Dodaj do ulubionych

Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej

16.03.10, 21:10
Dostałam rozliczenie prądu za ubiegły rok. Zwrot 380 zł
Zaoszczędziłam nie używając przez cały rok:
- przepływowego ogrzewacza wody
- zmywarki (używana barrrrrrrrrrdzo rzadko)

dodam, ze remont mam w domu wiec podłaczane sa róznego rodzaju
urządzenia - i ciągną z kabla ile się da. Także dla mnie to bardzo
miła niespodzianka.
Ogrzewacz tyle żżerał prądu...

W ubiegłym roku miałam do dopłacenia coś około 700 zł, także te
380 zł spadło mi jak z nieba.
Obserwuj wątek
    • martabg Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 16.03.10, 21:39
      A jak myłaś naczynia?
    • marzeka1 Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 16.03.10, 21:43
      Wiesz, co do przepływowego ogrzewacza wody- OK, na pewno oszczędności,ale
      zmywarka??? Szwagier, który jest elektrykiem, mówi, że zużycie prądu jest bardzo
      niewielkie, pomijam jako co najmniej dziwne mycie ręczne , gdy ma się
      zmywarkę.Może trochę prądu tu zaoszczędziłaś, ale wody zużyłaś o wiele więcej.
      • pierwsze-wolne Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 16.03.10, 23:25
        Jeśli ma się termę grzaną z centralnego, to grzanie wody jest jakby
        darmo, a różnice w cenie m3 zimnej wody Polsce są porażające - wiem
        z własnego doświadczenia... Z tą zmywarką wierzę autorce na słowo.
        • kanga_roo Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 17.03.10, 08:12
          jeśli zaoszczędziłaś 380zł na ogrzewaczu i na zmywarce, to liczmy po
          pół, czyli zmywarka - oszczędność 190 zł rocznie. przez 12 miesięcy -
          15,8 na miesiąc. przez 30 dni (średnio w miesiącu) daje 52 grosze
          dziennie. a umycie pełnego wsadu zmywarki - jest co robić.
          oczywiście, każda oszczędność się liczy, ale akurat dla mnie zmywarka
          jest ósmym cudem świata i ukochanym urządzeniem, więc nie zrezygnuję.
          prędzej przestałabym używać piekarnika i czajnika elektrycznego.
    • budzik11 Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 17.03.10, 08:34
      Myłaś więc naczynia ręcznie w zimnej wodzie?
    • koontza Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 17.03.10, 08:48
      a ja ciesze sie razem z toba smile

...ogrzewacze zżeraja prad ..wiem - bo jest u teście musieli
      zamontowac......niby miej im spłynie wody w górnej łazience (przy umywalce)ale
      chyba woda jest tańsza...
    • misself Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 17.03.10, 19:20
      Jeśli myłaś te wszystkie naczynia ręcznie, to będziesz musiała tę oszczędność
      dopłacić do rachunku za wodę suspicious

Ogrzewacz wody faktycznie bardzo dużo prądu zżera, ale jak w takim razie
      grzejesz wodę? Gazem? To za gaz będziesz musiała dopłacić.

Nam ostatnio przyszły nowe rachunki za prąd: mamy nadpłatę 200 zł za 6 miesięcy
      (zmieniliśmy dwa elektryczne palniki przenośne na kuchenkę gazową i lodówkę na
      klasę A, kupiliśmy zmywarkę i piekarnik - czyli w sumie jedno urządzenie żrące
      prąd więcej, ale i tak nadpłata) i spadły nam prognozy miesięczne o 40 zł.
      • iloneczka27 wode mam gratis 17.03.10, 22:12
        mieszkam na wsi i wodę mam z własnej studni.
        Ogrzewanie kominkowe wraz z płaszczem, więć w okresie jak trzeba
        palić mam ukrop - gorzej latem ale i z tym sobie radzimy.
        Znywarka - myjąc w 75 stopniach nie zżera prądu?
        Ciekawostkasmile)
        • johana75 Re: wode mam gratis 17.03.10, 22:48
          Moja zmywarka zżera gaz...a elektronika troszeczkę prądu. wink

Ale na serio...jaki jest sens posiadania zmywarki jak sie jej nie używa? Ja
          wolałabym zaoszczędzic na jej kupnie np. 2000zł.
        • kk345 Re: wode mam gratis 17.03.10, 22:57
          > Znywarka - myjąc w 75 stopniach nie zżera prądu?
          > Ciekawostkasmile)
          Zżera, z Twoich własnych wyliczeń wynika, że około 200 zł rocznie to kosztuje.
          Za taką kwotę pozostanę jednak przy zmywarce, wyceniając swój czas i dłonie na
          kwotę większą niż 200 zł roczniesmile
          • claratrueba zmywarka mi się niedługo zwróci 18.03.10, 07:10
            Zmywarkę mam od ok. roku i różnica w rachunkach za wodę jest znaczna, za prąd po
            kilkanaście zł. W skali roku oceniam, że jestem do przodu 300-400 zł. U mnie
            jest bojler więc zmywanie ręczne to najpierw spuszczenie kilku litrów wody
            zimnej zanim pojawi się gorąca. Dodatkowa oszczędność na kremie do rąk ale to
            pewnie zbilansuje się z tabletkami do zmywarki.
            • truscaveczka Re: zmywarka mi się niedługo zwróci 18.03.10, 08:02
              Mam zmywarkę 4 lata, zwróciła się smile
        • misself Re: wode mam gratis 18.03.10, 11:51
          iloneczka27 napisała:

> mieszkam na wsi i wodę mam z własnej studni.

Ach, chyba że tak smile
          Ale wybacz, ja sobie nie wykopię studni wink

> Znywarka - myjąc w 75 stopniach nie zżera prądu?
          > Ciekawostkasmile)

A kto powiedział, że nie zżera?
          Owszem, zżera - ale mniej niż przepływowy ogrzewacz wody podczas ręcznego mycia
          naczyń. I jak widać, mniej prądu zużywa zestaw lodówka A+, piekarnik A i
          zmywarka A niż zestaw lodówka Mińsk i przenośna dwupalnikowa płyta elektryczna.
        • a_gnieszka0 Re: wode mam gratis 18.03.10, 18:51
          ta woda to chyba nie tak całkiem gratis przecież hydrofor jest na
          prad więc to tez kosztuje i to nie mało-tym bardziej że cały czas
          pracuje (no chyba że nie używacie hydroforu)
      • gazetowy.mail Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 12:39
        Prognozy nie spadają z racji kupienia nowego sprzętu! Prognozy
        ustala pani Krystyna i zależy od jej widzimi się i Twojego zużycia w
        latach poprzednich.
        • iloneczka27 Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 20:42
          w ubiegłym roku zużylam prądu za kwotę 900zł
          a 870 to OPŁATY za przesył, przepływ i cholera wie jeszcze cosmile)
          jedno wiem, w ubiegłym roku do dopłaty miałam 800 zł a w tym NIE
          UŻYWAŁAM ogrzewacza WCALE a zmywarkę okazjonalnie z racji tego, ze
          mam remont (stała odłączona) i zoszczedziłam 380 zł.
    • ho_credo Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 08:31
      a porównałaś ilość kilowatów jakie zużyłaś tamtego roku i jeszcze rok
      wcześniej.Bo jeżeli rok temu miałaś dopłatę to szacunkowo ci doliczyli więcej i
      nawet przy takim samym zużyciu kilowatów miałas automatycznie nadpłatę za tamten
      rok.
    • budzik11 Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 09:41
      Co do ogrzewacza przepływowego, jeśli macie wodę za darmo i jej grzanie przy
      okazji palenia w kominku - ok, zgadzam się. Ale mieć zmywarkę i z niej nie
      korzystać z oszczędności - wybacz, ale to jest mało racjonalne. Lodówka, pralka,
      żelazko - też zużywają prąd. To co, wyłączyć lodówkę a jedzenie trzymać w
      studni/za oknem? Nie używać żelazka elektrycznego a kupić sobie takie na duszę i
      wrzucać ją do kominka, żeby się nagrzała (skoro i tak się pali)? Prać ręcznie,
      żeby pralka nie żarła prądu? Kupując te urządzenia trzeba się liczyć ze zużyciem
      prądu, albo nie kupować - bo kupić i nie używać - ja nie rozumiem.
      • misself Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 11:52
        budzik11 napisała:
        > Kupując te urządzenia trzeba się liczyć ze zużyciem
        > prądu, albo nie kupować - bo kupić i nie używać - ja nie rozumiem.

Zużyciem prądu i oszczędnością czasu. A czas to pieniądz big_grin
    • gazetowy.mail Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 11:40
      Ty zaoszczędziłaś czy oni za wysoką prognozę naliczyli i dlatego był
      zwrot? O oszczędzaniu prądu mówimy w kWh a nie w zł.
      Podaj nam wskazanie licznika z 1 stycznia 2008 i 2009 roku oraz 31
      grudnia 2008 i 2009 roku i wtedy zobaczymy czy w roku 2009 zużyłaś
      mniej niż w 2008.
      • misself Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 12:22
        gazetowy.mail napisała:

> Ty zaoszczędziłaś czy oni za wysoką prognozę naliczyli i dlatego był zwrot?

Ja nie za bardzo rozumiem, po co jest ten temat. Autorka chce się pochwalić? OK,
        chwalimy - ale jaki to ma związek z byciem WDPD? Większość z nas sobie nie
        wykopie po tym poście studni głębinowej smile Ani nie przestanie używać zmywarki big_grin
        • gazetowy.mail Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 12:36
          Ok. Zatem chwalmy się a reszta podziwia

"Wow ,jaka śłitaśna wiadomość! gratuluję! całe 380zł? - jesteś
          wielka !! "
          • iloneczka27 Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 20:45
            hehehehe wielka nie jestem - całe 160 cmtongue_out
            a chwale się a co w ubiegłym roku się skarzyłam że mam dużą
            dopłatę, trza być konsekwentnym.

ps, mam sporo urzadzen na prad i ich uzywam, nie popadajmy w
            skrajnosc, ale dla mnie 380 zł to duzo
        • ginalina Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 13:12
          misself napisała:

> gazetowy.mail napisała:
          >
          > > Ty zaoszczędziłaś czy oni za wysoką prognozę naliczyli i dlatego był zwro
          > t?
          >
          > Ja nie za bardzo rozumiem, po co jest ten temat. Autorka chce się pochwalić? OK
          > ,
          > chwalimy - ale jaki to ma związek z byciem WDPD? Większość z nas sobie nie
          > wykopie po tym poście studni głębinowej smile Ani nie przestanie używać zmywarki
          > big_grin

Chodzi o to, ze tak naprawdę to iloneczka27 mogła wcale nie zaoszczędzić tych
          380 zł na energii. U niej naliczane są zaliczki na poczet zużycia energii w
          bieżącym roku na podstawie zużycia w poprzednim roku obliczeniowym. Ponieważ
          wtedy dopłaciła 700 zł, to znaczy, ze miała za niskie zaliczki, potem naliczyli
          większe, np. miesięcznie więcej o 60 zł, ale teraz po rozliczeniu rocznym
          wyszło, że za wysokie. Stąd zwrot. ONA NIE PŁACI ZA FAKTYCZNE ZUŻYCIE CO MIESIĄC
          CZY DWA!
          Mogłaby porównać zużycie w kilowatach za obydwa okresy, wtedy można byłoby coś
          powiedzieć o oszczędnościach. Jeśli nie używała zmywarki, to dziennie nie zużyła
          ok. 1kW smile

Ale wiesz co? Na kurze domowej iloneczka27 użyła określenia, ze w niedzielę
          staje na zmywaku i niedziela - m.in z tego powodu - do kitu, mało rodzinna. No
          powiedz mi, i jakie ona poczyniła oszczędności?

smile
          • truscaveczka Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 13:15
            Ginalina, proszę, abyś nie odwoływała się do wypowiedzi foremek,
            wyjętych z innych forów. Jeśli ktoś bedzie chciał, sam poszuka. To
            pierwszy krok do jatki, więc stop, please smile
    • misiowazona Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 15:04
      To ja w temacie oszczędności energii elektrycznej, aczkolwiek w
      formie innej, i jak dla mnie - ciekawej.Otóż znajoma podpisała z
      elektrociepłownią chyba jakieś porozumienie-zobowiązanie, że nie
      zużyje w jakimś tam okresie prądu za więcej niż 100 zł. Gdy
      przekroczy - odcinają jej dopływ prądu. To mobilizuje ją i
      wszystkich domowników do oszczędności. Nie mówię, że to świetny
      sposób dla wszystkich, ale myślę, ze warto wiedzieć, iż są takie
      możliwości. A tej osobie się nie przelewa niestety, więc dla niej to
      dobre rozwiązanie.
      • gazetowy.mail Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 16:28
        Misowazono, wiesz ze dzwoni ale nie wiesz gdzie smile
        Po pierwsze umowę na dostawę energii zawiera się z zakładem energetycznym a nie
        elektrociepłownią.
        Po drugie to co opisujesz to licznik przedpłatowy. Działa jak telefon komórkowy
        na kartę. Doładujesz i masz, zużyjesz - prądu brak
        • misiowazona Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 16:39
          > Misowazono, wiesz ze dzwoni ale nie wiesz gdzie smile

zgadza sięsmile bo dla mnie to ciekawostka tylko, nie zamierzam
          stosować.I w/s elektrociepłowni też racjasmile
          • gazetowy.mail Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 16:55
            No tak, dla jednych ciekawostka dla innych chleb powszedni wink
            Niestety gaz i prąd "zawsze były w gniazdku czy kurku" a firmy były
            monopolistami i nikt o tym nie myślał. Teraz zmieniają się czasy i podejście do
            klienta oraz usługi. Najtrafniejsze chyba jest porównanie do telefonów,
            abonamentów, taryf itp.
    • gazetowy.mail do iloneczki 18.03.10, 16:58

Podaj zużycie prądu w kWh w 2008 i 2009 roku i utnij wszystkie nasze spekulacje smile
    • gazeta_mi_placi Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 20:30
      A ile nerwów straciłaś myjąc naczynia ręcznie?
      I ile potem wydałaś na parafinę na przesuszone myciem ręce? suspicious
      • iloneczka27 Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 20:48
        no bez przesady! Nie zmywam garów po kompanni wojska, ale też nie
        mam tyle naczyn, zeby czekac na zapelnienie wsadu (pelnego) 15
        kompletow - zmywarki. Nie marudźcie, kiedys baby na tarze prały i
        szczesliwe były tak jak ja teaz bo mam 380 zeta w kieszenitongue_out
        • gazeta_mi_placi Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 20:50
          I wydasz je na zapas płynu do naczyń big_grin
          • piktavovere Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 21:11
            Czy oprócz korzystania ze zmywarki oraz w skrajnych przypadkach wyrzucenia
            lodówki możecie mi polecić jakieś mniej radykalne sposoby oszczędzenia na
            rachunkach za prąd? Wydaje mi się, że najwięcej zużywa elektronika... komputer,
            telewizor (jednak tych sprzętów nie chciałabym się pozbyć).
            • gazetowy.mail Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 21:19
              Gotowanie
              Używajmy wody od razu po zagotowaniu. Ponadto jeśli przed chwilą nasz czajnik elektryczny zagotował wodę, to jeszcze przez kilka (kilkanaście) minut będzie miała odpowiednią temperaturę do zalania herbaty czy kawy. Częste, ponowne gotowanie jest niepotrzebne i zużywa energię. Czajnik elektryczny najwięcej energii zużywa na podgrzanie wody w ostatnim stadium gotowania, gdy temperatura jest bliska temperatury wrzenia.
              Stosujmy odpowiednio dopasowane pokrywki do patelni i garnków.
              Pamiętajmy by podczas gotowania na gazie płomienie z palnika nie wychodziły poza obrys garnka czy patelni.
              Lodówka i zamrażarka
              Bardzo ważna w oszczędzaniu energii w lodówkach - przede wszystkim w tych starszych - jest izolacja termiczna zapewniana przez uszczelnienia na drzwiach urządzenia. Sprawne uszczelki powinny utrzymać włożoną kartkę papieru przy zamkniętych drzwiach.
              Stawiajmy lodówkę jak najdalej od okien kuchennych i piekarników.
              Regularnie odmrażajmy lodówkę i zamrażarkę. Gruba warstwa lodu jest dodatkową izolacją, a urządzenie by utrzymać wymaganą temperaturę będzie zużywać więcej energii.
              Optymalną temperaturą w lodówce jest od 2 do 3oC a w zamrażarce -15oC.
              Lodówko-zamrażarka klasy “A” zużywa 3/4 energii mniej niż 10-letnie modele.
              Ściany, dachy, okna, drzwi
              Dziury w izolacji ścian są jedną z najczęstszych przyczyn marnotrawstwa energii w naszym domu. Zatkanie i zaizolowanie nieszczelności w ścianach pozwoli na zmniejszenie strat ciepła ze ścian o 60% i zmniejszy wysokość rachunków za ogrzewanie.
              Przez zaizolowanie poddasza do optymalnej grubości ok 300mm, możemy zaoszczędzić ponad 1/3 kosztów ogrzewania.
              Instalacja podwójnych szyb w oknach pomoże zredukować upływ ciepła przez okna o połowę. Nawet jeśli nie stać nas na wymianę okien w całym domu, zróbmy to chociaż w największych pomieszczeniach gdzie straty ciepła są największe.
              Zainwestujmy w taśmy uszczelniające do drzwi i okien. Zasuwajmy zasłony po zmierzchu by zapobiec ucieczce ciepła.
              Woda
              Naprawmy cieknące krany.
              Używajmy prysznica zamiast brać kąpiel w wannie.
              Podczas mycia zębów zakręcajmy wodę.
              Zamiast zmywać naczynia ręcznie warto jest zrobić to w zmywarce. Zużycie wody w dobrych modelach zmywarek sięga tylko 36 litrów na cykl. By umyć ręcznie tą samą ilość naczyń w zlewie zużyjemy ponad 100 litrów.
              Ogrzewanie i ciepła woda
              Ogniwa fotowoltaiczne to proste systemy paneli zamontowanych na dachach, które zamieniają światło słoneczne na elektryczność. Mogą dostarczyć ponad połowę zapotrzebowania domu na elektryczność. Przekłada się to nawet na 50% oszczędności na rachunkach za energię.
              Podobnie słoneczne panele do podgrzewania wody mogą zapewnić 60% - 70% domowego zapotrzebowania na ciepłą wodę.
              Ogrzewanie i ciepła woda stanowią nawet 60% rocznych wydatków. Jeśli nasz bojler ma ponad 15 lat powinien zostać wymieniony na nowy. Instalacja
              wysoko wydajnego bojlera pomoże zaoszczędzić nawet 1/3 na rachunkach.
              Poprzez zaizolowanie zbiornika na ciepłą wodę i rur, zredukujemy upływ ciepła nawet o 75%.
              Redukcja nawet o 1 stopień termostatu da oszczędność nawet 10% na rachunku.
              Oświetlenie
              Koszty oświetlenia stanowią 10% do 15% rachunków za elektryczność.
              Kupując energooszczędne żarówki możemy obniżyć zużycie energii za oświetlenie nawet o 3/4.
              Urządzenia domowe
              Kupowanie “wydajnych energetycznie” urządzeń domowych znacząco obniża zużycie energii. Pralka o najwyższej klasie energetycznej “A++” zużywa o 30% - 40% mniej energii w stosunku do starych modeli niższych klas.
              Wyłączajmy drukarkę gdy jej nie używamy. Ponad 90% jej energii zużywanej jest w ciągu roku na stand-by!! Pozostałe 10% to samo drukowanie!
              Ustawmy nasz komputer na przechodzenie w stan wstrzymania lub hibernację w czasie bezczynności.
              Jeśli wykorzystujemy komputer do prac biurowych i multimediów (filmy, muzyka), zwróćmy uwagę na zastosowanie energooszczędnych podzespołów w naszym PC. Zainwestujmy w energooszczędne procesory i karty graficzne. Możemy także rozważyć kupno laptopa.
              Uruchamiajmy pranie w godzinach nocnych od 22:00 do 6:00. Ceny jednostkowe prądu w okresie nocnym w zależności od taryfy i dostawcy energii są na ogół dwa razy niższe niż w dzień.
        • misself Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 21:13
          iloneczka27 napisała:

> no bez przesady! Nie zmywam garów po kompanni wojska, ale też nie
          > mam tyle naczyn, zeby czekac na zapelnienie wsadu (pelnego) 15
          > kompletow - zmywarki.

2 osoby - 2-3 dni.
          • agni71 Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 19.03.10, 10:30
            > iloneczka27 napisała:
            >
            > > no bez przesady! Nie zmywam garów po kompanni wojska, ale też nie
            > > mam tyle naczyn, zeby czekac na zapelnienie wsadu (pelnego) 15
            > > kompletow - zmywarki

Czyli - kupiłas za dużą na wasze potrzeby zmywarkę.Dlaczego? Bo
            wszyscy radzili - tylko 60-tka?
        • gazetowy.mail Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 21:17
          Ależ kto tu marudzi ?
          Chodzi tylko o sens słowa oszczędzanie.
          To tak jak bym powiedziała, że zaoszczędziłam wczoraj 20 tyś bo zamiast samochodu marki X kupiłam małego fiata.
          O oszczędzaniu prądu/gazu/wody można mówic jeśli porownasz wskazania liczników. Nie doliczam tu spraw typu szybkośc, wygoda, wydatki na płyny do urządzeń czy kremy do rąk
          • nelly0406 Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 18.03.10, 21:50
            Mogę polecić ciekawy artykuł na powyższy temat, jest tam kilka interesujących porad
            www.klubdobrejenergii.pl/dobra_energia_dla_twojego_domu.html/495/Domowe_sposoby_na_oszczedzanie_energii
        • budzik11 Re: Zaoszczędziłam 380 zł na energi elektrycznej 19.03.10, 12:13
          iloneczka27 napisała:

> no bez przesady! Nie zmywam garów po kompanni wojska, ale też nie
          > mam tyle naczyn, zeby czekac na zapelnienie wsadu (pelnego) 15
          > kompletow - zmywarki.

To po ci ta zmywarka? Żeby się chwalić, ile zaoszczędziłaś nie używając jej? To
          tak, jakbym kupiła sobie samochód, ale stałby on w garażu a ja byłabym dumna i
          blada z siebie, jaka to oszczędność na paliwie, bo nim nie jeżdżę. Trochę bez sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka