misself 17.07.10, 14:16 Dokładniej to wiruje, ale bardzo słabo. Ręczniki (prane na 90 stopni bez płynu) dosłownie ociekają wodą, muszę nastawiać dodatkowe wirowanie. Nie wiem, co robić Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anu_anu Re: Pralka - wirowanie 17.07.10, 15:47 A jak włączysz samo wirowanie to działa poprawnie? Może coś wpadło do rury odpływowej i chwilowo przytkało? W każdym razie przed wezwaniem serwisu bym z nimi pogadała - niech spróbują postawić domniemaną diagnozę na odległość (wraz z określeniem kosztu naprawy). Uzbrojona w tę wiedzę bym pojęła decyzję - naprawiać czy kupić nową. PS Czy to nie Ty pisałaś, że chcesz sie pozbyć grata? Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 17.07.10, 15:58 Właśnie wyjęłam "normalne" pranie - czyli prane na tzw. programie szybkim, w zimnej wodzie, z "wirowaniem delikatnym". Jest mokre tak jak zwykle, nie cieknie. Ciekną za to ręczniki, jak głupie. Może to jest kwestia tych ręczników? Jak je prałam z płynem do płukania i na 60 stopni, to nie ciekły, a teraz piorę na 90 bez płynu, może chłoną więcej wody? Ewentualnie - że coś się spsuło z programem "wirowanie", bo "wirowanie delikatne" działa. > Czy to nie Ty pisałaś, że chcesz sie pozbyć grata? Tak, ale to jest ambiwalentne Bardzo bym chciała nową pralkę, która by była cichsza, szybsza i miała opóźniony start, ale nie stać mnie obecnie na zakup nowej. Oczywiście jak ta padnie, to jakoś się nam uda kupić coś w zamian, ale wolałabym poczekać jeszcze z tym wydatkiem. Natomiast właśnie dlatego nie wzywam serwisu - bo nie wierzę, żeby jakakolwiek naprawa się opłacała. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Pralka - wirowanie 17.07.10, 17:06 Mi się wydaje, że ręcznik chłonie tyle wody ile chłonie, to nie zależy od rodzaju prania. Masz program na samo wirowanie? Jeżeli tak - to puść, zobaczysz co się będzie działo. Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 17.07.10, 17:48 anu_anu napisała: > Mi się wydaje, że ręcznik chłonie tyle wody ile chłonie, to nie zależy od > rodzaju prania. Masz program na samo wirowanie? Jeżeli tak - to puść, zobaczysz > co się będzie działo. Ale może zaczął chłonąć przez to, że jest prany od paru miesięcy bez płynu Mam samo wirowanie, ale to jak mi się uzbiera ręczników, bo świeżo wyprałam Trochę mnie jednak pocieszyłyście, że to nie oznacza, że pralka się zaraz rozpadnie BTW czy to może być wina filtra..? Odpowiedz Link
anu_anu Re: Pralka - wirowanie 17.07.10, 18:22 Może to być wina filtra, pralka nie zacznie wirować póki ma w środku wodę. Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 17.07.10, 18:29 anu_anu napisała: > Może to być wina filtra, pralka nie zacznie wirować póki ma w środku wodę. Hm, to może się coś przytkało... Bo ta pralka ma napisane, że filtr jest "samoczyszczący". Ale może coś mu nie wyszło. Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 07:43 joanka-r napisała: > oczyść filtr Dzięki za radę Jak? Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: Pralka - wirowanie 17.07.10, 20:03 Mi zdarza się że nie odwirowuje prania na 90 stopni (pisałam zresztą gdzieś tu na forum),te same ręczniki prane na jakimkolwiek innym programie są normalnie odwirowywane. Odpowiedz Link
myrtille Re: Pralka - wirowanie 17.07.10, 20:24 Pralka moja nie odwirowuje jeśli namoknięte pranie jest za ciężkie. Też zwykle dotyczy to ręczników lub pranej pościeli. Jak zdarzy mi się zapomnieć o tym to potem to mokre pranie dzielę na pół i już każda połowa odwirowuje się normalnie. Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 07:44 Ona wiruje, tylko jakby za słabo. To stara pralka, nie jest inteligentna, dotąd robiła co się jej kazało bez dyskusji Odpowiedz Link
irenazu Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 08:46 Zapewne masz jakąś instrukcje i tam powinno być napisane jak się czyści filtr.Jeżeli nie,to zwykle na dole każdej pralki jest jakaś klapka,listwa za którą jest ukryty filtr.Trzeba go wyjąć,rożne są sposoby,w starym polarze był specjalny klucz;w nowszym używało się monety;teraz mam odkręcany ręką,wyczyścić.To że piszą,że filtr jest samoczyszczący to nie znaczy,że nie trzeba oczyścić.Może przyblokowały go jakieś chusteczki,jakiś mały element z prania-nie brakuje żadnej skarpety?;może po prostu nazbierało się za dużo farfocli i woda nie może dobrze odpływać.Też tak miałam w pralce z samoczyszczącym się filtrem. Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 09:14 irenazu napisała: > Zapewne masz jakąś instrukcje Niestety nie mam. Pralka jest odziedziczona po Babci i nie zdążyłam jej spytać, gdzie dała instrukcję. Poczekam aż Mężczyzna mi się objawi w mieszkaniu, i go zagonię do szukania listwy bądź klapki Odpowiedz Link
budzik11 Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 09:38 U mnie to takie odkręcane kółeczko na dole, od frontu. Też niby samoczyszczący, ale nie raz były tam kłaki, guziki itp. znaleziska. Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 10:59 Z przodu ani po bokach nic nie ma, gładka powierzchnia. Podejrzewam, że jeśli już, to z tyłu. Ciężko wysunąć tę pralkę, trzeba dwóch osób do tego. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 13:23 Misself, a to wirowanie odbywa się z normalną prędkością? Chodzi mi o ocenę "na ucho". Bo jeżeli ona wolniej kręci - to oczyszczenie filtra nie pomoże... Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 21:26 Anu, na oko to jest tak jak zwykle, normalne wirowanie. Wyprałabym co innego na tych 90 stopniach, żeby sprawdzić, ale nie mam nic, co by wytrzymało Irenazu, to jest Mastercook, modelu nie znam, ale mogę sprawdzić. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 21:57 To obstawiam filtr bądź coś w przewodzie odprowadzającym wodę. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 22:38 Acha, mogło jeszcze być za dużo prania i pralka nie miała mocy aby się rozpędzić z wirowaniem. Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 18.07.10, 22:40 Wyczyszczę ten filtr i zobaczymy - ale to dopiero w przyszłym tygodniu, teraz jestem sama na gospodarstwie Co do mocy, to wątpię, żeby o to chodziło - prałam już w niej różne rzeczy, nigdy nie ładuję bębna do pełna, zawsze wszystko było OK. Odpowiedz Link
my_valenciana Re: Pralka - wirowanie 19.07.10, 00:49 U mnie były podobne objawy - była moneta w rurce odprowadzającej wodę. Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 19.07.10, 07:14 my_valenciana napisała: > U mnie były podobne objawy - była moneta w rurce odprowadzającej > wodę. Brzmi poważnie Jak ją wyjęłaś? Odpowiedz Link
irenazu Re: Pralka - wirowanie 19.07.10, 16:32 Wgoglałam sobie dostępne obecnie pralki i widzę,że te ładowane przez szybkę mają na dole pasek ,tak jak mój whirpool.Po zdjęciu tego paska mam łatwy dostęp do filtra.Pokombinuj,może jednak facet do tego nie będzie potrzebny Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 19.07.10, 16:44 irenazu napisała: > Wgoglałam sobie dostępne obecnie pralki i widzę,że te ładowane przez szybkę maj > ą > na dole pasek ,tak jak mój whirpool.Po zdjęciu tego paska mam łatwy dostęp do > filtra.Pokombinuj,może jednak facet do tego nie będzie potrzebny Facet nie był, ale wkrętarka była Odkręciłam śrubki po bokach, zdjęłam tę listwę, ale pod spodem nic nie ma - jest dziura, przez którą można zobaczyć jakieś wnętrzności, ale nie ma żadnego miejsca, które by wołało "oczyść mnie". Wszystko zamknięte Odpowiedz Link
ubrys Re: Pralka - wirowanie 19.08.10, 15:04 Wirowanie ma znaczenie jak ktos ma mało czasu lub suszarkę, czesto ludzie 2 razy odwirowują bo trwa to krótko a w suszarce lepiej sie wysuszy i krócej. Mam pralkę candy która ma 1200 obrotów, czasami nastawiam drugie wirowanie jak włożę za dużo do pralki, ale trzeba pamietać żeby nie odwirowywać gdy pierze się koszule Odpowiedz Link
nelle76 Re: Pralka - wirowanie 19.07.10, 20:34 miałam podobnie jak prałam wielki koc, pod wpływem wody stał się jeszcze bardziej ciężki i chyba pralka nie dała rady... na dodatek nie odprowadziła wody więc pustą dałam na dodatkowe wirowanie i pomogło. Powiedzmy że mamy wsadu 5kg, tylko że ten wsad namoczony jest o wiele cięższy... Potem prałam inne rzeczy i pralka jest ok. Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 19.07.10, 20:46 Koce prałam wielokrotnie i nigdy nie ociekały wodą. Ręczniki też i dopiero od pewnego czasu ociekają. Problem leży chyba gdzie indziej niż w ciężarze prania Odpowiedz Link
my_valenciana Re: Pralka - wirowanie 19.07.10, 22:53 Nie byłam sprytna - to Pan z serwisu znalazł monetę - zapłaciłam za przegląd oczywiście. Odpowiedz Link
my_valenciana Re: Pralka - wirowanie 19.07.10, 22:54 A może pomoże jak powiem jak on to zrobił. Odkręcił ten wąż i dmuchał w niego, w wężu furkotała moneta i wtedy już oboje wiedzieliśmy Odpowiedz Link
misself Re: Pralka - wirowanie 20.07.10, 07:43 my_valenciana napisała: > A może pomoże jak powiem jak on to zrobił. Odkręcił ten wąż i > dmuchał w niego, w wężu furkotała moneta i wtedy już oboje > wiedzieliśmy Jak filtr zawiedzie, to spróbuję węża Obawiam się, że przy wieku tej pralki każdy przegląd przewyższałby kosztami jej wartość. Odpowiedz Link