anu_anu 04.02.11, 14:41 I ta chol... para zamarza na szybie od środka. W moim aucie nie W córki - tak. Od czego to moze zależeć? Auta parkują obok siebie, na ulicy. Da się z tym coś zrobić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dwapsyikot Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 14:58 jeśli w aucie jest dużo wilgoci, może nasiąknięta tapicerka, albo rozpuszczony śnieg na dywanikach, to właśnie taki jest efekt. Nauczyło mnie to otrzepywania dokładnie butów przed wejściem do samochodu.Myślę, że to nie jest żadna tajemnica, tylko proste zjawisko fizyczne ) Odpowiedz Link
burza4 Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 15:05 Ja miałam podobne objawy jesienią - przy deszczu samochód od środka robił się matowy okazało się, że to coś z filtrami od klimy Odpowiedz Link
anka-ania Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 15:13 Dokładnie chodzi tu o filtr kabinowy. Pewnie już się zapchał i pora na wymianę. Odpowiedz Link
kittykitty Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 19:13 i jeszcze warto sprawdzić czy nie jest ustawiony obieg wewnętrzny powietrza Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 19:29 Gdybyś miała garaż, mogłabyś zostawić auto na noc w ciepłym garażu z uchyloną szybą. i woda wyparowałaby poza samochód. Odpowiedz Link
wisnia78 Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 19:40 Kiedyś miałam Astrę III i Panowie z serwisu - salonu Opla podkreślam - podczas przeglądu wymieniali filtry powietrza i założyli je odwrotnie... i szyby potwornie parowały - nie dało się dosłownie jeździć samochodem. Odpowiedz Link
ookaa Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 19:56 Niektóre modele tak mają. Taka skucha fabryczna. Samochód, którym teraz jeżdżę, od nowości zaparowuje przy deszczu. Zgłaszałam to w serwisie, ale panowie poza światłą radą, by starać się uchylać szybę, niczego poprawić nie mogli. Po prostu ten model tak ma. Można też jeździć, gdy zaparowuje, z włączoną klimą, ale mało to ekonomiczne. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 19:57 Nie jest włączony obieg wewnętrzny, buty są starannie otrzepywane, nie zostawiamy śniegu i wody na dywanikach. Filrt w klimatyzacji wymienię. Można coś jeszcze zrobić? Odpowiedz Link
sadosia75 Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 21:13 Osuszyc cale auto. Tzn dluga przejazdzka, klima ma maksa i suszymy do tego pochlaniacz wilgoci w aucie. Porzadne wycieranie szyb po zaparkowaniu auta ew po odmrazaniu, zeby nie zostawala nawert kropa wody. czeste trzepanie dywanikow ( mimo, ze buty sa otrzepywane ze sniegu to i tak cos tam zostaje na dywanikach ) wietrzenie auta, jesli macie mozliwosc to zostawic auto w cieplym garazu z pouchylanymi szybami. jesli nie to pochlaniacz wilgoci i cierpliwe zbieranie rosy. przy cieplejszych temperaturach mozna na noc zostawic lekko uchylone szyby pod warunkiem, ze mieszkanie w miare bezpiecznej okolicy. ale wystarczy nawet milimetr uchylic i auto bedzie sie ladnie suszyc. Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 22:24 ja kiedyś czytałam, ze żwirek?/żel dla kota (ze sklepu zoologicznego) dobrze robi na pozbywanie się wilgoci z wnętrza auta. zostawić trzeba otwarty, on wchłania wilgoć, jak napęcznieje to do piekarnika na chwile i mozna znów używać. Ale nie sprawdzałam, bo akurat nie mam problemu z parowaniem.. Odpowiedz Link
wons-pantery Re: Parujące od środka auto 04.02.11, 22:56 Najlepiej wozić większą ilość makulatury i od czasu do czasu wymieniać na suche. Sposób sprawdzony i niezawodny. Odpowiedz Link
elka2712 Re: Parujące od środka auto 05.02.11, 00:22 wymienić filtr powietrza. To główny powód.Parkowanie na ulicy czy w garaży nic do parowania nie ma. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Parujące od środka auto 05.02.11, 09:58 elka2712 napisała: > wymienić filtr powietrza. To główny powód.Parkowanie na ulicy czy w garaży nic > do parowania nie ma. Oczywiście że ma! Samochód , którym jeździ mąż często stoi na wolnym powietrzu-kiedy wilgoc w środku się skumuluje -wszystkie szyby są zaparowane, a suszenie samochodu (przy takiej temperaturze na zewnątrz)trwa sporo czasu.. Zamieniamy się wtedy garażami, samochód wstawiam do ogrzewanego i codziennie otwieram klapę bagażnika i szyby. W końcu się wysusza i znowu jest w porządku. Filtr kabinowy również był sprawdzany-ale nie w nim tkwił problem. Na wewnętrzną parę sposobu nie znalazłam...żadne płyny anty-para, przecieranie szamponem(podobno przy okularach skutkuje) nie pomogło....tylko suszenie. Odpowiedz Link
elka2712 Re: Parujące od środka auto 05.02.11, 17:28 nie ma nic do rzeczy gdzie parkujesz. Mój samochód zawsze stoi na zewnątrz , nie mam zaparowanych szyb od środka nigdy.Niczego nie suszę nie otwieram drzwi itp.Żadna wilgoć mi się nigdzie nie kumuluje. Pierwsze słyszę o takich rzeczach.Może masz jakies auto popowodziowe? W samochodzie M kiedyś parowały szyby w srodku mimo,że on stoi w garażu . Wymieniono filtr i był koniec Zawsze za parowanie w środku winny jest filtr powietrza, przeciwpyłkowy i nie wiem czy jest jeszcze jakiś inny. Odpowiedz Link
elka2712 Re: Parujące od środka auto 05.02.11, 17:33 pokazałam M diagnozy o parowaniu i rady o wietrzeniu. Szczególnie ta z otwieraniem klapy bagażnika go ubawiła. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Parujące od środka auto 05.02.11, 18:18 elka2712 napisała: > pokazałam M diagnozy o parowaniu i rady o wietrzeniu. Szczególnie ta z otwieran > iem klapy bagażnika go ubawiła. ..to chociaż miał przyjemny wieczór Odpowiedz Link
ladyjm Re: Parujące od środka auto 05.02.11, 18:28 mi paruje tylko wiosna i jesienia kiedy jest duzo wilgoci w powietrzu i poki co zaden sposob cudowny tego nie rozwiazal Odpowiedz Link