Dodaj do ulubionych

czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony?

17.02.11, 09:55
Bo się zastanawiam nad zakupem, ale czasem widzę tu wątki o kłopotach typu biały osad na naczyniach albo rady: przed zmywaniem spłukuj naczynia pod kranem, to się nie będą zatykać dysze/filtry. No żesz, nie po to chcę kupić zmywarkę, żeby gary w zlewie najpierw myć. Są jakieś mankamenty posiadania tego ustrojstwa, czy wymieniane przypadki to po prostu jakieś ekstrema?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 09:58
      Nie ekstrema, faktycznie trzeba spłukac resztki jedzenia z naczyń przed włożeniem do zmywarki.
      • agus21075 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 10:45
        splukiwac trzeba byla w starszych zmywarkach. w nowych wystarczy zgarnac widelcem.
      • martialis Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 14:21
        Trzeba zrzucić do koszta to, co i tak byś zrzuciła przed włożeniem do zlewu i myciem ręcznym. Nic nie spłukiwać.
        • 0yotte Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 15:30
          martialis napisała:

> Trzeba zrzucić do koszta to, co i tak byś zrzuciła przed włożeniem do zlewu i m
          > yciem ręcznym. Nic nie spłukiwać.

dokładnie tak, mam zmywarkę ponad 4 lata i nigdy niczego nie spłukuję, tylko zgarniam do kosza grubsze resztki, fusy, pestki, itp. tak ja przed myciem w zlewie, nic się do tej pory nie zatkało smile
    • magdalaena1977 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 10:06
      To zależy od zmywarki.
      Ale i tak lepiej spłukiwać przed włożeniem i nie myć ręcznie.

BTW byłam ostatnio na stronie boscha o zmywarkach (ja mam i jestem zadowolona, ktoś z rodziny chce kupić) i zobaczyłam tam
      7 powodów, dla których warto mieć zmywarkę
      1. Oszczędzasz wodę.
      Dzięki zmywarce zużyjesz nawet 13 razy mniej wody! Najbardziej oszczędne modele zmywarek Bosch zużywają tylko 7 l wody. Aby zmyć tą samą ilość naczyń w ręku potrzebujesz aż 94 l.

Być może. Nie liczyłam.

2. Oszczędzasz energię.
      Do podgrzania wody zużytej przy zmywaniu ręcznym potrzebujesz ok. 2,1 kWh. Zmywarka przeciętnie zużywa 1,05 kWh na jeden cykl zmywania czyli o połowę mniej !
      Znowu nie liczyłam.

3. Oszczędzasz czas.
      Tak.
      Obliczyliśmy, że zyskujesz 28 dni w roku na rzeczy naprawdę ważne !

Czas na siedzenie i gapienie się na staniki też jest interesujący.

4. Naczynia są idealnie lśniące i czyste.
      Zmywarka nie tylko myje, ale także suszy i nabłyszcza naczynia. Dzięki temu są doskonale czyste i błyszczące !

Żadna zmywarka nie zmyje idealnie wszystkiego. Przypalony garnek często wymaga ręcznego doszorowania.

5. Dbasz o higienę.
      Zmywarka myje w temperaturze do 70 stopni C, co gwarantuje skuteczne eliminowanie bakterii. Dla porównania myjąc ręcznie zmywasz w temperaturze 30 stopni.

Być może.

6. Twoje dłonie są zawsze zadbane.
      Dzięki zmywarce dłonie nie są narażone na kontakt z detergentami i ciepłą woda.

Ale znajdą sobie tysiące innych powodów do zużycia.

7. W kuchni zawsze panuje porządek.
      Brudne naczynia nie stoją już na blacie ani w zlewie.

To niestety nieprawda. Naczynia stoją i stoją, aż je włożysz do zmywarki.
      • autumna Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 10:32
        > 1. Oszczędzasz wodę.
        > Dzięki zmywarce zużyjesz nawet 13 razy mniej wody! Najbardziej oszczędne modele
        > zmywarek Bosch zużywają tylko 7 l wody. Aby zmyć tą samą ilość naczyń w ręku p
        > otrzebujesz aż 94 l.

To jest prawda tylko wtedy, gdy się zmywa pod bieżącą wodą. Ja mam duży dwukomorowy zlew - w jednym mycie, w drugim płukanie. Na pewno nie wchodzi tam 94 l.
        • alex_k Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 10:44
          Zmywarka przy 4-os. rodzinie uruchamiana jest z reguły raz dziennie, a zlewozmywak kuchenny przynajmniej 3 razy, smile nie licząc odkręcania kranu w międzyczasie na umycie pojedyńczych naczyń.
        • araceli Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 10:59
          autumna napisała:
          > To jest prawda tylko wtedy, gdy się zmywa pod bieżącą wodą. Ja mam duży dwukomo
          > rowy zlew - w jednym mycie, w drugim płukanie. Na pewno nie wchodzi tam 94 l.

Tak samo jak nie wchodzi tam 12 kompletów naczyń wink
          • agus21075 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 11:11
            jak to nie. przeciez jak ktos myje w zlewie to nie napelnia go raz talerzami a pozniej wylewa wode tylko najperw myje czesc a pozniej wklada te ktore zostaly nieumyte i tak do wyczerpania brudnych naczyn.
          • madzioreck Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 21.02.11, 04:13
            > Tak samo jak nie wchodzi tam 12 kompletów naczyń wink

12 kompletów naczyń to mnie by się nie zmieściło we wszystkich szafkach w kuchni wink
        • ginalina Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 21:42
          autumna napisała:

> > 1. Oszczędzasz wodę.
          > > Dzięki zmywarce zużyjesz nawet 13 razy mniej wody! Najbardziej oszczędne
          > modele zmywarek Bosch zużywają tylko 7 l wody. Aby zmyć tą samą ilość naczyń w r
          > ęku potrzebujesz aż 94 l.
          >
          >
          > To jest prawda tylko wtedy, gdy się zmywa pod bieżącą wodą. Ja mam duży dwukomo
          > rowy zlew - w jednym mycie, w drugim płukanie. Na pewno nie wchodzi tam 94 l.
          >

Płuczesz tylko raz naczynia? To tak, jakbyś pranie płukała tylko 1 raz.
          • truscaveczka Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 18.02.11, 08:10
            Ano właśnie, higiena wymaga, by naczynia spłukiwać bieżącą wodą.
          • autumna Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 18.02.11, 08:12
            No raczej jest różnica między praniem a naczyniami. W pranie woda z detergentem wsiąka, z naczyń od razu spływa. Nie będę się przejmować kilkoma molekułami w wodzie do płukania smile
            • ginalina Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 19.02.11, 20:02
              autumna napisała:

> No raczej jest różnica między praniem a naczyniami. W pranie woda z detergentem
              > wsiąka, z naczyń od razu spływa. Nie będę się przejmować kilkoma molekułami w
              > wodzie do płukania smile

Tylko że po wypłukania połowy naczyń jakość wody pozostawia dużo do życzenia. Poza tym woda nie spływa w całości z naczynia i potem część chemii pozostaje w garnku czy w szklance.
      • kama29 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 19.02.11, 21:36
        >
        > 7. W kuchni zawsze panuje porządek.
        > Brudne naczynia nie stoją już na blacie ani w zlewie.

> To niestety nieprawda. Naczynia stoją i stoją, aż je włożysz do zmywarki.

Niestety...
        A tak liczyłam na ten porządeksmile
        • olciaalcia Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 05.04.11, 09:56
          żeby naczynia nie zalegały na blacie wystarczy od razu wkładać je do zmywarki

u mnie stoją naczynia na blacie tylko wtedy gdy akurat poprzedni komplet się zmywa więc aby tego uniknąć ustawiam zmywanie późnym wieczorem lub w nocy
      • turzyca Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 21.02.11, 15:11
        > 7. W kuchni zawsze panuje porządek.
        > Brudne naczynia nie stoją już na blacie ani w zlewie.[/i]
        > To niestety nieprawda. Naczynia stoją i stoją, aż je włożysz do zmywarki.

U mnie nie stoja, prosto ze stolu wedruja do zmywarki i czekaja sobie za drzwiami az zmywarka zostanie wlaczona. I jeze sie wewnetrznie, gdy jakis przypalony garnek musi odmieknac i stoi w zlewie, wiec dla mnie jednak zmywarka zmienia ilosc porzadku w moim zyciu in plus.
    • alex_k Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 10:41
      Mam zmywarkę od 12 lat, od paru miesięcy nowego, kolejnego Boscha.
      Nigdy nie spłukuję talerzy, jedynie dokładnie usuwam resztki łopatką lub ręcznikiem papierowym. Zmywarka myje dobrze, czasem zdarza się, że coś tam się nie domyje, ale to jest efekt najczęściej nieprawidłowego ułożenia naczynia w zmywarce.
      Raz na kilka miesięcy czyszczę zapchane dysze (kiedy są brudne, na naczyniach zostaje osad). Czyszczenie dysz jest proste, polega na przepłukaniu ich wodą, zajmuje to kilka minut, nie jest to aż tak skomplikowane, jak ktoś pisał w wątku niżej. Należy po prostu zatkać palcami otwory w dyszach, wlać przez główny otwór do środka wodę, mocno potrząsnąć i wodę z zabrudzeniami wylać.
      Nie znam nikogo, kto miał zmywarkę i jej się pozbył, bo się nie sprawdzała. Moja mama, która absolutnie zmywarki nie chciała i została nią uszczęśliwiona na siłę z okazji urodzin, teraz mówi, ze nie wyobraża sobie jej nie mieć, mimo, że w domu mieszkają tylko 2 osoby.
    • cibora Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 10:54
      Witam.
      Prędzej bym się pozbyła odkurzacza niż zmywarki wink
      Ja minusów nie widzę, raz na kilka tygodni/miesięcy myję filtr (trzy elementy, spłukać pod wodą). Do dyszy zajrzałam raz (zmywarkę mam już ze siedem lat). Chciałabym mieć dwie, żeby z jednej wyjmować czyste, a do drugiej od razu brudne, bo najbardziej mnie męczy wyjmowanie czystych naczyń wink Naczyń nie spłukuję, nawet nie bardzo dokładnie wyrzucam resztki, najwyżej rzeczy typu groszek, bo potem muszę je wybierać z dna zmywarki smile
      Na dwie osoby dorosłe i małe dziecko zmywarka 60 chodzi codziennie, a w weekendy nawet dwa razy.
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • szarsz Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 11:23
        Ja też nie spłukuję. No chyba, że zostawimy coś na wierzchu i trochę przyschnie. A tak to zgarniam widelcem, nawet nie bardzo dokładnie. Tylko duże rzeczy wyrzucam, ziele angielskie, listki bobkowe czy skórkę z cytryny - ale to tak samo musisz, jak myjesz pod kranem.
        Co do oszczędności, to imho są pozorne. Wody oczywiście idzie duuuużo mniej, moja zmywara zużywa 12l wody (sprawdzałam na wodomierzu), nie jestem w stanie umyć taką ilością wody nawet 1/3 naczyń. Prądu do podgrzania wody być może idzie mniej. Ale drogie są środki do mycia, szczególnie te lepsze, które radzą sobie z osadem z herbaty na przykład. Dużo droższe niż płyn do naczyń i gąbka.

Zmywarka lepiej domywa zakamarki, czyli miejsce łączenia plastiku z metalem np. Ale już przypalone gary niekoniecznie, choć źle nie jest a i tak nie zdarza się codziennie ani raz w tygodniu nawet.

W zmywarce myję też półki (szklane) z lodówki, które nie mieszczą się do zlewu i musiałabym je myć na klęczkach w wannie.
      • osmanthus @ cibora 17.02.11, 11:32
        cibora napisała:
        >chciałabym mieć dwie, żeby z jednej wyjmować czyste, a do drugiej od razu brudne,

Po co zaraz dwie?
        Wystarczy zafundowac sobie zmywarke dwuszufladowa firmy Fisher & Paykel

www.fisherpaykel.com.au/product/dishwashing/dishwashing/index.cfm?productuid=C06A5E46-A59C-6C77-F64B4A9CAF40FA9F
        • cibora Re: @ cibora 17.02.11, 17:04
          osmanthus napisała:
          > Po co zaraz dwie?
          > Wystarczy zafundowac sobie zmywarke dwuszufladowa firmy Fisher & Paykel

E, w tej się mało zmieści smile
          Agnieszka
          --
          Staś (03.05.2008)
          • osmanthus Re: @ cibora 18.02.11, 13:56
            cibora napisała:

> osmanthus napisała:
            > > Po co zaraz dwie?
            > > Wystarczy zafundowac sobie zmywarke dwuszufladowa firmy Fisher & Paykel
            >
            > E, w tej się mało zmieści smile
            > Agnieszka

6 nakryc w jednej szufladzie Ci nie wystarczy?
      • set_ka1 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 11:56
        Czy dysze to sa te czesci z ktorych leci woda bo mam zmywarke 2 lata i czyszcze tylko filtry i pewnie mam zapuszczone. Oczywiscie uzywam srodka do czyszcenia zmywarki ale moze trzeba robic cos wiecej?
        • alex_k Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 12:34
          Dokładnie te obracające się części z których leci woda - górne i dolne. Środek do czyszczenia nie usunie raczej zanieczyszczeń, które dostały się do srodka. Wyjmij je po prostu i sprawdź, czy dziurki z których leci woda nie są czymś zapchane.
        • turzyca Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 21.02.11, 15:16
          set_ka1 napisała:

> Czy dysze to sa te czesci z ktorych leci woda bo mam zmywarke 2 lata i czyszcz
          > e tylko filtry i pewnie mam zapuszczone. Oczywiscie uzywam srodka do czyszcenia
          > zmywarki ale moze trzeba robic cos wiecej?

One nie musza sie zapychac, nam w ciagu 5 lat uzytkowania raz przytkal sie jeden otwor.
          Jak w przypadku kazdego sprzetu warto od czasu do czasu popatrzec, czy wszystko jest ok, czy nic sie nie przytkalo lub nie osunelo i nie trze. I tyle, bez szalenstw. smile
    • asfo Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 11:31
      Ja niczego nie spłukuję, co najwyżej zgarniam resztki jedzenia do śmieci jeśli ktoś nie dojadł. Przypalone lub zalepione czymś garnki faktycznie czasem trzeba domyć ręcznie, ale zajmuje to dużo mniej czasu niż szorowanie od zera.
      • jestemeco Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 12:13
        kiedyś moja babcia mówiła, że pralka automatyczna
        niszczy i nie dopiera ubrań.
        W tej chwili to samo jest ze zmywarką.

Korzystam z tego urządzenia od czasu kiedy pojawiły się
        na n/rynku.
    • anu_anu Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 13:04
      Pierwszą zmywarkę kupiłam 17 lat temu.
      Nigdy nie spłukiwałam niczego, zgarniam resztki widelcem, dokładnie tak samo jak je zgarniałam gdy myłam naczynie ręcznie.
      Myć należy filtr (raz na pół roku) i tyle.
      Dużo komunikatów o problemach pojawia się jak dziewczyny kupują nowe sprzęty i nie wiedzą do końca jak je używać. Bo jak się ktoś nauczy - to za nic nie odda zmywarki! Czego Ci szczerze życzę smile
      • johana75 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 13:26
        Dokładnie jak napisała anu_anu, trzeba ją dopasować i jest ok.

mam już 3 zmywarkę i nie wyobrażam sobie jej nie mieć.
        Za to 1 raz mam Boscha, przedtem była Siemensa i AEG.
        Wszystkie dobre, AEG miała mniej funkcjonalne kosze.

Resztki zgarniam widelcem lub papierowym ręcznikiem, czasami włączam program płukanie jak naczynia stoją 2 dni.
        Nigdy nie myłam zmywarki specjalnym płynem po co? Siemens chodził u mnie przeszło 10 lat!

Jesli nie myje się w super drogich tabletkach, które też nie zawsze domywaja wszystko to zmywanie nie jest wcale drogie.
        U mnie proszek W-5 za ok 14 zł na 100 myć, nabłyszczacz 6 zł. na rok i 5 zł na rok za sól.
        taniocha ;P
        żadne tabletki nie domywają lepiej niż ten proszek. Niestety w Pl. Lidlu go nie ma....a szkoda...

Jesli się cos przypalonego nie domywa to łatwiej to potem usunąć ręcznie, wszystko błyszczy i nie ma zacieków.
    • awanturnica_73 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 13:24
      Dopóki nie miałam zmywarki wydawało mi się, że to fanaberia. Mam od 6 lat i za nic bym z niej nie zrezygnowała. Dziewczyny napisały już właściwie wszystko ja tylko dodam - kolacja wigilijna na 9 osób, dużo dań = mnóstwo talerzy, filiżanek, półmisków, garów itd. = dwa wsady do zmywarki 60-ki. Zmywanie ręczne zajęłoby mi ze 2 godziny. Kupuj bez zastanawiania.
    • joanka-r Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 14:01
      to są niuanse, trzeba odpiwiednio dobrać chemię, ustawić parametry zmywarki i będzie ok. Ja jestem zadowolona, i uważam, ze to najlepszy zakup jaki zrobił dla mnie mąż.
      • marzeka1 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 18:05
        Dla mnie to odkrycie na miarę pralki automatycznej, nie widzę wad, a mam 2 zmywarkę.Tak jak trudno wyobrazić sobie codzienne życie bez pralki, tak samo jest u nie ze zmywarką.
    • ookaa Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 17.02.11, 21:18
      Kupuj śmiało. Ja niczego nie spłukuję. Nie lubię gotować, więc zmywarkę uruchamiam dość rzadko, dopiero jak się zapełni. Mimo to domywa wszystko, nawet z mocno zaschniętego brudu. Najbardziej podziwiam ją za perfekcyjne mycie szkła. Ręcznie w życiu nie uzyskam takiego efektu smile.
      • kellss Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 18.02.11, 07:24
        mam tę www.ceneo.pl/2293838s

od dwoch lat raz zajrzalam do filtra/dysz - byly czyste

nic nie splukuje, zgarniam tylko widelcem z talerzy, co grubsze

dziala bez zarzutu

i tak sobie mysle, czemu wczesniej jej nie kupilam?????
    • kajos5 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 18.02.11, 10:38
      ja też nie spłukuję tylko zgarniam resztki. Pod względem ważności w domu plasuję ją na trzecim miejscu, tuż za dziećmi a przed mężemsmile
      • madzioreck Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 21.02.11, 04:28
        Pod względem ważności w domu plasuj
        > ę ją na trzecim miejscu, tuż za dziećmi a przed mężemsmile

A co jest na pierwszym miejscu? wink
    • dwapsyikot Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 18.02.11, 11:23
      nic nie spłukuję, zgarniam grubsze, też sie wahałam, (2 dorosłe osoby) ale teraz myśle, że głupia byłam. zdarza się sporadycznie że coś się nie domyje, ale w sumie wychodzi na wielki plus. Używam tabletek z Lidla, tych najtańszych, oraz płynu nabłyszczającego i soli też stamtąd,koszty właściwie żadne,.Używałam na początku drogich środków, potem dałam się namówić i spróbowałam z Lidla .Nie ma żadnej różnicy, ale to żadnej,ani w skuteczności mycia, ani w zapachu.
    • kotka.szrotka Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 18.02.11, 12:30
      Nigdy niczego nie spłukiwałam, ale to chyba normalne, że na resztki jest kosz a nie zmywarka.
      Zmywarka jest absolutną wygodą, ale ma dla mnie dwie zasadnicze wady - niszczy szkło i sztućce. Nie jakoś specjalnie, ale to wszystko trochę o siebie stuka i się rysuje. Te lepsze myję ręcznie. Drugą rzeczą, która mi wyraźnie przeszkadza jest zapach tej całej chemii jaki czuję po otwarciu. Te wszystkie 5w1, nabłyszczacze to jakieś nieporozumienie dla mnie, wyobrażam sobie ile tego może zostać na szklance z której piję. Nabłyszczacze wywaliłam a tabletki kupuję możliwie najmniej kombinowane. Śmierdzi mniej, na błysk nie ma wpływu, to zależy od soli. Jednak przewaga korzyści jest zdecydowana i w ogóle nie ma o czym dyskutować, chyba, że ktoś mieszka sam, nie gotuje, nie ma dzieci albo wszyscy żywią się na mieście.
      • jagoda85 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 18.02.11, 18:12
        Ja używam wszystkiego osobno. Wyczytałam na którymś z forum o zapachach do zmywarki, i zaczęłam korzystać z patentu którejś z forumowiczek, mianowicie, wkładam do każdego zmywania zużytą, wyciśniętą cytrynę. Muszę przyznać, że patent jest wyborny. Polecam.
    • nomasz-1 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 18.02.11, 15:42
      kocham moją zmywarkę wink (nie ma wad) nie spłukuję tylko zgarniam widelcem.
      • krapheika Ja jestem niezadowolona 18.02.11, 16:59
        ze tak dlugo nie moglam jej miec, bo nie bylo ich na rynku, a potem byly straszliwie drogiebig_grin zmywarki mam od 6lat i dla mnie zycie bez nich byloby koszmarem.
        • irenazu Re: Ja jestem zadowolona 18.02.11, 19:01
          i nawet mój mąż,który uważał,że to zbytek bo to i tak on przeważnie zmywał po pierwszym myciu że tak powiem piał z zachwytu.
    • amilina Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 19.02.11, 16:13
      Zmywarka jest super. Nawet jesli w ostatecznym rachunku uzytkowanie kosztowalby troche wiecej (koszt zakupu, woda, prad, chemia, ew.naprawy) to jednak kupujesz za to:
      1.komfort
      2.swoj czas dla dzieci, rodziny i samej siebie
      3.czystsze naczynia
      4.ladne dlonie i paznokcie
      Oplaca sie! smile

PS. Nigdy nie splukuje talerzy, nigdy nie malalam z tego powodu zadnych klopotow. Tylko nozy kuchennych nie myj bo goraca woda je tempi.
      • johana75 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 19.02.11, 19:36
        > PS. Nigdy nie splukuje talerzy, nigdy nie malalam z tego powodu zadnych klopoto
        > w. Tylko nozy kuchennych nie myj bo goraca woda je tempi.

Ciekawa teoria smile
      • ginalina Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 19.02.11, 20:06
        amilina napisała:
        Tylko nozy kuchennych nie myj bo goraca woda je tempi

W pierwszej chwili nie wiedziałam, co masz na myśli, zrozumiałam "topi", a potem olśniło mnie: Dżizas, jaki błąd ortograficzny!!! A przeglądarka nie podkreśla Ci wyrazów z błędami?
        • zott36 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 20.02.11, 14:35
          Są osoby , których do zmywarki nigdy nie przekonasz , nawet jak wokół takiej osoby wszyscy zmywarkę posiadają i chwalą . Ona zawsze widzi wady .

Ja natomiast gdybym miała miejsce kupiła bym drugą zmywarkę .
          Dwie zmywarki to super sprawa , z jednej wyjmujesz, a do drugiej wkładasz smile .
          Widziałam takie rozwiazanie i naprawdę polecam.

• janeta5 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 20.02.11, 21:31
            Dziewczyno nie zastanawiaj się ,tylko kupuj. Jak ja się wykłócałam,że nie ...ja nie chcę,bo przecież Bozia rączki dała ... i takie tam smile Dziś za skarby bym nie oddała. Mam Boscha - prosty jak cep - 11 rok - tfu - bez naprawy. Tak jak któraś z dziewczyn pisała,dla lepszego zapachu używam wyciśnietą cytrynę,tylko trzeba wyjąć pestki,które zatykają dysze.
            Nie ma co kombinować - bedziesz pani zadowolona ! smile
            • jagoda85 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 20.02.11, 23:11
              Właśnie dzisiaj rozmawiałam z koleżanką na temat zmywarki. Namawiam ją bardzo. Powiedziała mi, że gdyby ją nawet było stać na kupno zmywarki to i tak nigdy w życiu nie kupi, bo chyba by ją szlak trafił jakby naczynia myły się 2 godziny. Zapytałam jej, czy z pralki do prania nie chciałaby zrezygnować, bo przecież cykl prania też może być 2 godzinny. Stwierdziłam tylko, że ma końskie zdrowie, i szczególnie zdrowy kręgosłup. Ech szkoda gadać. Ja swojej zmywarki nie oddam za żadne skarby świata.
          • minia0000 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 04.04.11, 00:16
            > Ja natomiast gdybym miała miejsce kupiła bym drugą zmywarkę .
            > Dwie zmywarki to super sprawa , z jednej wyjmujesz, a do drugiej wkładasz smile .

nie, no to już fanaberia ;-/
            • pamana Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 04.04.11, 09:17
              Ja podobnie ,kiedys uważałam ,że to fanaberia i tylko towarzystwo :"żę,żą" ma zmywarki ale może dlatego ,że w mojej rodzinie nie ma takiej "tradycji" a dwa ,że były drogie.
              Obecnie mam 2 zmywarkę ,nie oddałabym jej za żadne skarby świata big_grin

Ale niestety mam czasami problem bo tabletka sie nie rozpuszcza do końca sad
              fitry ,dysze czyste i nie wiem gdzie problem ?
              używam tabletek z lidla i tesco ,wcześniej tylko te najdroższe i chyba będe musiała do nich wrócić.
              p.
              • johana75 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 04.04.11, 10:45
                > Ale niestety mam czasami problem bo tabletka sie nie rozpuszcza do końca sad
                > fitry ,dysze czyste i nie wiem gdzie problem ?
                To zacznij używać proszku, tanio i nie będzie klopotu.
              • jagoda85 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 04.04.11, 12:13
                Ja używam proszku Robot. Zazwyczaj myję w najkrótszym 30 minutowym programie, w którym tabletka nie zdąży się rozpuścić. Czasem tylko myję w programie eco, wtedy daję tabletkę, ale muszę wtedy uważać jak układam talerze, bo jak źle ułożę, to tabletka się na nich zatrzymuje, i nie rozpuszcza się.Najlepszy jest proszek, ewentualnie żel. Poza tym ilość proszku, który wsypuję do szufladki uzależniam od tego jakie brudne mam naczynia, a że nie ma zbyt brudnych, to proszku używam niewiele.
                • johana75 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 04.04.11, 13:53
                  Czasem tylko myję w programie eco, wt
                  > edy daję tabletkę, ale muszę wtedy uważać jak układam talerze, bo jak źle ułożę
                  > , to tabletka się na nich zatrzymuje, i nie rozpuszcza się.

To zależy od zmywarki , ja mam taki model że tabletka wpada do takiej specjalnej przegrody i tam się rozpuszcza, także nie ma mozliwości przykleic sie do naczyń, ale ja i tak wole proszek wink
                  • jagoda85 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 04.04.11, 18:23
                    W moim boschu nie ma specjalnej przegrody do rozpuszczania tabletki. U mnie pewnie to też zależy od kształtu talerzy, moje mają mocno zaokrąglone brzegi i na nich zatrzymuje się tabletka. Dlatego używając tabletek muszę tak układać talerze, żeby "nie były na drodze tabletki"
    • drzewkopomaranczowe to ja jeszcze dopytam... 04.04.11, 10:03
      dla 4 osób (2+2) jaką polecacie zmywarke 45 czy 60-tkę-wszystkie moje znajome w blokach mają 45 ale chyba nie zmieszczą sie w niej przykładowe garnki i talerze po sniadaniu i obiedzie

chociaż z drugiej strony zajmuje ona mniej miejsca w blokowych kuchniach...
      poradźcie -macie doświadczenie w użytkowaniu moze wasze rady sie komus przydadzą
      • autumna Re: to ja jeszcze dopytam... 04.04.11, 10:23
        Jak ci się mieści, to bierz 60 (u mnie jest na 3+1 osób). Wody i prądu nie zużywa się wiele więcej niż w 45, a spokojnie zmieścisz wszystko. Wpakujesz garnek po ziemniakach, patelnię po kotletach, michę po surówce, jakieś gary pomocnicze użyte przy przyrządzaniu obiadu - i już się robi ciasno. Jeśli ci jeszcze strzeli do głowy zrobić domowe ciasto - zmywarka wyładowana z czubem.
        Mam od 2 tygodni smile Naczynia włożone po obiedzie na świeżo domywają mi się bez problemu na najkrótszym, półgodzinnym programie w 45 stopniach.
        • sajolina Re: to ja jeszcze dopytam... 04.04.11, 11:32
          Znam osoby, które zmywarki nie mają i uważają, że zmywarka to głupota i niepotrzebny grat, nie znam za to osób, które zmywarkę mają i tego żałująsmile jeszcze przy dwóch osobach to można przetrwać bez zmywarki, ale w większym stadle - nie ma mowy, chyba, że ktoś po prostu lubi zmywać i nie razi go godzinny seans nad zlewem po niedzielnym obiedzie.
        • jagoda85 Re: to ja jeszcze dopytam... 04.04.11, 12:16
          Piszesz, że myjesz w zmywarce patelnie. Tytanową też? Bo ja jakoś nie mam odwagi myć tytanowej. A tak w ogóle to bardzo mało smażę.
          • autumna Re: to ja jeszcze dopytam... 05.04.11, 09:36
            Nie posiadam takich wynalazków. Patelnie mam ze stali - część nierdzewna, część zwykła, w tym jedna mająca ze 30 lat, świetna do naleśników (nic się nie przykleja).
      • alex_k Re: to ja jeszcze dopytam... 04.04.11, 10:48
        Dopóki miałam 45 uważałam, że taka w zupełności wystarczy dla mojej rodziny 2+2. Teraz mam 60, ia rożnicę dostrzegłam, kiedy po kilku miesiącach używania 60 -ki próbowałam upchnąć poobiedni bałagan w 45-ce mojej mamy.
        Dopiero teraz widzę, jaka ta ta 45-tka jest masakrycznie mała. smileWcześniej rzeczywiście starczała i zmywania nie nastawiałam wiele częściej niż obecnie, niestety kosztem ręcznego mycia większych naczyń.
      • johana75 Re: to ja jeszcze dopytam... 04.04.11, 10:48
        tylko 60cm jeśli się zmieści. U mnie 2plus 1 i zmywarka 60cm chodzi prawie codziennie.
    • budzik11 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 04.04.11, 10:56
      Mam zmywarkę od 6 lat, nigdy nic nie spłukiwałam - wiadomo, że resztki zgarniam widelcem tak samo jak przed myciem ręcznym, przecież nikt normalny nie myje w pływających kartoflach czy w resztkach zupy. Czyli nic ponad to, co robi się przed myciem ręcznym w zlewie. Zmywarka ma funkcję spłukiwania - ale robi to ONA, nie ja - chodzi o to, że jeśli np. rzadko się ją włącza - żeby zabrudzenia nie zasychały. Ale nigdy jeszcze nie zdarzyło mi sie użyć tej funkcji mimo, że myję średnio co 2 dni (rodzina 4-osobowa).
      Co do oszczędności wody - kiedyś przeczytałam, że do ręcznego umycia 1 szklanki potrzeba 3 szklanek wody. Zmywarka w tej samej wodzie (nie w tych 3 szklankach oczywiście) myje jednocześnie wszystkie naczynia, podczas kiedy myjąc pod kranem woda się leje i leje i leje...
      • spartanka4 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 04.04.11, 22:38
        mam od roku, mąż zrobił mi mega niespodziankę i kupił a po powrocie z pracy miałam zainstalowną zmywarkę
        minusów nie widzę żadnych
        naczyn nie płukam, nie wyobrażam sobie bez niej życia wink
        procz garnków tefal ingrnio myję w niej ABSOLUTNIE wszystko
    • mamaamati Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 05.04.11, 11:09
      >Ale niestety mam czasami problem bo tabletka sie nie rozpuszcza do końca
      >fitry ,dysze czyste i nie wiem gdzie problem ?

u mnie problem sie rozwiązał jak zaczełam dzielic tabletki na pół .Moze i tabletka troche sie pokruszy prz takim dzieleniu,ale zmywarce nie robi to róznicywinkWszystko sie domywa.
      Zaczęłam tez na zmianę uzywać proszku Domol,tyle że ten akurat proszek nie radzi sobie zbyt dobrze z osadem z herbaty ,kubek niby czysty ale..Nie wiem jak z innymi proszkami,pozostaje testować
    • tumoi Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 05.04.11, 14:52
      moja córka ma malutką kuchnię w bloku 260x160- kupiłam jej zestaw używanych mebli z pełnym osprzętem. robiąc plany ustawienie mebli zadałam jej pytanie czy woli szafkę 60 cm czy zmywarkę - odpowiedz była natychmastowa: zmywarkę.
      • maga9 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 05.04.11, 20:25
        Nie posiadam zmywarki, maz mnie namawia na jej zakup, ale zastanawiam sie, czy nie niszczy talerzy - mam kilkuletnia zastawe z wzorkami (nie srebrnymi ani zlotymi), boje sie, ze zmywarka zetrze mi zdobienia. Lubie swoje talerze smile i nie mam zamiaru ich wymieniac. Napiszcie jak jest z odpornoscia zdobien smile
        • johana75 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 05.04.11, 21:30
          tak, to całkiem prawdopodobne. Ja z tego powodu mam białą zastawę...no ale nie miałam problemu bo i tak nie lubie zdobień wink
      • sunny_34 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 08.04.11, 16:19
        Jestem za, za i jeszcze raz za - zmywarką oczywiście.
        Ale!.... moja sąsiadka powiedziała mi kiedyś że jej znajomy chirurg powiedział kiedyś, że jak otwiera podczas operacji jamę brzuszną pacjenta to od razu wie, czy posiada w domu zmywarkę.Ponoć ta chemia zostawia ślad...nie znam szczegółow, zastanawiam się, czy to prawda?
        • johana75 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 08.04.11, 16:44
          > Ale!.... moja sąsiadka powiedziała mi kiedyś że jej znajomy chirurg powiedział
          > kiedyś, że jak otwiera podczas operacji jamę brzuszną pacjenta to od razu wie,
          > czy posiada w domu zmywarkę.Ponoć ta chemia zostawia ślad...nie znam szczegóło
          > w, zastanawiam się, czy to prawda?

Ale się uśmialam heheheheh....
        • jagoda85 Re: czy ma ktoś zmywarkę i jest niezadowolony? 08.04.11, 18:08
          A po płynie do naczyń nie ma śladów? Że nie wspomnę o chemii którą raczą nas producenci żywności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka