28.08.12, 20:27
Czym "nadziewacie"?
U nas glownie podsnazone kawalki kurczaka, salata + sezonowe surowe jarzynki.
Dzis - grillowane kurczak w kawałkach, papryka i czosnek + sałata.
Obserwuj wątek
    • teletombola1 Re: Tortilla. 28.08.12, 20:43
      u mnie przeważnie kapusta pekińska, ogórek, pomidor, cebula, kukurydza i sos czosnkowy(jogurt naturalny, pieprz, sól, czosnek, łyżka majonezu), a czasem używam "sosu" takiego: majonez+keczup+czosnek (pewnie zostanę za to zgwizdana, bo to ponoć nie jest sos, ale ja go uwielbiam i już wink )
      • buka007 Re: Tortilla. 28.08.12, 21:22
        no własnie chciałam zapytać o sos wink
        bo ja lubie sosik w tortillismile
        do tej mieszanki maj*kecz to bym dodała kuminu, zeby meksykanski smaczek byl i jogurt, zeby nie miec wyrzutow sumienia przed snem smile
        rukole tez lubie w tortilli
    • roseanne Re: Tortilla. 29.08.12, 06:46
      u mnie podstawa to czarna fasola, refried
      dodatkowo salata, avocado, moze byc pieczony kurczak, swinka, baran- co akurat mam
    • kreola Re: Tortilla. 29.08.12, 17:38
      Mięso (jakie kto lubi), fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula, czosnek, chilli, nieco sosu pomidorowego i wszystko poddusic. Można podać z serem żółtym, z sosem czosnkowym lub ostrą salsą pomidorową. Takie jadałam w Meksyku kiedys i uwielbiamsmile
      • agar2208 a jak robicie te placki 30.08.12, 13:43
        Chodzi mi o to, jak podgrzewacie te gotowe placki. Ja próbowałam w mikrofali i na patelni, ale robią się twarde. Jak są ciepłe to miękkie a po chwili twardnieją.
        • czekolada72 Re: a jak robicie te placki 30.08.12, 13:46
          ja w mikrofali, nic nie twardnieje smile
        • roseanne Re: a jak robicie te placki 30.08.12, 15:21
          przygotowuje tylko kukurydziane ; gluten sad
          robie sterte kilku, calosc zawijam w folie aluminiowa i na grzejnik - plyta elektryczna, albo na patelnie, na grill
          tylko na grilu nie moze byc bezposrednio grzane, lepsza gorna polka
          10 minut wystarcza, obrocic w polowie czasu
        • kreola Re: a jak robicie te placki 30.08.12, 18:04
          Gotowe placki najpiew nadziewam, posypuje nadzienie serem, zwijam i wkladam do takiego opiekacza:
          https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRxc5C8qzZXpd2NjMD-dRDIw0QbZWAx5YjQsddX02NAAl9jAclD&t=1
          • teletombola1 Re: a jak robicie te placki 30.08.12, 20:10
            o i to jest to! kiedyś widziałam w tv tą maszynkę, muszę ją mieć. Kolejne urządzenie konieczne do mojego sprawnego funkcjonowania w kuchni do kolejki wink
      • czekolada72 Re: Tortilla. 30.01.13, 20:39
        Kurczk w paseczki podsmazony, papryka w paseczki, na koniec dodaje kawalek dyni - w wariancie - sloiczek dyni slodko-kwasnej - razem chwilke dusze, do miekkosci miesa.
        Zawijam w tortille z duza iloscia sera zoltego, tartego.
        • pietnacha40 Re: Tortilla. 30.01.13, 21:58
          często zapiekam dwie razem, pomiedzy nimi żółty ser - tak mi zrobiła koleżanka po meksykanskiej wyprawie. W Meksyku jest, o ile dobrze pamietam jej opowiesci, specjalny ser do takiego zapiekania. Dodatki różne, ale awokado zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka