Dodaj do ulubionych

Roseanne, Mysiulku(?)

21.03.13, 13:12
Miałyście doczynienia z takim czymś?
vegevege.pl/product.php?id_product=5008
albo takim?
vegevege.pl/product.php?id_product=5007
lub:
vegevege.pl/product.php?id_product=5006
Da sie to zjeść wink ?
Czy raczej nie psuc dzieciakowi smaku...

Mysiulku - czekam na swięto "Matki Boskiej Pieniężnej" (juz w przyszłym tygodniu) i zamawiam waflownice.
Szukam kremu do rurek big_grin

Wreszcie bedę mogła wracając ze żłobka wybrać najkrótszą drogę do autobusu - kolo tej drogi jest taki starożytny punkt z rurkami z bita śmietaną i kazdy dzieciak tam zagląda smile
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Roseanne, Mysiulku(?) 21.03.13, 14:50
      nie widzialam tych konkretnych
      u mnie sporo tych produktow opartych na soi, wiec ie dla mnie
      sprobuje zrobic zdjecie polki, dla porownania
    • mysiulek08 Re: Roseanne, Mysiulku(?) 21.03.13, 16:22
      Momasie, u mnie takich cudow nie ma tongue_out Owszem mozna kupic mleko sojowe czy migdalowe (import z usa) albo sojowe w proszku plus kilka bezglutenowych produktow tez importowanych, za ciezka kase.

W sumie to nie mamy potrzeby stosowania produktow czy to bezmlecznych czy bezglutenowych. Owszem Starszy ma nietolerancje laktozy, ale i tak mleko u nas jest sporadzycznie uzywane, a te male ilosci w kawie czy ciescie jakos mu nie przeszkadzaja.

Bita smietane robie z proszku, ale to tylko ze wzgledu na MD, bo prawdziwej nie moze, za tlusta.

• momas Re: Roseanne, Mysiulku(?) 21.03.13, 18:46
        Buszowałam po sklepach wegańskich (niewiele ich, ale ze dwa-trzy są), Jest duzo produktów bezlaktozowych. Głównie import..
        Reseanne, wiem, ze Ty sojowych spraw nie mozesz, bardziej myslałam o ryzowej bitej śmietanie.
        Dzisiaj zadałam zadanie wujkowi szukania czegoś u nich (NY) smile Najwyzej coś podesle. Zwłaszcza, ze terminy przydatności są długie.Podobno sporo ma Norwegia, ale zapewne u nich strasznie drogo...No i chyba nie mam w Norwegii kontaktu, którego śmiałabym prosic. W gre wchodzi jeszcze Serbia, Białoruś i Ukraina, zwłaszcza w okresie postu, ale tam to już du.a blada...

Mysiulku, czasami na nietolerancję laktozy stosuje sie enzymy, ale to pod kontrolą lekarską.
        • momas Re: Roseanne, Mysiulku(?) 21.03.13, 18:54
          Roseanne, zachwalają "ser" Daiya... nie wiem, czy możesz... Wytwórca w Vancouver...
          • roseanne Re: Roseanne, Mysiulku(?) 21.03.13, 19:53
            smile)
            na szczescie produkty kozie i owcze sa ok, wiec jest w czym wybierac
            podarz wiekszy niz w PL
        • mysiulek08 Re: Roseanne, Mysiulku(?) 21.03.13, 20:08
          Az taki problem z laktoza to nie jest. Nikt z nas za mlekiem nie przepada, uzywam tyle co do nalesnikow/gofrow/ciasta i do kawy a takie ilosci Starszemu az tak nie szkoda. Do owsianki stosuje mleko sojowe, bede jeszcze probowac nalesniki i gofry na sojowym. To w proszku ma znosna cene i 250g daje 2,5 litra mleka
          • momas Re: Roseanne, Mysiulku(?) 21.03.13, 22:05
            nie znalazlam nas sojowego w proszku...moze przeoczyłam...
            • momas Re: Roseanne, Mysiulku(?) 21.03.13, 22:07
              przeoczyłam jednak. Jest. spróbuję...
              • fettinia Momas a czemu mnie nie wolasz?:) 23.03.13, 13:00
                u nas tez sa przecie a blizejsmile
                zerkne w przyszlym tygodniu-"we wsi" zamkneli biloladen ale w Rgb jest sporo
                sojowa w sprayu mialam kiedys-jadalnasmile
                a normalnie w Edece stoja sojowe do ubicia,ale w kubkach jak zwykla smietana to by nie dojechaly bo by sie rozwalily po drodze
                • mysiulek08 Re: Momas a czemu mnie nie wolasz?:) 23.03.13, 21:49
                  Dojada smile tylko trzeba te 'wieczka' z alufoli dobrze zakleic tasma szeroka pakunkowa i wsadzic kubki do dopasowanego kartonika plus zabezpieczenie folia babelkowa.

Mamuska cos mi slala w takich kukeczkach wlasnie tak opakowane i doszlo, a mam dalej niz Momas smile
                  • fettinia Re: Momas a czemu mnie nie wolasz?:) 24.03.13, 10:09
                    o dobry pomyslsmileale jak sie zawartosc ma?no bo toto to jednak w lodowce lezybig_grin
                • momas Re: Momas a czemu mnie nie wolasz?:) 24.03.13, 14:52
                  smile no bo, bo, bo.....jak mawia Aluś smile
                  fajnie smile
                  • momas Re: Momas a czemu mnie nie wolasz?:) 24.03.13, 14:54
                    u nas mleko sojowe i ryzowe oraz desery stoją bez lodówki. Mają długie terminy przydatności. Chyba sie nie psują łatwo smile
                    • fettinia Momasku:) 26.03.13, 11:39
                      zanim dojdzie to moze sprobujesz sama zrobic?smile
                      allrecipes.pl/przepis/5147/wega-ska-bita--mietana.aspx
                      pinkcake.blox.pl/2012/03/Zabawy-z-bita-smietana.html
                      puszka.pl/przepis/5488-bita_smietana_kokosowa_z_mleka_kokosowego_.html
                      weganskarozpusta.blogspot.de/2012/09/gofry-na-zakwasie-z-bita-smietana-i.html
                      • momas Re: Momasku:) 26.03.13, 11:52
                        spróbujęsmile
                        Pełzam dopiero po stronach wegańskich. Ale tylko w kwestii bitej smietany i generalnie słodyczy smile No i jeszcze sera szukam, takiego co by sie topił, a nie zamieniał w sos.
                        Bo tak w ogóle to kumbasa jest najlepsza!!!!, (że zacytuję)
                        Fetti, przy okazji zorientuje sie proszę (proszę, proszę, proszę) ile takie cuda w sprayu kosztują wink
                        W kubełku tez ok, ale w sprayu jest dobra do nadziewania rurek. Odpada babranie się ze szprycą smile
                        U nas tylko w jednym sklepie internetowym, ale ciągle niedostępna sad

Moze być sojowa, albo ryżowa smile
                        Oczywiście przy okazji jakiejs! I w miarę wolnego czasu.
                        A jak wygląda u Was sprzedaz internetowa?Próbowałaś w ten sposób? Moze znasz coś godnego polecenia? Wiele sklepów moze miec opcję wysyłki do PL. Wtedy nie bede musiała Cie fatygować.

Chyba na trzecie urodziny bedzie prawdziwa słodka wyzerkasmile Pierwszy raz! Do tej pory świętowali dorośli...
                        • fettinia Re: Momasku:) 26.03.13, 19:07
                          kiedys w Netto byla w sprayu sojowa-kosztowala 1.99-te z netu sa tez mniej wiecej po tyle
                          ale na ktory adres?poslij jeszcze raz
                          i...chyba moj szanowny o czyms zapomnial grrr wlasnie wczoraj go pytalam
                          wiec juz o cene nie pytajbig_grin
                          • fettinia Re: Momasku:) 26.03.13, 19:09
                            ps-zapomnij internetowe-wlasnie zajrzalam-przesylka 20-30 euro! a ja mam za 9.90
                            • momas Re: Momasku:) 27.03.13, 10:09
                              ok 2 euro? niedrogo smile
                              wysyłka to zdziestwo...
                              oj, tam, nie przejmuj sie zapominalskim męzem big_grin
                              adres na maila gazetowego?
                              • fettinia Re: Momasku:) 27.03.13, 18:58
                                smile
                                mozesz na gazetowy-naprawil siebig_grin
                                • momas Re: Momasku:) 05.04.13, 11:09
                                  no to wyslalam. w koncu.
                                  • roseanne Re: Momasku:) 05.04.13, 14:43
                                    bylam w koncu wczoraj w moim ulubionym sklepie smile

niestety, do ubijania nie ma nic
                                    smietana do gotowania mleko ryzowe lub prosowe produkcji wloskiej
                                    do picia w malych kartonikach soja o smaku : wanilia, czekolada, truskawka
                                    migdaly naturalne slodzone lub czekoladowe
                                    ryzowe tylko litrowe
                                  • fettinia Re: Momasku:) 05.04.13, 15:44
                                    a moja poczta znowu nie dzialasad
                                    wyslij na jola@ziemlanski.com
                        • fettinia Re: Momasku:) 23.05.13, 15:49
                          nie umiem u nas ostatnio dostac...
                          moze tobie sie szybciej uda-tu masz i smietane i sery do roztopienia
                          vegevege.pl/product.php?id_product=5007
                          vegevege.pl/category.php?id_category=16
                          • momas Re: Momasku:) 23.05.13, 17:05
                            nie ma sprawy smile
                            dzieki za przypomnienie sklepu - dawno tam nie zaglądałam -jak szukałam, ciągle była tam niedostępna...
                            • momas Re: Momasku:) 23.05.13, 17:07
                              doczytałam.... ciągle czekają na dostawe.
                              Ale - nauczyłam sie robic z normalnej sojowej... mam niedaleko sklep w którym dostępne sa sojowe cuda smile
          • malosia06 Przepis na mleko sojowe 29.03.13, 11:32
            Podaję wam sprawdzony przepis na mleko sojowe. Mam nadzieję, że soja jest u was dostępna bez problemu.
            1/2 szklanki suchej soi = ok. 1÷1 1/2 szklanki namoczonej soi

Namoczyć soję przez noc. Odcedzić wodę (dobra do podlewania kwiatków). Zamrozić soję lub użyć do dalszej części przepisu bez mrożenia. (Ja wolę mleko zrobione z soi, która była po namoczeniu zamrożona. Można namoczyć kilka szklanek soi na raz, zamrozić ją, a gdy jest potrzebna rozmrozić w wodzie z którą się będzie miksować).

1 szklanka wody
            1 szklanka namoczonej soi
            Miksować razem przez 3 minuty, następnie dodać 4 szklanki wody. Wlać do garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z woda. Gotować w ten sposób na parze przez 40 min. Pozostawić do
            ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę.

Ja używam osobiście bez dodatków, ale można dodac:
            1 łyżkę miodu lub 1/2 banana lub jabłko,
            kilka kropel olejku waniliowego,
            1/2 łyżeczki soli,
            kilka kropel oleju
            I wtedy jeszcze raz zmiksować.
            W lodowce można przechowywać przez ponad 5 dni (bez dodatków)

To co zostaje po odcedzeniu mleka to okara i można z tego zrobić pyszna jajecznice wegańską, wykorzystując w ten sposób w pełni produkt.
            Przysmażyć na oleju cebulkę na złoto, do tego dodać okarę smażyć przez chwilę, dodać kurkumę, posolić.
            Albo inny wariant:
            Udusic cebule, dodać pokrojona paprykę, ząbek czosnku, odrobinę soli, okarę, zostawić na gazie przez 5-10 min. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

Jeżeli okara jeszcze zostanie to można ja wysuszyć w piekarniku i dodawać np. do zupy, lub posypywać desery.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka