Dodaj do ulubionych

Przepis na chleb z automatu

26.06.08, 19:51
Witam, jestem tu nowa, ale przyznam ze forum podczytuje od jakiegos czasu,
szukam dobrych rad i przepisówsmile
Wczoraj dotarł do mnie w koncu wymarzony automat do chleba.Kupiłam marki
Severin W ksiazce załączonej są przepisy, ale ja chciałabym taki prosty, na
codzienny chleb, na drożdzach,na zakwasie narazie nie zabieram się, bez
dodatków, mąż nie lubi takich dodatków w chlebie, to tradycjonalista.
Proszę dziewczyny piekące chleb w automacie, zapodajcie jakies przepisy. Ja
wiem ze w necie jest tego duzo, ale juz patrze 2 dni, mam metlik w głowie,
jest przede wszystkim duzo przepisów z czyms tam, lub są przepisy na chleby
pieczone w piekarniku.
Obserwuj wątek
    • aniaiewa Re: Przepis na chleb z automatu 26.06.08, 20:51
      Tinka,
      ja pieke, ale z gotowych mieszanek, wiec przepisu konkretnego Ci nie podam
      Kiedys probowalam z przepisow z netu i z instrukcji dolaczonej do automatu, ale
      to byla porazkasad Za to moge polecic mieszanki
      www.mieszanki.pl/o/
      Chlebki wychodza genialne No i maja ta przewage nad mieszankami np. niemieckimi,
      ze trzeba do nich dodac swieze drozdze A to naprawde duza roznica w smaku W
      kazdym razie jak jestesmy w PL to zawsze kupujemy duzy zapas
      I jeszcze jedna wskazowka Mi dosc dlugo chlebki opadaly w czasie pieczenia Az w
      koncu metoda prob i bledow doszlam dlaczego Otoz w przepisie czesto napisane
      jest np. 320 ml wody Nie nalezy trzymac sie tego scisle, tylko dozowac wg
      obserwacji Ciasto podczas wyrabiania musi tworzyc dosc miekka ale kule (malo
      klejaca a na pewnio nie rozlewac sie) Wiec ja po prostu na poczatku daje jakies
      250-270 ml a potem doslownie po kapce dolewam wg wygladu ciasta W ten sposb
      ciasto wyrasta a nie opada w czasie pieczenia Pilnuj tez czasu wyrastania Zbyt
      dlugie wyrastanie tez moze skutkowac opadnieciem w czasie pieczenia
      Milego uzytkowania automatusmile Ja swoj kocham, bo jeszcze dodatkowo robi mi
      konfitury, czyli wszystko czego potrzebuje na dobry poczatek dniasmile)))
      Ania
      • tinka07 Re: Przepis na chleb z automatu 27.06.08, 09:27
        Aniaiewa, dzieki za odpowiedzsmile

Mam automat od 2 dni, wczoraj była premiera wypieku chleba i ...klapa, chleb
        opadł. Ale trzeba przyznac ze w smaku był dobry. Maszyna więc przeszła
        chrzest.Piekłam na programie 1-podstawowym, całosc 3:20. Piekłam z mieszanki
        CHLEB DOMOWY z ziarnem słonecznika-Polskie mlyny. Myslałam ze z takich mieszanek
        chleb wyjdzie wspaniale, a tu klapa. Przepis jest taki:330ml wody zimnej! nie
        letniej, hmm. 500g mieszanki, 3,5 g suchych drozdzy lub 10g swiezych.Tak
        zrobiłam. Z ta woda to napewno masz racje, z duzo jej, ciasto bylo takie
        luzniejsze, no ale ja laik w pieczeniu chleba myslałam ze tak ma byc.W koncu
        producent zanim napisal na torebce przepis, musiala go wypróbowac, prawda? Musze
        dolewac jednak mniej wody tak jak proponujesz. W tej mieszance jest kilka E, a
        wiec konserwanty, nie kupie juz tej mieszanki, bo mi zalezy wlasnie na tym, zeby
        chleb domowy mojego wypieku był pozbawiony chemii, dlatego kupiłam automatsmileW
        tych mieszankach z podanej przez Ciebie strony, zapewne też są. Weszlam na
        strone, opłaca sie jedynie kupic wieksza ilosc, bo koszt przesyłki dochodzi, a i
        mieszanki są po 4,89. Mieszanka którą ja zakupiłam w Kauflandzie kosztuje o
        złotówke mniej.
        Tez tak jak i Ty napewno pokocham tę maszyne, bo cała robote odwala za mniesmile
        dodatkowo miesza rozne ciasta, makarony, a ja nigdy nie lubiałam byc upaprana
        ciastemsmile
        Musze tylko miec dobre przepisy, jestem na etapie poznawania tego cuda techniki.
        Zauwazylam, ze ona wiecej pauzuje niz miesza, ugniata, hihi. Musze miec na nią
        okosmile))
        • fettinia Re: Przepis na chleb z automatu 27.06.08, 09:37
          TinkasmileJa to zbyt na pieczeniu sie nie znamtongue_outP
          Ale byl tu niedawno watek chlebowy zaraz poszukamsmile
          • fettinia Re: Przepis na chleb z automatu 27.06.08, 09:41
            Na razie watek ekspertek ci podaje z Galerii.Tam sa rowniez przepisy do maszynysmile
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78243737.html
            • tinka07 Re: Przepis na chleb z automatu 27.06.08, 09:52
              Dzięki Fettnio za linksmile
              Szukałam w necie, ale ten watek jakos umsknał mojej uwadze. Przejrze go potem,
              jest długaśny, na wstępie widze ze jest tam chleb na zakwasie, a ja nie mam
              narazie zadnego zakwasu i takiego chleba drozdzowego poszukujesmile Teraz musze sie
              zabrac za pieczenie sernika( przepis rowniez jest z GP)
              • fettinia Re: Przepis na chleb z automatu 27.06.08, 10:02
                Podciagnelam watek chlebowysmileTam sa dwa sprawdzone przez Iwu przepisy do maszynysmile
                • tinka07 Re: Przepis na chleb z automatu 28.06.08, 23:02
                  Naczytałam sie tyle o tych chlebach, ze normalnie ten temat juz mi wczoraj zamęt
                  zrobił w glowie. Dzis upiekłam drugi chleb z tej gotowej maki, dałam mniej wody
                  tak jak radziła Aniaiewa,musze przyznac ze był lepszysmile Nie opadł! JupismileZrobiły
                  się 2 kule, po jednej na kazde mieszadło, czyli tak jak byc powinno. Musze
                  koniecznie wyciagac te mieszadła, bo miałam big problem wyciagnac ten chleb z
                  formy. Kurcze, az złamałam drewnianą łopatke! Czy trzeba posmarowac te
                  "wanienke" olejem? Mysle ze metoda prób i błędów uda mi sie w koncu trafic na
                  dobre przepisy maszynowe, w piekarniku nie chce piec, bo nie po to kupowalam
                  automatsmile
                  • aniaiewa Re: Przepis na chleb z automatu 29.06.08, 09:18
                    Tinka,
                    Nie, nie musisz smarowac kubelka olejem Wystaczy rzeczywiscie po ostatnim
                    mieszaniu wyciagnac mieszadla, a po zakonczeniu pieczenia wyjac kubelek z
                    maszyny i odstawic do lekkiego ostygniecia na jakies 10 min Chleb sam wyjdzie
                    (ewentualnie trzeba poruszac tymi srubkami od spodu), bo para wodna zrobi swoje
                    Ale nie zostawiaj nigdy chleba do wystudzenia w kubelku, bo bedzie mokry
                    A.
        • almohada Re: Przepis na chleb z automatu 30.06.08, 14:48
          Tinka
          Czesto robię z mieszanek polskich młynów i zawsze wychodzą pyszne.
          Na początku też mi opadały, ale metodą prób i błędów doszłam do
          wniosku, że lepiej dać mniej drożdży. Ja daję na oko kuleczkę
          żywych odłamaną od kostki. Wzbogacam też wypiek dodatkowymi
          ziarnkami - słonecznika, dyni itp. POlecam te mieszanki - jest
          jeszcze cebulowa i paprykowa.
    • a_gnieszka0 Re: Przepis na chleb z automatu 29.06.08, 22:13
      Nie pamiętam skąd mam ten przepis ale robię tak:
      3/4 szkl maślanki(lub jogutrtu)
      1/2 szkl wody
      3 łyżki oliwy
      2 szklanki mąki zwykłej
      1 szklanka mąki razowej(lub grahamki, lub zwykłej-chleb wychodzi bielutki)
      1 miarka( malutka dołączona do automatu)czyli ok 1 łyżeczki soli
      1 miarka cukru
      1,1/2 miarki drożdży suszonych
      1,1/2 miarki suszonego zakwasu( do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością)
      sól, cukier drożdże i zakwas sypię każde w osobnym rogu żeby sie nie
      stykały(czytałam że drożdże nie mogą sie stykać z solą ani z płynami ale pewnie
      u Ciebie w instrukcji też to pisze.)
      (ustawiam na program pierwszy,pieczywo białe lub na pieczywo razowe)
      Polecam książkę z przepisami, jak również gotowe mieszanki, sama kilka
      pierwszych chlebów piekłam z gotowych mieszanek, teraz juz sama kombinuje a
      nawet piekę ciasto wink
      www.bogutyn.pl/
      • tinka07 Re: Przepis na chleb z automatu 01.07.08, 19:46
        dzięki za przepis, napewno wypróbuję, piekę codziennie z innego przepisu, aby
        trafic na dobry, taki chleb codzienny. Kurcze, zauwazyłam, ze wszystkie przepisy
        podaja za duzo płynów. NIe wiem dlaczego. Zmniejszałam od razu na wstępiesmile tak
        jak poradziła mi Aniaiewasmile Dzis tego nie zrobiłam, zastosowaalm sie do przepisu
        i ...wanienka sie upiekła. Narazie nie wiem jak jest w smaku, nie próbowałam,
        jest gorący.
        Napewno nie załuję zakupu automatusmile Oby tylko na dobry przepis trafic. Z
        gotowej mieszanki piekłam i nie wyszedł wcale wysoki, ale był dobry. Piekłam
        jasny pszenny juz 2 razy, wyszedł dobry, wysoki, w smaku taki jak tostowy. Ale
        wolałabym miec na codzien taki troche ciemniejszysmile Przepisy biore narazie z
        netu, nie z ksiazki. Tam własnie trzeba zakwas suchy, narazie go nie posiadam.
        Mam jednakze dylemat np. w przepisie ksiazkowym pisze ze trzeba dac 1 kostkę
        suszonych drozdzy! wie ktoras o co chodzi? ja suche drozdze odmierzam miarkąsmile
        ile tak "kostka" suchych drozdzy ma gramów? nie wiem jak to dawkowac do maszyny.
        Pozdrawiam wszystkie forumki lubiące spedzac czas w kuchnismile
        • a_gnieszka0 Re: Przepis na chleb z automatu 03.07.08, 11:03
          paczka drożdży to chyba za dużo, ja piekąc ciasto z kruszonka daję 40 gr.
          osobiście bardziej smakuje mi chleb jeżeli są suszone drożdże, kiedyś piekłam ze
          świeżych i bardzo było je potem czuć.W moim przepisie dołączonym do automatu
          było napisane żeby dodać całą paczkę drożdży ale suchych (z płynów tylko woda)
          natomiast w książce z której czasem piekę , należy dodać 1 łyżeczkę suszonych
          drożdży(z płynów maślanka już jogurt+woda)
          • tinka07 Re: Przepis na chleb z automatu 05.07.08, 18:12
            tez mysle ze paczka drozdzy to za duzo. W mojej ksiazce od producenta pisze ze
            chodzi o kostke suchych drożdzy, hmmm. Póki co, próbuję rozne przepisy i chlebek
            wychodzi mi coraz lepszy. Naprawde nie ma porównania dla tego sklepowego a
            własnej domowej roboty. Ja juz na 100% nie kupię chleba ze sklepusmile))
            Dziekuje za porady i rady udzielone mi w tym watku. Wszystko czytam uwaznie i
            stosujęsmile
            • aniaiewa Re: Przepis na chleb z automatu 05.07.08, 21:20
              tinka07 napisała:

Ja juz na 100% nie kupię chleba ze sklepusmile))

Hihi, ja tez tak mowiesmile
              Automat mam od grudnia i z reka na sercu 2 razy od tego czasu kupowalam chleb w
              piekarni, tylko dlatego, ze zle wyliczylam zapas jaki mam w domu a nie bylo
              czasu dopiec
              Ale co "rzyczliwsze dusze" ostrzegaja mnie, ze zapalu starczy mi gora na rok...
              Zobaczymysmile
              Ania
              • gatilla Re: Przepis na chleb z automatu 12.01.09, 08:34
                Bardzo prosze o podpowiedź, ile to będzie na łyżeczki 2 gramy
                drożdży instant ?? albo na miarki, mam automat Moulinexa !
                • fettinia Re: Przepis na chleb z automatu 13.01.09, 08:10
                  Suszone drozdze-opakowanie ma 7g.A plaska lyzeczka ma ca 5gsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka