aan.naa 29.07.10, 16:56 Jak ugotować by nie był mętny, rosół gotuję z kurczaka i z indyka (udziec, skrzydło), czasami dorzucam kawałek pręgi wołowej, włoszczyzna, przyprawy, gotuję na wolnym ogniu, więc gdzie popełniam błąd? Szumuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja34 Re: Mętny rosół 29.07.10, 17:35 mnie mama uczyła,że należy odszumować tuż,sekundę przed zagotowaniem się rosołu-tak,żeby te farfocle nie zagotowały się.nie wiem czy ma to sensowne uzasadnienie ale ja stosuję tę metodę i rosół jest czysty Odpowiedz Link
joanka-r Re: Mętny rosół 29.07.10, 17:55 Musisz rosół zszumować...czyli zebrać szumowiny po zagotowaniu. Ja po zagotowaniu, wylewam wodę, płukam mięso i nastawiam drugi raz. Wówczas dopiero sypię przyprawy dodaję warzywa. Gotuje na maleńkim ogniu. Odpowiedz Link
stef63 Re: Mętny rosół 29.07.10, 18:18 > Ja po zagotowaniu, wylewam wodę, płukam mięso i nastawiam drugi raz. Wówczas do > piero sypię przyprawy dodaję warzywa. Gotuje na maleńkim ogniu. Ja też robiłam i robię tak jak joanka-r i mimo to czasami rosół wchodził mi mętny. Od ponad roku mam dzbanek Brita i rosół gotuję teraz zawsze na przefiltrowanej wodzie i od tej pory jeszcze mi się nie zdarzyło by mi rosół wyszedł mętny, a przedtem to różnie bywało z moim rosołem. Odpowiedz Link
irenazu Re: Mętny rosół 29.07.10, 18:43 Nigdy nie zbieram "szumów" a i tak rosół jest klarowny.Wrzucam do zimnej wody mięso-z kurczaka,indyka i wołowinę-nie zawsze wszystkie gatunki,a często są to obkrojone resztki z całego kurczaka, tzn.grzbiet,szyja i kuper,skrzydło lub szyja z indyka,pręga lub żebra wołowe;włoszczyznę,sól i kilka ziarenek pieprzu.Zagotowuję i przestawiam na najmniejszy palnik,lekko uchylam pokrywkę,zmniejszam gaz na maxa i rosół gotuje się sam.Trwa to 2-3 godziny.W zasadzie nie zaglądam do gara przez ten czas.Wszystkie farfocle opadają na dno i wlewając rosół na talerz nic niepotrzebnego nie ma.A szumowiny to przecież nic innego jak ścięte białko.Zostaje na dnie.No oczywiście nalewając rosół na talerz nie mieszam w garze,tyle tylko,żeby odgarnąć tłuszcz z wierzchu.Myślę,że rosół jest klarowny dlatego,że podczas długiego,powolnego,spokojnego gotowania wszystkie zmętnienia mają czas się wytrącić i opaść na dno. Odpowiedz Link
ki-tty Re: Mętny rosół 29.07.10, 18:51 Kiedyś też mi rosół wychodził mętny ale mama mi podpowiedziała,że nie należy nakrywać garnka pokrywką ja tak robię i mam klarowny rosołek Odpowiedz Link
roxy361 Re: Mętny rosół 29.07.10, 21:38 U mie tak samo jak u ki-tty, odkryty garnek i dolewam tylko zimna wode w trakcie gotowania. Odpowiedz Link
allija Re: Mętny rosół 29.07.10, 22:04 potwierdzam, garnek musi być odkryty żeby rosół był klarowny. Odpowiedz Link
karlakarla Re: Mętny rosół 29.07.10, 23:17 Też nie przykrywam garnka, a warzywa wrzucam dopiero po zagotowaniu mięsa i wybraniu szumowin, słyszałam jeszcze kiedyś że wlewa się do rosołu rozmącone białko jajka ale dla mnie to czarna magia Odpowiedz Link
leluchow1 Re: Mętny rosół 30.07.10, 11:14 Ja dodaję 1 niewielkiego buraczka. Wyjmuję pod koniec. Rosól jest klarowny i pieknie żółty Odpowiedz Link
angel303 Re: Mętny rosół 30.07.10, 11:31 rosól gotuje bez przykrycia i zawsze na wolnym ogniu tak by się nie zagotował, szumuję i nigdy nie wyszedł mi mętny. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Mętny rosół 14.08.10, 11:53 Z tym białkiem jajka to wcale nie czarna magia. Po prostu zagotowuje się z rozmąconym białkiem, które wtedy ścina się w bardzo drobne farfocle razem z mętami. Potem trzeba płyn przecedzić przez gęste sitko i jest już klarowny. Ten sposób bywa stosowany zwłaszcza do galaret mięsnych i rybnych, żeby były klarowne. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: Mętny rosół 01.08.10, 20:03 ZAWSZE przykrywam garnek pokrywka i NIGDY nie mialam metnego rosolu.Sek tkwi w czym innym ki-tty napisała: > Kiedyś też mi rosół wychodził mętny ale mama mi podpowiedziała,że nie należy > nakrywać garnka pokrywką ja tak robię i mam klarowny rosołek Odpowiedz Link
smutas13 Re: Mętny rosół 31.07.10, 07:28 zawle napisała: > czasami zależy to od mięsa Zgadzam się. Od kiedy rosół gotuję z zamrożonego mięsa, wiem, że nie dędzie niespodzianki z mętnym rosołem. Wszystkie składniki wkładam do zimnej wody. Cały czas, rosół jest przykryty pokrywką i jest klarowny. Odpowiedz Link
madzioreck Re: Mętny rosół 31.07.10, 07:16 A może gotujesz za szybko? Powinno tylko "mrugać". Zawsze są jakieś farfocle, powinny jednak opaść. Odpowiedz Link
kellss Re: Mętny rosół 01.08.10, 00:55 1. oczyścić mięsko (kurczak, indyk, wołowe - co kto woli) 2. zagotować gar wody 3. na wrzącą wodę wrzucić mięsko 4. odszumować 5. dodać rosołki (ja daję drobiowy i wołowy) 6. dodać liść laurowy i ziele angielskie 7. dodać WARZYWKO 8. gotować na maleńkim ogniu 1,5 godziny Voila! Nie ma prawa się nie udać. Odpowiedz Link
kellss Re: Mętny rosół 01.08.10, 01:21 znaczy - miesko i rosolki. dokladnie - daawno daawno temu gotowalam z marchewka, cebulka, pietruszka itp - i wychodzilo roznie, dopiero przeszkolona przez babcie mojego meza zaczelam gotowac j.w. i jest ekstra. Nie wiem, czemu. Teraz mam rosol: klarowny, smaczny, dlugo-w-lodowce-stojacy. Aha, i jeszcze kroje-siekam drobno szczypiorek, podaje w miseczce do dosypania do rosolku na talerzu - pycha! Polecam Odpowiedz Link
kellss Re: Mętny rosół 01.08.10, 01:22 aaa, i makaron LUBELLA - nie zadne tam ble, fuj inne. Odpowiedz Link
kaz-oo Re: Mętny rosół 01.08.10, 20:31 Kostki rosołowe i warzywko do rosołu?! Jeszcze serek topiony dodaj, a będziesz miała pełną tablicę Mendelejewa) Fuj! Odpowiedz Link
aan.naa Re: Mętny rosół 01.08.10, 08:07 rosołu nie przykrywam pokrywką, więc chyba muszę zmniejszyć gaz, choć gotuję na małym ogniu, może gaz musi być naprawdę "maleńki", bo dolewam wodę w między czasie bo się wygotowuje Odpowiedz Link
julk_a33 Re: Mętny rosół 01.08.10, 19:16 Gotuję na bardzo małym ogniu z przykrytą pokrywką . Przy zagotowaniu zbieram szumowinę do skutku , po około 2godz. wkładam włoszczyznę , uwielbiam dokładać liście selera . Nigdy nie zdarzyło się aby rosół wyszedł mętny, jeśli dolewasz wody to tylko przegotowaną i ciepłą . Wszystko zależy również od rodzaju mięsa , wspomniałaś o łacie czy prędze obydwa to mięsa kleiste ja ich nie dodaję do do rosołu , bardziej nadają sie do bigosu ,krupniku , pręgę można upiec i do tego kluseczki kładzione . Czytając ,ze ktoś gotując rosół dodaje kostki rosołowe , suszone warzywa to śmiech mnie ogarnia , po co się męczyć wystarczy szybko bulion ugotowac podprawić chemią i wmawiać wszystkim ,że rosół domowy na stole podany ) . Odpowiedz Link
madzioreck Re: Mętny rosół 01.08.10, 19:42 ulk_a33 napisała: >jeśli dolewasz wody to tylko przegotowaną i ciepłą . Hm. Ja zawsze podlewam zimną wodą. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: Mętny rosół 01.08.10, 20:00 warzywa wrzucasz gdy wywar dobrze odszumujesz.Zanim wrzucisz warzywa,zmniejszasz ogien pod garnkiem maksymalnie.Potem ma sie on gotowac "ledwo,ledwo".Jakies pol godziny przed koncem gotowania wrzucasz cala obrana,ponacinana cebule-ona zbiera "mety". Odpowiedz Link
papuzka_gda Re: Mętny rosół 14.08.10, 00:41 Nigdy nie odszumowuje rosolu-zawszed mam klarowny. Gotuje samo mieso na malutkim gazie ze 3h, pozniej dorzucam warzywa i dalej gotuje. Ale jesli gotuje z wolowina to wkladam mieso do zimnej wody, wtedy jeszcze smak/sok z miesa wydobywa sie przed scieciem we wrzątku. Jesli gotuje z drobiu to wkladam do wrzątku-innaczej scina sie mieso niz w przypadku wolowiny. Jesli dolewam wode to tylko wrzatek+ maly gaz+ czesciowo odkryty garnek/troche przykryty (tu nie ma reguly). Moja babcia kiedys mowila,ze sekret tkwi w wolnym ogniu i dlugim gotowaniu. A szum...coz, to sam smaczek z miesa, ktory pozniej sie rozchodzi ładnie. Odpowiedz Link
kellss Re: Mętny rosół 14.08.10, 02:41 no to teraz wybieraj, autorko watku -kazdy rosol inny. a w temacie fatwy wydanej na warzywko i rosolki, prosze dokladnie obwachac miesko sklepowe na rosolek, np. porcje rosolowa lub inne, czasem pachnie siarka jak z zapalek. Odpowiedz Link