Dodaj do ulubionych

Folia spożywcza

15.10.10, 14:23
Chcę dziś zrobić pasztet z wątróbek według przepisu Ewy Wachowicz. I wedle niego jest tam tak:"i przelać do keksówki wyłożonej folia spożywczą"
O jaką folię chodzi?
Obserwuj wątek
    • olusinska Re: Folia spożywcza 15.10.10, 14:31
      Zasadniczo folia spożywcza to ta przezroczysta, ale w tym przypadku (tj. piecznie czegokolwiek) chyba bardziej chodzi o aluminiową (tą srebrną) .
      Moim zdaniem oczywiście.
      • zla_wiedzma Re: Folia spożywcza 15.10.10, 14:40
        Ojjj ale tego pasztetu chyba już się nie piecze ? Bo coś mi się kołacze że widziałam w TV że ona taką strechową folię spożywczą uzywała o taką o https://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/077/7778.jpg no chyba ze się piecze to albuminowa
        • tamaryszek44 Re: Folia spożywcza 15.10.10, 19:08
          A ja też dziś upiekłam pasztet, ale w foremce do keksu i już.
    • wadera3 Re: Folia spożywcza 15.10.10, 14:57
      Najlepszy jest papier do pieczenia, bo do niczego nie przywiera.
      • cynnamon Re: Folia spożywcza 15.10.10, 15:20
        I teraz mam dylematsmile Pasztet piecze się, robi się go z surowych wątróbek. Tu dokładny przepis :
        Składni potrzebne do pasztetu:

450 g wątróbki kurzej lub innej;
        200 g masła (roztopionego i letniego);
        4 jajka;
        50 ml wiśniówki ( ja nie miałam i dałam półwytrawne wino);
        Sól;
        Pieprz;
        Gałka muszkatołowa (najlepsza starta świeża).

Wykonanie:

Wątróbki umyć i zmiksować na jednolitą gładką masę. Dodać jajka,wiśniówkę i roztopione masełko. Dodać przyprawy i przelać do keksówki wyłożonej folia spożywczą. Wstawić do piekarnika i piec w temp:150 stopni ( ja piekłam w 175 z termoobiegiem) przez 45 minut w kąpieli wodnej. Wystudzić. Smacznego!!!

Widziałam w telewizji ten odcinek, ale nie pamiętam jakiej ona folii używała. Mam w domu wszystko: aluminiową, spożywczą i papier do pieczeniasmile
    • pamtaa Re: Folia spożywcza 15.10.10, 16:03
      Na pewno folia aluminiowa.
      • olusinska Re: Folia spożywcza 15.10.10, 16:35
        Ja też myślę, że jeśli do pieczenia to folia aluminiowa smile
        • daxter Re: Folia spożywcza 15.10.10, 16:54
          Ja kiedys robiłam taki pasztet i zamiast wisniówki dałam kieliszek koniaku smile
          wyłozyłam forme papierem do pieczenia, masz pewnośc,że nie przypali się smile
          alu nie polecam do tego typu wypieków , w moim przepisie trzeba było jeszcze wyłozyc formę paskami surowej słoniny lub boczku , która po stezeniu pasztetu zdejmowało się.
          Podawało sie z przetartymi malinami pycha smile
          • edyta95 Re: Folia spożywcza 15.10.10, 18:25
            a może upiec w keksówkach jednorazowych z folii alusmile
            • cynnamon Re: Folia spożywcza 15.10.10, 21:46
              Pasztet siedzi w piekarniku. Okazało się, że papieru do pieczenia mam malutko, co mnie zaskoczyło trochę,a zdecydowałam się na niego. Wobec tego wzięłam małą keksówkę, na tyle papieru starczyło i tej samej wielkości keksówka z folii aluminiowejsmile
              Też dodałam koniaku , jednak większość wylądowała w kieliszku dla mnie , bo w pasztecie nie bardzo lubięsmile
              Dziekuję za wszystkie poradysmile
    • krysia2000 Re: Folia spożywcza 16.10.10, 15:07
      A od kiedy to do wykonania pasztetu potrzebna jest folia? "Przelać"? To na pewno jest pasztet, a nie galaretka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka