lokis1271 25.06.09, 08:32 Witam Państwa ! Z satysfakcją informuję, że wkrótce katamaran "Dersovia" odbędzie pierwsze próby techniczne na wodzie. Link do fotogalerii, zob.: fotoforum.gazeta.pl/u/lokis1271.html Pozdrawiam L. Bodio Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liberum_veto "Dersovia" - jednostka flagowa Tczewa 25.06.09, 17:46 Brawo, Kolego Leszku! Moje gratulacje! www.portalpomorza.pl/aktualnosci/6/5530 Zamiast marudzenia Jest jeszcze jeden powód, dla którego Leszek Bodio podjął się budowy katamaranu - chce on nakłonić, wiecznie narzekających na formach internetowych malkontentów, by zamiast krytykować czyjeś pomysły, sami wzięliby się do roboty. - Pamiętam, że kiedy ja i moi koledzy mieliśmy po 20 lat, rozpierała nas energia - wspomina. - O marudzeniu nie było w ogóle mowy, zupełnie inaczej podchodziliśmy do życia. Nie bardzo rozumiem młodych ludzi, którzy udzielają się na forach internetowych i nic im się nie podoba. Niech sami się za coś wezmą, niech spróbują zaistnieć nie tylko samym byciem, niech pozostawią po sobie coś, co będzie wzbudzało szacunek. Jeden z internautów słusznie napisał, że „zamiast marudzić, sami coś zróbcie”. Katamaran powstaje także z myślą o obchodach 750-lecia miasta: - W roku 2010 do Tczewa przyjedzie wielu gości, a i nasze delegacje będą odwiedzać sąsiednie miasta nadwiślańskie - tłumaczy twórca „Dersovii”. - Dlatego chciałbym, aby herb i nazwa naszego miasta były znane nie tylko z masztów na lądzie i banerów autobusowych, ale również były widoczne na wodzie. Niech nasi sąsiedzi wiedzą, że hasło o powrocie Tczewa nad Wisłę nie jest tylko czczą paplaniną. Bo to trochę dziwne - jest przystań, ale gdzie są te tłumy łodzi i żeglarzy? Gdzie są? Nie wiemy. Wiemy natomiast, że prawdopodobnie już za miesiąc na tczewskie (i nie tylko!) wody wypłynie „Dersovia” - jednostka flagowa Tczewa. Odpowiedz Link
batoh52 Re: "Dersovia" - jednostka flagowa Tczewa 25.06.09, 20:33 Gratulacje i powodzenia Odpowiedz Link
lokis1271 Re: Próby techniczne "Dersovii" - off topic 29.06.09, 09:34 Witam ! Dziękuję za życzliwe słowa W dniu wczorajszym (28.6.2009 r.) "Dersovia" przeszła pomyślnie próby techniczne na Wiśle, zob.: fotoforum.gazeta.pl/5,2,lokis1271,1.html Pozdrawiam L. Bodio Odpowiedz Link
liberum_veto chapeau bas! 29.06.09, 17:13 Jeszcze raz brawo, Kolego Leszku! Pokazałeś tym miernotom forumowym, tym małostkowym hipokrytom, potrafiącym tylko marudzić i krytykować innych, że można zrobić coś konstruktywnego i pożytecznego... www.tcz.pl/index.php?akcja=wiadomosci&art=f0b86a94dd3d6f7 Katamaran jest prywatną inicjatywą Leszka Bodio. Wprawdzie budowana jednostka jest niewielka, ale może pływać na Wiśle oraz Zatoce Gdańskiej w strefie przybrzeżnej. "Dersovię", bo tak nazywa się katamaran, zaprojektował inż. Janusz Maderski. Jednostka będzie miała 4,50 m długości, 2,40 m szerokości, zaś powierzchnia żagli wyniesie 10,0 m kw. Łódź jest dwukadłubowa z ożaglowaniem bermudzkim. Budowa katamaranu minęła właśnie półmetek: - W dużym stopniu zainspirowało mnie wybudowanie przystani oraz zbliżająca się rocznica 750-lecia lokacji Tczewa. - wyjaśnia nam Leszek Bodio - Do dnia dzisiejszego wykonałem poszycia kadłubów, do których wkleiłem wszystkie wręgi i listwy wzdłużne, zalaminowałem wewnętrzne złącza, zostały wycięte oba miecze oraz elementy skrzynek mieczowych. Z pomocą przyjaciół i syna przygotowałem również listwy i deski na belki łączące oba kadłuby. Zamówiłem też już żagle. Odpowiedz Link
lokis1271 Re: chapeau bas! 29.06.09, 21:16 Kolego Liberum ! Jeszcze raz dziękuję za życzliwość i wsparcie projektu budowy. Od siebie mogę dodać, że "Dersovia" okazała się być niezwykle zwrotną i szybką jednostką. Znakomicie reaguje na wychylenia sterów. Obecnie, po kilku godzinach manewrowania katamaranem na Wiśle, mogę montować na pozostałe uchwyty i mocowania na pokładach oraz dopasować olinowanie na potrzeby załogi. Jeżeli wszytko dobrze pójdzie, oficjalne wodowanie urządziłbym 12 lipca. Serdecznie pozdrawiam L. Bodio Odpowiedz Link
hansgrubber Re: chapeau bas! 29.06.09, 22:21 Pozdrawiam i trzymam kciuki. Pomysle cieplo gdy jutro bede przejezdzal przez Tczew. Odpowiedz Link
liberum_veto "rozrywki" młodzieży z Tczewa 05.07.09, 08:15 Leszek Bodio: - Pamiętam, że kiedy ja i moi koledzy mieliśmy po 20 lat, rozpierała nas energia - wspomina. - O marudzeniu nie było w ogóle mowy, zupełnie inaczej podchodziliśmy do życia. Nie bardzo rozumiem młodych ludzi, którzy udzielają się na forach internetowych i nic im się nie podoba. Niech sami się za coś wezmą, niech spróbują zaistnieć nie tylko samym byciem, niech pozostawią po sobie coś, co będzie wzbudzało szacunek. Jeden z internautów słusznie napisał, że „zamiast marudzić, sami coś zróbcie”. Młodzież z Tczewa ma teraz inne "rozrywki", Kolego Leszku... wiadomosci.wp.pl/kat,1019379,title,Zabili-bezdomnego-dla-zabawy-w-Tczewie,wid,11278367,wiadomosc.html?ticaid=184fe W Tczewie dwóch młodych mężczyzn śmiertelnie pobiło bezdomnego. Napastnicy całe zdarzenie nagrali na komórkę. Dla nich była to dobra zabawa. Grozi im do dziesięciu lat więzienia - informuje portalpomorza.pl. Do pobicia doszło przy jednym z przystanków w okolicach dworca PKP w Tczewie. 18-letni Piotr W. oraz 20-letni Paweł R. byli pijani. Jeden z nich bił i kopał 58-letniego bezdomnego, drugi nagrywał wszystko komórką. Potem uciekli, zostawiając krwawiącego mężczyznę na ulicy. Bezdomny doznał ciężkiego urazu głowy, licznych złamań i innych urazów. W wyniku odniesionych obrażeń zmarł. Odpowiedz Link