Dodaj do ulubionych

żurek &zalewajka

08.11.10, 19:00
czym się właściwie różnią? bo przepisy jakby identyczne........
Obserwuj wątek
    • bursztyn9 Re: żurek &zalewajka 08.11.10, 20:08
      tym ,że zalewajka to zupa czyli z ziemniakami a żurek można z chlebem albo osobno z ziemniaczkami okraszonymi.
      Chyba ,że regionalnie może gdzieś być inaczej.
      • aniarudi83 Re: żurek &zalewajka 08.11.10, 22:59
        Dokładnie tak samo mnie nauczyli. I jak w przepisie na żur są ziemniaki, to to jest jakiś dziwny przepis wink
        • nancy_callahan Re: żurek &zalewajka 09.11.10, 14:20
          Tak samo uważąm.
          Zalewajka to zupa z ziemniakami wkrojonymi do zupy,ugotowanymi w zupie.
          Żurek możemy jeść bez ziemniaków lub z ziemniakami podanymi osobno.
          • dwapsyikot Re: żurek &zalewajka 09.11.10, 18:48
            w smaku są identyczne, o to mi chodzi, ziemniaki rzeczywiście w zalewajce są zawsze a w zurku opcjonalnie, ale smak zupy i pozostałe dodatki są tu i tu
    • gorgolka Re: żurek &zalewajka 09.11.10, 20:13
      a ja się nie zgodze że ziemniakami się różnią
      zalewajka to zupa w założeniu postna, gotowana na wodzie z ziemniakami i odrobiną cebuli, bez czosnku, kiełbas, boczków, bez majeranku.
      jak nie ma postu to można skwarkami z cebulą okrasić.
      Natomiast żurek się gotuje na białej kiełbasie, ewentualnie boczku, dużo czosnku, majeranku.
      bez ziemniaków.
    • wrednaboruda główna różnica 10.11.10, 21:33
      zalewajkę robi się na zakwasie z chleba pszennego, a zurek żytniego.
      poza tym w zalewajce jest więcej zakwasu. ot i cala tajemnica. pozostałe różnice wynikają zapewne z regionów: np. w moim zalewajk ma zwykle większą zawartość grzybów (np. kurek) niż żurek i dodatkowo zawiera ziemniaki.
      pozdrawiam
      • smutas13 Re: główna różnica 11.11.10, 07:32
        Pamiętam zalewajkę z dzieciństwa. To była zupa z ziemniakami pokrojonmi w kostkę,
        okraszona najczęściej stopioną słoniną lub boczkiem. I nie pływały w niej otręby.
        Zakwas na zalewajkę był z gładkiej mąki - można go było na litry kupić u sąsiadki,
        która kisiła zakwas w 10 litrowym garze.
        Żurek poznałam dużo później i zdziwiło mnie to, że jest z otrębami, ale....
        bardzo smaczny.

Chyba są różne przepisy na zalewajkę i żurek. W zależności od regionu.
      • dwapsyikot Re: główna różnica 11.11.10, 14:09
        , no , to rzeczywiście istotna różnica, ale czy również w smaku??a poza tym w przepisach zalewajka często jest z kiełbasą, dlatego skołowana jestem. nigdy natomiast nie czytałam z jakiej mąki jest zakwas... muszę koniecznie sprawdzic.
        • nukolada Re: główna różnica 11.11.10, 21:47
          jakoś tak z dzieciństwa pamiętam jak moja babcia gotowała. u nas to się nie zalewajka a pospółki nazywało i babcia tam oprócz ziemniaków zacierki z mąki żytniej dodawała, celulka też i właśnie skwarki. A żurek to już z kiełbasą czosnkiem i majerankiem właśnie na zakwasie.
        • wrednaboruda Re: główna różnica 12.11.10, 14:09
          moim zdaniem w smaku również. zakwas żytni jest bardziej ostry, lepiej wyczuwalny niż pszenny.
          z zalewajką jest ciężko, bo w różnych regionach ta potrawa jest inaczej przyrządzana, dlatego możesz być skołowanabig_grin co lepsze, w niektórych regionach zalewajka jest nieznana.
          a kiełbasa jak najbardziej. znam ludzi, którzy do zalewajki dodają też kaszankę.
          • dwapsyikot Re: główna różnica 12.11.10, 16:29
            narazie: żur firmy Krzętle( nasz ulubiony) jest na mące zytniej, a barszcz biały z lokalnej piekarni też na mące żytniej. A już myślałam że tym tropem coś znajdę. a jak znajdę zakwas na mace pszennej to nie omieszkam napisać.... smile)
          • wrednaboruda errata:-) 13.11.10, 20:22
            tak to jest, jak się najpierw pisze, a potem sprawdzasmile
            żur na zakwasie zytnim, barszcz na pszennym(i tu mi sie pomyliło z zalewajką), zalewajka tradycyjna bez wkładu mięsnego za to z ziemniakami, dużą ilością grzybów i śmietany.
            to jest wersja kucharki z 15-letnim stażem, której specjalnością są zupy.
            tak mnie ten wątek zaintrygował, że przeprowadziłam śledztwo w restauracji, w której pracujębig_grin
            pozdrawiam.
            • loola_kr ufff :) 14.11.10, 10:06
              czyli dobrze myślałam a raczej co babcia mówiła wink
            • gorgolka Re: errata:-) 14.11.10, 18:41
              no to przecie wyżej pisałam ze zalewajka postna , można w talezu skwarkami doprawić, grzyby jak najbardziej, śmietana też.
              - u nas na żytnim, nierazowym zakwasie, żurek na takim samym, ale ja do żurku troszke śmietany też daję a tu czutam że nie dajecie?????????????
              • loola_kr ja daję 14.11.10, 22:33
                daje śmietanę i trochę mleka jak jest bardzo kwaśny.
      • loola_kr Re: główna różnica 12.11.10, 21:59
        hmmm to ja myślałam, że żur to z mąki żytniej, barszcz biały z pszennej oba na wędzonce czy kiełbasie a zalewajka po prostu postnie.
        • dwapsyikot Re: główna różnica 13.11.10, 21:00
          a ja to już sama nie wiem co myślałam, pomyliło mi się.... dziękuję wszystkim za informację........
    • joanka-r Re: żurek &zalewajka 13.11.10, 22:47
      wg mnie zalewajka ma w sobie pokrojone ziemniaki a żurek jest bez, ewentualnie możesz podawać z tłuczonymi ziemniakami na osobnym talerzu. Zarówno żurek, zalewajkę robię na zakwasie, gdy nie mam na chrzanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka