nicol.lublin 23.09.10, 21:53 prosze o rady, bo te z którymi się zetknęłam są beznadziejne. gdzieś słyszałam, że powinna miec moc powyżej 1000W, ale czy to jedyny warunek? a może problemem jest ciasto? podrzućcie sprawdzony przepis na chrupiące gorfy zamiast gofrów ciągutek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nerri Re: dobra gofrownica 24.09.10, 00:32 Mam gofrownicę 1000W,w tych z mniejszą mocą faktycznie nie wychodzą za dobre. Przed wlaniem ciasta musisz ją mocno rozgrzać.Wlać ciasto,po około minucie,może ciut więcej otworzyć na moment i wypuścić nadmiar pary. Ja robię w ten sposób i z tego przepisu,wychodzą super chrupiące. Przepis: 2 szklanki maki 2 szklanki mleka 1 lyzka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka, zoltka oddzielone od bialek Rozgrzac gofrownice. Wszystkie skladniki oprocz bialek ubic mikserem na gladka mase. Bialka ubic na sztywna piane i delikatnie wymieszac z ciastem. Piec w gofrownicy na rumiano- okolo 2-3 minut, podawac z bita smietana lub ulubionymi dodatkami. Odpowiedz Link
catalina81 Re: dobra gofrownica 24.09.10, 07:26 gofrownica taka www.electro.pl/produkt-DEZAL_Gofrownica_DEZAL_301_4-52526,128.html mam już parę lat. ciasto robię na oko. musi być dosyć gęste. składniki: mąka pszenna mąka ziemniaczana (gofry są bardziej chrupkie) proszek do pieczenia cukier waniliowy mleko masło roślinne rozpuszczone dodane do ciasta jak się gofry pieką trzeba od czasu do czasu ścisnąć rączki na chwilę i puścić - trochę odparowują Odpowiedz Link
ka_thy Re: dobra gofrownica 24.09.10, 08:46 Moja gofrownica jest z Lidla, ma ok. 1200W. Piekę z tego samego przepisu co nerri. Gofry są chrupiące ale zaraz po wyjęciu z gofrownicy. Gdy poleżą, miękną. Wtedy wrzucam je na chwilę na grill w mikrofalówce i znów są chrupiące. Odpowiedz Link
1monia4 Re: dobra gofrownica 24.09.10, 11:51 Tez mam wyżej wymienionego Dezala-b.dobry. Przepis 2 jajka-bialko ubijam 2 szklanki maki 2szklanki mleka i lyzka śmietanuy(lub kefir,jogurt natruralny) szczypta soli i ja daje 4 lyzeczki cukru Chrupiące i pyszne Odpowiedz Link
1monia4 Re: dobra gofrownica 24.09.10, 11:52 Smietanę,jogurt nat,lub kefir dodaje sie ,aby gofry byly chrupiace Odpowiedz Link
maggs1 Re: dobra gofrownica 24.09.10, 13:40 Też mam Dezala jak w ww. linku - sprawdza się świetnie, użytkuję już z 10 lat, trzeba tylko uważać na teflon. Odpowiedz Link
ka_thy Re: dobra gofrownica 25.09.10, 11:13 No to super Bo ja niestety jestem z tych co to wyczują każdą ilość proszku do pieczenia. Cos mi się widzi, że na podwieczorek znów będą gofry Odpowiedz Link