Dodaj do ulubionych

potrawy naprawde dobre- knedle bułczane

20.03.14, 22:31
bardzo polecam tym, którzy nie mają koni i nie wiedzą co zrobic ze starym chlebem.
odkryłam je niedawno poprzez lekturę bawarskich kryminałów, wypróbowałam i okazało się, że bardzo smacznesą.
poszeperałam dzisiaj w GP, bo pamiętam, ze Rafał umieszczał tam różne przepisy knedliczkowe i bardzo prosze: knedle bułczane! robię je tak samo, jak Rafał, z małymi zmianami: dodaje wysmażonym boczek i zółty ser. Można podawać do drugiego dania, można do zupy, nie tylko do rosołu, smakują też w warzywnej a może i też w grzybowej..
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,137275133,137275133,0,2.html?v=2
Obserwuj wątek
    • salsadura Re: potrawy naprawde dobre- knedle bułczane 20.03.14, 22:54
      Buko, ja się do nich dłuuugo przekonuję i jeszcze do końca przekonana nie jestem, mimo, że w końcu nauczyłam się je robić smile.
      Mąki nie daję, buły zalewam gorącym mlekiem, potem dodaję jaja, sól, pieprz, natkę i wyrabiam. Na tzw. wszelki wypadek zostawiam sobie na boku ze dwie garście buły i, jak masa wydaje mi się za rzadka, to je dodaję. Taki ortodoks jestem, placki ziemniaczane też robię bez mąki wink.

Muszę koniecznie spróbować Twojej wersji "na bogato" smile.
    • shachar Re: potrawy naprawde dobre- knedle bułczane 20.03.14, 23:11
      Ja chyba jestem stary kon, bo suchy chleb mi smakuje smile Chinski znak tez kon. Lubie zuc z trudem i mozolem rzeczy wytrawne.
      • buka007 Re: potrawy naprawde dobre- knedle bułczane 21.03.14, 06:10
        @shacharu, powaznie? a jak go jesz? jak go kroisz? Ja powiem szczerze, üe do tych knedli używam bagietek wyschnietych na wior, dlatego mocze troche dluzej.
        @salsaduro, ja tez nie daje maki, moze lyzeczke i do obtaczania. nienawidze jak mi sie klejä do rak. mocze więc łapy w zimnej wodzie , formuje kulki i obtaczam jednym palcem w mace.
        A z czym je podajesz?
        • salsadura Re: potrawy naprawde dobre- knedle bułczane 21.03.14, 18:00
          Z pieczenią wieprzową (jakżeby inaczej wink), dziczyzną albo z sosem grzybowym.
          W Bawarii bułę do knedli kupuje się już pokrojoną w spożywczym lub u piekarza. Też miałabym problem, żeby zebrać odpowiednią ilość, bo nic mi nie zostaje smile.
        • fettinia Re: potrawy naprawde dobre- knedle bułczane 23.03.14, 15:13
          tez nie dodaje maki a tez nie lubia jak mi sie lapy kleja big_grin zawijam najpierw w przezroczysta folie,pozniej w alu i taka "kielbaske" dopiero gotuje smile a moi najbardziej lubia w plastry podsmazane
          • buka007 Re: potrawy naprawde dobre- knedle bułczane 23.11.14, 09:26
            ja mam ostatnio taki patent na klejace uapy - rekwiczki jednorazowe!
    • cauliflowerpl Re: potrawy naprawde dobre- knedle bułczane 21.03.14, 17:09
      Myślałam, że to to, co kiedyś robiłam... ale nie smile Spróbuję zatem i knedli.

Ale robiłam kiedyś coś bardzo podobnego - ta sama "masa", tylko na koniec formujemy kotleciki i smażymy na patelni. Z sosem grzybowym - przecudowne były, według mnie właśnie najlepiej do grzybów pasują. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Chyba przestanę mrozić chleb, bo od dawna kawałka suchej buły w domu nie było.
    • buka007 Re: potrawy naprawde dobre- knedle bułczane 05.08.14, 21:26
      wiecie co, tutaj znalazöam jeszcze taki przepis ilustrowany, niedlugo sezon grzybow, bedzie do sosu jak w sam raz!
      heutegibts.wordpress.com/2014/08/05/so-macht-man-semmelklose/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka