z folii alu Odpowiedz Link
cynnamon Re: Folia spożywcza 15.10.10, 21:46 Pasztet siedzi w piekarniku. Okazało się, że papieru do pieczenia mam malutko, co mnie zaskoczyło trochę,a zdecydowałam się na niego. Wobec tego wzięłam małą keksówkę, na tyle papieru starczyło i tej samej wielkości keksówka z folii aluminiowej Też dodałam koniaku , jednak większość wylądowała w kieliszku dla mnie , bo w pasztecie nie bardzo lubię Dziekuję za wszystkie porady Odpowiedz Link
krysia2000 Re: Folia spożywcza 16.10.10, 15:07 A od kiedy to do wykonania pasztetu potrzebna jest folia? "Przelać"? To na pewno jest pasztet, a nie galaretka? Odpowiedz Link