Dodaj do ulubionych

Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ?

31.03.11, 13:21
Witam ponownie smile
Mam pytanie do obecnych i byłych posiadaczek takich pieców. Czy taki piec zajmuje dużo miejsca ? Jak wygląda korzystanie z niego, nie jest to uciążliwe ? Czy to wygląda tak że np. wykąpie się jedna osoba a reszta musi np. godzinę czekać na ciepłą wodę ? No i wreszcie jak z rachunkami za gaz smile.
Obserwuj wątek
    • sajolina Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 13:40
      U mnie jest taki piec na 4 osoby - miejsca zajmuje sporo, jest większy niż typowy junkers. Pod względem użytkowania to nie zauważyłam jakichkolwiek niedogodności, woda ciepła jest na okrągło tzn. nie trzeba odczekiwać aż piec podgrzeje wodę. Można dowolnie regulować temperaturę w mieszkaniu i np. ustawić inną temperaturę na różne pory dnia, inną na rożne dni tygodnia itp.

Rachunki, zwłaszcza w zimie są oczywiście wysokie, ale to zależy też od kubatury mieszkania, rodzaju okien, od ocieplenia budynku. Podobno są fachowcy od ustawiania piecy - w sensie , ze gość jest w stanie ocenić jaki sposób grzania pasuje do danego mieszkania i ustawia tak, żeby zużycie gazu było jak najmniejsze.

Trzeba go serwisować raz na rok, co kosztuje 150-200zł.
      • zla_wiedzma Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 13:55
        Dzięki. A tak się jeszcze może głupio zapytam wink czy da się go zamknąć w jakiejś "szafie" bo tak mniej więcej wiem że to duże są białe prostopadłościanywink czy muszą stać "luzem" smile ?
        • sirja Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 14:07
          zla_wiedzma napisała:

> Dzięki. A tak się jeszcze może głupio zapytam wink czy da się go zamknąć w jakiej
          > ś "szafie" bo tak mniej więcej wiem że to duże są białe prostopadłościanywink czy
          > muszą stać "luzem" smile ?

Zgodnie z przepisami powinien wisieć luzem (wentylacja i takie tam) ale jak już wspomniałam nasz wisi w szafie i nie narzeka. Dla świętego spokoju mozna zrobić ażurowe drzwiczki
    • kasiak37 Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 13:51
      mialam w mieszkaniu 70m2,teraz bede miec w domu.Piec wyglada jak normalny piec gazowy,czyli prostokatna skrzynka.Jest prosty w obsludze i mozesz sama sterowac kiedy chcesz i jak grzac w domu.Ja polecam z czystym sumieniem.
      Aha,za ogrzewanie tym piecem mieszkania,ciepla wode i kuchenke na gaz(gotuje codziennie) placilam miesiecznie 63 euro(bez oszczedzania).
    • sirja Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 14:00
      To chyba zależy od modelu pieca. Mamy piec dwufunkcyjny dość prosty w obsłudze bez żadnych komputerów (trudniej zepsuć) i jak dla mnie ma jedną wadę.
      Jeżeli równocześnie odkręcamy wodę w kuchni i w łazience to z jednego kranu woda nie będzie leciała gorąca woda lecz ledwie letnia wink i chyba tak samo jest gdy włącza się ogrzewanie, spada temperatura wody do mycia. Tzn ja czuję różnicę. smile Aha i trzeba jednak chwilę poczekac aż poleci ciepła woda. Ma wielkość standardowego junkersa spokojnie mieści się w szafie.
      Poza tym jestem z niego zadowolona
      • kasiak37 Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 14:10
        tak,jezeli kupisz piec o za malej mocy to taka sytuacja moze sie zdarzyc.Ja problemow nigdy nie mialam,w mieszkaniu 70m2 mialam piec 18kW,w domu 150m5 bedzie 20 kW.
    • kasiak37 piec i szafka 31.03.11, 14:13
      jezeli piec wykorzystuje do spalania gazu powietrze z pomieszczenia pieca zabudowac nie wolno.Jezeli to model z poborem powietrza z zewnatrz(z dworu znaczywink) to mozesz go obudowac czym chcesz ale musi byc do niego latwy dostep w razie wizyty gazowni,kominiarza czy serwisanta.
      • marta23t Re: piec i szafka 31.03.11, 17:44
        obojętnie czy jest kocioł z zamkniętą czy otwartą komorą spalania nie należy go zabudowywać. pobór powietrza nie ma to nic do rzeczy. przy czym kotła z otwartą komorą spalania nie poleca do mieszkania- musi być kratka nawiewna / oprócz wentylacji/ a więc cały rok mamy dziurę o średnicy 20 cm w ścianieuncertain czasem spotyka się stosowanie ażurowych ,,zabudów,, pieca ale też jest to rozwiązanie nie do końca zgodne z prawem budowlanym. kotły nowoczesne nie są duże, nie są też wybitnie szpetne więc nie ma potrzeby zabudowywink piec dwufunkcyjny bez problemu ogrzeje mieszkanie i będzie ciepła woda. owszem czasem się zdarza , że jeśli pomieszczenia np. łazienka/ kuchnia nie graniczą ze sobą można w kuchni chwilę czekać na wodę albo mogą być skoki temperatur ale przy tak małej kubaturze nie powinno być problemów. pies podgrzewa wodę automatycznie- nie trzeba czekać i spuszczać. przy dużych mieszkaniach/ domach można pomyśleć o piecu 2 funkcyjnym z wbudowanym zasobnikiem ciepłej wody lub o piecu jednofunkcyjnym z zasobnikiem ale ten drugi to już zajmuje trochę miejsca i nie jest to rozwiązanie konieczne do mieszkaniasmile
        co do kosztów- zależy ile zużyjeszsmile u mnie na mieszkanie ok 40 m na 2 miesiące oda plus .
        grzanie /a nie żałowałam sobie bo pracuję w domu/ koszt ok 500 zł maksymalnie w sezonie zimowym na 2 miesiące. Latem ok 200 zł na 2 miesiące. co do obsługi- działa w zasadzie sam; ewentualnie można regulować temperaturę wody lub grzejników po otwarciu klapki lub na panelusmile
        • kasiak37 Re: piec i szafka 31.03.11, 18:44
          nie zgodze sie Marto z Twoim pierwszym zdaniem bo nie masz racjiwink
          Firma WOLF produkuje do swoich kotlow wlasnie szafki/szafy do zabudowy bo jak najbardziej kociol,ktory pobiera powietrze do spalania z zewnatrz mozna zabudowac.
          • marta23t Re: piec i szafka 31.03.11, 19:26
            Kasiu to , że firma produkuje szafki pod kocioł nie oznacza, że kocioł może być zabudowany. Firma Weba na swoje potrzeby też robiła/ robi szafy na kotły co nie oznacza, że jest to zgodne z prawem budowlanym. akurat instalacje wewnętrzne gazu to moja branża- projektuje i mam uprawnienia budowlane w tym zakresiewink
            • kasiak37 Re: piec i szafka 31.03.11, 19:54
              u mnie prawo budowlane i kominiarz mowia ze jak najbardziej moznawink
              • marta23t Re: piec i szafka 01.04.11, 11:38
                kasiak37 napisała:

> u mnie prawo budowlane i kominiarz mowia ze jak najbardziej moznawink

to ja poproszę o paragraf z Prawa budowlanegosmile bo z tego co wiem obowiązuje jedno i jeśli masz jakieś ustawowe adnotacje odnośnie zabudowy kotłów a może mi się to przydać do pracy to będę wdzięczna. I nie piszę tego broń Boże złośliwie

Zabudowa kotła kłóci się z paragrafem , że minimalna kubatura pomieszczenia dla kotła z zamkniętą komorą spalania musi wynosić 6,5 m3 przy wysokości minimalnej 2,2 m / dla budynków z lat 80, dopuszczalne jest 1,9 m/. Tej powierzchni nie wolno zmniejszać poprzez zabudowę no chyba , że będzie to szafa o takiej kubaturzesmile
    • at.at Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 14:23
      Mój piec nie jest dużo większy niż normalny junkers. Wisi w kuchni, a pod nim jest szafka bez sufitu, bo idą tam rury od pieca. W tej szafce są zawory do gazu i stoi kosz na śmieci- żeby wykorzystać miejsce.

Zgadza się, że jak z jednego kranu leci ciepła woda, to z drugiego w tym samym już nie. Regulowanie temperatury jest świetne, termostaty na grzejnikach w starym mieszkaniu były zbyt czułe, grzali do kwietnia, a my za to płaciliśmy.
      • joanna_poz Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 14:27
        > Zgadza się, że jak z jednego kranu leci ciepła woda, to z drugiego w tym samym
        > już nie.

u mnie leci, tylko cienkim strumieniem w obydwu.
        • sajolina Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 15:15
          Jeżeli równocześnie odkręcamy wodę w kuchni i w łazience to z jednego kranu woda nie będzie leciała gorąca woda lecz ledwie letnia wink i chyba tak samo jest gdy włącza się ogrzewanie, spada temperatura wody do mycia. Tzn ja czuję różnicę. smile Aha i trzeba jednak chwilę poczekać aż poleci ciepła woda.

No to u mnie jest tak, ze jak woda jest jednocześnie odkręcona w kuchni i w łazience to leci ciepła (ale nie gorąca) i słabszym strumieniem, natomiast nie jest to problem, zdublowanie nie zdarza się często. I trzeba poczekać chwilę na ciepłą wodę, aż piec "zaskoczy", ale to jest jakieś 10s.
          • polikarpia Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 15:35
            U mnie piec dwufuncyjny /bez zasobnika/ ogrzewa dom 170m. Trzy łazienki i kuchnia i nie zauważylismy, żeby byly kłopoty z ciepłą wodą. Można korzystac jednocześnie ze wszystkich kranów bez uszczerbku dla ciśnienia i temperatury wody. Piec Viessmann, zabudowany ażurowymi drzwiczkami, bez "sufitu". Jestesmy bardzo zadowoleni. Jest dodatkowo podłączenie do prądu /oddzielny kabel/, które ma niwelować ew.problemy - gdyby np. ciepła woda docierała zbyt pózno do pomieszczeń połozonych dalej od pieca. Nie korzystamy z tego. Rachunki za miesiące zimowe to średnio ok.700 - 800PLN, ale lubimy ciepełkosmile
    • gazetowy.mail Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 16:03
      Aż poszłam odkręcić wszystkie krany. Woda jest w każdym tak samo gorąca smile
      Mój piec ma dwie skale do ustawiania max temperatury dla wody i ogrzewania mieszkania - tzn po odkręceniu kranu z ciepłą wodą max gorąca może byc bardziej lub mniej gorąca.
      Dodatkowo zainstalowane jest urządzenie w którym ustawiam sobie indywidualnie temperaturę w zależności od godziny i dnia.

Zapraszam raz na rok (w okolicach jesieni) pana z serwisu i robi przegląd/czyszczenie. Koszt 70zł.

Rachunki w zależności od zużycia.
      1. stałe miesięczne opłaty wynoszą 20zł
      2. zużycie miesięczne zimą w mieszkaniu 46m2 wynosi ok 130-170 m3 (m3 kosztuje 1,5022zł)
      • mary-101 Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 19:47
        nasze mieszkanie jest na I piętrze, w ocieplonym bloku z cegły, tylko z jednej strony mamy drugą klatkę; 100m.
        za wodę do mycia i ogrzewanie (ale zaznaczam, że oszczędzamy, i mamy jakieś 19st) płacimy miesięcznie średnio 300 zł. Ostatnio 250zł. Dla porównania - sąsiedzi, którzy w tym samym bloku mają mieszkania ogrzewane z sieci, płacą 600zł!!!! I też podobno oszczędzają...
        nasz piec wisi w łazience, mógłby być mniejszy, ale ogólnie jesteśmy zadowoleni.
        • sajolina Re: Mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym ? 31.03.11, 20:58
          To ja dzisiaj dostałam rachunek - za 4 miesiące zimowe: ogrzewanie + ciepła woda na 4 osoby, w nieocieplonej kamienicy ze starymi oknami na II piętrze, 63 m kw wyszło 1700zł, czyli ok 425zł/mies. Temperaturę mieliśmy 18 st w nocy i 20st w dzień, przy czym "dzień" to godz. 6-8 i 17-23 w weekendy przez cały dzień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka