Dodaj do ulubionych

przepis na uszka

17.12.10, 08:36
planuje dziś lepić uszka do barszczu na wigilię, proszę o sprawdzone przepisy.
W archiwum znalazłam taki:

Re: uszka z grzybami!!!???
dzioucha_z_lasu 17.12.07, 16:06 zarchiwizowany
Polecam świetne i fantastycznie łatwe ciasto: ok. 0,5 kg mąki i ok.
400 ml. maślanki - wyrobić. Oczywiście może trzeba będzie więcej
mąki lub maślanki - to zależy jaka mąka, ciasto powinno być
elastyczne i bez grudek. Przed wałkowaniem trzeba posypać mąką
stolnicę i placek ciasta, świetnie się klei, jest bardzo elastyczne,
smaczne i nie rozkleja się w gotowaniu

ktoś próbował???
liczę na waszą pomoc
Obserwuj wątek
    • candara Re: przepis na uszka 17.12.10, 08:48
      Ja ciasto robię według takiego przepisu: 600g mąki, 1 żółtko, 300ml ciepłej wody, sól. Do miski wsypać mąkę, wbić żółtko i delikatnie rozmieszać, wyrabiać ciasto dolewając wody, dodać szczyptę soli. Zawsze wychodziło dobre smile.
      • smutas13 Re: przepis na uszka 17.12.10, 09:32
        candara napisała:

> Ja ciasto robię według takiego przepisu: 600g mąki, 1 żółtko, 300ml ciepłej wod
        > y, sól. Do miski wsypać mąkę, wbić żółtko i delikatnie rozmieszać, wyrabiać cia
        > sto dolewając wody, dodać szczyptę soli. Zawsze wychodziło dobre smile.
        Robię prawie tak samo, tylko wodę dodaję wrzącą - mieszam drewnianą łyżką, aby woda zabrała ok. 1/2 mąki. Na chwilkę odstawiam aby lekko przestygło. Dodaję sól, żółtko i trochę masła lub oleju. Wyrobione ciasto zawijam w folię , powinno odpocząć.
        Jest elastyczne, dobrze się wałkuje, nie przykleja się do stolnicy i jest bardzo smaczne.
    • misself Re: przepis na uszka 17.12.10, 10:04
      Ten jest OK.
      pozytywnakuchnia.pl/uszka-do-barszczu/
      • b-b1 Re: przepis na uszka 17.12.10, 10:35
        Przepis z maślanką jak dla mnie najlepszy! I do pierogów i do uszek.
    • dalenne Re: przepis na uszka 17.12.10, 12:24
      Przez lata robiłam ciasto na uszka zgodnie z tradycyjnym przepisem zawierającym jajko, ciepłą wode itd. W tym roku w ramach eksperymentu zrobiłam ciasto z maślanką i już wiem, że w przyszłym roku tez je wykorzystam, no i może w końcu zrobię pierogi ruskie.
    • ruda.ja Re: przepis na uszka 17.12.10, 16:27
      WDPD tylko pamiętajcie, że maślanka i masło nie są postne, jeśli oczywiście ktoś przestrzega postnej wigilii.
      A maślanka jest super produktem, bo dodana do ciasta, chleba i mięs niesamowicie je wzbogaca smile
      • mieszko02 Re: przepis na uszka 17.12.10, 16:52
        "WDPD tylko pamiętajcie, że maślanka i masło nie są postne"
        ???
      • misself Re: przepis na uszka 17.12.10, 20:20
        ruda.ja napisała:

> WDPD tylko pamiętajcie, że maślanka i masło nie są postne, jeśli oczywiście kto
        > ś przestrzega postnej wigilii.

Że co? o.O
        Post wigilijny jest postem jakościowym - powstrzymanie się od pokarmów mięsnych.
        Zresztą żaden post nakazany przez Kościół Katolicki (pomijam, że ten wigilijny został zniesiony parę lat temu) nie zabrania jedzenia masła big_grin
    • mamakasia_ltd Re: przepis na uszka 17.12.10, 18:11
      Dziewczyny, a czy pierogi z tego ciasta z maślanką i mąką można mrozić surowe? Ktoś się orientuje w temacie?
      • czekajacanacud Re: przepis na uszka 19.12.10, 11:43
        można mrozić surowe, ja zawsze wkładam na tacy do zamrażarki tak żeby się nie posklejały i jak się już trochę zmrożą przesypuję do woreczków
    • neptunka a farsz? 19.12.10, 14:18
      przepisu z maślanką nie znałam, zawsze robie pierogi z użyciem mąki, żółtka, oleju i wrzątku smile
      spróbuję więsz do uszek tę maślankę

a farsz? - jaki najlepszy, jakie proporcje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka