Dodaj do ulubionych

a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t

IP: 200.60.77.* 08.02.04, 10:23
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t IP: 213.17.131.* 09.02.04, 13:56
      smile
      Ale czy Ty pytasz o cos konkretnego? No i gdzie ma byc ten hotel - bo Bulgaria
      to nie jakis Wachock...
      Anka
      • Gość: WIT Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t IP: 62.89.110.* 10.02.04, 14:42
        Pytam o info dot. hotelu Bona Vita - wrażenia osób, które tam były
        Nie wiem, czy znasz dwa hotele w Bułgarii o nazwie Bona Vita, dla ścisłości
        chodzi mi o ten w Złotych Piaskach.
        • Gość: Plum :) Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.04, 22:25
          No znam hotel NONA VITA smile Nie wiem - moze jest drugi o tej nazwie?
          Hotel zupelnie odnowiony (lacznie z nowa elewacja) w tym roku, sklada sie z
          czesci ** i czesci ***. W czesci *** nowe meble. Hotel w calosci dla klientow
          Open Travel.
          Polozony jest w Zlotych Piaskach, w dzielnicy Czajka - do centrum ok. 3 km.
          Do najladniejszej plazy Kabakum jest ok. 350 m. Przy hotelu znajduje sie
          stacja posrednia kolejki krzeselkowej kursujacej na plaze -sliczne widoki!
          W hotelu wszystko, co potrzeba: basen z panoramicznym widokiem na morze,
          brodzik dla dzieci, plac zabaw dla dzieci w ogrodzie, lezaki i parasole przy
          basenie bezplatnie, bar przy basenie, taras do opalania, restauracja,
          kawiarnia na tarasie, drink bar, fitness, bilard, tenis stolowy, kino letnie
          (filmy w jez. polskim), sejf, kantor. Program animacyjny w jez. polskim dla
          doroslych i dzieci.
          Wyzywienie: all inclusive.
          Pokoje:
          w czesci *** - lazienka, TV SAT (polskie programy), lodowka, niektore pokoje
          klimatyzowane (platne dodatkowo), balkon, pokoje z widokiem na morze
          w czesci **+ - lazienka, TV SAT (polskie programy), lodowka, balkon, pokoje z
          widokiem na park
          apartamenty 3-4 os.:
          lazienka, TV SAT (polskie programy), lodowka, klimatyzacja (platne dodatkowo),
          apartamenty z widokiem na morze

smile

Pozdrawiam, Anka
          • Gość: Shrek Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t IP: *.icpnet.pl 30.06.04, 09:36
            Fajnie, wszystko mozna wyczytac w ofertach biur, chcial bym pojechac tam
            motocyklem, tylko nie mam namiarow, ma ktos moze jakies namiary, by zrobic
            rezerwacje osobiscie? Nie usmiecha mi sie kupowac w biurze, placic, a jechac
            motocyklem z ekipa przyjaciol. Potrzebny jest tylko telefon do tego hotelu.
            Bede bardzo wdzieczny jesli ktosy dysponuje namiarem i go poda nie koniecznie
            publicznie moj adres: shrek@shrek.pl
            • Gość: Marlew Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t IP: *.grohe.de / *.us.infonet.com 30.06.04, 13:26
              Shrek to naprawde Ty?smile
              Przeciez na naszym forum jest nas już z 6-7 osób co do Bulgarii na moto
              dojechało ... a Ty jeszcze gdzieś się rozglądasz... pisz na priva z forum
              motocyklowego - mam znajomych w Bulgarii to pomogą w razie co a zreszta napisz
              to kilka rzeczy Ci wyjaśnie...
              pozdr
          • bmd Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t 02.07.04, 03:36
            Gość portalu: Plum smile napisał(a):

> No znam hotel NONA VITA smile Nie wiem - moze jest drugi o tej nazwie?
            > Hotel zupelnie odnowiony (lacznie z nowa elewacja) w tym roku, sklada sie z
            > czesci ** i czesci ***. W czesci *** nowe meble. Hotel w calosci dla klientow
            > Open Travel.
            > Polozony jest w Zlotych Piaskach, w dzielnicy Czajka - do centrum ok. 3 km.
            > Do najladniejszej plazy Kabakum jest ok. 350 m. Przy hotelu znajduje sie
            > stacja posrednia kolejki krzeselkowej kursujacej na plaze -sliczne widoki!
            > W hotelu wszystko, co potrzeba: basen z panoramicznym widokiem na morze,
            > brodzik dla dzieci, plac zabaw dla dzieci w ogrodzie, lezaki i parasole przy
            > basenie bezplatnie, bar przy basenie, taras do opalania, restauracja,
            > kawiarnia na tarasie, drink bar, fitness, bilard, tenis stolowy, kino letnie
            > (filmy w jez. polskim), sejf, kantor. Program animacyjny w jez. polskim dla
            > doroslych i dzieci.
            > Wyzywienie: all inclusive.
            > Pokoje:
            > w czesci *** - lazienka, TV SAT (polskie programy), lodowka, niektore pokoje
            > klimatyzowane (platne dodatkowo), balkon, pokoje z widokiem na morze
            > w czesci **+ - lazienka, TV SAT (polskie programy), lodowka, balkon, pokoje z
            > widokiem na park
            > apartamenty 3-4 os.:
            > lazienka, TV SAT (polskie programy), lodowka, klimatyzacja (platne
            dodatkowo),
            > apartamenty z widokiem na morze
            >
            > smile
            >
            > Pozdrawiam, Anka

Anka - a nie wstyd Ci opowiadać takie BZDURY i wprowadzać ludzi w błąd
            Wszyscy, którzy tam byli, w tym roku klną jak szewc - bo warunki w tym hotelu
            są tragiczne - część postów na ten temat (ta nie wycięta) jest na stronie biura
            OT
            • Gość: agg LUDZIE NIE MARNUJCIE PIENIEDZY!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 02.07.04, 18:45
              Ludzie nie marnujcie pieniedzy i urlopu na pobyt w hotelu BONA VITA w Zlotych
              Piaskach i dajcie sobie spokój z biurem Open Travel!!!!
              Chyba, ze chcecie wywalic pieniadze (wcale nie male) w bloto, a wypoczynek
              zamienic na kupe nerwów-WTEDY POLECAM!!!

Bylam w hotelu AlenMak, ale doskonale widzialam w jakim stanie jest BonaVita,
              zdjecia w katalogu Open Travel przedstawiaja animacje komputerowa. Nie ma tez
              sensu dzwonic na infolinie OT z pytaniami, bo klamia jak z nut. Mnie zapewnili,
              ze AlenMak, jest juz wybudowany, a tam budowa w toku!!!????

Pozdrawiam, oszukana przez OPEN TRAVEL.
    • Gość: KWASIX Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 19:20
      Wróciłem z pobytu w Bułgarii w osławionym hotelu BONA WITA Złote Piaski
      25.06.2004.Organizatorem tych niezwykłych wczasów było i nadal jeszcze jest
      biuro OPEN TRAVEL.Oferta katalogowa znacznie odbiega od realiów. Hotel Bona
      Vita jest hotelem wybudowanym w latach 60 tych poprzedniego wieku. Jego
      wizerunek przedstawiony w ofercie nie odpowiada wizerunkowi faktycznemu. Jest
      to po prostu projekt przebudowy. Odnowiona jest tylko jego elewacja frontowa.
      Pokoje 2 + są obrazem nędzy i rozpaczy . Meble pamiętające lata 60 te, brak
      firanek, łuszczce się ściany, malowane chyba 20 lat temu, pleśń, grzyb. Balkony
      w opłakanym stanie. Terakota na nich popękana. Widok na park- kilka stołów
      marmurowych, czereśnia, z której obrywane są owoce na all inclusive. Odnośnie
      owoców - czereśnie, kilka bananów i pomarańczy dostępnych jedynie w porze
      obiadu. Lody jedynie do śniadania i obiadu w innych porach niedostępne.
      Alkohole – plastikowe butelki – wina, wódka, gin – niedostępne w sklepach bez
      akcyzy zalatujące mydlinami. Do morza jest grubo ponad kilometr zarośniętymi (
      sorry zasranymi) ścieżkami. Plaża nie przypomina w żadnym stopniu słynnej plaży
      Kabakum. Do Złotych Piasków jest około 4 kilometrów. Dojście plażą jest
      niemożliwe z uwagi na zanieczyszczenie oraz głazy, bloki betonowe. Obsługa
      kuchni nie zwraca uwagi na braki w żywności. Naczynia brudne, niedomyte. Kilka
      razy all inclusive zawiódł w porze obiadu nie było co jeść, musieliśmy się
      ratować obiadem poza hotelem. Raz obiadu nie było w ogóle w zamian dostaliśmy
      kanapkę ze szmalcem, ogórkiem i salami oraz lody gdy w tym czasie żona
      właściciela wraz z dzieckiem zajadali frytki – dla nich był prąd. Właściciel
      Ormianin otaczający się dziwnymi typami z pod ciemnej gwiazdy filmujący obiad
      na który był podany bodajże pieczony prosiak, którego nie skosztowałem ponieważ
      późno przyszedłem i zabrakło, został mi tylko ryż. Rezydent Jerzy- Bułgar
      opowiadający iż Polacy są w stanie zjeść 28 kotletów wielkości polskiej pięcio
      złotówki. Odnośnie wyżywienia. Obiady, kolacje zawsze jednakowe około 10
      sałatek, kotlety, ryż, makaron. Bar z napojami czynny od 10 do 19 w godzinach
      późniejszych napoje i alkohole płatne. W hotelu pojawiła się także kradzież,
      trzy pokoje zostały splądrowane,. Skradzione zostało kilka set euro tel.
      komórkowy przy zabezpieczeniu obiektu przez tzw. ochroniarzy. Zdarzenie miała
      miejsce w niedzielę w godzinach porannych. Nasza grupa liczyła około 40 osób, z
      których większość posiada protokoły reklamacyjne oraz zdjęcia stanu i będziemy
      domagać odszkodowania. Jest jeszcze dużo do pisania ale może już nie będę
      szokował. Jedynie z Bułgarii miło będziemy wspominać pogodę. Kto będzie chciał
      zdjęcia wyślę na e- mail. Odpowiem tez na inne pytania. Miłych wakacji bo moich
      nie będę długo wspominał.
    • Gość: KWASIX Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 19:21
      Kopia skargi złożona przez prawie czterdzieści osób.

Uczestnicy wczasów pobytowych o kodzie B04 w hoteli Bona Vita ( Bułgaria) w
      terminie 13.06 – 25.06.2004 czując się oszukani i przerażeni haniebnymi
      praktykami biura podróży Open Travel Group, a także zaszokowani tragicznym
      standardem imprezy turystycznej w porównaniu z przedstawioną ofertą
      stwierdzamy jednomyślnie co następuje:

1. Zawyżony przez biuro podróży standard pokoi hotelowych względem stanu
      faktycznego:
      - rozpadające się meble, zapadnięte łóżka
      - zagrzybione ściany i sufit
      - odpadająca farba ze ścian
      - tragicznej jakości materiały wykończeniowe
      - wypaczona stolarka
      - wszędobylski brud, kurz i nieprzyjemny zapach stęchlizny
      - wadliwa instalacja wodno – kanalizacyjna
      2. Ustawiczne przerwy w dostawie ciepłej wody
      3. Próby limitowania napoi chłodzących ( kilku godzinne przerwy w dostępie )
      4. Niedostateczna liczba miejsc na stołówce
      5. Niewystarczająca ilość naczyń i sztućców do posiłków
      6. Niedomyte naczynia i sztućce
      7. Monotonne i zimne posiłki w ilościach niewystarczających
      8. Brak jednego obiadu, w zamian jedna na osobę kanapka ze smalcem
      9. Niedostateczna liczba leżaków i parasoli przy basenie
      10. Niezgodna z opisem katalogowym plaża ( brudna i śmierdząca)
      11. Brak obiecywanej infrastruktury wokół hotelu
      12. Podejrzanego pochodzenia i jakże wątpliwej jakości alkohole ( brak
      opisanego w katalogu asortymentu)
      13. Tragiczny dostęp do plaży, ok. 1,5 km po zdezelowanych, zarośniętych i
      zanieczyszczonych fekaliami schodach
      14. Grill party w formie zimnego bufety na świeżym powietrzu ( standardowa
      zimna kolacja)
      15. Zamiast pool baru z kawiarnią niewielki kiosk przy basenie z ekspresem
      przelewowym do kawy z ograniczoną ilością kawy
      16. Brak jakiejkolwiek oferty serwowanych drinków, jak i podstawowych
      składników do ich sporządzania
      17. Śmiesznie mała ilość owoców (kawałek banana i ćwiartka pomarańczy, a
      także czereśnie rwane z drzewa w ogrodzie ) dostępnych tylko przy posiłku
      18. Brak alternatywnej formy wypoczynku w czasie opadów deszczu, turyści nie
      zostałi wpuszczeni do drink baru, koczowanie pod parasolami słonecznymi przy
      zacinającym deszczu
      19. Stworzenie stref poruszania się z drinkami
      20. Brak wycieczki Varna by night, bez konsultacji wycieczka w godzinach
      popołudniowych bez zwiedzania
      21. Kino letnie organizowane trzykrotnie podczas pobytu o zbyt wczesnej porze
      22. Brak stołu do ping – ponga
      23. Limitowany dostęp do siłowni, goście wypraszani przez obsługę bez podania
      przyczyny
      24. Próby zastraszania gości hotelowych łącznie z groźbami pozbawienia życia
      przez właściciela hotelu i jego zgraję wynajętych zbirów
      25. Brak jakiejkolwiek animacji dla dorosłych turystów (np. brak dyskotek)
      26. Jeden i czynny dopiero od 21:00 z jednym kijem stół bilardowy
      27. Oferta all inclusive dostępna od 10:00 do 19:00
      28. Brak kantoru na miejscu w hotelu
      29. Transfery do Varny i Złotych Piasków w 4 – krotnie zawyżonej cenie
      30. Brak normalnej herbaty, soków owocowych, normalnego pieczywa
      31. Tragiczna toaleta przy stołówce ( dziura w podłodze)
      32. Rezydentka niekompetentna, niekulturalna z lekceważącym stosunkiem do
      turystów, dbająca tylko o interesy biura podróży i właściciela hotelu
      33. Niewystarczająca ochrona obiektu, włamania do pokoi hotelowych
      34. Maksymalnie nieuprzejma obsługa z lekceważącym podejściem do gości
      hotelowych
      35. Haniebne podejście w dniu wyjazdu do opuszczających hotel turystów,
      którzy byli zmuszeni do koczowania przed wejściem do hotelu pilnując bagażu
      przez 7 godzin.

Niniejszy dokument powstał aby uwierzytelnić zasadność pojedynczych
      reklamacji.
    • Gość: WIT to, co - mogę już jechać do hotelu BONA VITA? n/t IP: *.wsa.gov.pl 10.08.04, 15:44
      • Gość: Jolka Re: to, co - mogę już jechać do hotelu BONA VITA IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 30.08.04, 00:54
        Jedz wszedzie, ale nie tam... szkoda twoich wakacji i nerwow!! syf totalny!!
      • ryskoc Re: to, co - mogę już jechać do hotelu BONA VITA 07.09.04, 09:37
        Mozesz tylko czuj sie ostrzezony zobacz

www.welnowiec.net/~kasier/bulgaria/index.html
    • Gość: zadowolony Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t IP: *.ydp.com.pl 01.09.04, 10:06
      Witam wszystkich czytających te postysmile
      Kilka dni temu wróciłem z pobytu w hotelu Bona Vita. Standart mojego pokoju był
      **+, pokój był czysty - nowe łóżko, mebele. W pokoju była także nowa
      wykładzina, dużó ludzi nazekała że jest niedbale połozona na starą - ale ja
      wole to niż chodzenie po starym. Pokój był także wyposażony w telewizor i
      lodówkesmile
      Pogoda dopisała bardzo, upał łagodziliśmy kąpielami w morzu, bo niestety nie
      można było zbyt często kozystac z basenu - ale to tylko wina naszych kochanych
      rodaków. Blokowali leżaki na cały dzień kładąc ręczniki na leżakach i sobie
      gdzieś idąc. Zdażału się momenty, że w basenie nie było nikogo - a leżaki były
      zajęte. NIe mam pretensji o to do OT tylko do moich "kochanych" rodaków -
      zachowujących się jak pies ogrodnika. na 2 tygodnie pobytu - udało mi się aż
      dwa razy na leżaku polezec (raz do południa, raz po południu)smile Co i tak uważam
      za niezły wynik!!!!
      Dużo ludzi nażeka na jedzenie - nonsens. Wiadomo co kraj to inne jedzenie - ale
      na to trzeb abbyć przygotowanym Nie po to jade do bułgari co by jeśc polskie
      jedzenie. Ostrzegano mnie już dawno - że jak jadę do obcego kraju, a zwłaszcza
      to krajów typu Bułgaria, Egipt - że nie można się obżerać, nie jeśc na początku
      owoców i kremów, posiłki zapijac, albo profilktycznie kupić sobie tabletki
      osłaniające żoładek (pani w aptece zawsze doradzi a koszt niewielki jest).
      Ludzi obrzerali się na maksa (kolejki ustawiały się przed otwarciem stołówki)
      wcinali owoce, ciasta w takich ilosciach że ała - a potem się dziwili że ich
      goni. Wiedza nie boli - al e pomaga takich rzeczy uniknąć.
      Kolejnym narzekaniem było narzejkanie na kawę - że w ekspresie jest byłgarska
      kawa, a nie Jacobs albo inna nesca (sorki za krypto reklame). Jak się komus w
      d... poprzeracało to niech wozi ze sobą i nie marudzi!!!!!
      MNie osobiście jedzenie bardzo smnakowało, o czym świadczy wzrost wagismile Było
      dobre, świeże i co najwazniejsze zróżnicowane. Ludzie narzekali że powtarzają
      sie sałatki - ale to jest All inc.. - jednego dnia się je jedną sałatkę
      drugiego dnia drugą. 4 razy bya kuchnia ormiańska - gdzie sam szef gotował -
      istana rewelka i niebo w gębie. MArudzący którzy stolowali się poza chotelem
      niech żałują!!!!
      Co do narzekania do alkocholi - barek był zróznicowany bardzo - 5 rodzajów
      koniaków (plisko podobnych) 4 rakije, 5 wódek, 2 wermuty, 2 giny, tequilla i
      piwo. Jak sie wiedział co sie chce to sie dostawałosmile pozatym jest wyraźnie
      napisane - że All inc. obejmuje LOKALNE ALKOCHOLE - czego część ludzi nie
      rozumiesad
      Tak samo jest przyję te że all inc jest przez jakąś część doby - nasi krajanie
      tego tez ni mogli jakoś zaakceptowacsmile
      Odnośnie dojścia na plażesmile Sławetne zejście na plaże nie jest wasnością
      hotelu - wieć nie rozumiem pretensji co do jego stanu. kożystałem z wyciagu
      krzesełkowego za 1 Euro dziennie (naet mnie kupoeało się 7 biletów z 5 EURO) -
      taka przejażdza była krótka, ale za to można było podziwiać piękne widoki! Ci
      co skąpili na kolejke to niech teraz nie marudzą na standard zejściasmile
      Wiele przetensji było bezsensownych - biorąc po uwagę ogólno światowe zasady
      kożystania z all inclusive - i wynikały tylko z tego że nasi "światowi"
      krajanie jakoś nie potrafili się zastosować do takich prostych zasad.
      Podziwiam rezydenta p. Michała - który wytrzymywał tyrady i zazalenia (np. że
      telewizor w pokoju *** jest za nisko zamontowany, albo że grysik śmierdzi).
      Ja jestem za dowolny z pobytu, był by lepszy gdyby wokół krajanie nie robili
      bezsensonych problemów. Polecam ten hotel - dla ludzi którzy mają otwarte
      horyzonty i akceptuja siwat taki jaki jest. W przyszłym roku hotel będzie
      jeszcze lepszy - oni cały czas ie tam uczą.
      Jeszcze raz polecam Bona Vitę i proszę - ludzie zastanówcie się czasami dwa
      razy za nim zaczniecie wczynać bezsensowną awanturęsmile
      Czy któś jeszcxze jest zadowolony czy jestem wyjątkiem???
      Pozdrawiam
      • Gość: KWASIX Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:03
        WITAM

Nie dziwię się „Zadowolonemu”, że jego wakacje były udane. Po wszystkich
        reklamacjach jakie otrzymało Open Travel od uczestników, zwłaszcza czerwcowych
        turnusów musiało się coś poprawić. Gdyby „Zadowolony” musiał spać na
        zapadniętym łóżku uważając aby odpadająca farba nie wpadła do oka, w basenie
        mógłby pochodzić bo nie było wody, nie miał co jeść bo dla uniknięcia kolejki
        poszedł póżniej na posiłek, mył się pod prysznicem w zimnej wodzie a wieczorami
        słuchałby odgłosów prac budowlanych chyba nie byłby „Zadowolony”

Skoro tak wielu klientów uskarża się na usługi biura Open Travel nie jest to
        spowodowane jakąś indywidualną fanaberią, lecz jest dowodem na nierzetelność i
        oszustwo tej firmy. Z powodu dużej ilości reklamacji OT samo już się gubi,
        niektórzy w uzasadnieniach odrzucenia swoich skarg ze zdziwieniem czytają
        tłumaczenia biura warunków w hotelach, w których nie byli. Są przypadki gdy
        odpowiadając (odmownie) na reklamację co do warunków w Alen Mak biuro
        uzasadnia swoją odmowę powołując się na „hotel” Bona Vita.
        Wszystkim, którzy mimo odrzucenia reklamacji nadal chć walczyć podaję przydatne
        adresy:

- Rzecznik Praw Konsumenta 31-549Kraków Al.Powstania Warszawskiego 10,
        - Krakowska Izba Turystyki 31-005 Kraków ul.Bracka 15
        - Wojewoda Małopolski Małopolski Urząd Wojewódzki,Wydział Rozwoju Regionalnego
        31-156 Kraków ul.Basztowa 22.

Pisać tam skargi i załączyć ksero odpowiedzi na reklamację.
        Zawsze można się zwrócić do najbliższego oddziału Federacji Konsumentów oni
        pomogą.

W przypadku Open Trawel dobrze jest zwrócić uwagę na termin odpowiedzi na
        reklamację. Oni piszą, że jest to 45 dni. Zgodnie z ustawą o turystyce jest to
        bezprawne Art.19 i Art.20 ustawy.

POZDRAWIAM
        KWASIX
        • Gość: kristi Re: a może coś o hotelu BONA VITA w Bułgarii n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 18:38
          jeśli chodzi o czas reklamacji to prawdą jest że ustawowo jest ona przewidziana
          w dużo krótszym terminie... ale... żeby nie było tak łatwo... jeśli w
          regulaminie biura jest podane, że reklamacje bedą rozpatrywane w dłuższym
          (określonym) terminie... to niestety... nic na to nie poradzicie... i nie
          wygracie... w końcu podpisaliście umowę z biurem podróży na której jest
          odnośnik do regulaminu... z którym, w rozumieniu biura, zapozanaliście się...
          to że w biurach rzadkością sa regulaminy to już inna sprawa...

pozdrawiam
    • ryskoc Zdjecia z Bona Vity (i Alen Mak) 07.09.04, 09:23
      na www.welnowiec.net/~kasier/bulgaria/index.html
      zdjecia hoteli Bona Vita i Alen Mak zrobione w lipcu i sierpniu 2004

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka