hela6 Jejuu, a skąd tu tylu "fachowców"? 18.05.10, 19:29 Łapanka była na głównej stronie portalu? Odpowiedz Link
anu_anu Re: Jejuu, a skąd tu tylu "fachowców"? 18.05.10, 20:16 No. Wczoraj od rana, nawet pisałam o tym Odpowiedz Link
sadosia75 Re: Stan cywilny w CV 19.05.10, 13:48 Nie wpisywalam. I teraz tez nie zwracam na to uwagi. szukam osob, ktore spelniaja wymagania zawodowe a nie prywatne. Moga byc pannami, mezatkami, kawalerami, zonatymi, wdowcami. nie interesuje mnie to. jesli umowa im pasuje czyli 8 godzin dziennie od poniedzialku do piatku, wynagrodzenie itp tez im pasuje a mnie pasuje ich wyksztalcenie, doswiadczenie i spelniaja reszte wymagan to zatrudniam. jesli nie pasuja do "profilu" to nie zatrudniam. wiem tez, ze padaja pytania o to czy ktos w rodzinie choruje na nowotwor ew. inna chorobe powazna, czy kandydat robil podstawowe badania okresowe i czy moze przyniesc zaswiadczenie od lekarza, ze zadna choroba sie nim nie interesuje. Odpowiedz Link
misself Re: Stan cywilny w CV 19.05.10, 19:23 sadosia75 napisała: > wiem tez, ze padaja pytania o to czy ktos w rodzinie choruje na > nowotwor ew. inna chorobe powazna, czy kandydat robil podstawowe > badania okresowe i czy moze przyniesc zaswiadczenie od lekarza, ze > zadna choroba sie nim nie interesuje. Hm, a czy tego nie obejmują badania przed przyjęciem do pracy? Teraz to nawet cytologię chcą robić w ramach tych badań Odpowiedz Link
sadosia75 Re: Stan cywilny w CV 22.05.10, 12:49 Badania okresowe owszem robia przed przyjeciem. Ale badania onkologiczne czy masz jakas chorobe czy nie to wg mnie przesada. Pamietam jak moja Mama chorowala i w jej zakladzie pracy ( fakt, ze po prawie 30 latach przepracowanych ) szli jej na reke w kazdej sytuacji. A jak chorowala moja ciotka to w zakladzie pracy miala jazdy o kazdy dzien wolny na chemioterapie.jednak zaswiadczenie od onkologa przed podpisaniem umowy o prace jest juz wg. mnie przegieciem. Co do cytologi to ja jestem jak najbardziej za. byc moze dlatego, ze juz jedna chorobe onkologiczna w rodzinie mam za soba wiec dmucham na te sprawy jak szalona. jednak zmuszac nikogo w swoim zakladzie pracy nie mam zamiaru. Odpowiedz Link
misself Re: Stan cywilny w CV 22.05.10, 20:37 sadosia75 napisała: > jednak zmuszac nikogo w > swoim zakladzie pracy nie mam zamiaru. Plany są takie, że ma być ustawowy obowiązek. Ja mam mieszane uczucia co do tego, bo według ustawy ma to być badanie wykonywane przez ginekologa wyznaczonego przez zakład pracy. Polecam poczytać: bip.mz.gov.pl/index?mr=m12091&ms Co do zaświadczenia od onkologa, to zgadzam się z Tobą - przegięcie. Zresztą takie rzeczy wychodzą chociażby na morfologii przed przyjęciem do pracy. Odpowiedz Link
niemogewtouwierzyc Re: Stan cywilny w CV 20.05.10, 00:24 nie widze powodu, zeby o tym nie pisac, jednoczesnie nie trzeba o tym pisac... nie powinno to miec dla zadnego pracodawcy znacznia, ale jesli ktos sie bardzo obawia, ze moze to przekreslic szanse na zaproszenie na rozmowe, a jest jednoczesnie pewien, ze spelnia wymagania opisane w ogloszeniu, to niech dla wlasnego spokoju nie pisze pozniej jesli to bedzie bardzo interesowalo druga strone, bedzie o to pytac, choc w sumie nie moze przed zatrudnieniem natomiast nie traktowalabym zbyt powaznie pracodawcy, ktory bedzie drazyl temat, zwlaszcza w kierunku zakladania rodziny przez panne/kawalera lub planow macierzynskich w przypadku zaobraczkowanych Odpowiedz Link
misself Re: Stan cywilny w CV 20.05.10, 11:42 niemogewtouwierzyc napisała: > nie widze powodu, zeby o tym nie pisac, jednoczesnie nie trzeba o tym pisac... Ta druga kwestia, jak widać po tym wątku, jest dość dyskusyjna Pojawiły się nawet głosy, że nie umiem pisać CV, skoro nie zamieszczam takiej informacji Faktycznie, uczono mnie w szkole pisać tzw. życiorysy, ale te zasady się troszkę zmieniły przez ostatnie 10 lat - wiele informacji "wypadło", bo mnie kazali pisać i miejsce urodzenia, i ten stan cywilny, i tytuł CURRICULUM VITAE na samym początku... Odpowiedz Link
otterly Re: Stan cywilny w CV 20.05.10, 23:41 misself napisała: i tytuł CURRICULUM VITAE na samy > m > początku... A to teraz się nie pisze??? Jejku, jestem nie na czasie i piszę... a spotkałam się też z wymogiem, że ma być dołączone zdjęcie i to kolorowe! Odpowiedz Link
misself Re: Stan cywilny w CV 21.05.10, 20:48 otterly napisała: > > A to teraz się nie pisze??? Jejku, jestem nie na czasie i piszę... > > a spotkałam się też z wymogiem, że ma być dołączone zdjęcie i to kolorowe! Ja się spotkałam z opinią, że się nie pisze. Ale może trzeba? Nie wiem. Zdjęcie daję czarno-białe, bo takie mam (zrobione aparatem analogowym u fotografa z tradycjami, który robił mistrzowskie czarno-białe zdjęcia). I niniejszym melduję, że: - nie napisałam stanu cywilnego - nie napisałam płci - nie napisałam daty ani miejsca urodzenia - na górze mojego CV jest moje imię i nazwisko, a nie napis "CV" - nie dołączyłam kolorowego zdjęcia, a byłam dzisiaj na 4 rozmowach i dostałam 3 odpowiedzi pozytywne. Odpowiedz Link
anita671 Re: Stan cywilny w CV 21.05.10, 22:36 Nie jestem przewrazliwiona na swoim punkccie, ogolnie wiadomo ze ze w podaniu o prace, opowiada sie o sobie, 8 godzin codziennie jakas grupa bedzie musiala spedzic z toba/ze mna. Nie pisze ze jestem mezatka czy rozwiedziona, napisalam ze w zyciu prywatnym rodzina jest dla mnie najwazniejsza, kocham sporty, nature. Na rozmowie o prace dojdzie do pytan o prywatne zycie. Swoja droga nie uwazam, za chamow, sekisow, rasistow osob opytajacych o stan cywilny, bez wzgledu na odpoiedz trzeba byc lekkim, reformowalnym, nie zacietrzewionym. Odpowiedz Link
anita671 Re: Stan cywilny w CV 21.05.10, 23:07 to zalezy wylacznie od pracy jakiej szukamy co nalezy wpunktowac w CV. Co innego praca w McDonalds, czy IKEA, gdzie pracuje sie gdzie jest miejsce w kraju, gdzie sa podroze sluzbowe i rodzina stanowi cos w rodzaju "ociazenia" co innego praca na miejscu gdzie trzeba inwestowac w szkolenie tu, a nie gdzies indziej, trzeba byc troche psychologiem i DOMYSLEC sie uzyc WLASNA INTELIGENCJE, a nie tylko i wylacznie obciazac niedoszlego pracodawce, za to, ze nie potrafilo sie odpowiedziec inteligentnie na oferte... Odpowiedz Link
misself Re: Stan cywilny w CV 22.05.10, 09:26 anita671 napisała: > DOMYSLEC sie uzyc WLASNA INTELIGENCJE, a nie tylko i > wylacznie obciazac niedoszlego pracodawce, za to, ze nie potrafilo > sie odpowiedziec inteligentnie na oferte... Primo, do kogo pijesz? Ja nikogo nie obciążam. Secundo, używa się kogo, czego, a nie kogo, co. Tertio, pierwsze słyszę, żeby praca w McD czy Ikei wiązała się z podróżami służbowymi, chyba że na jakimś stanowisku kierowniczym. Odpowiedz Link