Dodaj do ulubionych

Białka kurze

29.09.10, 14:16
Chciałabym zapytać, co można dobrego zrobić z białek jajka kurzego. Ostatnio próbuję piec różne rzeczy i zauważyłam że do wielu ciast dodaje się same żółtka, albo przynajmniej więcej żółtek niż białek. Nie chciałabym, żeby białko się zmarnowało. Pamiętam, że moja mama piekła z białka i płatków owsianych coś w rodzaju makaroników.
Macie może jakieś dobre pomysły na rozwiązanie problemu nadmiaru białek? wink
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: Białka kurze 29.09.10, 14:20
      Upiec bezy. Jak nie lubisz - to upiec i mi wysłać big_grin
      • listekklonu Re: Białka kurze 29.09.10, 15:39
        > Upiec bezy. Jak nie lubisz - to upiec i mi wysłać big_grin

Nie lubię bez, więc piec ich mi się tym bardziej nie chce. Mogę Ci wysłać surowe białka kurierem wink
    • zla_wiedzma Biała Pavlova 29.09.10, 14:26
      Przepis
    • zla_wiedzma Ciasto makowe 29.09.10, 14:28
      Przepis wink
    • gazeta_mi_placi Re: Białka kurze 29.09.10, 14:49
      U mnie kot chętnie wylizuje,ale myślę,że pies też by nie pogardził.
      • dzioucha_z_lasu Re: Białka kurze 29.09.10, 14:57
        Surowe białko szkodzi i psu i kotu - nie powinny dostawać
        • gazeta_mi_placi Re: Białka kurze 29.09.10, 15:06
          Jedzą i żyją,tak samo kot jak i wcześniej w domu rodzinnym pies który dożył 16 lat.
          Czemu szkodzi?
          • dzioucha_z_lasu Re: Białka kurze 29.09.10, 15:18
            No pewnie, że nie umrą od tego. Białko jaja kurzego zawiera awidynę, która wiąże biotynę. Niedobór biotyny powoduje wypadanie włosów, łupierz i ogólnie nienajlpszy stan skóry oraz większą podatność na zakażenia pasożytami. Niebezpieczne może być podawanie dużych ilości samego, surowego białka jaja. Podając surowe jajka istnieje ryzyko zatrucia salmonellą.
            • ruda.ja Re: Białka kurze 30.09.10, 16:57
              dzioucha_z_lasu napisała:

> No pewnie, że nie umrą od tego. Białko jaja kurzego zawiera awidynę, która wiąż
              > e biotynę. Niedobór biotyny powoduje wypadanie włosów, łupierz i ogólnie niena
              > jlpszy stan skóry oraz większą podatność na zakażenia pasożytami. Niebezpieczne
              > może być podawanie dużych ilości samego, surowego białka jaja.

Ha, bo dawka czyni truciznę wink Lis wyżerający raz po raz jajka ptasie z pewnością nie oddziela żółta od białka smile)

A z białek można jeszcze zrobić dodatek do zup mlecznych i owocowych:
              Z białek ubić sztywną pianę dodając stopniowo 2 łyżki cukru. Mleko zagotować i na gotujące się wkładać łyżką pianę. Chwilę pogotować i odwrócić. Ugotowane pianki wyjąć łyżką cedzakową na talerze i ostudzić.
    • loola_kr Re: Białka kurze 29.09.10, 14:55
      ja robię bezy, pawłową albo kopę śląską.
      • listekklonu Re: Białka kurze 29.09.10, 15:42
        Kopa śląska wygląda fajnie, według tego co mi Wujek Google pokazuje. Tylko że w tym przepisie który znalazłam, wcale nie widzę białek smile
        • smartlive Re: Białka kurze 29.09.10, 16:24
          nadwyzki białek lądują zawsze w omletach lub gofrachsmile
          • dzioucha_z_lasu Re: Białka kurze 29.09.10, 16:31
            ja zużywam do jajecznicy
            • listekklonu Re: Białka kurze 29.09.10, 17:16
              > ja zużywam do jajecznicy

O, i to jest bardzo dobry pomysł. Tak zrobię!
              • horpyna4 Re: Białka kurze 29.09.10, 19:18

A może tzw. "fałszywy móżdżek"? Przepis możesz wyguglać.
        • loola_kr kopa 29.09.10, 19:09
          Moja koleżanka ze Śląska dała mi taki przepis i mówi, że to prawdziwa kopa smile

KOPA
          1.WKLADKA KOKOSOWA
          6 białek + szczypta soli- ubić
          Dodać 1 szkl. cukru- ubijać dalej
          Dodać 20 dkg. kokosu i ½ łyżeczki proszku do pieczenia- wymieszać ręcznie
          UPIEC na rumiany kolor

2. SMIETANA
          1 duża śmietana (400 ml) 30% lub 36%
          ½ torebki smetanofix- u
          1 lyz. cukru
          UBIC

3. POZOSTALE SKLADNIKI
          Brzoskwinie w puszce
          Ananas w puszce
          Mandarynki w puszce – lub inne owoce
          Sparzone rodzynki
          Migdały – płatki
          Orzechy włoskie – posiekane na mniejsze kawałki

4. WYKONANIE
          Na głęboki talerz wlać syrop z puszki + wódka- namaczac kokos
          Na głęboki talerz lub miskę nałożyć 4 łyżki ubitej śmietany
          Dodać odsączony kokos
          Posypać pokrojonymi owocami, orzechami, rodzynkami, migdałami
          Znowu warstwa śmietany, kokos, owoce i bakalie
          Na samej gorze ma być śmietana, owoc i bakalie
          Można dodać kolorowe galaretki pokrojone w kosteczkę- dla ambitnych
    • budzik11 Keks na białkach 29.09.10, 18:35
      szklanka (7-8) białek, szklanka stopionego, wystudzonego masła, 2 szklanki (ja
      daję 1,5, bo dla mnie za słodkie z 2) cukru, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy,
      3/4 szkl. ciepłego mleka, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, bakalie (duuużo
      bakali!).

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier, znów ubić, potem
      stopniowo dodawać resztę składników, na koniec dodać bakalie oprószone mąką
      (żeby nie opadały na dno). Piec ok. 45 min. w temp. 180st (ale trzeba sprawdzić
      patyczkiem, bo raz mi się upiekło normalnie a raz było w środku surowe!).
    • jagoda85 Re: Białka kurze 29.09.10, 21:39
      Ja mam przepis na mazurka na białkach. Szczerze powiem, że często piekę to ciasto, ale bez polewy i zdobień, bo wszyscy lubią, i znika błyskawicznie, nawet dzisiaj skończyliśmy to ciasto. Jak mam białka to ja zamrażam, a w stosownej chwili rozmrażam, i piekę to ciasto. Oczywiście na Wilekanoc musi być z tego mazurek, odpowiednio ozdobiony.
      Przepis
      10-11 białek
      25 dkg cukru pudru
      25 dkg mielonych orzechów lub migdałów
      2 łyżki przetartych przez sito biszkoptów
      cukier waniliowy
      Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, lub migdały, cukier waniliowy, biszkopty. Mieszamy ostrożnie. Wykładamy na formę. Pieczemy 35-40 minut w niezbyt gorącym piekarniku. Można dać na niego różne polewy.
      Jest to przeis z książki "Kuchnia Staropolska"
    • allija Re: Białka kurze 30.09.10, 00:12
      same białka mozesz uzywac wszędzie tam gdzie zwyczajowo uzywa sie całych jajek np. do mielonych, do panierki. Wszystkim chlesterowcom/watrobowcom zaleca sie jedzenie samych białek właśnie więc mozesz czasami zrobic danie lekkostrawne i dietetyczne bez żółtek.
    • jul-kaa Zamrozić! 30.09.10, 19:58
      Białka się świetnie mrożą - najlepiej w pojemniku na lód, potem możesz wyjmować po kostce i np. smarować ciasto (zamiast całe jajo rozbijać).
      • re_ni73 Re: Zamrozić! 30.09.10, 20:27
        Popieram,jak robie majonez to białka lądują w pojemniczku i do zamrażalnika.Dwa majonezy dają jedno ciasto białkowca.Świetnie się ubijają takie mrożone białka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka