Dodaj do ulubionych

szynkowar?

11.03.11, 18:56
Planuję zacząć produkcję domowych wędlin i w tym celu chciałabym kupić ustrojstwo zwane szynkowarem. Ktoś ma, używa, poleca? Znalazłam kilka ofert na all, ale nie wiem która jest wiarygodna, nigdy tam nie kupuję, ale szynkowary to chyba głównie na allegro niestety. Brałam pod uwagę raczej droższe, bo te tanie to chyba jakieś aluminiowe dziadostwo. Oprócz materiału są jeszcze różne wielkości, kształty...
Jeśli macie jakiś konkretny typ, który możecie polecić, to będę wdzięczna.
I pytanie z tym związane: gdzie się kupuje sól do peklowania?
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: szynkowar? 11.03.11, 19:30
      Mam czeski, aluminiowy własnie, swietnie się sprawdza. Sól do peklowania u nas w sklepach mięsnych, ale i w większym spożywczym wśród przypraw w torebeczkach znajdziesz.
    • budzik11 Re: szynkowar? 11.03.11, 19:56
      Było: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,120081589,120081589,Czy_warto_kupic_Szynkowar_.html
      • re_ni73 Re: szynkowar? 12.03.11, 09:02
        Mam używam,jestem zaowolona.Mam aluminiowy,do niego wkladam specjalne woreczki.Nie używam soli peklującej, tylko zwykła sól. W moim robie z kg miesa więc przy ilości osób w domu mam na 2-3 dni taką wędline.
    • drzewkopomaranczowe Re: szynkowar? 14.03.11, 13:07
      ja właśnie dzisiaj dowiedziałam się o istnieniu szybkowara i też jestem ciekawa opinii WDPD
    • amica24 Re: szynkowar - nie warzy szynki? 14.03.11, 14:23
      Tez jestem zainteresowana szynkowarem. Z mojego wstepnego rozeznania wynika, ze w szynkowarze - wbrew temu, na co wskazywalaby nazwa - nie warzy sie szynki, tylko wedliny w typie "mielonka". Czy tak jest?

Czy szynke w sensie: mieso nierozdrobnione) tez mozna ugotowac w szynkowarze?
      • eilian Re: szynkowar - nie warzy szynki? 14.03.11, 14:36
        Widziałam kilka zdjęć takich wędlin i niektóre, owszem są rozdrabniane bardziej lub mniej, ale w całości też widziałam. Wyglądają bardzo apetycznie i nie tak sucho jak z piekarnika (nawet gdy się piecze w rękawie).
      • jagoda85 Re: szynkowar - nie warzy szynki? 14.03.11, 18:53
        Zobacz sobie moją szynkę, a tak w ogóle to przeczytaj cały wątek.
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,122193653,123119006.html
        • balbins Re: szynkowar - nie warzy szynki? 14.04.11, 22:46
          To jeszcze i ja się podłączę jak możnawink Mam stary szynkowar,wlezie pewnie ze 2 kg mięsa.Jeśli chciałabym zrobić wędlinę z mniejszej ilości-da się?A co z woreczkami,muszą być na styk,wystawać czy jak?Aha,ten link który Pani podała,nie działa-a pewnie sporo rad zawierał?
      • jagoda85 Re: szynkowar - nie warzy szynki? 14.03.11, 18:56
        Tutaj masz jeszcze więcej przepisów i informacji
        wedlinydomowe.pl/articles.php?page=0&topic=126
    • brumming Re: szynkowar? 15.04.11, 08:28
      Włanśnie kilka dni temu kupiłam - zachęcona zdjęciami na GP - i czekam na moją przesyłkę smile mam nadzieję wypróbować go na święta. U mnie dodatkową motywacją jest dieta dzieci, bezmleczna i bezglutenowa.
    • brumming Re: szynkowar? 19.04.11, 08:23
      Właśnie wyciągnęłam pierwszą wędlinę z mojego szynkowara. Oczywiście popełniłam kilka błędow, ale wyszło i tak bardzo dobrze. Nastawiłam szynkę wieprzową z solą peklującą (wędlina jest śliczna i różowa) i ząbkiem czosnku (w zasadzie on zdominował smak). Rezygnuję z wędlin sklepowych, są okropne, będę nastawiać domowe. Niezbyt to pracochłonne i naprawdę warto!
    • sebidin2 Re: szynkowar? 20.04.11, 22:56
      Zdecydowanie polecam szynkowary aluminiowe - właśnie produkcji czeskiej. Są niedrogie a niezwykle funkcjonalne i jakościowo super. Większość tych wykonanych ze stali szlachetnej jest produkcji rzemieślniczej, co widać na pierwszy rzut oka jak się już kupi taki szynkowar. Ja, zanim kupiłem, ten aluminiowy musiałem nadziać się dwa razy i to kupując szynkowar za ponad 150 PLN!

Z tego co widzę najtaniej jest w sklepie Świat wędlin. Udanej szynki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka