marcinn24 27.03.10, 23:55 Witam Musze napisać biznes plan do urzędu pracy i mam problem. Czy któraś z Was pisała może biznes plan sama czy pomagała sobie na jakimś przykładzie z internetu. Będę wdzięczna z każda wskazówkę> Chodzi mi o kwiaciarnie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iminlove Re: Biznes plan 28.03.10, 14:33 Wpisz w googla 'biznesplan przykład kwiaciatnia' Jak będziesz miała jakieś konkretne pytania, to pisz Odpowiedz Link
marcinn24 Re: Biznes plan 28.03.10, 15:11 Szukałam przykładowe biznes plan kwiaciarni i nic nie znalazłam, może żle szukam. Znalazłam tylko wzór jak napisać biznes plan, ale każdy trochę inny,wybrałam przykład sklepu sportowego nie wiem czy mogę sie tym posiłkować Największy problem sprawia wypisanie zysków, jak to można obliczyc???Będę wdzięczna za pomoc. Tu podaję link do biznes planu sklepu list.ovh.org/biz_sport.html Odpowiedz Link
f.l.y Re: Biznes plan 29.03.10, 14:34 poszukaj gdzies w necie programu z tvn24 FIRMA Roman Młod/t/kowski to taki program, gdzie RM pokazywał jak rozkręcić własny biznes i ile to nas kosztuje - być może w necie będą gdzieś jakieś materiały na ten temat Odpowiedz Link
f.l.y Re: Biznes plan 29.03.10, 14:35 poszukaj w archiwum www.tvn24.pl/12,program.html Odpowiedz Link
iminlove Re: Biznes plan 29.03.10, 14:52 Jeśli chodzi o zyski, to jest to nic innego jak różnica pomiędzy przychodami a kosztami. Czyli: - robisz jakiś plan sprzedaży. musisz się zastanowić, co chcesz konkretnie sprzedawać. Wbrew pozorom, nawet w kwiaciarniach asortyment może być dosyć szeroki (kwiaty cięte, doniczkowe, wiązanki pogrzebowe? a może aranżacje kwiatowe, np. na śluby?) - szacujesz koszty * koszty stałe (wynajem pomieszczenia, opłaty za prąd, koszty pracownicze, utrzymanie samochodu - jeśli jest potrzebny, utrzymanie chłodni) * koszty zmienne - dotyczące poszczególnych produktów - czyli głównie koszty zakupu kwiatów - szacujesz ceny poszczególnych produktów/usług - bardzo ważne - szacujesz popyt na takie usługi. Najlepiej przepytać kogoś, kto po prostu taką kwiaciarnię prowadzi - ile danych produktów jest w stanie sprzedać np. w miesiącu. Taką informację porównujesz z liczbą mieszkańców w danym rejonie i liczbą innych kwiaciarni. Później zestawiasz to z własną miejscowością i możesz oszacować, ile sprzedasz. Oczywiście, liczy się też marka, jakość produktów/usług itd. - ale takie rachunki są zawsze jakimś punktem wyjścia. - jeśli masz oszacowane koszty, ceny i popyt, to możesz wyliczyć marżę na danym produkcie i swój zysk. Zrobienie takiego planu jest bardzo ważne - przede wszystkim dla Ciebie. Pozwoli Ci ocenić, czy taki projekt jest opłacalny, jakie powinnaś ustalić ceny, aby nie dokładać do biznesu, no i kiedy poniesione inwestycje (np. w samochód) się zwrócą. Jeśli chodzi o kwestie praktyczne - do obliczeń polecam excela Co do biznesplanu sklepu - jest dosyć ogólny i może się przydać, jeśli chodzi o część opisową. Nie wiem, jakie są wymagania urzędników dotyczące biznesplanów dla dotacji, ale przygotowanie planu finansowego jest bardzo ważne i bardzo ułatwi Ci wiele spraw. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
marcinn24 Re: Biznes plan 29.03.10, 16:41 Dziękuje bardzo. Biznes plan o dotacje to mniejszy problem bo muszę tylko wszystko wpisać w ramki we wniosku, co chce kupić i za ile a to już wiem, są też konkretne pytania więc mam nadzieje że będzie ok.W pobliżu nie ma kwiaciarni wiec to tez jest na plus.Sama muszę napisać biznes plan ponieważ składam też wniosek o szkolenie i muszę dołączyć biznes plan , który sama napiszę Jeszcze raz dziękuje Odpowiedz Link