Dodaj do ulubionych

WDPD kupuje mieszkanie

10.06.10, 15:19
Witam.Jestem w trakcie szukania mieszkania.Mam jedno na oku.Parę już
obejrzałam,porównałam.Mam pytanie-jakie koszty muszę ponieść oprócz ceny
mieszkania i zapłaty prowizji agentowi?Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia
z zakupem mieszkania i pewnie coś może mnie zaskoczyć.Jakieś opłaty
skarbowe,księga wieczysta-ile to wszystko kosztuje?Czy któraś z Was pomoże?Z
góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • iminlove Re: WDPD kupuje mieszkanie 10.06.10, 16:00
      Średnio za podatek, notariusza, wpis do księgi wieczystej (jeśli
      kupujesz na kredyt) można policzyć 10% kwoty nieruchomości.
    • at.at Re: WDPD kupuje mieszkanie 10.06.10, 16:25
      Jeśli oglądasz mieszkania z agentem, to zapytaj go o szczegóły. Za to agenci
      biorą prowizję i są najlepiej poinformowani.
    • ajlii Re: WDPD kupuje mieszkanie 10.06.10, 18:46
      Dogadaj się ze sprzedającymi w kwestii kosztów notariusza. Niby zwyczajowo ponosi je kupujący... ale warto zaproponować rozłożenie kosztów na obie strony. Mi się nie zgodzili, ale za to spuścili z ceny - wyszłam na tym bardzo dobrze, bo upust był o 2 tys większy niż koszty notarialne smile))
      • ajlii Re: WDPD kupuje mieszkanie 10.06.10, 18:49
        A! Jeszcze sprawdź czy rachunki za wodę, prąd i gaz były opłacane na bieżąco. I dogadaj się, że w razie gdy przyjdzie wyrównanie, to płacą osoby które w tym czasie mieszkały.
        Fakt, mieszkanie które kupiłam, miało długi z kilku miesięcy, a i tak nie płaciłam za to. Ale częśc zapłaciła firma która była przez kilka miesięcy właścicielem, a częśc udało sie po prostu umorzyć na zasadzie założenia nowego licznika. Tyle że jak mnie poinformował pan z elektrowni, gdybym nie przyszła od razu i zdażyliby mi odciąć prąd za długi poprzedniego właściciela, to i tak ja bym musiała zapłacić za ponowne podłączenie (choć za długów i tak by spłacała).
    • wrzesniowa_panienka Re: WDPD kupuje mieszkanie 10.06.10, 23:41
      oplata notarialna za sporzadzenie umowy przedwstepnej i pozniej sprzedazy,
      podatek od wartosci nieruchomosci 2%,platny u notariusza, oplata za wpis do
      ksiegi wieczystej i podatek roczny miastu od posiadanej nieruchomosci.
      Wiecej oplat nie pamietam smile
      • zla_wiedzma Re: WDPD kupuje mieszkanie 11.06.10, 08:59
        Warto zajrzeć do księgi wieczystej (o ile jest) i sprawdzić faktyczny stan
        własności i hipotekę czy był zaciągnięty kredyt pod zastaw mieszkania. Jeżeli
        jest spółdzielnia mieszkaniowa warto się przejść i zapytać np. o zadłużenie...

Nie wiem jak z urzędem skarbowym ? podatek od wzbogacenia się ? O_o
    • kropkaaga Re: WDPD kupuje mieszkanie 11.06.10, 10:04
      Dzięki bardzo dziewczynysmileKażda odpowiedz bardzo pomocna.Będę zwracać uwagę na wszystko.Ale ta biurokracja...uncertain
      Nie lepiej wszystko u jednej osoby załatwić?sadA tu trzeba tyle sie najeździć.Nasprawdzać.Muszę Wam powiedzieć,że szukanie mieszkania kojarzyłam z przyjemnością ale to tak do końca nie jest niestety.Człowiek już coś znajdzie,pełen nadziei.A tu to nie pasuje,tam to,itd.No ale cóż...Jak chcę mieć wymarzone gniazdko to muszę cierpliwa byćbig_grin
      • gazetowy.mail a co robi Twój pośrednik ???? 11.06.10, 16:43
        Przepraszam bardzo co robi Twój pośrednik? Nasz wszystko załatwiał i
        sprawdzał czy mieszkanie bez zadłużenia, co jest w KW. Mają też
        zaprzyjaźnionych notariuszy i nas umawiali.
        Kupowanie mieszkania było przyjemnością.
        • anyx27 Re: a co robi Twój pośrednik ???? 12.06.10, 23:56
          Jestem na bieżąco i mogę ci napisać, których opłat możesz legalnie uniknąć wink

Po pierwsze pośrednik nieruchomości.
          Po drugie opłata za umowę przedwstępną.

U nas mieszkanie z rynku wtórnego 450tys.

Mieszkanie wystawiał w necie pośrednik - my skontaktowaliśmy sie z właścicielem
          osobiście - zawsze to ok. 10tys w kieszeni wink Aksięgę wieczysta i brak
          zadłużenia sprawdzalismy sami - żadnego problemu z tym nie ma.

Umowa przedwstępna moze być sporzadzona w formie cywilno-prawnej - koszt zerowy,
          czyli ponad 2 tys zaoszczędzone.

Dogadalismy sie również z włascicielem i nie płaciliśmy zaliczki, ani zadatku.

Koszty dodatkowe:

1. Opłaty do banku przy kredycie (zależy od warunków,kwoty itd.).
          2. Notariusz przy umowie sprzedaży - 2.5tys.
          3. Wpis do księgi - ok. 300zł.
          4. Podatek pcc - 9tys.
          • mancipi do anyx27 13.06.10, 10:13
            jak kojarze jesteś z wrocławia- mam szukać mieszkania dla kogoś z rodziny i mam szybkie pytania- ile metrów kupiliście i gdzie oraz czy to kamienica czy blok. ja swoje 60 m kupowałam 3 lata temu, ostatnio sprawdzalam podobne oferty i widzialam ze ceny poszły w górę (a podobno kryzys) i chcę zobczyc na ile byly rzeczywiste a na ile podwyższone przez pośredników
            • emily_valentine Re: do anyx27 13.06.10, 10:53
              Oprócz podatku od nieruchomości jest jeszcze coś takiego jak opłata z
              tytułu użytkowania wieczystego. Dowiedz się jaki jest stan prawny działki,
              na której jest budynek, kto jest jej właścicielem. Jeśli miasto/gmina to
              UW trzeba płacić w terminie do 31 marca każdego roku. Jeśli to mieszkanie
              spółdzielcze koszty UW powinny być wliczone w czynsz. Jeśli właśność to UW
              samemu się płaci.
              Sprawdź to oraz jak jest z płatnością, żebyś czegoś nie "odziedziczyła" po
              poprzednich właścicielach, bo różnie to bywa.
              • mancipi Re: do anyx27 13.06.10, 12:21
                tutaj nie ma się czym martwić, bowiem opłata nie jest "przypisana" do lokalu tylko do użytkownika-tzn powstaje na podstawie decyzji adm (po nabyciu lokalu należy udać się do UM celem ustalenia jej wymiaru). póki co opłaty w postaci podatku od nieruchomości i opłaty za użytkowanie wieczyste są bardzo niskie, aczkolwiek to będzie się zmieniać jak tylko miasta przeprowadzą ich aktualizację-opłaty są uzależnione od wartości nieruchomości, a te w ostatnich latach bardzo wzrosły, w związku z czym po przeprowadzeniu wyceny miasto może wypowiedzieć dotychczasową opłatę i zażądać nowej w wyższej wysokości (przy czym musi wskazać na podstawę podwyższenia-tj umożliwić zapoznanie się z wyceną biegłego rzeczoznawcy). w związku z podwyższaniem opłat polecam procedurę przekształcenia użytkowania w prawo własności, przepisy chyba obowiązują do konca roku
                • emily_valentine Re: do anyx27 13.06.10, 13:13
                  Pisząc płatności miałam na myśli nie tylko podatki i opłaty UW, ale
                  również czynsz + opłaty licznikowe. A tu są różne zwyczaje.
            • anyx27 Re: do anyx27 13.06.10, 13:12
              Mieszkanie na Klecinie, gdzie jest niestety najdrożej, ale nam ta lokalizacja
              najbardziej odpowiada. Mieszkanie 60m2, 3 pokoje + garderoba, ogródek, standard
              wykończenia bardzo wysoki. Mieszkanie nie jest w kamienicy, ani w bloku,tylko w
              takim segmencie 6-cio lokalowym, gdzie każdy ma osobne wejście (nie ma klatek
              schodowych). Kosztowało 450tys.

W tym rejonie - mieszkania na Krzykach ceny kształtują się w okolicach 6-6.5tys
              za m2 przy mieszkaniach z rynku pierwotnego, a rynek wtórny to ok. 7-8tys. za m2.
              • mancipi Re: do anyx27 13.06.10, 13:37
                dzięki. ja mam szukać w śródmieściu, bo to na potrzeby studenta a nie chce go skazywać na codzienne stanie w 17 (chociaż wsiadając na pętli to będzie miał jeszcze siedzącesmile). co do kleciny-mój TŻ też twierdzi że w przyszłości powinniśmy się przenieść na krzyki, ale ja nie mogę wyobrazić sobie życia z dala od "klimatu" śródmieścia smile
                • anyx27 Re: do anyx27 13.06.10, 18:29
                  Macipi, jak już sie ma rodzinę, to szuka sie miejsca, gdzie jest cisza, spokój,
                  a jednoczesnie blisko wszędzie. no i, co we wrocławiu nie bez znaczenia wink,
                  miejsca, gdzie sa najmniejsze korki wink na Klecinę jeździ 17, autobusy D, 133 i 107.
                  • mancipi Re: do anyx27 13.06.10, 22:27
                    i jedna droga w postaci powstańców smile
                    • anyx27 Re: do anyx27 13.06.10, 22:47
                      mancipi napisała:

> i jedna droga w postaci powstańców smile

ja rzadko jeżdżę powstańców. mieszkam na Klecinie i mam 3 możliwości wylotów do
                      centrum - przez Oporów i Grabiszyńską, przez Krzycką oraz przez Karkonoską.

Zresztą jak mieszkasz gdziekolwiek na Krzykach, to oprócz Powstańców masz inne
                      możliwości - Wyścigowa, Gajowicka, Hallera, Ślężna, Borowska, Racławicka.
                      Dlaczego akurat Powstańców?
                      • anyx27 Re: do anyx27 13.06.10, 22:48
                        4 wyloty - bo jeszcze Czekoladowa i Avicenny.
                      • mancipi Re: do anyx27 18.06.10, 21:39
                        bo to nią jadą podane przez ciebie autobusysmile a przy okazji powstańców od lipca
                        też zaczynają remontować i wtedy to będzie się działo.. (mam nadzieję że
                        wcześniej skończą wyścigową, aczkolwiek znając nasze miasto...)
        • misself Re: a co robi Twój pośrednik ???? 13.06.10, 09:42
          gazetowy.mail napisała:

> Przepraszam bardzo co robi Twój pośrednik? Nasz wszystko załatwiał i
          > sprawdzał czy mieszkanie bez zadłużenia, co jest w KW. Mają też
          > zaprzyjaźnionych notariuszy i nas umawiali.
          > Kupowanie mieszkania było przyjemnością.

U mnie było tak samo, wszystko załatwiał pośrednik. Mieszkanie było mocno
          zadłużone smile Ale to akurat był plus, bo dzięki temu było tanie.
    • martishia7 Re: WDPD kupuje mieszkanie 11.06.10, 10:32
      Jeżeli jest KW a nie spółdzielcze własnościowe, to za dokonanie wpisu te się
      płaci, ale to nie są duże koszty.
      Relatywnie bardziej odczujesz notariusza wink Stawki maksymalne:

§ 3. Maksymalna stawka wynosi od wartości:
      1) § 3 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 27 września 2007 r.
      (Dz.U.07.187.1336) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 października 2007 r.
      1) do 3.000 zł - 100 zł;
      2) powyżej 3.000 zł do 10.000 zł - 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3.000 zł;
      3) powyżej 10.000 zł do 30.000 zł - 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10.000 zł;
      4) powyżej 30.000 zł do 60.000 zł - 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30.000 zł;
      5) powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej
      60.000 zł;
      6) powyżej 1.000.000 zł do 2.000.000 zł - 4.770 zł + 0,2 % od nadwyżki
      powyżej 1.000.000 zł;
      7) powyżej 2.000.000 zł - 6.770 zł + 0,25 % od nadwyżki powyżej 2.000.000
      zł, nie więcej jednak niż 10.000 zł, a w przypadku czynności dokonywanych
      pomiędzy osobami zaliczonymi do I grupy podatkowej w rozumieniu przepisów ustawy
      z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn nie więcej niż 7.500 zł.

Oczywiście jeśli się przemeldujecie, to musisz pamiętać o kosztach wymiany
      dokumentów, ale przy cenie mieszkania to pikuś wink
      • catalina81 Re: WDPD kupuje mieszkanie 11.06.10, 11:01
        warto przed kupnem popytać sąsiadów jak wygląda kwestia ciśnienia wody na tym
        piętrze, czy są jakieś problemy z instalacją, zaciekaniem z dachu i
        nieszczelnych rynien, czy winda działa (jeśli jest) i jak często się psuje.
    • mancipi Re: WDPD kupuje mieszkanie 13.06.10, 10:07
      kwestie dotyczące mieszkania:
      -zaswiadczenie ze spółdzielni/wspólnoty że właściciele nie zalegają z czynszem i opłatą na fundusz remontowy
      -wyjaśnienie czy środki z funduszu remontowego przechodzą na nabywcę
      - zaświadczenia z elektrowni, gazowni, wodociągów o niezaleganiu, już przy samym wydawaniu lokalu spisanie liczników-gdy bedziesz podpisywala umowy z dostawcami mediow to podpiszej je od zastanego stanu
      -sprawdzenie kiedy konczy sie umowa na telefon, internet, kablówkę-czy mozna ją przejąć bądź wypowiedzieć
      -jak jest to warto sprawdzic plan zagospodarowania-czy za chwilę pod oknem nie wybudują jakiejs uroczej autostradysmile
      - zapytaj się kiedy byly wymieniane piony, instalacja elektryczna, dach, okna
      - obecnie lokal sprzedawany pownien miec świadcectwo energetyczne- tzn jak jest bardzo albo nie jest energooszczędny (aczkolwiek nie pamietam czy czasowo nie wstrzymali ich wydawania)- z doświadczenia wiem ze to bardzo wazne-my w zimie marzniemy i to bardzo
      - ustal jakie meble, sprzety zostają, czy piwnica jest na stale przypisana do lokalu
      - co do sąsiadów to różnie z tym bywa, my lat >30 mieszkamy w bloku emerytów i bardzo sobie chwalimy

co do opłat
      - umowa przedwstępnama swoje plusy i minusy jeżeli nie boisz sie ze sprzedadzą lokal komus kto moze zaoferowac wyzsza cene to nie podpisuj, tak samo gdy masz przeczucie ze znajdziesz cos lepszego
      w przypadku podpisywania umowy cywilnopranej nie masz szans na żądanie wydania lokalu
      w przypadku umowy przedwstępnej podpisywanej u notariusza to warto znaleźć takiego, który zgodzi się na to, że koszt umowy przedstępnej będzie się mieścił w koście ostatecznej-często da się do tego dogadać-dzięki temu będziesz miala zabezpieczenie bez kosztów
      - pośrednik no jak podpiszesz umowę to trudno uwolnic sie od zaplaty wynagrodzenia, ale można je negocjować-my zjechalismy do polowy stawki
      - koszty kredytu-zależą od banku, jak masz dużą zdolność to można negocjowac rozne oplaty, przy okazji polecam bezpośrednio uslugi banku a nie pośredników-krócej trwa i pewniej
      - wpis do KW-tym zajmuje się notariusz, tylko zostawiasz kasę, koszty zależne od tego czy KW już jest czy też trzeba ją założyć (ale wtedy warto negocjować ze sprzedającym o wspólnym pokrywaniu), oraz czy wpisujesz hipotekę-dodatkowe 150 zł
      - przed podpisaniem umowy idź do sądu sprawdzić KW-jest to za darmo, za odpis płaci się 30 zł (tak jest gdy księgo są w systemie informatycznym, a już prawie wszystkie są)
      to by było na tyle
      • kropkaaga Re: WDPD kupuje mieszkanie 13.06.10, 10:50
        Bardzo,bardzo dziękuję za cenne informacjesmile
    • sadosia75 Re: WDPD kupuje mieszkanie 13.06.10, 12:35
      My zapomnielismy o dosc waznej sprawie. Zadne z nas nie poszlo do
      dzielnicowego popytac o to jakie "nastroje" sa na osiedlu.
      wlasciciel mieszkania zapewnial, ze jest cicho i spokojnie. pozniej
      sie okazalo, ze sasiad z gory to notoryczny imprezowicz, na osiedlu
      srednio raz w miesiacu zjawia sie policja w celach rozgonienia
      bijatyk, a jakies 3 km od naszego osiedla ( koniec miasta ) mamy
      swiniarnie i latem cudowny zapach z tej swiniarni nas nawiedza.
    • druzynad Re: WDPD kupuje mieszkanie 18.06.10, 01:57
      Włąśnie jestem na końcu drogi ponoszenia kosztów z tym związanych.
      Zapraszam: kupujemieszkanie.blog.onet.pl/1,CT27906,index.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka