tatarenka 25.09.09, 10:34 Zawsze zastanawiam się, które kupić? Które zdrowsze? I z jaką ilośćią tłuszczy? 1,5%? Całkowicie odtłuszczone? Jem dużo mleka z płatkami śniadaniowymi, często pijam kakao Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clakier Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 25.09.09, 15:51 zdecydowanie pasteryzowane i na litość.... nie kupuj mleka 1,5 % czy mniej.... przecież to woda sama... żadnych wartości nie ma - że o smaku mleka nie wspomnę... Odpowiedz Link
truscaveczka Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 25.09.09, 16:25 A ja tam lubię mikrofiltrowane A jak chcesz przyswajać witaminki z mleka i różne cenne składniki, to takiego najchudszego nie pij Część składników rozpuszcza się tylko w tłuszczu. Odpowiedz Link
kluchucha Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 25.09.09, 23:22 podpisuję się pod tym. takie witaminy jak A, D, E czy K w ogóle bez tłuszczu się nie wchłaniają, więc najlepiej pić mleko pełnotłuste. ja zwykle kupuję UHT, ale dość niepokojące dla mnie jest, że taki karton otwarty może stać w lodówce nawet tydzień, a mleko nie ma ani posmaku zepsucia... Odpowiedz Link
agawa70 Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 26.09.09, 02:38 > karton otwarty może stać w lodówce nawet tydzień, a mleko nie ma ani > posmaku zepsucia... Nie ma bo w nim nic nie żyje. Żadna bakteria - ani ta zła ani dobra - zostało poddane sterylizacji czyli kompletnemu wyjałowieniu, zapakowane w aseptyczne opakowanie - po otwarciu zestarzeje się ale nie zepsuje jak normalne mleko czy inny nabiał. Podobno witaminy przeżywają... Odpowiedz Link
k1234561 Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 26.09.09, 06:24 A ja słyszałam,że to UHT to najgorsze badziewie.Włąśnie dlatego,że w nim wszystko na maxa zostało wybite i to co dobre i to co złe.Koleżanka pracująca w zawodzie badającym właśnie różne produkty spożywcze,na zawartośc składników podanych w opakowaniu,tudzież witamin itp.stwierdziła,że w tym mleku nic nie ma.Biała woda.Jak już tu pisano,mleko się nie zepsuje,nie skawasi,może stać otwarte czy zamknięte normalnie na półce.Nie potrzebujesz do jego przechwywania lodówki.Czyli to nie jest normalne mleko,można powiedzieć,że to taki produkt mlekopodobny. Ja kupuję tylko mleko pasteryzowane,z krótkim terminem przydatnośći do spożycia,przynajmniej wiem,że to co piję to mleko. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 27.09.09, 08:53 Wiesz, ja słyszałam, ze mleko to trucizna. Że kwasek cytrynowy wymyślili "oni" żeby nas truć. Że... Ludzie wymyślają różne bzdury Polecam lekturę artykułów znanych dietetyków a nie osób, które chcą zabłysnąć szokującą teorią w necie i może przy tym zbić ciut kasy www.vitaforum.pl/zdrowie/125-prawdy-i-mity-o-mleku.html Niestety nie linkują tutaj konkretnych źródeł a mnie gdzieś wcięło linkę do mojego ulubionego tekstu o mleku Zwyczajnie są ludzie, którym ono służy i tacy, którzy go powinni unikać - jak ze wszystkim zresztą A UHT jest mlekiem pełnowartościowym. Przez jakiś czas funkcjonowała teoria, że zawiera mniej wapnia niż mleko pasteryzowane ale tak nie jest wg najnowszych badań. No i to dość oczywiste, ze ludzi przeraża mlek, które się zsiąść nie potrafi i wymyślają teorie Telefonu czy zarówki tez się bali Tylko teraz przez ten internet cały to siłę oddziaływania bojący się mają większą Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 27.09.09, 10:01 Mnie jeszcze ubawiły "trupki" bakterii jakby takich samych trupków nie było w mleku przegotowanym czy pasteryzowanym. Odpowiedz Link
agawa70 Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 28.09.09, 02:39 "Mądrości" jak każde inne... Tłuste mleko jest bardziej wartościowe wcale nie dlatego że dostarcza więcej energii! Wapń z mleka może być przyswojony przez organizm wyłącznie w towarzystwie tłuszczu, z chudego mleka nie ma żadnej wapniowej korzyści dla nas. A tłuszcz z mleka wpływający niekorzystnie na poziom cholesterolu to już w ogóle śmiech... ile tego tłuszczu jest w szklance mleka? W całym kartonie jest mniej niż na jednej kromce chleba posmarowanego masłem - nie wiem ile trzeba by dziennie tego mleka wypić tłustego żeby ktoś miał kłopot z cholesterolem z mleka :lol: Odpowiedz Link
alex_k Mleko pasteryzowane - problem. 26.09.09, 12:27 Mleko pasteryzowane zdecydowanie lepsze niż UHT, jednak ja ostatnio miałam nieprzyjemna przygode z tym pierwszym. Zwykle nie gotuje mleka, jedynie je podgrzewam. Jednak za sprawą wątku o jogurcie postanowiłam wypróbować przepis. Kupiłam mleko pasteryzowane w kartoniku pewnej popularnej firmy, z dobrą datą ważnosci( do 27.09, a był 24.09), na którym po zagotowaniu powstał gruby twarogowy kożuch, pod kożuchem mleko wyglądało normalnie, normalnie wyglądalo, skakowało i pachniało również przed zagotowaniem (!!!). Wylałam zawartość gara do zlewu i zagotowałam kolejny litr, który oczywiscie tez musiałam wylać Ponieważ rzadko gotuję mleko i chciałam się przekonać, czy to normalne, pobiegłam do sklepu i kupilam inne mleko, Łowickie i Mlekovitę, na których po zagotowaniu powstal zwyczajny kozuszek. Znalazłam nas opakowaniu felernego mleka adres mailowy producenta więc napisałam obszerne pismo z zapytaniem, jednak odpowiedzi nie dostałam. Zastanawiam się tylko, czy to mleko które dotąd dawałam dzieciom też gdyby było zagotowane stałoby się taką wstretną breją? Dotąd regularnie kupowałam mleko tej firmy, teraz juz na pewno nie odważę się go kupić nigdy, odpuszczę sobie chyba też jogurty i maślanki. Odpowiedz Link
karlakarla Re: Mleko pasteryzowane - problem. 26.09.09, 18:27 pierwszy raz słysze żeby coś takiego działo sie z mlekiem, jakie to było? Odpowiedz Link
k1234561 Re: Mleko pasteryzowane - problem. 26.09.09, 19:18 Ja też pierwsze słyszę. Zwykle kupuję Mlekowitę,Milandię.Zdarzyło mi się kupić mleko z mleczarni w naszym mieście,niestety kilka razy się rozczarowałam.Mianowicie mleko było kwaśne,choć termin ważnści był dobry.Natomiast nigdy mi się żaden kożuch nie zrobił,podczas gotowania. Odpowiedz Link
alex_k Re: Mleko pasteryzowane - problem. 26.09.09, 22:09 Nie wiem, czy mogę tak na forum podać firmę? Mleko nazywa się na M, podobnie jak czekolada, firmy też na M Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 27.09.09, 09:59 Mleko powinno byc tłuste. Odtłuszczone to napój mlekopodobny. Odpowiedz Link
karlakarla Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 27.09.09, 11:15 też się zastanawiam jak można pić takie np 0,5% , przecież to woda z odrobiną mleka a w dodatku sprzedawana za tą samą cene co pełnotłuste mleko... ja kupuje już od lat mleko z trzebowniska "resmlecz" i nigdy nie miałam żadnych przygód, poza tym że czasem zbyt szybko się psuje ale to świadczy tylko o tym że nie ma w nim wiele konserwantów Odpowiedz Link
tatarenka Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 27.09.09, 14:05 Czytam Was z ogromną uwagą, dzięki za wszelkie informacje! Odpowiedz Link
joanna-olga Re: mleko UHT czy pasteryzowane? 28.09.09, 09:59 Dorosły człowiek nie trawi słodkiego mleka. Odpowiednie enzymy sa wytwarzane do 4 roku zycia. Trawi natomiast wszelkie "żywe" przetwory mleczne: zsiadłe mleko, kefir, jogurt, maślankę, serwatke itp i jeszcze na dodatek dobrze mu to robi. Tradycyjna medycyna chińskawogóle uznaje słodkie mleko za szkodliwe dla dorosłych i starszych dzieci. Według nich picie słodkiego mleka jest odpowiedzialne za zaparcia, spowolnienie przemiany materii, skłonność do przeziębień i ospałość. Jeśli zaś chodzi o wapń i witaminy, to więcej wapnia jest w plasterku żółtego sera, a witamin w warzywach i tłustych rybach morskich (dzikich najlepiej). Odpowiedz Link