Dodaj do ulubionych

preferencyjny ZUS

11.03.13, 21:02
Chcę rozpocząć działalność. Poprzednią zakończyłem 1,5 roku temu. czy będzie mi przysługiwał preferencyjny obniżony ZUS. Jeśli tak to w jakiej wysokości i na jak długo? Czy dostanę refundację z PFRON i w jakiej kwocie. Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu umiarkowanym, na rencie. Gdzie mogę się dowiedzieć w sprawie dofinansowania do działalności.
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: preferencyjny ZUS 12.03.13, 14:44
      jest możliwość otrzymania z powiatu środków dla ON na rozpoczęcie własnej działałnosci gospodarczej - proponuje zwrócić się o informacje do własnego powiatu (nie każdy powiat przewiduje na to środki)

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 17 października 2007 r.
      w sprawie przyznania osobie niepełnosprawnej środków na podjęcie działalności gospodarczej, rolniczej albo na wnie­sienie wkładu do spółdzielni socjalnej

§ 2. Osoba niepełnosprawna zarejestrowana w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotna albo poszukująca pracy niepozostająca w zatrudnieniu, zwana dalej „wnioskodawcą”, może jednorazowo otrzymać środki Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, na:
      1) podjęcie po raz pierwszy działalności:
      <...>

3) ponowne podjęcie działalności, o której mowa w pkt 1, lub ponowne wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej, jeżeli zgodnie z oświadczeniem wnioskodawcy upłynęło co najmniej 12 miesięcy od zaprzestania prowadzenia tej działalności lub od ustania członkostwa w spółdzielni socjalnej
    • krakowiak66 Re: preferencyjny ZUS 12.03.13, 14:50
      Witaj!Przede wszystkim najlepiej zadzwonić sobie do PFRON na infolinię -tam Ci wszystko powiedzą.Dużo ważnych informacji znajdziesz też na internetowych stronach PFRON -warto sobie poczytać.Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych zgodnie z art. 25 a ust.1 pkt 1 Ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2011 r., Nr 127, poz. 721z późn. zm.), refunduje osobie niepełnosprawnej wykonującej działalność gospodarczą obowiązkowe składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe do wysokości odpowiadającej wysokości składki, której podstawą wymiaru jest kwota określona w art. 18 ust. 8 oraz w art. 18 a ustawy z dnia13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r., Nr 205, poz. 1585, z późn. zm.).Ponadto zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2010 r., Nr 226, poz. 1475, z późn. zm.), od 1 czerwca 2011 r. kwoty miesięcznej refundacji zostają zróżnicowane w zależności od stopnia niepełnosprawności.
    • marysiak47 Re: preferencyjny ZUS 17.03.13, 13:59
      Ale Ty pytasz o coś innego, o preferencyjne składki na ubezpieczenie społeczne.

Ustawa mówi tak:

W rozumieniu Ustawy Nowymi Przedsiębiorcami są osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą które:

- rozpoczęły wykonywanie działalności gospodarczej nie wcześniej niż 25 sierpnia 2005 r.,
      - nie prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej nie prowadziły pozarolniczej działalności,
      - nie wykonują działalności gospodarczej na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.
      - maksymalny okres wykorzystania ulgi to 24 miesiące kalendarzowe, liczone od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej.

Czyli ten okres od poprzedniej działalności powinien wynosić 60 miesięcy - 5 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka