Dodaj do ulubionych

kieliszki na drinki

14.03.11, 08:55
Witam Was,
od niedawna serwuje w domu amatorsko przygotowane drinki i postanowilam na takie okazje zakupic odpowiednie kieliszki lub szklaneczki. Jakie szklo macie w domu i co polecacie?
Na razie do glowy przyszly mi niedrogie kieliszki z Ikei lub ktos polecil mi szklo marki Krosno.
Obserwuj wątek
    • ookaa Re: kieliszki na drinki 14.03.11, 10:39
      Cenię sobie czeskie szkło Bohemia. Wyroby są starannie wykończone i stosunkowo tanie. Przy zakupie zwracam uwagę, by poszczególne egzemplarze z kompletu nie różniły się zbyt między sobą, by nie miały "przemyconych" pęcherzy powietrza, by w kieliszkach nóżka była gładko i płynnie połączona z czarką, by grubość szkła była zbliżona itp. Bohemia grzechów raczej nie popełnia. Wybieram najprostsze, lekkie i smukłe modele. Jeśli robisz bardzo zróżnicowane drinki, to czeka Cię spory wydatek, no bo różne napoje wymagają różnej oprawy. Inne naczynia do long drinków, inne do orzeźwiających, jeszcze inne do grzanych, ale to wszystko z pewnością już wiesz.
    • budzik11 Re: kieliszki na drinki 14.03.11, 11:13
      Ja mam piękny komplet z huty szkła "Marta" z Chełma. Jest to wielki zestaw (6 rodzajów x 6 sztuk z każdego rodzaju) kieliszków, bardzo ładnych i dużych, ale niestety ostatnio córka mi stanęła na kartonie z kieliszkami do martini i zgniotły się 3, niestety nie da się dokupić brakujących, bo dostaliśmy je w prezencie ślubnym 10 lat temu sad Więc jeśli mogę coś doradzić - to żeby wzór był w miarę "neutralny", nie jakoś specjalnie wyszukany, bo potem ciężko dokupić jeśli w jakiś sposób się nam zdekompletują.
      • pannadomowa Re: kieliszki na drinki 14.03.11, 13:20
        Dziekuje za Wasze rady, chcialabym miec rozne kieliszki do roznych drinkow - inne koktajlowe, inne do shotow itd. Wiem ze to jest inwestycja, dlatego zalezy mi takze na cenie.
        Sprawdzilam ceny szkla Bohemia - są niestety wysokie. Natomiast z Chelma trudno cos znaleźć.
        Wyszukujac oferty szkla natrafilam na komplety do drinków z huty w Krosnie.
        www.krosno.com.pl/pl/oferta/drinki_swiata
        Co o tym myslicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka