sonix73 07.04.10, 18:51 bo zastanawiam sie nad kupnem, na oko wygladają nieźle, zle czy sprawdzaja sie w użyciu? i jak wrażenia...estetyczne? bo widziałam je tylko w necie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b-b1 Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 07.04.10, 20:28 Nie jestem pasjonatką makaronów-wolę uszyte i odpowiednio upięte firany-ale mam w oknie balkonowym, którym latem wychodzi sie do ogrodu. Własnie dlatego mam tam makarony, bo każda firanka od przesuwania brudziła się w tempie ekspresowym, a tak można spokojnie miec firankę i jej nie mieć-bo można przez nią przejść. Plusem jest to-że można kombinowac z kolorami-choć każdy nastepny dokładany do białego(mam białe, pomarańcz i jasny beż) powoduje mniejszy dostep światła-ale można równiez dodac kolor jako zasłonkę-więc mam trochę zabawy i troche kombinacji, aby nie wygladały zawsze tak samo(w sumie nie zawsze-tylko latem) Jest to praktyczna wersja zasłonięcia okna-ale z pięknem, czy dobrym "smakiem" raczej niewiele ma wspólnego. Odpowiedz Link
beakarp Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 07.04.10, 20:43 poprzednio miałam tiulowe firany z Ikei /Lill/, które trzeba było prasować, także makarony to dla mnie prawdziwe wybawienie Też mam na oknie balkonowym, sprawdzają się doskonale)) Kolorystycznie dobierałam do koloru ściany: wanilia Odpowiedz Link
hanka4 Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 07.04.10, 21:25 Mnie się podobają, poleca, ale... nie na parter. Musiałam zdjąć, bo było zbyt przejrzyście. Odpowiedz Link
sonix73 Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 08.04.10, 07:06 a mogłybyście jeszcze podpowiedzieć jak kupować? zwykle na metr okna kupowałam 2m firanki, czy z makaronami jest też konieczność "marszczenia"? Odpowiedz Link
b-b1 Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 08.04.10, 07:16 Nie musisz kupować więcej, aby przymarszczyć-jedna warstwa jest wystarczająca. Odpowiedz Link
misself Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 08.04.10, 08:46 sonix73 napisała: > bo zastanawiam sie nad kupnem, na oko wygladają nieźle, zle czy sprawdzaja sie > w użyciu? i jak wrażenia...estetyczne? bo widziałam je tylko w necie... Miałam jako zasłonkę w drzwiach do kuchni. Nie sprawdzają się w tej roli - za każdym razem jak przechodziłam, musiałam wyplątywać sznurki z włosów, guzików... i z jedzenia, które niosłam. Mam w pracy jako firanki. Gościom się podobają (kawiarnia). Dzieci się nimi bawią i bez przerwy trzeba je rozplątywać. Nie kupowałabym do domu, w którym są małe dzieci i zwierzęta, zwłaszcza koty. Ale jako alternatywa dla klasycznych firanek - fajna rzecz Podobają mi się też w formie ścianki działowej. Odpowiedz Link
b-b1 Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 08.04.10, 09:05 misself napisała: Nie kupowałabym do domu, w którym są > małe dzieci i zwierzęta, zwłaszcza koty. Ale jako alternatywa dla klasycznych > firanek - fajna rzecz > > Podobają mi się też w formie ścianki działowej. Ja mam zwierzęta łącznie z kotem(w nadmiarze)i dzieci i jakby na to nie patrzeć wisza w największym oknie w domu(do ziemi) - i nie ma problemu...czasami tylko w odkurzacz się wessą Odpowiedz Link
misself Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 22.04.10, 20:55 Masz małe dzieci? Ja mam zawsze wizję powieszenia, jak taki roczniak się zaczyna w te firanki wplątywać... Odpowiedz Link
cafe_tee Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 19.04.10, 19:54 jarka63 napisała: > Co to są makarony? www.allegro.pl/listing/search.php?sg=1&string=makarony Odpowiedz Link
jarka63 Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 20.04.10, 09:44 Moim zdaniem to się persjana nazywa, nie żadne makarony. Odpowiedz Link
misself Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 22.04.10, 20:56 jarka63 napisała: > Moim zdaniem to się persjana nazywa, nie żadne makarony. Persjana, persiana, spaghetti, sznurki, makarony. Odpowiedz Link
joanka-r Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 19.04.10, 20:27 Makarony? zdecydowanie nie. Makaron lobię na talerzu nie w oknie. Ani to ładne ani praktyczne. Jak to prać, prasować? Przed słońcem dobre są rolety, a firanki lobię gładkie, lejące. Odpowiedz Link
beakarp Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 19.04.10, 20:32 prasować absolutnie nie trzeba. A pierze się w siateczce ochronnej, w pralce Odpowiedz Link
kk345 Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 19.04.10, 21:14 joanko, lUbię, lUbię, lUbię Odpowiedz Link
dds6 Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 08.05.13, 16:38 Odradzam, jeśli masz dzieci. Dziecko jakiegoś sławnego rodzica kiedyś się powiesiło na takowej. Dzieci b. często owijają sobie te nitki wokół szyi. W sieci mnóstwo ostrzeżeń rodziców p/makaronami do pokoi maluchów. Mnie osobiście niezbyt się podobają. Dużo też zależy od wnętrza, w którym mają one być zawieszone. Odpowiedz Link
furtive_kitten Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 08.05.13, 22:53 Koty je lubia Mialam jedna taka firanke, po upraniu skoltunila sie na amen i czeka na rozplatanie w przyplywie anielskiej cierpliwosci. Odpowiedz Link
opium74 Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 10.05.13, 09:57 na forum wnętrzarskim są jednym z bardziej krytykowanych i wyśmiewanych elementów wystroju wnętrza... Odpowiedz Link
sasilla Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 10.05.13, 20:18 Bo coz, chyba nie widzialam aranzacji w ktorej wygladalo by to dobrze. Dla mnie wyglada to zwyczajnie kiczowato i to w zlym znaczeniu kiczu. Odpowiedz Link
koronka2012 Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 11.05.13, 19:23 kasandrafiranki napisał(a): > Firany makarony są w obecnym czasie bardzo modną dekoracją. Taa, szczególnie na prowincj Odpowiedz Link
kiepureczka Re: firanki-makarony, znacie? polecacie? 29.05.13, 15:08 Według mnie to świetna sprawa, fajnie wygladaja i sa lekke i przewiewne. no i nie trzeba prasować Ja takie widzialam w polontexie, ich sklepy to chyba firaneczka ale on line tez cos tam mają mozesz sprawdzić jak sie sprawy maja Odpowiedz Link